Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΕΒΕ στην κόψη της... ΟΝΕ

Του Χάρη ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ*

Η κατάσταση που βιώνουν τόσο οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες όσο και ολόκληρος ο ελληνικός λαός μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική βαθιά αντιλαϊκή, υπονομεύοντας κάθε τι ηθικό, παρουσιάζοντας το άτιμο τίμιο και το αντίθετο.

Γίναμε μάρτυρες σήμερα, με την υπόθεση Οτσαλάν, μιας πολιτικής που παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Λέει ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες για να πετύχουμε τα κριτήρια της ΟΝΕ και μάλιστα αυτόν το στόχο τον εμφανίζει και ως "εθνικό", μια λέξη που από την πείρα του παρελθόντος σημαίνει πολλά και γεννάει κάποια ερωτηματικά. Δηλαδή, όσοι είναι ενάντια στην ΟΝΕ είναι αντεθνικοί; Με την πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνώντες και με μεγαλύτερη ένταση η σημερινή, είναι "όλοι" χαμένοι; Ολοι συνεισφέρουν το ίδιο γι' αυτό το στόχο; Μήπως οι χαμένοι, ως συνήθως, είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, το 95%, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, η μικρή αγροτιά, η νεολαία; Και μήπως ταυτόχρονα κερδισμένο πάντα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που χρόνο με το χρόνο αυξάνει προκλητικά τα κέρδη του; Π.χ. οι τράπεζες που τους αφήνει αυτή η πολιτική κυριολεκτικά να πίνουν το αίμα του συναδέλφου και του συμπολίτη μας. Οταν ο πληθωρισμός, όπως λένε οι κυβερνώντες, είναι στο 4% οι τράπεζες δανείζουν με επιτόκιο 20%. Πώς, λοιπόν, θα εκσυγχρονιστεί ο συνάδελφος, όταν έχει καταργηθεί κάθε έννοια χρηματοδότησης προς αυτόν; Η κατάργηση της 197 ΑΝΕ, η συρρίκνωση και η απαξίωση του ΕΟΜΜΕΧ, τα κοινοτικά προγράμματα που τα καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο, τι μαρτυρούν;

***

Πώς, λοιπόν, ο επαγγελματίας, ο έμπορος, ο βιοτέχνης θα ανταγωνιστεί τον ξένο συνάδελφο που παίρνει δάνεια στο ύψος του πληθωρισμού, επιδοτούμενα; Μήπως γι' αυτό αυξάνονται οι εισαγωγές και καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας; Χρήματα που έπρεπε να πηγαίνουν για παραγωγικές επενδύσεις καταλήγουν στις τράπεζες και στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Γιατί δε μας αφήνουν να συνεταιριστούμε με κάποιον άλλο, βάζοντας το αντικίνητρο του 35%; Μήπως για να κλείσουμε πιο γρήγορα;

Οπως φαίνεται πάει να γίνει πράξη αυτό που έλεγαν πριν δέκα χρόνια, ότι το 50% των συναδέλφων πρέπει να κλείσει. Κι αν κλείσουν οι συνάδελφοι υπάρχει εναλλακτική λύση; Οχι. Απλώς θα προστεθούν κι αυτοί στη λίστα των ανέργων ή θα γίνουν βορά εκμετάλλευσης στο μεγάλο κεφάλαιο με 120 και 140 χιλιάδες το μήνα. Δεν είναι μόνο ότι μεγαλώνουν τα ήδη οξυμένα προβλήματά μας. Π.χ. αυξάνουν τη φορολογία δυσανάλογα με τον πληθωρισμό. Φέτος είχαμε αύξηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" κατά 20% - 30%. Κοντά σ' αυτά προσθέτουν κι άλλα. Π.χ. ζητάνε τώρα για το κλείσιμο ανέλεγκτων υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας πολλά εκατομμύρια από τους συναδέλφους, πολλές φορές με εκβιαστικά διλήμματα, ενώ ήδη έχουν πληρώσει με το παραπάνω.

Ενώ απελευθέρωσαν την επαγγελματική στέγη με αναχρονιστικούς νόμους του '84 τώρα διώχνουν χιλιάδες συναδέλφους από το κέντρο της Αθήνας και άλλους δήμους χωρίς προηγούμενα να έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ΒΙΟΠΑ ή να δώσουν κίνητρα για αγορά στέγης.

Επίσης, τελευταία έχουμε στο χώρο επισκευής του αυτοκινήτου αποχαρακτηρισμό των συνεργείων από μεταποιητικές βιοτεχνικές μονάδες, με αποτέλεσμα να τους αφαιρούνται από τη ΔΕΗ τα βιοτεχνικά τιμολόγια και να αποκλείονται από κάθε αναπτυξιακό κίνητρο.

***

Δε δίνονται τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι οι δήμοι χαρατσώνουν τους δημότες πάλι για πράγματα που ήδη έχουν πληρώσει μέσα από την έμμεση και άμεση φορολογία. Βλέπουμε τι γίνεται σήμερα στο δήμο της Αθήνας με την αύξηση και πάνω από 1.000% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης, από έρευνα που έγινε στο χώρο των ΕΒΕ, είδαμε ότι οι επιχειρήσεις με απασχολούμενο προσωπικό κάτω από πέντε άτομα μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι. Κι αυτό έγινε για δύο λόγους: πρώτον οι μέχρι πέντε εργαζόμενους επιχειρήσεις περιόρισαν τις εργασίες τους αναγκαστικά εξαιτίας της λιτότητας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και μετατράπηκαν σε οικογενειακές ή επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Δεύτερον πολλοί εργαζόμενοι, αφού έμειναν άνεργοι για πολύ καιρό, αναγκάστηκαν ή με δάνειο ή πουλώντας κάτι να ανοίξουν ένα μαγαζάκι για να βγάλουν ένα μεροκάματο.

***

Βέβαια, για την ΕΕ οι ΕΒΕ θα είναι δύο ταχυτήτων: οι πολύ μεγάλοι με 100 εργαζόμενους και πάνω, που για τη χώρα μας σημαίνει βιομήχανοι και μεγαλέμποροι και οι πολύ μικροί, που δε διαφέρουν από τους εργαζόμενους ως προς την εκμετάλλευση που θα υφίστανται από το μεγάλο κεφάλαιο. Η διαφορά τους θα είναι ότι αυτοί οι ίδιοι θα φροντίζουν για την ασφάλειά τους και την υγεία τους. Αφού σ' αυτήν την πολιτική βασιλεύει η ανταποδοτικότητα και τα χρήματα που πληρώνουμε μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων θα καταλήγουν στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας, υπερτιμημένων δημόσιων έργων (π.χ. για το μετρό σήμερα, για το αεροδρόμιο αύριο κλπ). Δε νομίζω ότι χωράει αμφιβολία πλέον για το πού μας πάνε κυβέρνηση και ΕΕ. Βέβαια, για να περάσει αυτή η πολιτική διατίθενται και κάποια κοινοτικά προγράμματα για εξαγορά συνειδήσεων, με τη μορφή τριάκοντα αργυρίων κύρια σε συνδικαλιστικά στελέχη.

Δυστυχώς, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ, "ΣΥΝ" προσηλωμένες δογματικά στον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, σαμποτάρουν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για αντίσταση σε αυτή τη λαίλαπα, πιστεύοντας ότι αυτοί θα μείνουν μετά τον κατακλυσμό σαν την κιβωτό στο όρος Αραράτ. Είναι οικτρά γελασμένοι, αφού θα τους χρησιμοποιήσουν και αφού κάνουν τη δουλιά τους θα τους πετάξουν σαν λεμονόκουπες.

Βέβαια, οι συνάδελφοι πρέπει να δουν τώρα που έχουμε και εκλογές στα πρωτοβάθμια σωματεία, ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ΔΗΚΕΒίτες σε ένα αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα.

***

Ο κομμουνιστής, ο προοδευτικός άνθρωπος θα πρέπει να οργανωθεί στο σωματείο του και όσοι έχουν γραφτεί να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες. Επίσης, δημιουργούνται κατά τόπους συντονιστικές επιτροπές, όπως στους ΕΒΕ η Παναττική Επιτροπή Αγώνα από 14 Ομοσπονδίες τοπικές και κλαδικές, η οποία έχει κηρύξει δεκαήμερο κινητοποιήσεων από τις 12 μέχρι τις 22 Μάρτη και κορύφωση στις 23 του μήνα τον αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης στις 9.00 το πρωί. Και σε άλλες περιοχές της χώρας λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τέτοιες επιτροπές σε κοινή πλεύση και πορεία με τα συντονιστικά εργαζομένων και αγροτών.

Δεν πρέπει πλέον να μείνει κανένας απαθής θεατής σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αποικία του ειρηνικού για το ξένο κεφάλαιο και τα ξένα στρατεύματα.

Η μόνη λύση για όλα αυτά είναι ο αγώνας, ο συνεχής, ο μαζικός. Και το σίγουρο είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε γίνονται.

* Ο Χάρης Χαλβατζόγλου είναι μέλος του προεδρείου της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ