Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
"Θετικός" ο συμβιβασμός για την "Ατζέντα 2000"!
  • Ο υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις συζητήσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική
  • Β. Μπούτας: "Τη νύφη" θα πληρώσουν πάλι οι αγρότες

Θετικός για τη χώρα μας είναι ο τελικός συμβιβασμός που καταλήχθηκε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική ενόψει της "Ατζέντας 2000", ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, καθώς σε μία βδομάδα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με σοβαρότατες συνέπειες για τους αγρότες της χώρας μας. Ο υπουργός είπε ότι οι υπουργοί Γεωργίας κατέληξαν να αποτελεί βάση για την ΚΑΠ το ποσόν των 41,6 δισ. ΕΥΡΩ από το 2000, ποσό που θα αυξάνεται 2% κάθε χρόνο και θα φτάσει τα 312 δισ. ΕΥΡΩ μέχρι το 2006. Το δημοσιονομικό όφελος της χώρας μας, είπε θα είναι 150 εκατ. ΕΥΡΩ τον κάθε χρόνο μέχρι το 2006, ενώ στα θετικά κατά τον υπουργό είναι και η αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα κατά 70.000 τόνους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, τόνισε ότι παρά τον όποιο συμβιβασμό αυτός που θα πληρώσει τελικά θα είναι ο Ελληνας αγρότης, αφού ακόμη και η Κομισιόν πρότεινε για την ΚΑΠ 48 δισ. ΕΥΡΩ και τελικά η γερμανική προεδρεία δέχτηκε τα 41,6 δισ. ΕΥΡΩ, δηλαδή είχαμε μείωση των ποσών κατά 17,8%. Τα ποσά αυτά δε, είναι κάτω και από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και η επιβάρυνση των Ελλήνων αγροτών θα γίνει και στα σιτηρά και στο βοδινό και στο γάλα, όπου παρά την αύξηση της ποσόστωσης δεν καλύπτουμε ούτε καν τις ανάγκες της χώρας μας. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είχε υποσχεθεί ο Γ. Ανωμερίτης, τονίζοντας ότι τελικά "αυτά που συμφωνήθηκαν δεν τηρήθηκαν", κάτι που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στους αγρότες και θα τους οδηγήσει και πάλι στον δρόμο του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ