Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στις αυτόνομες περιοχές

Οργή Παλαιστινίων για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, να μην αναγνωρίσει μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ. -

Ιδιαίτερα δύσκολη από πλευράς παροχής νερού χαρακτήρισε την τρέχουσα χρονιά ο Παλαιστίνιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιουσέφ Αμπού Σαφιγιέχ, ο οποίος κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιμένει στην πολιτική των διακρίσεων στην παροχή νερού στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

"Το Ισραήλ προμηθεύει νερό στους Παλαιστινίους μόνο όταν έχει πλεόνασμα" τόνισε ο Σαφιγιέχ υπογραμμίζοντας ότι η φετινή ξηρασία έχει μειώσει σοβαρά τα αποθέματα νερού και στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν νερό μόνο αφού "γεμίσουν οι πισίνες στο Ισραήλ και υπερκαλυφθούν οι ανάγκες των εβραϊκών οικισμών". Υπολογίζεται ότι ετησίως παρέχονται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με αποτέλεσμα κάθε Παλαιστίνιος να δικαιούται, περίπου, 10 λίτρα νερό ημερησίως, δηλαδή το 1/5 της ποσότητας που ορίζεται, διεθνώς, ως ελάχιστη ατομική κατανάλωση ενώ αντίθετα υπολογίζεται ότι η παροχή νερού στους εβραϊκούς οικισμούς είναι κατά 400% μεγαλύτερη. Τους ισχυρισμούς του Σαφιγιέχ επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Ισραηλινός επίτροπος διαχείρισης υδάτινων πόρων, ο οποίος αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, παραδέχτηκε ότι οι εβραϊκοί οικισμοί βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όσον αφορά την παροχή νερού "πιθανώς λόγω των καλύτερων αρδευτικών συστημάτων που διαθέτουν". Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και 150.000 Εβραίοι έποικοι.

Στη μεγάλη ξηρασία που πλήττει φέτος τη Μέση Ανατολή απέδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση και την απόφασή της, την περασμένη βδομάδα, να μειώσει κατά 50% το νερό που παρέχει στη γειτονική Ιορδανία. Κατά τη διάρκεια της υπογραφής "ειρηνευτικής συμφωνίας" ανάμεσα στις δύο χώρες, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να τροφοδοτεί την Ιορδανία με 56 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο. Η απόφαση μείωσης της τροφοδοσίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμμάν, που τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Γερουσία και Αντιπρόσωποι κατά της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας

Τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, η οποία με ψήφους 382 υπέρ και 24 κατά, τάχθηκε κατά της μονομερούς ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους, ενέταξε το ενδεχόμενο αυτό μόνο στα πλαίσια ολοκλήρωσης της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" και ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποσαφηνίσει κατηγορηματικά αυτή του την αντίθεση.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, την περασμένη βδομάδα, και η αμερικανική Γερουσία με ψήφους 98 υπέρ και 1 κατά. Την οργή του δεν έκρυψε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφασίζουν για τους Παλαιστινίους και μάλιστα ερχόμενες σε αντίθεση με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει απέναντι στην "ειρηνευτική διαδικασία", εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι η απόφαση αυτή έρχεται, μόλις, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ