Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κινητοποιήσεις για την Παιδεία
  • Αύριο Πέμπτη διαδηλώνουν στον Πειραιά για την Παιδεία
  • Την Παρασκευή στους δρόμους βγαίνουν σε πολλές πόλεις μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές
  • Σήμερα οι σπουδαστές ΤΕΙ διαμαρτύρονται στο υπουργείο Απασχόλησης

Για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλειά, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, διοργανώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., εργατικά σωματεία, ενώσεις γονέων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά και πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς διοργανώνουν παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή. Την Παρασκευή, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, ενώ μετά το συλλαλητήριο οι σύλλογοι σπουδαστών ΤΕΙ προχωρούν σε συντονισμό της δράσης τους.

Σήμερα, σπουδαστές των ΤΕΙ προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην πρακτική άσκηση. Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Απασχόλησης καλούν σε κινητοποίηση οι σύλλογοι σπουδαστών: Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας, Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πειραιά και Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Οι σπουδαστές διεκδικούν: Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο Πέμπτη γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί στον Πειραιά, οι οποίοι προχωρούν σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η απόφαση είχε ληφθεί σε πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων και φορέων που είχε καλέσει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά. Εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές διεκδικούν ενιαία Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους, απαιτώντας την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε προσπάθειας ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι: Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, Σύλλογος Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων, Γυναικείοι Σύλλογοι μέλη της ΟΓΕ, Εξωραϊστικοί Σύλλογοι δήμων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Σύλλογος Λογιστών, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων πλοίων, Οικοδόμων, Επισιτισμού, Ελαιουργών, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Επιτροπή Νέων 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Την Παρασκευή σε πολλές πόλεις

Για ενιαίο σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και απόσυρση της εισαγγελικής εντολής για δίωξη των μαθητών, βγαίνουν οι μαθητές στο δρόμο την Παρασκευή. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και ήδη 15μελή συμβούλια παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, όπου οι μαθητές συναντιούνται με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στον αγώνα για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα «κολέγια», να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων συνεχίζεται καθώς ξεκινάει η «εξωτερική αξιολόγηση» σε δυο Πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ. Να θυμίσουμε ότι με τη διαδικασία της «αξιολόγησης» τα ιδρύματα «κατατάσσονται» σε λίστες με βάση τα κριτήρια της αγοράς και ταυτόχρονα ελέγχονται για το κατά πόσον έχουν εφαρμόσει τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της Μπολόνια.

Σήμερα και αύριο προγραμματίζονται πολλές γενικές συνελεύσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ μέχρι στιγμής συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Παρασκευής, καθώς και στα συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη με το ΠΑΜΕ έχουν αποφασίσει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Νηπιαγωγών, Φυσικού, ΣΕΜΦΕ, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (στην Αθήνα), Φαρμακευτικής, Νηπιαγωγών, ΜΜΕ, Χημικού (στη Θεσσαλονίκη), Χημικών Μηχανικών, Χημικού, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής (στην Πάτρα) και Ειδικής Αγωγής (στο Βόλο), Χημικού, Επιστημών Τέχνης (στα Γιάννενα) και ΤΕΙ Ρεθύμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ