Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Κεντρικό θέμα το Ιράκ εν μέσω διαφωνιών

ΚΑΪΡΟ.-

Αρχισε, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η πρώτη, για φέτος, σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Οι συνομιλίες των Αράβων υπουργών θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο Ιράκ, τρεις, περίπου, μήνες μετά την επιχείρηση "αλεπού της ερήμου", στην αποτελματωμένη "ειρηνευτική διαδικασία" ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Ισραήλ, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ - Βρετανίας να δικαστούν οι δύο ύποπτοι για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της "Παναμέρικαν" (που είχε γίνει πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας), σε ουδέτερη χώρα, και στη διένεξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ιράκ για τρία μικρά νησάκια στον Περσικό Κόλπο.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, καταδίκασε τις συνεχιζόμενες αλλεπάλληλες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, ενώ παράλληλα κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να επαναλάβει τη συνεργασία της με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Μεγκίντ, αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προβάλλει συνεχώς νέα εμπόδια στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του και ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα νέο καθεστώς στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλάζοντας την πληθυσμιακή της σύνθεση.

Η διήμερη διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η κατάληξη σε ένα κοινό ψήφισμα, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του Ιράκ. Βασικότερο πρόβλημα φέρεται να είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, οι υπουργοί των οποίων επιμένουν στη θέση ότι οι αλλεπάλληλες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές αποτελούν "απάντηση στην ιρακινή προκλητική συμπεριφορά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ