Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αισιοδοξία», παρά την αποτυχία στην πρώτη ψηφοφορία

Στιγμιότυπο από τη Βουλή στη χτεσινή ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη Βουλή στη χτεσινή ψηφοφορία
ΑΓΚΥΡΑ. - Η υποψηφιότητα του Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ για την Προεδρία της χώρας δε συγκέντρωσε τελικώς την αναγκαία υποστήριξη στη χτεσινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή ώστε να εκλεγεί «με τη μία»: Υπέρ του ψήφισαν 281 βουλευτές (σε σύνολο 550), πράγμα που σημαίνει μεν πλειοψηφία, αλλά όχι τον απόλυτο αριθμό εδρών που χρειαζόταν (367, τα 2/3 των ψήφων δηλαδή). Ετσι, η εκλογή του - που θεωρείται «βεβαία» από τους «πολιτικούς αναλυτές» αλλά και τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ- αναβάλλεται έως ότου επιτευχθεί η απαραίτητη «συναίνεση» στην Εθνοσυνέλευση.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συνέτειναν ήδη από προχτές ότι η «κομματική πειθαρχία» ήταν αρκετά απίθανο να τηρηθεί στην πρώτη ψηφοφορία, αν και όλες οι ηγεσίες και των πέντε κομμάτων της Βουλής είχαν εκφράσει την «έγκρισή» τους για την υποψηφιότητα Σεζέρ. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα πράγματα συνέβησαν κάπως έτσι, καθώς οι ψήφοι των βουλευτών κατευθύνθηκαν σε άλλους υποψηφίους (συνολικά 12).

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, πάντως, εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι ούτως ή άλλως ο Σεζέρ θα εκλεγεί σε έναν από τους επόμενους γύρους της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου. «Αναμένουμε πως οι ψήφοι θα καταμεριστούν μεταξύ των υποψηφίων. Τα αποτελέσματα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος», για τους επόμενους γύρους της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Σεζέρ, επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα έχει αρκετές ακόμη «ευκαιρίες», ώστε να πειστούν στο μεταξύ οι βουλευτές που επέδειξαν «απειθαρχία» προς τις εντολές της ηγεσίας να υπακούσουν. Η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει την Πρωτομαγιά, όταν θα χρειαστεί και πάλι πλειοψηφία των δύο τρίτων, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο γύροι, στις 5 και στις 9 Μάη. Στην τελευταία περίπτωση, αρκεί η απλή πλειοψηφία, με άλλα λόγια, η νίκη του είναι «εξασφαλισμένη», αφού στο μεταξύ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δέκα αντιπάλους του στην «κούρσα» θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νεβσάτ Γιαλτσίντας, υποψήφιος του Κόμματος Αρετής, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 61 ψήφους, τις περισσότερες από όλους τους υπόλοιπους, αλλά -όπως είναι προφανές - πολύ λίγες για να μπορέσει να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τον Σεζέρ.

Η «αγωνία» για μια ενδεχόμενη κρίση στην κυβέρνηση εξ αφορμής της εκλογής Προέδρου μοιάζει, με βάση αυτές τις εξελίξεις, να απομακρύνεται τελεσίδικα, γεγονός που «ανακουφίζει», εκτός του Ετσεβίτ, και τη Δύση, τόσο στην πολιτική της έκφραση (Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κόπτονται για τη «σταθερότητα» της χώρας) όσο και στη χρηματοοικονομική (το ΔΝΤ έχει ενεργό ένα δανειοδοτικό «αποπληθωριστικό» πρόγραμμα 4 εκατ. δολαρίων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ