ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Οι "λίσταρχοι" σε θέση μάχης

"Προσωπικά παιχνίδια" παίζουν όσοι μιλούν για ήττα στις ευρωεκλογές, λέει ο Κ. Σημίτης

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τις εσωκομματικές ομάδες να μην έχουν καταλήξει ακόμη στην οριστική γραμμή που θα ακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, την Κυριακή. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ζητούμενο του συνεδρίου, οι συσχετισμοί, δηλαδή, που θα καταγραφούν στη νέα ΚΕ του κόμματος και το αν η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα θα επιτρέψει στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" να διατηρήσει κάποιο "ζωτικό χώρο" στα όργανα του κόμματος. Η τελευταία, παράλληλα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, όσον αφορά το αν θα οδηγηθεί σε αμφισβήτηση της νομιμότητας του συνεδρίου, λόγω της άρνησής της να δεχτεί τη συμμετοχή περισσότερων από 5.500 συνέδρους στις εργασίες, αν θα αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες ή αν θα παραμείνει για να "καταγγείλει" την πολιτική της πλειοψηφίας. Πάντως, το κυρίαρχο στοιχείο καθ' όλη τη διάρκεια των 4ήμερων εργασιών θα είναι οι μάχες της "λίστας" ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα, οι προσπάθειες, δηλαδή, των διαφόρων πρωτοκλασάτων (σ.σ.: των "λίσταρχων" κατά την κομματική ορολογία) να προωθήσουν τους "δικούς τους" στα νέα όργανα που θα εκλεγούν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα ενδυθούν με την πρόταξη των δήθεν πολιτικών διαφωνιών εκ μέρους εκέινων που θα λάβουν το λόγο αυτές τις μέρες στο συνέδριο. Το ίδιο σίγουρο είναι ότι οι πάντες αυτές τις μέρες θα γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα και του συνεδρίου (με τις όποιες "νίκες" ή "ήττες" καταγράψει η κάθε εσωκομματική τάση) θα αποκρυπτογραφηθούν, όχι την επομένη του συνεδρίου, αλλά την επομένη των ευρωεκλογών.

Το γεγονός αυτό δεν το αποκαλύπτει μόνο η έγερση θέματος ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του Α. Τσοχατζόπουλου, σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, αλλά και η επιμονή του πρωθυπουργού να εμφανίζεται ότι "σφυρίζει αδιάφορα", όταν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ετσι, χτες στη συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "τού είναι αδιάφορο", που τίθεται θέμα ηγεσίας από κάποιους, ενόψει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές "δεν είναι εθνικές εκλογές, στις οποίες κρίνεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί στις εκλογές του 2000", υποστήριξε. Βέβαια, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "προσωπικά παιχνίδια" τα όσα λέγονται γύρω από τις ευρωεκλογές, μια και το θέμα της διαδοχής του "δεν τον έχει απασχολήσει" και αφού "την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών θα τη δώσουμε όλοι μαζί", όπως λέει.

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος πόλος του συνεδρίου, ο Α. Τσοχατζόπουλος - που συνεχίζει να διαμηνύει ότι θα "καταγγείλει" οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα υπάρξει πέραν του Σημίτη ως "διευκολυντική" της ηγεσίας - προσπαθεί με τις τελευταίες δηλώσεις του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε με τις αναφορές του περί εκλογικής ήττας. Ετσι, χτες στα "ΝΕΑ", μίλησε για "σύνθεση" που θα επιδιωχτεί στο συνέδριο, τάχθηκε εναντίον της λογικής του "μικρού και καθαρού ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε την άποψη ότι το συνέδριο θα είναι το "πρώτο βήμα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές".

Λαϊκό δικαίωμα ο αθλητισμός
  • Την πλήρη παράδοση του αθλητισμού στα οικονομικά συμφέροντα κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής
  • Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε χτες τους άξονες του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα ανακοινωθεί σύντομα

    Ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου για τον αθλητισμό, που θα ανακοινωθεί σε μια βδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Α. Φούρας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να εξηγήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του.

    Οπως είπε, ο νόμος θα προβλέπει την οργάνωση του μαζικού αθλητισμού, θα εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, θα "ορθολογικοποιεί" τις κρατικές επιχορηγήσεις και θα θεσμοθετεί κίνητρα για τους Ολυμπιονίκες. Επίσης, όπως τόνισε, θα οργανωθεί "Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός", με βάση 4ετές πρόγραμμα μέχρι το 2004, θα ρυθμίζονται θέματα ομοσπονδιών, θα αντιμετωπίζονται θέματα βίας και θα διαχωρίζεται ο ερασιτεχνικός από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

    Ο Α. Φούρας, θέλοντας να δείξει τα τεράστια συμφέροντα που κινούνται στο χώρο του αθλητισμό, είπε ότι το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι αθλητικό, ενώ ομολόγησε ότι το 1998 δεν έγινε ούτε ένα νέο αθλητικό κέντρο, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε το 1999. Κάλεσε δε τους δήμους που έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος λειτουργίας τους, μέσω φορολογίας των δημοτών τους. Ανακοίνωσε ότι πριν λίγες μέρες πήρε επιστολή του Σάμαρανκ, με την οποία ζητείται ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και για το εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα αναδεικνύονται οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών, είπε ότι είναι θέμα συζήτησης, που θα γίνει στη Βουλή με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής είπε ότι και ο αθλητισμός συμβαδίζει με τη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ταξικός χαρακτήρας του. Κατήγγειλε ότι εξακολουθεί να παρατηρείται έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και απουσιάζει ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός. Ολα, συνέχισε, έχουν παραδοθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που, εκτός των άλλων, εκμεταλλεύονται τη νεολαία ποτίζοντάς τη με δηλητήριο. Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι ο υψηλός αθλητισμός είναι αποτέλεσμα του μαζικού αθλητισμού και ζήτησε να μπει η Φυσική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία των αθλητικών σωματείων και να καθιερωθεί η απλή αναλογική για τις εκλογικές τους διαδικασίες.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, που θα θέτει τους γενικούς κανόνες και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και από εκεί και πέρα να μην υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση της πολιτεία

    ς.

    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
    Πυκνώνουν τα "γεύματα"

    Σε "γεύματα" προετοιμασίας και στήριξης του εγχειρήματός του επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, εκτός απροόπτου, μεταφέρει την ημερομηνία εξαγγελίας ίδρυσης του κόμματός του για μετά το Πάσχα.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει πυκνώσει τις τελευταίες μέρες τις επαφές και τα "γεύματα", στα οποία συμμετέχουν επιχειρηματίες, εκδότες, πανεπιστημιακοί, αλλά και ο ...Χριστόδουλος. Οπως αποκάλυψε η "Αθηναϊκή", προχτές το βράδυ, ο Δ. Αβραμόπουλος παρέθεσε δείπνο στο σπίτι του, στο οποίο παρακάθησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Δ. Κοντομηνάς, η Μαρ. Λάτση με τον σύζυγό της, ο εκδότης Λυμπέρης και ο κ. Λαϊνόπουλος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο δήμαρχος είχε την ίδια μέρα συνάντηση με ισχυρό εκδότη. Συνεργάτες, που κλήθηκαν χτες να σχολιάσουν τα "γεύματα", δήλωσαν ότι "κάθε τι που ετοιμάζεται θέλει και γεύματα", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η απόφαση για την ίδρυση κόμματος έχει ήδη παρθεί και τα πάντα κινούνται για την υποστήριξή του. Η "κατάλληλη στιγμή" βρίσκεται ακόμα υπό αναζήτηση και θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, οι πιέσεις στον Αβραμόπουλο από επιχειρηματικούς κύκλους να προχωρήσει είναι τόσο ισχυρές, που, και να ήθελε, μάλλον δε θα μπορούσε να "κάνει πίσω".

    Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εκτιμούσε ότι ο Αβραμόπουλος "ουσιαστικά κάνει πίσω" από την ίδρυση κόμματος, εξετάζοντας μια σειρά παραμέτρους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου, αλλά και με τη "μικρή απήχηση" που συναντά στους ψηφοφόρους. Οι συνεργάτες του Αβραμόπουλου θεωρούν ότι είναι θετικό στοιχείο για το νέο κόμμα ο "εφησυχασμός" της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή φράση "όσο ξαφνικό τόσο καλύτερο".

    ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
    Μέχρι 31 του Μάρτη η προθεσμία

    Λήγει στις 31 του Μάρτη η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1981 ή πριν από αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο δήμο ή κοινότητα: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας. Βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

    Σύσκεψη μαζικών φορέων από την ΕΕΔΥΕ

    Σε νέα σύσκεψη μαζικών φορέων καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σήμερα Πέμπτη 18 του Μάρτη, στις 6.00 μμ, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το κουρδικό πρόβλημα, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργούνται στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή.

    Η ΕΕΔΥΕ με την πρόσκλησή της θεωρεί ότι ο συντονισμός της δράσης των μαζικών οργανώσεων είναι απαραίτητος ώστε να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο η αντίθεση του λαού μας στα σχέδια της "νέας τάξης" και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά.

    Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Επιτυχής η εγχείρηση

    Σε επιτυχή επέμβαση αφαίρεσης δύο πολύποδων και ενός τμήματος του παχέος εντέρου υποβλήθηκε χτες ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος,ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα προχτές το βράδυ στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με συμπτώματα απόφραξης του ειλεού. Ο επικεφαλής της θεραπευτικής ομάδας ακαδημαϊκός και καθηγητής Χειρουργικής Γρηγόρης Σκαλκέας, μετά το πέρας της 5ωρης επέμβασης, τόνισε πως η κατάσταση του κ. Γιαννόπουλου είναι σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη, και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της υγείας του. Στη συνέχεια, ο Ε. Γιαννόπουλος μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για προληπτικούς λόγους, ωστόσο οι θεράποντες γιατροί επισήμαναν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη διάρκεια παραμονής του εκεί.

    Παράλληλα, τόνισαν ότι από την πρώτη εξέταση που έγινε στον ένα από τους δύο πολύποδες που αφαιρέθηκαν, διαπίστωσαν πως είναι καλοήθης, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων θα βγουν σε μια περίπου βδομάδα.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ