ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αναδιπλώνονται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των εργαζομένων και τη σθεναρή στάση της ΕΣΑΚ, φαίνεται να οδηγούνται στο κενό οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις

ΛΑΡΙΣΑ.-

Η ογκούμενη αντίδραση των εργαζομένων της Λάρισας, η σθεναρή στάση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ και της πλειοψηφίας των συνέδρων φαίνεται να οδηγούν στο κενό τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που στοχεύουν να εμποδίσουν την αλλαγή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το πέρασμα της διοίκησής του σε ταξικά χέρια. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης των εργαζομένων και της σθεναρής στάσης της ΕΣΑΚ ήταν η χτεσινή απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΚΛ (την ψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ, της ΠΑΣΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", άλλα όχι της ΔΑΚΕ), με την οποία αναστέλλεται η προηγούμενη απόφαση του ΔΣ στις 15 Μάρτη. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου και αύριο Κυριακή, παρόλο που αυτές είχαν ολοκληρωθεί την περασμένη Κυριακή.

Εκείνη την απόφαση της περασμένης Δευτέρας - την οποία υπέγραψαν τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και στην "Αυτόνομη Παρέμβαση" - είχαν προσβάλει με προσφυγή τους στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων 75 αντιπρόσωποι του συνεδρίου και σωματεία του ΕΚΛ, ζητώντας την ακύρωσή της. Μετά τη χτεσινή απόφαση του ΔΣ του ΕΚΛ, οι αντιπρόσωποι και τα σωματεία απέσυραν την προσφυγή τους και το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 30 Μάρτη με την εκλογή νέας διοίκησης του ΕΚΛ.

Ο Πειραιάς στη "ρότα" της ανασυγκρότησης

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στις 23 Μάρτη, με πρόσκληση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και με θέμα την ταξική αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Συναγερμός έχει σημάνει στον Πειραιά, καθώς μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών, που θα γίνει στις 3 Απρίλη με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.Στα πλαίσια των προετοιμασιών, η Πρωτοβουλία Εργατικών Σωματείων του Πειραιά διοργανώνει σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη 23 του μήνα στις 6 το απόγευμα στο ΕΚΠ.

"Κάνουμε έκκληση, για συσπείρωση και δράση σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε συνδικαλιστή, που κατανοεί τα σημερινά αδιέξοδα και θέλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων φθοράς του συνδικαλιστικού κινήματος, στο οργανωμένο αντιπάλεμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Για να συγκροτηθεί ένας αγωνιστικός, ταξικός πόλος που θα δυναμώσει την αντίσταση των εργαζομένων στις αντιλαϊκές πολιτικές, ανοίγοντας το δρόμο της αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας.

Οι άξονες που θέτει η Επιτροπή σαν βάση συσπείρωσης, είναι: Η πάλη για την αλλαγή της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, η αγωνιστική - ηθική εξυγίανσή του, η αντιπαράθεση στον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ, η αντίσταση στον"κοινωνικό διάλογο" και σε κάθε είδους ταξική συνεργασία που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, τους βιομήχανους και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ για την κατάργηση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Επίσης, η ένταση της πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατά της ανεργίας και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά - συνεχίζει η ανακοίνωση - παλεύουν για την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, τη διατήρηση του καμποτάζ. Παλεύουν για την εφαρμογή κλαδικών αναπτυξιακών πολιτικών, για την κατάργηση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την εφαρμογή ναυτιλιακής πολιτικής, που θα συνδέει τη ναυτιλία με την εθνική οικονομία και τον Ελληνα ναυτεργάτη.

- Να συμμετέχει στη σύσκεψη αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.Σε χτεσινό δελτίο Τύπου της Ενωσης, τονίζεται: "Πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ο συντονισμός και η κοινή δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών για την ανάγκη της αναζωογόνησης και της ενίσχυσης των ταξικών χαρακτηριστικών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".

ΛΑΡΚΟ
Σε κατάσταση αποδιοργάνωσης

ΛΑΜΙΑ.-

Σε συρρίκνωση, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο της επιχείρησης, οδηγούν η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση τη ΛΑΡΚΟ.Η συνεχής μείωση προσωπικού, οι διαθεσιμότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με 180 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας εκτός παραγωγής, και η έλλειψη συντήρησης των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων είναι οι κύριες αιτίες για τις συχνές ζημιές που γίνονται, με αποτέλεσμα αφ' ενός να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφ' ετέρου να συρρικνώνεται η παραγωγική δραστηριότητα.

Την προηγούμενη Πέμπτη από βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα των ηλεκτροκαμίνων (Η/Κ) Νο 1 και Νο 2 προκλήθηκε πυρκαγιά και τέθηκαν εκτός λειτουργίας για ένα μήνα. Μέσα στη βδομάδα βγήκε εκτός λειτουργίας και το Η/Κ Νο 4 από ζημιά στο μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας δυο Η/Κ και δύο μονάδες, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 30 επιπλέον εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου "αγρόν αγοράζει". Προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικά συμφέροντα, καθυστερεί τις εκλογές στο σωματείο οδηγώντας το σε διαλυτικά φαινόμενα και σε διορισμό διοίκησης από το δικαστήριο. Τις ενέργειες αυτές της πλειοψηφίας καταγγέλλει στους εργαζόμενους η ΤΕ Λάρυμνας της ΕΣΑΚ και αποκαλύπτοντας το σενάριο για "σωματείο σφραγίδα", όπως επιδιώκει η ΠΑΣΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το "παρών" στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και να καταψηφιστούν τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας.

Ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι

Συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή οι εκλογές στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Τα μέλη του Συλλόγου μπορούν να ψηφίζουν σήμερα από τις 9πμ έως τις 6μμ και αύριο από τις 10πμ έως τις 6μμ.Η ΕΣΑΚ υποστηρίζει τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων".

Συμπαράσταση στους συνταξιούχους

Με ομόφωνα ψηφίσματά τους, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων και καλούν την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί για την επίλυσή τους.

Στο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου - έγινε ομόφωνα αποδεκτό και απ' το Δημοτικό Συμβούλιο - επισημαίνεται η απόλυτη συμφωνία του με τα αιτήματα των συνταξιούχων, που είναι: Καθιέρωση κατώτερης σύνταξης ίσης με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα καταστατικά των Ταμείων που προβλέπουν το 80% των αποδοχών των εργαζομένων. Αυξήσεις πάνω απ' τον πληθωρισμό. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς και της παρακράτησης φόρου. Αφορολόγητο όριο 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων πάνω από 50%. Προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών των Ταμείων. Προστασία της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Κατάργηση της λίσταςκαι συμμετοχή στα φάρμακα κατά 10%.

Το ψήφισμα καταλήγει με την απαίτηση: Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα. Να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, που ισοπεδώνει τα πάντα και οδηγεί στη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα. Να σταματήσει επιτέλους η επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στο εισόδημα των συνταξιούχων. Να ακούσει η κυβέρνηση την απεγνωσμένη κραυγή αγωνίας τους, με ανθρωπιά κατανόηση και σεβασμό.

Επίδομα εξευτελιστικό και για λίγους

Αρχισε να καταβάλλεται από τον Οίκο του Ναύτου και θα ολοκληρωθεί στις 2 του Απρίλη η καταβολή του πενιχρού επιδόματος του Πάσχα. Πρόκειται για ένα ποσό...45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και...30 χιλιάδες για τους άγαμους! Οσο για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, είναι τόσες που ελάχιστοι θα καταφέρουν να το πάρουν.

Για να εισπράξει ο ναυτεργάτης το επίδομα πρέπει:

- Να έχει πάνω από 5 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, από την οποία 18 μήνες τουλάχιστον την τελευταία 3ετία, ή να έχει εικοσιτετράμηνη συνολική υπηρεσία κατά την τελευταία 4ετία.

- Να έχει μεσολαβήσει από την τελευταία απόλυση του ναυτεργάτη και μετά την εξάντληση του δικαιούμενου χρόνου κανονικής αδείας, της τελευταίας ναυτολόγησής του (βάσει συλλογικής σύμβασης) και μέχρι την 11η Απριλίου 1999 χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, ούτε μικρότερο από 30 μέρες. Δηλαδή, όσοι είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο δεν παίρνουν δραχμή.

- Να είναι γραμμένος στους καταλόγους ανεργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας μέχρι τις 2 του Απρίλη 1999 και να έχει κάρτα ανεργίας που θα καταθέσει στην υπηρεσία επιδότησης.

Στο συντονισμό δράσης για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάπτυξη των αγώνων προχωράνε τα σωματεία του Πειραιά

Επίσχεση

Με επίσχεση εργασίας, για ενδέκατη μέρα, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 35 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας γυναικείων ενδυμάτων "Μπουκάμπο" στο Κερατσίνι, καθώς οι ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας, που έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησης, αρνούνται να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, που τους χρωστούν από το 1998! Στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με έναν από τους ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας, ο τελευταίος τους είπε ότι σήμερα θα αναχωρήσει για το εξωτερικό και τη Δευτέρα που θα επιστρέψει, θα τους καταβάλει τα χρήματά τους.

Συνέλευση

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του, την Τρίτη 23 του Μάρτη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής.Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30μμ σε αίθουσα του ΕΚΑ, στον 2ο όροφο (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ