ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Κεντρικό θέμα το Ιράκ εν μέσω διαφωνιών

ΚΑΪΡΟ.-

Αρχισε, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η πρώτη, για φέτος, σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Οι συνομιλίες των Αράβων υπουργών θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο Ιράκ, τρεις, περίπου, μήνες μετά την επιχείρηση "αλεπού της ερήμου", στην αποτελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία" ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Ισραήλ, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ - Βρετανίας να δικαστούν οι δύο ύποπτοι για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της "Παναμέρικαν" (που είχε γίνει πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας), σε ουδέτερη χώρα, και στη διένεξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ιράκ για τρία μικρά νησάκια στον Περσικό Κόλπο.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, καταδίκασε τις συνεχιζόμενες αλλεπάλληλες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, ενώ παράλληλα κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να επαναλάβει τη συνεργασία της με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Μεγκίντ, αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προβάλλει συνεχώς νέα εμπόδια στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του και ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα νέο καθεστώς στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλάζοντας την πληθυσμιακή της σύνθεση.

Η διήμερη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η κατάληξη σε ένα κοινό ψήφισμα, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του Ιράκ. Βασικότερο πρόβλημα φέρεται να είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, οι υπουργοί των οποίων επιμένουν στη θέση ότι οι αλλεπάλληλες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές αποτελούν "απάντηση στην ιρακινή προκλητική συμπεριφορά".

ΠΟΛΩΝΙΑ
Στους δρόμους πάλι οι αγρότες

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη χιλιάδες Πολωνοί αγρότες πλημμύρισαν τους δρόμους, για να απαιτήσουν επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι χτεσινές διαδηλώσεις, που κατέληξαν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στην πολωνική πρωτεύουσα, ήταν το τελευταίο κύμα των κινητοποιήσεων των αγροτών, που βρίσκονται σε αναβρασμό από τις αρχές του χρόνου και οι πρώτες μετά τις γιγαντιαίες κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, όπου οι αγρότες είχαν αποκλείσει όλες τις κεντρικές αρτηρίες της χώρας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, οι διαδηλωτές παρέδωσαν το γράμμα, όπου συμπεριλαμβανόταν και ο κατάλογος των αιτημάτων τους, με τα οποία ζητούσαν επίσης και την παραίτηση της κυβέρνησης, εξαιτίας της αγροτικής πολιτικής που ακολουθεί. Κατόπιν συνέχισαν την πορεία τους προς το Κοινοβούλιο και τα γραφεία της κυβέρνησης. "Διαδηλώνουμε κατά της φτώχειας", "αφήστε τους αγρότες να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή" και "Αγρότες ενωμένοι" ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα που κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις. Οι οξύτατες αναφορές εναντίον πολλών μελών και υπουργών της κυβέρνησης ήταν παρούσες, κυρίως απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Λέστσεκ Μπαλτσέροβιτς αλλά και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι ηγούνται του άρματος των "εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων", ένα οικονομικό πρόγραμμα για να επιτευχθούν οι στόχοι της "ελεύθερης αγοράς", που έχει καταδικαστεί από αγρότες και εργαζόμενους, αφού οι αγρότες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, αλλά στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινούνται και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό και εκπαιδευτικό τομέα.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μαίνεται ο εμφύλιος

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Την "αποτροπή μιας καταστροφής" ανέφεραν χθες το πρωί αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, όταν βρήκαν μία βόμβα 2,5 κιλών στις γραμμές ενός σιδηροδρομικού σταθμού λίγο πριν περάσουν από αυτές τρία τρένα εξπρές με τουλάχιστον 500 επιβάτες.

Το επεισόδιο αναφέρθηκε την ίδια μέρα που 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βορρά, σε μια "λογική συνέπεια" του συνεχιζόμενου εμφυλίου μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των αυτονομιστών της οργάνωσης "Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ". Εξι από τους νεκρούς ήταν κυβερνητικοί στρατιώτες, το όχημα των οποίων έπεσε σε νάρκη κατά προσωπικού.

Βορειότερα, κοντά στην πόλη Κιλινότσι, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίων θέσεων ανταρτών, σκοτώνοντας "τουλάχιστον τέσσερις"

Προχθές μια ύποπτη για συμμετοχή στην οργάνωση των "Τίγρεων" πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη - στην έκρηξη σκοτώθηκαν η ίδια και δύο άλλοι - μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας. Αλλος ένας "ύποπτος" αυτοκτόνησε με κάψουλα κυανίου για να αποφύγει τη σύλληψη, κατά τις αρχές.

Χθες η αστυνομία προσήγαγε νεαρούς για ανακρίσεις κατά δεκάδες, αφού φοβάται μια νέα καμπάνια "βομβιστικών επιθέσεων".

Σημειωτέον: η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρυσι βοήθεια στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", σε συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, του Μπιλ Κλίντον και της Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ραντεβού την επόμενη βδομάδα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η υπόθεση έχει κολλήσει εδώ και καιρό με τις παλινδρομήσεις και τις ανατροπές να καθορίζουν το προφίλ της υπόθεσης. Μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, που έκανε τους περισσότερους ακόμα και να ξεχάσουν την ύπαρξή της, τελικά την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθεί ένα "τέλος" εκτός απροόπτου, αφού το δικαστήριο της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε χθες ότι θα ανακοινώσει στις 24 του Μάρτη την απόφασή του σχετικά με το θέμα της ασυλίας του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, που κρατείται στο Λονδίνο από τις 16 του Οκτώβρη.

Οι Λόρδοι - δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο πρώην δικτάτορας, που κυβέρνησε τη Χιλή από το 1973 έως το 1990, και του οποίου την έκδοση ζητεί ένας Ισπανός δικαστής για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος του, απολαμβάνει ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους ή ως γερουσιαστής, αξίωμα που κατέχει σήμερα και αν η σύλληψη του υπήρξε νόμιμη σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία. Το ανώτατο αυτό δικαστικό όργανο θα γνωστοποιήσει την ετυμηγορία του μετά από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν έξι βδομάδες και σε περίπτωση που οι επτά ανώτατοι δικαστικοί που απαρτίζουν το δικαστήριο της Βουλής των Λόρδων επικυρώσουν προηγούμενη δικαστική απόφαση και κρίνουν ότι ο πρώην δικτάτορας δε χαίρει ασυλίας ως πρώην αρχηγός κράτους, η διαδικασία έκδοσής του στην Ισπανία θα πάρει το δρόμο της. Στην αντίθετη περίπτωση ο Πινοτσέτ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του.

ΡΩΣΙΑ
Τραγική πτώση ελικοπτέρου

ΜΟΣΧΑ.-

Δεκαεννέα άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη βράδυ, 16 Μάρτη, κατά την πτώση ενός ελικοπτέρου "ΜΙ-8" στην Καμτσάτκα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών. Οκτώ επιζώντες, όλοι τραυματισμένοι, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τέσσερις από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Είκοσι επτά άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο αυτό, που χρησιμοποιόταν τακτικά για τη μεταφορά εργαζομένων στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τρία μέλη του πληρώματος και ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Σόμπολεβο, απ' όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο, είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Βλάβη σε αντιδραστήρα

Ενας αντιδραστήρας στο πυρηνοκίνητο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μπελογιάρσκ (Σιβηρία) διέκοψε χτες τη λειτουργία του, εξαιτίας προβλήματος που παρουσιάστηκε, ανακοίνωσε η διεύθυνση του εργοστασίου. "Ο αντιδραστήρας διέκοψε τη λειτουργία για να γίνει ο καθιερωμένος έλεγχος και να τροφοδοτηθεί με νέα καύσιμα", αλλά "μετά την ανατροφοδότηση του αντιδραστήρα διαπιστώθηκε πρόβλημα στο σύστημα καυσίμων", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δε δίνονται λεπτομέρειες, διευκρινίζεται όμως ότι δεν υπάρχει απειλή για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Η επισκευή του αντιδραστήρα (ένας από τους πολλούς του πυρηνικού εργοστασίου) θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες.

Για άλλη μια φορά στους δρόμους του αγώνα οι αγρότες
ΗΠΑ
"Η απόλυτη σπανιότητα του νερού"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Μέλλον όπου το νερό, κυρίως το πόσιμο, απουσιάζει μοιάζει με εφιάλτη. Δυστυχώς, αυτός ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπους στο εγγύς μέλλον. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Διαχείριση των Υδάτων στην έκθεσή του, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στην αμερικανική πρωτεύουσα και προειδοποιεί συγκεκριμένα ότι η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού θα πλήξει σοβαρά το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη μέσα σε 25 χρόνια!

Περίπου 17 χώρες έχουν χαρακτηριστεί θύματα "της απόλυτης σπανιότητας του νερού" έως το 2025, ανάμεσά τους είναι μερικές χώρες της βόρειας Αφρικής - Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτος - αλλά επίσης και της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής - Ισραήλ, Ιορδανία, Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Υεμένη -, καθώς και η Νότια Αφρική, το νότιο τμήμα της Ινδίας και το βόρειο τμήμα της Κίνας. Συνολικά από 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα λείψει το νερό το 2025 είτε για τη γεωργία ή τη βιομηχανία ή τα νοικοκυριά. Μια άλλη ομάδα από 24 χώρες - κυρίως στην περιοχή της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα - θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, για να εξασφαλίσουν νερό με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των χωρών αυτών θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Συνολικά θα χρειαστεί το 2025 60% περισσότερο νερό μόνο για την άρδευση των καλλιεργειών που θα είναι αναγκαίες για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, τονίζει στην έκθεσή του το Ινστιτούτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ