Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΚΗ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Κίνδυνος από τις ρυθμίσεις

Η επιτροπή της Βουλής ζήτησε να γίνει ουσιαστική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την αντίδραση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, συνάντησε η πρόθεση του υπουργού Ε. Γιαννόπουλου να ρυθμίσει ερήμην της θέματα, που αφορούν τους χρήστες των ναρκωτικών μέσα από το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ελαστική μεταχείριση των χρηστών, αλλά οι βουλευτές της επιτροπής επισήμαναν τους κινδύνους, που δημιουργούνται κυρίως από τον προτεινόμενο ορισμό της "μικροποσότητας" των ναρκωτικών με την οποία ο χρήστης θα τυγχάνει των ευνοϊκών ρυθμίσεων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πιστοποιείται η απεξάρτηση του χρήστη.

Ολοι τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η "μικροποσότητα" και είπαν ότι αυτό θα αξιοποιηθεί από τους εμπόρους ναρκωτικών που, χρησιμοποιώντας τα διάφορα νομικά παράθυρα, θα εμφανίζονται ως χρήστες της νόμιμης "μικροποσότητας" και έτσι θα απαλλάσσονται. Μάλιστα, η πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλιώρη είπε ότι δεν είναι εύκολο να οριστεί η "μικροποσότητα", αφού υπάρχουν αρκετοί "πολυχρήστες" που χρησιμοποιούν πολλαπλές ναρκωτικές ουσίες, καθιστώντας έτσι αδύνατον τον ορισμό "μικροποσότητας" για κάθε ουσία.

Αλλο σημείο αντίθεσης της επιτροπής - η οποία ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές και να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα - είναι και η πιστοποίηση της απεξάρτησης. Με αφορμή την υπόθεση Πουρσανίδη που απεξαρτήθηκε μόνος του, τα μέλη της επιτροπής κατέκριναν την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για αναγνώριση της απεξάρτησης και από μη εγκεκριμένα από το υπουργείο Υγείας προγράμματα. Ο κίνδυνος, τόνισαν, από μία τέτοια πρόβλεψη είναι να αναπτυχθούν ιδιωτικά κέντρα διάφορων επιτήδειων, που έναντι αδρής αμοιβής θα "πιστοποιούν" την απεξάρτηση. Αυτό πέρα από το ότι θα αφαιμάξει οικονομικά τις οικογένειες των χρηστών θα χρησιμοποιείται ως "παραθυράκι" και από τους εμπόρους, οι οποίοι, πληρώνοντας, θα "ξεπλένονται" ως χρήστες μέσα από τέτοια ιδιωτικά κέντρα.

Με την ευκαιρία, οι βουλευτές συζήτησαν και το θέμα της κοινής τροπολογίας που συνέταξαν για το θέμα της συνέχισης της εργασίας των θεραπευτών του "18 ΑΝΩ" και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της προώθησής της από τον υπουργό Υγείας. Ο τελευταίος τούς είπε ότι θα τη συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας, αλλά οι βουλευτές αποφάσισαν ότι εάν αυτό καθυστερήσει να κατατεθεί τότε να την καταθέσουν με δική τους πρωτοβουλία στο πρώτο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ