ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Τρομοκράτες" ο Οτσαλάν και οι Κούρδοι!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποσείσει τις ευθύνες του - και της κυβέρνησής του - για την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους πράκτορες της Τουρκίας, ο Κ. Σημίτης με δηλώσεις που έκανε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, υποστήριζε: "Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα" και "κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας"! Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε "τρομοκρατία και βία" την πάλη των Κούρδων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και "αποσχιστικό κίνημα" την αγωνία ενός ολόκληρου έθνους να έχει πατρίδα, έστω το δικαίωμα της γλώσσας! Και ζητώντας τα εύσημα από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους "προστάτες" του - για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα - δήλωσε προκλητικά: "Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Οτσαλάν"! Ανάλογες ήταν οι θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την περασμένη Παρασκευή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα "Οτσαλάν".

Οι θέσεις του Κ. Σημίτη προκάλεσαν ικανοποίηση - εκτός από την Τουρκία - και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι τα παρακάτω λακωνικό τηλεγράφημα, του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Ουάσιγκτον, Αθ. Ελις, με ημερομηνία 8 Μάρτη, που αναφέρει: "Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, με την οποία καταδίκασε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν,περιορίστηκε σήμερα να δηλώσει ότι "ως γενικό κανόνα καλωσορίζουμε την καταδίκη της τρομοκρατίας όπως επίσης και συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της κυβέρνησης, κινήθηκαν και οι θέσεις τόσο του επιτίμου προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και του νυν προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Ο πρώτος, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην τηλεόραση του Αντέννα πρότεινε δημόσια να καταδικαστεί σαν "τρομοκράτης" ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και σαν "τρομοκρατική οργάνωση" το ΡΚΚ). Ο δεύτερος, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον στις 10 Μάρτη, δήλωσε δημόσια πως "καταδικάζει την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται"... Οπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΑΠΕ από την Ουάσιγκτον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής - σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN International - αφού διαπίστωσε πως ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε ταπεινωμένος για τον "άσχημα τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση την υπόθεση Οτσαλάν", πρόσθεσε με νόημα: "Δεν υποστηρίζουμε πράξεις τρομοκρατίας".

Οι παραπάνω δηλώσεις, τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο των δύο αξιωματούχων της ΝΔ (έκαναν το γύρο του κόσμου με τα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών των διεθνών πρακτορείων), δεν προκάλεσαν μόνο την οργή του ελληνικού και του κουρδικού λαού. Με τις δηλώσεις αυτές οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Τουρκίας - ενώ στην ουσία είναι πλήρως ικανοποιημένες για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το κουρδικό πρόβλημα και τη συμβολή της στο να καταλήξει οι Οτσαλάν στις φυλακές της Τουρκίας - απέφυγαν να πουν δημόσια "ευχαριστώ". Αντίθετα, η δουλική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων", αποθράσυνε τις ΗΠΑ και όλους εκείνους που ήθελαν την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, σε σημείο ώστε να κατηγορούν την Ελλάδα ότι "φιλοξένησε" έναν "τρομοκράτη" χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει... και στην ουσία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να... ζητήσει και συγνώμη!

Αλλά ... "απελευθερωτές" οι Κοσσοβάροι

Την ώρα όμως που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ελλάδας και άλλων χωρών του κόσμου, θεωρούν "τρομοκράτη" τον Οτσαλάν και όλους τους Κούρδους που αγωνίζονται να αποκτήσουν δική τους πατρίδα, στην οποία θα ζουν σαν έθνος ελεύθερα, την ίδια ώρα βαφτίζουν "απελευθερωτικό στρατό" και στηρίζουν(πολιτικά - οικονομικά και στρατιωτικά) τους αλβανόφωνους στο Κοσσυφοπέδιο που αγωνίζονται για την απόσχισή τους από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση αυτόνομου κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε υλοποίηση σχετικής εντολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο τοποτηρητής τους στη Βοσνία ανακοίνωσε την απόφασή του να ξηλώσει (! ) τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας (επειδή δεν ήταν αρεστός στους Αμερικανούς και όλους τους ηγέτες της Δύσης που στηρίζουν τη "νέα τάξη πραγμάτων").

Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, απέναντι στα δικαιώματα των λαών του κόσμου, επιβεβαιώνεται ανάγλυφα και από τα παρακάτω τηλεγραφήματα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και άλλα διεθνή πρακτορεία στο διήμερο 8 και 9 Μάρτη 1999:

Τηλεγράφημα 1ον - Σεράγεβο Βοσνίας (ΑΠΕ - "Ρόιτερ") 8 Μάρτη 1999: "Ο ανώτατος εκπρόσωπος της Δύσης στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφασή του να αντικαταστήσει τον σκληροπυρηνικό Σέρβο Πρόεδρο Νίκολα Πόπλασεν είναι "οριστική και αμετάκλητη". Ο κ. Βέστεντορπ - που ζήτησε την απομάκρυνση του Πόπλασεν από την Παρασκευή, με το αιτιολογικό ότι με τη συμπεριφορά του θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία της χώρας του - δήλωσε τα ανωτέρω μετά από την απόρριψη της απόφασής του από το σερβικό Κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής, που θεώρησε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι αντίθετη με το σερβικό Σύνταγμα!Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βέστεντορπ αναφέρει ότι "εκτιμά την άποψη" του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που είναι η μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, "ωστόσο, είναι σαφές ότι η απομάκρυνση του κ. Πόπλασεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Δεν είναι πλέον Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και οποιαδήποτε πράξη του ή προσπάθεια άσκησης προεδρικών καθηκόντων από εδώ και πέρα δεν έχει καμιά αξία, καμιά ισχύ". Ο ίδιος ο κ. Πόπλασεν δε δέχεται την απομάκρυνσή του και μάλιστα χτες μετείχε στις εργασίες του Κοινοβουλίου, ενώ εκφώνησε και ομιλία. Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κ. Βέστεντορπ τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ", ότι θεωρεί πως ο κ. Πόπλασεν "είναι αρκετά λογικός" ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση της διεθνούς κοινότητας".

Τηλεγράφημα 2ον - Ουάσιγκτον ΗΠΑ (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 8 Μάρτη 1999:"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στην απόφαση του ανώτατου αντιπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ να αποπέμψει τον Πρόεδρο της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας (RS), Νίκολα Πόπλασεν. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην ενέργεια αποπομπής του Προέδρου Πόπλασεν από τον ανώτατο αντιπρόσωπο στη Βοσνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν, ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να απορρίψει την αποπομπή του Πόπλασεν, καθώς και τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται από τους Σέρβους ο έλεγχος της πόλης Μπρτσκο στη βορειανατολική Βοσνία".

Τηλεγράφημα 3ον - Βελιγράδι (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 8 Μάρτη 1999: "Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκφράζοντας την απροθυμία του να υποταχθεί στη λογική της νέας τάξης πραγμάτων και τη συρρίκνωση των συνόρων της χώρας του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: α) "Μια πολιτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποκλείει το να επιβάλουν τη θέλησή τους ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, για να εποπτεύσουν την εφαρμογή της (συμφωνίας) ". β) "Αντί οι ξένες χώρες να ασκούν πιέσεις χωρίς βάση στην ΟΔΓ, θα πρέπει να υποστηρίζουν τη χώρα μας στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας" (σ. σ. δηλαδή από τους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους που δημιούργησαν στρατό και διεκδικούν ενόπλως - με τις πλάτες των ξένων δυνάμεων διεκδικούν - να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν δικό τους αυτόνομο κρατίδιο στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας). Και μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φίσερ, ο Σβ. Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι "η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY - Σερβία και Μαυροβούνιο) είναι αποφασισμένη να διευθετήσει τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου με πολιτικά μέσα, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και της RFY".

Τηλεγράφημα 4ον - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 9 Μάρτη: "Σκιαγραφώντας τους λόγους επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε: "Ο κ. Χόλμπρουκ θα ασκήσει πιέσεις στους ιθύνοντες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας να αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο του Ραμπουγέ (για το Κοσσυφοπέδιο) ως προς τις πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές πτυχές του"".

Τηλεγράφημα 5ο - Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία (ΑΠΕ - "Ρόιτερ" - Γαλλικό Πρακτορείο) 9 Μάρτη 1999: "Ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε σήμερα πως θα προειδοποιήσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι η Ουάσιγκτον αναμένει αλλαγή στην ασυμβίβαστη θέση του για το Κοσσυφοπέδιο τις επόμενες ημέρες. "Η γιουγκοσλαβική θέση είναι σκληρή και ασυμβίβαστη, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχω αύριο με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να του επισημάνω τη μεγάλη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση και να του γνωρίσω τη θέση μας για τις συνέπειες, εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στη στάση του πριν και κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι", παρατήρησε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο πρακτορείο "Ρόιτερ" αμέσως μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι (... ). Κύριος στόχος του Χόλμπρουκ αυτή τη φορά είναι να πείσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να δεχτεί την παρουσία 28.000 ανδρών του ΝΑΤΟ που θα επιτηρήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ραμπουγέ, τον περασμένο μήνα, ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 17 ημέρες".

Τηλεγράφημα 6ο - Λονδίνο, Βρετανία (ΑΠΕ - "Ρόιτερ"), 9 Μάρτη 1999: "Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα έκανε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ενός προγράμματος "Σύμπραξη για την Ευημερία" προκειμένου να δοθεί στις βαλκανικές χώρες ένα κίνητρο να εγκαταλείψουν τη βία. Τόνισε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι έτοιμο για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Σερβίας, εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αποδεχτεί το σχέδιο αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας ΝΑΤΟικής δύναμης που θα επιβλέπει την εφαρμογή του.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, καμιά συμφωνία δεν είναι νόμιμη, όταν η συνθήκη αυτή "έχει προκύψει από την απειλή ή τη χρήση βίας"".

Η περίπτωση του Ιράκ

Η περίπτωση του Ιράκ, που βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά, από βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανία κλπ), είναι χαρακτηριστική της τρομοκρατίας που ασκεί ο πλανητάρχης και η αμερικανική κυβέρνηση στους λαούς του κόσμου. Το παρακάτω λακωνικό τηλεγράφημα - που μας πληροφορεί για τα αποτελέσματα "ενός ακόμη βομβαρδισμού" του Ιράκ - είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό:

"Αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν σήμερα εγκαταστάσεις της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, όταν οι πιλότοι τους διαπίστωσαν ότι τα αεροπλάνα τους είχαν εγκλωβιστεί από ιρακινά ραντάρ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" αξιωματούχος στην αεροπορική βάση από την οποία απογειώθηκαν τα αεροπλάνα, στη Νότια Τουρκία, οι πιλότοι των F-15E ενήργησαν ευρισκόμενοι σε κατάσταση "αυτοάμυνας". Τα αεροπλάνα έπληξαν εγκαταστάσεις γύρω από τη Μοσούλη με τηλεκατευθυνόμενες με ακτίνες λέιζερ βόμβες GBU-12. Ολα τα αεροπλάνα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ". (Τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του "Ρόιτερ", που μεταδόθηκε στις 9 Μάρτη από την Αγκυρα).

Παρόμοια τηλεγραφήματα, μεταδίδονται - μετά τη δεύτερη επίθεση των ΗΠΑ και των Βρετανών στο Ιράκ τον περασμένο Δεκέμβρη (η πρώτη γενική επίθεση είχε γίνει το 1991) - σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που παρακολουθούν από κοντά τον πόλεμο των πολυεθνικών για τα πετρέλαια στο Ιράκ. Από τα τηλεγραφήματα αυτά προκύπτει με σαφήνεια η επιδίωξη των Αμερικανών, να επιβάλουν το ξαναμοίρασμα του κόσμου - πολιτικό και οικονομικό - με γνώμονα τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ.

Στην ουσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ - εγκληματούν καθημερινά σε βάρος των λαών του κόσμου και τρομοκρατούν όσους αντιστέκονται, στο όνομα καταπολέμησης της "εγκληματικότητας" και της "τρομοκρατίας". Και στο βαθμό που δε συναντούν την παραμικρή αντίσταση, αλλά βλέπουν τους κυβερνώντες να υποχωρούν, να υποκύπτουν ή και να λένε "ευχαριστώ", τόσο αποθρασύνονται και εντείνουν τις επιθέσεις τους στα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Ας μιλήσουμε για την τρομοκρατία

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την τρομοκρατία. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, μετά τα όσα τραγικά και ευτράπελα συνέβησαν μέχρι να καταλήξει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τούρκικες φυλακές, καθώς και αυτά που συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας. Ανατρέχοντας στο λεξικό, βρήκαμε ότι ο όρος τρομοκρατία σημαίνει: "Επικράτηση με τον τρόμο. Διακυβέρνηση με σκληρά και βίαια μέσα. Η χρησιμοποίηση βίας ή και απειλών βίας".

Διασταυρώνοντας την ερμηνεία που δίνει το λεξικό στον όρο "τρομοκρατία" με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στη γειτονιά μας και σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου, προκύπτουν αυτόματα μια σειρά εύλογα ερωτήματα, όπως:

  • Είναι τρομοκράτης ο Οτσαλάν (και μαζί του οι Κούρδοι που αγωνίζονται για να αποκτήσουν δική τους πατρίδα) ή μήπως τρομοκράτες είναι οι κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της Τουρκίας, ΗΠΑ, της ΕΕ κλπ.) που τρομοκρατούν τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους;
  • Με ποιο κριτήριο, άραγε, αποκαλείται τρομοκράτης ο Οτσαλάν (και μαζί του όλοι οι Κούρδοι που αγωνίζονται για τη δημιουργία δικής τους πατρίδας), ενώ οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου (που διεκδικούν την αυτονομία τους από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και την ίδρυση αυτόνομου κράτους) δε θεωρούνται τρομοκράτες, αλλά ...απελευθερωτικός στρατός; Με ποιο δικαίωμα, άραγε, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ - που συμμετείχαν ενεργά στη σύλληψη και παράδοση του "τρομοκράτη" Οτσαλάν στους Τούρκους - απειλούν τον Πρόεδρο και την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας ότι αν δε συμβιβαστούν με τη συρρίκνωση των συνόρων τους και δεν επιτρέψουν την ίδρυση αυτόνομου κράτους από τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, θα ...βρεθούν αντιμέτωποι με τα στρατεύματα των περίπου 28.000 ανδρών του ΝΑΤΟ που "φιλοξενούνται" στην Ελλάδα;
  • Με ποιο δικαίωμα, άραγε, οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν (άλλοτε μόνοι τους άλλοτε σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία ή άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ) το Ιράκ σε καθημερινή σχεδόν βάση; Με ποιο σκεπτικό, άραγε, είναι "τρομοκράτης" ο Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν - και τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά εξορμούν από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία - και δεν είναι τρομοκράτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Τα αποσπάσματα από τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, με δηλώσεις αξιωματούχων των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών (Ελλάδας, ΗΠΑ, ΕΕ, Βαλκανικών χωρών κλπ.), που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διήμερο 8 και 9 Μάρτη και έκαναν το γύρο του κόσμου, είναι αποκαλυπτικά για το "στρουθοκαμηλισμό" που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και όλους εκείνους που με τη στάση τους στηρίζουν ή συμβιβάζονται με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Δίνουν απλές, αλλά αρκετά πειστικές απαντήσεις - για όσους έχουν κοινό νου και δεν κλείνουν τα μάτια τους σκόπιμα για να μη βλέπουν την πραγματικότητα - για το ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης και ποιος ο τρομοκρατούμενος. Πριν περάσουμε στα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων, του τελευταίου διημέρου, θα θυμίσουμε τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης δύο μέρες μετά τη σύλληψη του προέδρου του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τους Τούρκους.

ΚΕΙΜΕΝΑ

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ