Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαφωνίες για τον αφοπλισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, απέρριψε χτες το συσχετισμό που κάνει η Ρωσία ανάμεσα στη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του σχεδίου τους για την αντιπυραυλική άμυνα. «Εκτιμώ ότι είναι απλώς απαράδεκτο η επικύρωση (της συνθήκης από το ρωσικό Κοινοβούλιο) να εξαρτάται από τον όρο της μη ανάπτυξης από τις ΗΠΑ ενός αντιπυραυλικού συστήματος» στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο Κόεν ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας. «Επρεπε να είχαν επικυρώσει τη συνθήκη κατά την προβλεπόμενη από τη συμφωνία περίοδο. Στη συνέχεια θα είχαμε διαπραγματευτεί μαζί τους για να δούμε αν θα ήταν δυνατό να τροποποιήσουμε τη συνθήκη για τη μείωση των βαλλιστικών πυραύλων ΑΒΜ, λαμβάνοντας υπόψη μας το εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις ΗΠΑ, τόνισε ο Κοέν.

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή γύρω στο έτος 2005 ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD) για να αντιμετωπίσουν, όπως ισχυρίζονται, απειλές που προέρχονται από χώρες όπως... η ΛΔ Κορέας και το Ιράν. Αυτό όμως προϋποθέτει την τροποποίηση της Συνθήκης κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) που υπογράφηκε το 1972 ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ έθεσε, από τη μεριά του, χτες ως προϋπόθεση για τη συνεχίση του πυρηνικού αφοπλισμού, την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του σχεδίου τους για το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας. Μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Συνθήκη της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η οποία άρχισε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «ο σεβασμός του συνόλου της Συνθήκης ABM με τη σημερινή της μορφή και χωρίς καμία τροποποίηση, αποτελεί όρο για νέες διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό». Η Ρωσία «εκπλήρωσε την υποχρέωσή» της, επικυρώνοντας τον Απρίλη τις Συνθήκες για τον πυρηνικό αφοπλισμό ΣΤΑΡΤ-2 και CTBT, και η «μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ», τόνισε ο Ιβανόφ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «New York Times».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ