Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αντίδραση στις διατυπώσεις για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

ΜΟΣΧΑ.-

Η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία διατυπώνονται σκληρές κατηγορίες κατά της Ρωσίας για ακρότητες στην Τσετσενία, είναι στην ουσία της αντιρωσική και κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου, δήλωσε έντονα χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Υπογράμμισε ότι «η Ρωσία δε θεωρεί τον εαυτό της δεσμευμένο από την απόφαση» για τις ενέργειές της στην Τσετσενία. Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί για την εκπλήρωση του βασικού καθήκοντος: τη δημιουργία κανονικών συνθηκών για τους πολίτες της Ρωσίας στο έδαφος της Τσετσενίας», τόνισε ο Μανίλοφ. Πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της «συγκεντρωτικής πληροφοριακής πίεσης» και τις «της διαστρεβλωμένης παρουσίασης της κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Τσετσενία, Βλαντίμιρ Καλαμάνοφ, τόνισε ότι η απόφαση του ΟΗΕ «δεν μπορεί παρά να ακουστεί με απογοήτευση. Οσο ανοιγόμαστε προς τη Δύση τόσο αυτή γίνεται πιο σκληρή μαζί μας». «Στην περίπτωση που οι πιέσεις και οι διακρίσεις εναντίον των ρωσικών αρχών συνεχιστούν, και όσο τα ανοίγματα της Ρωσίας θα αγνοούνται (από τη Δύση), αυτό δε θα μας οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο Καλαμάνοφ.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ, που συνεδρίασε την Τετάρτη στη Γενεύη, ζήτησε από τη Ρωσία να συστήσει επειγόντως μια ερευνητική επιτροπή που θα μελετήσει όλες τις κατηγορίες και θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους εγκληματικών πράξεων στην Τσετσενία.

Από την άλλη μεριά, ο Μανίλοφ αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, οι οποίες από τον Οκτώβρη 1999 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1.329 νεκρούς και 5.401 τραυματίες. «Η επιχείρηση στην Τσετσενία άλλαξε χαρακτήρα, αλλά συνοδεύεται πάντα από συγκρούσεις που μας επιφέρουν απώλειες», επισήμανε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουέν», απέρριψε την πιθανότητα να κηρύξει μονομερή εκεχειρία στην Τσετσενία και τόνισε ότι οι αντάρτες δε θα σταματήσουν να πολεμούν, αν δε σταματήσουν και οι Ρώσοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ