Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η αποστολή του ΟΗΕ ευθύνεται για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Αιφνιδιαστική συνάντηση Μιλόσεβιτς με τους πρεσβευτές Ρωσίας - Κίνας στον ΟΗΕ

Από τη συνάντηση του Μιλόσεβιτς με τους δύο πρεσβευτές

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μιλόσεβιτς με τους δύο πρεσβευτές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αίσθηση προκάλεσε σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες η μη προγραμματισμένη συνάντηση, που είχαν αργά προχτές βράδυ στο Βελιγράδι, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Κινέζος και Ρώσος διπλωμάτης επέλεξαν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι, ενώ ήταν καθ' οδόν προς το Κοσσυφοπέδιο, συγκροτώντας μαζί με άλλους μία οκταμελή αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Σεν Γκουφένγκ, συναντήθηκαν με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, ο οποίος τους είπε πως η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο φέρει την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπως και για την εθνοκάθαρση των Σέρβων και άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος πρεσβευτής εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεκπλήρωτη, ως επί το πλείστον, απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση των ξένων διπλωματών με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς αντικατοπτρίζει κατά το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ τις σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το χειρισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωναν πως κανείς από τους δύο διπλωμάτες δεν είχε ενημερώσει το ΣΑ για το σχέδιό τους.

Πάντως, σε σχετικό τηλεγράφημα του ίδιου πρακτορείου σημειώνεται πως «εκτίμηση του Προέδρου Μιλόσεβιτς είναι πως το σχέδιο του Μπερνάρ Κουσνέρ (ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) για τη διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή προ της επίτευξης πολιτικής λύσης και προ του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών και πριν την εγκαθίδρυση δικαστικών θεσμών στη χώρα, αποτελεί μία ξεκάθαρη προσπάθεια νομιμοποίησης των εγκλημάτων που συντελούνται στο Κοσσυφοπέδιο από τα εγκληματικά στοιχεία των Αλβανών και την αποστολή του ΝΑΤΟ».

Βρέθηκε νεκρός Ρώσος στρατιώτης στο Κόσσοβο

Νεκρός βρέθηκε χτες από άνδρες της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» Ρώσος στρατιώτης, του οποίου η τύχη αγνοούνταν εδώ και μία βδομάδα.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ο Ρώσος αλεξιπτωτιστής βρέθηκε νεκρός λίγα χιλιόμετρα έξω από τη βόρεια πόλη Γκλόγκοβατς. Το θύμα, που υπηρετούσε στο 14ο τακτικό τάγμα με έδρα την Πρίστινα, βρήκε το θάνατο από σφαίρα στο κεφάλι. Τα ίχνη του είχαν χαθεί από τις 16 του μήνα.

Αξιωματούχοι της αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα και Ρώσοι αξιωματούχοι διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη, που είναι ο δεύτερος που χάνει τη ζωή του από τις αρχές του χρόνου στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ