Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκό δικαίωμα ο αθλητισμός
  • Την πλήρη παράδοση του αθλητισμού στα οικονομικά συμφέροντα κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής
  • Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε χτες τους άξονες του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα ανακοινωθεί σύντομα

    Ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου για τον αθλητισμό, που θα ανακοινωθεί σε μια βδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Α. Φούρας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να εξηγήσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του.

    Οπως είπε, ο νόμος θα προβλέπει την οργάνωση του μαζικού αθλητισμού, θα εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, θα "ορθολογικοποιεί" τις κρατικές επιχορηγήσεις και θα θεσμοθετεί κίνητρα για τους Ολυμπιονίκες. Επίσης, όπως τόνισε, θα οργανωθεί "Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός", με βάση 4ετές πρόγραμμα μέχρι το 2004, θα ρυθμίζονται θέματα ομοσπονδιών, θα αντιμετωπίζονται θέματα βίας και θα διαχωρίζεται ο ερασιτεχνικός από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

    Ο Α. Φούρας, θέλοντας να δείξει τα τεράστια συμφέροντα που κινούνται στο χώρο του αθλητισμό, είπε ότι το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι αθλητικό, ενώ ομολόγησε ότι το 1998 δεν έγινε ούτε ένα νέο αθλητικό κέντρο, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε το 1999. Κάλεσε δε τους δήμους που έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος λειτουργίας τους, μέσω φορολογίας των δημοτών τους. Ανακοίνωσε ότι πριν λίγες μέρες πήρε επιστολή του Σάμαρανκ, με την οποία ζητείται ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και για το εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα αναδεικνύονται οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών, είπε ότι είναι θέμα συζήτησης, που θα γίνει στη Βουλή με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής είπε ότι και ο αθλητισμός συμβαδίζει με τη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο ταξικός χαρακτήρας του. Κατήγγειλε ότι εξακολουθεί να παρατηρείται έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και απουσιάζει ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός. Ολα, συνέχισε, έχουν παραδοθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που, εκτός των άλλων, εκμεταλλεύονται τη νεολαία ποτίζοντάς τη με δηλητήριο. Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι ο υψηλός αθλητισμός είναι αποτέλεσμα του μαζικού αθλητισμού και ζήτησε να μπει η Φυσική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης, να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία των αθλητικών σωματείων και να καθιερωθεί η απλή αναλογική για τις εκλογικές τους διαδικασίες.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, που θα θέτει τους γενικούς κανόνες και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και από εκεί και πέρα να μην υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση της πολιτεία

    ς.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ