Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Τρομοκράτες" ο Οτσαλάν και οι Κούρδοι!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποσείσει τις ευθύνες του - και της κυβέρνησής του - για την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους πράκτορες της Τουρκίας, ο Κ. Σημίτης με δηλώσεις που έκανε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, υποστήριζε: "Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα" και "κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας"! Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε "τρομοκρατία και βία" την πάλη των Κούρδων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και "αποσχιστικό κίνημα" την αγωνία ενός ολόκληρου έθνους να έχει πατρίδα, έστω το δικαίωμα της γλώσσας! Και ζητώντας τα εύσημα από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους "προστάτες" του - για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα - δήλωσε προκλητικά: "Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Οτσαλάν"! Ανάλογες ήταν οι θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την περασμένη Παρασκευή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα "Οτσαλάν".

Οι θέσεις του Κ. Σημίτη προκάλεσαν ικανοποίηση - εκτός από την Τουρκία - και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι τα παρακάτω λακωνικό τηλεγράφημα, του ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Ουάσιγκτον, Αθ. Ελις, με ημερομηνία 8 Μάρτη, που αναφέρει: "Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, με την οποία καταδίκασε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν,περιορίστηκε σήμερα να δηλώσει ότι "ως γενικό κανόνα καλωσορίζουμε την καταδίκη της τρομοκρατίας όπως επίσης και συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της κυβέρνησης, κινήθηκαν και οι θέσεις τόσο του επιτίμου προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και του νυν προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Ο πρώτος, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην τηλεόραση του Αντέννα πρότεινε δημόσια να καταδικαστεί σαν "τρομοκράτης" ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και σαν "τρομοκρατική οργάνωση" το ΡΚΚ). Ο δεύτερος, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον στις 10 Μάρτη, δήλωσε δημόσια πως "καταδικάζει την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται"... Οπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΑΠΕ από την Ουάσιγκτον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής - σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN International - αφού διαπίστωσε πως ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε ταπεινωμένος για τον "άσχημα τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση την υπόθεση Οτσαλάν", πρόσθεσε με νόημα: "Δεν υποστηρίζουμε πράξεις τρομοκρατίας".

Οι παραπάνω δηλώσεις, τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο των δύο αξιωματούχων της ΝΔ (έκαναν το γύρο του κόσμου με τα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών των διεθνών πρακτορείων), δεν προκάλεσαν μόνο την οργή του ελληνικού και του κουρδικού λαού. Με τις δηλώσεις αυτές οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Τουρκίας - ενώ στην ουσία είναι πλήρως ικανοποιημένες για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το κουρδικό πρόβλημα και τη συμβολή της στο να καταλήξει οι Οτσαλάν στις φυλακές της Τουρκίας - απέφυγαν να πουν δημόσια "ευχαριστώ". Αντίθετα, η δουλική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων", αποθράσυνε τις ΗΠΑ και όλους εκείνους που ήθελαν την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, σε σημείο ώστε να κατηγορούν την Ελλάδα ότι "φιλοξένησε" έναν "τρομοκράτη" χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει... και στην ουσία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να... ζητήσει και συγνώμη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ