Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλά ... "απελευθερωτές" οι Κοσσοβάροι

Την ώρα όμως που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ελλάδας και άλλων χωρών του κόσμου, θεωρούν "τρομοκράτη" τον Οτσαλάν και όλους τους Κούρδους που αγωνίζονται να αποκτήσουν δική τους πατρίδα, στην οποία θα ζουν σαν έθνος ελεύθερα, την ίδια ώρα βαφτίζουν "απελευθερωτικό στρατό" και στηρίζουν(πολιτικά - οικονομικά και στρατιωτικά) τους αλβανόφωνους στο Κοσσυφοπέδιο που αγωνίζονται για την απόσχισή τους από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και την ίδρυση αυτόνομου κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε υλοποίηση σχετικής εντολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο τοποτηρητής τους στη Βοσνία ανακοίνωσε την απόφασή του να ξηλώσει (! ) τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας (επειδή δεν ήταν αρεστός στους Αμερικανούς και όλους τους ηγέτες της Δύσης που στηρίζουν τη "νέα τάξη πραγμάτων").

Η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, απέναντι στα δικαιώματα των λαών του κόσμου, επιβεβαιώνεται ανάγλυφα και από τα παρακάτω τηλεγραφήματα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και άλλα διεθνή πρακτορεία στο διήμερο 8 και 9 Μάρτη 1999:

Τηλεγράφημα 1ον - Σεράγεβο Βοσνίας (ΑΠΕ - "Ρόιτερ") 8 Μάρτη 1999: "Ο ανώτατος εκπρόσωπος της Δύσης στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφασή του να αντικαταστήσει τον σκληροπυρηνικό Σέρβο Πρόεδρο Νίκολα Πόπλασεν είναι "οριστική και αμετάκλητη". Ο κ. Βέστεντορπ - που ζήτησε την απομάκρυνση του Πόπλασεν από την Παρασκευή, με το αιτιολογικό ότι με τη συμπεριφορά του θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία της χώρας του - δήλωσε τα ανωτέρω μετά από την απόρριψη της απόφασής του από το σερβικό Κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής, που θεώρησε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι αντίθετη με το σερβικό Σύνταγμα!Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βέστεντορπ αναφέρει ότι "εκτιμά την άποψη" του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που είναι η μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, "ωστόσο, είναι σαφές ότι η απομάκρυνση του κ. Πόπλασεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Δεν είναι πλέον Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και οποιαδήποτε πράξη του ή προσπάθεια άσκησης προεδρικών καθηκόντων από εδώ και πέρα δεν έχει καμιά αξία, καμιά ισχύ". Ο ίδιος ο κ. Πόπλασεν δε δέχεται την απομάκρυνσή του και μάλιστα χτες μετείχε στις εργασίες του Κοινοβουλίου, ενώ εκφώνησε και ομιλία. Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κ. Βέστεντορπ τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ", ότι θεωρεί πως ο κ. Πόπλασεν "είναι αρκετά λογικός" ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση της διεθνούς κοινότητας".

Τηλεγράφημα 2ον - Ουάσιγκτον ΗΠΑ (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 8 Μάρτη 1999:"Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στην απόφαση του ανώτατου αντιπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ να αποπέμψει τον Πρόεδρο της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας (RS), Νίκολα Πόπλασεν. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην ενέργεια αποπομπής του Προέδρου Πόπλασεν από τον ανώτατο αντιπρόσωπο στη Βοσνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης έγιναν, ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να απορρίψει την αποπομπή του Πόπλασεν, καθώς και τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται από τους Σέρβους ο έλεγχος της πόλης Μπρτσκο στη βορειανατολική Βοσνία".

Τηλεγράφημα 3ον - Βελιγράδι (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 8 Μάρτη 1999: "Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκφράζοντας την απροθυμία του να υποταχθεί στη λογική της νέας τάξης πραγμάτων και τη συρρίκνωση των συνόρων της χώρας του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: α) "Μια πολιτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αποκλείει το να επιβάλουν τη θέλησή τους ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, για να εποπτεύσουν την εφαρμογή της (συμφωνίας) ". β) "Αντί οι ξένες χώρες να ασκούν πιέσεις χωρίς βάση στην ΟΔΓ, θα πρέπει να υποστηρίζουν τη χώρα μας στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας" (σ. σ. δηλαδή από τους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους που δημιούργησαν στρατό και διεκδικούν ενόπλως - με τις πλάτες των ξένων δυνάμεων διεκδικούν - να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν δικό τους αυτόνομο κρατίδιο στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας). Και μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φίσερ, ο Σβ. Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι "η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY - Σερβία και Μαυροβούνιο) είναι αποφασισμένη να διευθετήσει τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου με πολιτικά μέσα, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και της RFY".

Τηλεγράφημα 4ον - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο) 9 Μάρτη: "Σκιαγραφώντας τους λόγους επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε: "Ο κ. Χόλμπρουκ θα ασκήσει πιέσεις στους ιθύνοντες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας να αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο του Ραμπουγέ (για το Κοσσυφοπέδιο) ως προς τις πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές πτυχές του"".

Τηλεγράφημα 5ο - Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία (ΑΠΕ - "Ρόιτερ" - Γαλλικό Πρακτορείο) 9 Μάρτη 1999: "Ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε σήμερα πως θα προειδοποιήσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι η Ουάσιγκτον αναμένει αλλαγή στην ασυμβίβαστη θέση του για το Κοσσυφοπέδιο τις επόμενες ημέρες. "Η γιουγκοσλαβική θέση είναι σκληρή και ασυμβίβαστη, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχω αύριο με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να του επισημάνω τη μεγάλη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση και να του γνωρίσω τη θέση μας για τις συνέπειες, εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στη στάση του πριν και κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι", παρατήρησε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο πρακτορείο "Ρόιτερ" αμέσως μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι (... ). Κύριος στόχος του Χόλμπρουκ αυτή τη φορά είναι να πείσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να δεχτεί την παρουσία 28.000 ανδρών του ΝΑΤΟ που θα επιτηρήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ραμπουγέ, τον περασμένο μήνα, ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 17 ημέρες".

Τηλεγράφημα 6ο - Λονδίνο, Βρετανία (ΑΠΕ - "Ρόιτερ"), 9 Μάρτη 1999: "Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα έκανε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ενός προγράμματος "Σύμπραξη για την Ευημερία" προκειμένου να δοθεί στις βαλκανικές χώρες ένα κίνητρο να εγκαταλείψουν τη βία. Τόνισε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι έτοιμο για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Σερβίας, εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αποδεχτεί το σχέδιο αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας ΝΑΤΟικής δύναμης που θα επιβλέπει την εφαρμογή του.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, καμιά συμφωνία δεν είναι νόμιμη, όταν η συνθήκη αυτή "έχει προκύψει από την απειλή ή τη χρήση βίας"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαιρεί για να βασιλεύσει... (2001-03-07 00:00:00.0)
Η αποστολή του ΟΗΕ ευθύνεται για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο (2000-04-28 00:00:00.0)
"Συμμόρφωση" μετ' εμποδίων (1998-10-30 00:00:00.0)
"Μηχανισμοί" οριστικοποίησης της συμφωνίας (1998-10-17 00:00:00.0)
Πρόσωπο (1998-10-11 00:00:00.0)
Εκκληση βοήθειας για τους πρόσφυγες (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ