ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην τελική ευθεία η διαδικασία ξεπουλήματος

Σε σύσκεψη που είχαν χτες οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής (κυβέρνηση, διοίκηση της Εμπορικής, J.P. Morgan και υποψήφιοι αγοραστές), επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να ξεμπερδεύουν την ερχόμενη βδομάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος της Ιονικής καθώς την ερχόμενη βδομάδα - συγκεκριμένα στις 26 Μάρτη - λήγει η προθεσμία υποβολής καταληκτικών δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές. Χθες, έληξε η προθεσμία που είχαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι αγοραστές της Ιονικής (Τράπεζα Πίστεως, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank από κοινού με την Τράπεζα Εργασίας) να αντλήσουν από το data room διάφορες πληροφορίες και στοιχεία (που είναι απόρρητα ακόμη και για τους βουλευτές) σχετικά με την οικονομική κατάσταση της τράπεζας. Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας (μητρική της Ιονικής) Π. Γεωργουτσάκου και εκπροσώπων της J.P. Morgan, της εταιρίας - συμβούλου ιδιωτικοποίησης της Ιονικής.

Οπως ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή σε κανέναν από τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες οργίασαν οι φήμες περί ενδεχομένου αλλοίωσης κάποιων από τους όρους της προκήρυξης, λόγω αξιώσεων εκ μέρους κάποιων υποψήφιων αγοραστών για μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών καθώς και για παραχώρηση δυνατότητας καταβολής του τιμήματος με... δόσεις, έναντι της εφάπαξ καταβολής που προβλέπεται.

Ομως, στο βαθμό που η αλλοίωση των όρων διαγωνισμού, εξυπηρετεί τους υποψηφίους αγοραστές, η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εμπορικής, φέρονται πρόθυμες να τους κάνουν το χατίρι. Ετσι, στην επιθυμία - αξίωση των υποψήφιων μνηστήρων της Ιονικής, να μην τηρηθεί η ρήτρα που δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση της Εμπορικής να ελέγξει σχολαστικά τις προσφορές των υποψηφίων και να απαντήσει μετά από 20 μέρες αν ανταποκρίνονται στους όρους του διαγωνισμού οι προσφορές και ποια προσφορά είναι "καλύτερη", η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί, αν και υπήρξαν σχετικές διεργασίες, όπως επιβεβαιώθηκε προχτές ανεπίσημα, μπροστά στο ενδεχόμενο να τιναχτεί στον "αέρα" ο διαγωνισμός και δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για πάση θυσία ξεπούλημα της Ιονικής στη συγκεκριμένη φάση, τελικώς δε φαίνεται πως δεν "καρποφόρησαν".

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις γιορτές

Την Πέμπτη 1 Απρίλη μπαίνει σε εφαρμογή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις γιορτές του Πάσχα. Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου τα εμπορικά θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Στη 1 και 2 Απρίλη, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο 3 Απρίλη 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα εμπορικά του Πειραιά θα ανοίγουν στις 8.00 το πρωί, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλης - λιμάνι.

Τα σούπερ μάρκετ - που από τη 1 Απρίλη θα κλείνουν τις καθημερινές στις 9.00 το βράδυ, λόγω έναρξης του εαρινού ωραρίου - θα λειτουργήσουν τις ημέρες των γιορτών ως εξής:

  • Στη 1 και 2 Απρίλη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Το Σάββατο 3 Απρίλη 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη 1.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.

Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τα αρτοποιεία τις ημέρες αυτές θα κλείνουν στις 9.30 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών.

Τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα.

Αρχισαν οι διαφημίσεις των "εορτοδανείων"

"Χρυσή ευκαιρία" αποδείχτηκε για τις τράπεζες η πολύχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, οι οποίες δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους, προσφέροντας στους πελάτες τους και δάνεια - τα γνωστά και σαν "εορτοδάνεια" - για να τα φέρουν βόλτα στις γιορτές του Πάσχα. Αξιοποιώντας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική συμπίεσε τα εισοδήματα των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων - σε σημείο ώστε πολύ να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα δέοντα για τις γιορτές του Πάσχα - οι τράπεζες προσπαθούν να συνδυάσουν το "τερπνόν μετά του ωφελίμου".

Στα πλαίσια αυτά, με ανακοινώσεις τους στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δυο κρατικές τράπεζες άρχισαν από χτες να διαφημίζουν τα... "πασχαλινά εορτοδάνεια", τα οποία προσφέρουν στους πελάτες που δυσκολεύονται να "στρώσουν" το πασχαλινό τραπέζι!

Συγκεκριμένα:

  • Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, πληροφορεί όσους έχουν οικονομικές δυσκολίες, ότι είναι πρόθυμη να τους χορηγήσει "εορτοδάνειο" προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για το πασχαλινό τραπέζι. Το "εορτοδάνειο" της Εθνικής, που θα χορηγείται από τη Δευτέρα 22 του Μάρτη μέχρι και την Παρασκευή 23 του Απρίλη, είναι ένα "ειδικό προσωπικό δάνειο" που κυμαίνεται από 500.000 μέχρι και 1.000.000 δραχμές και έχει διάρκεια εξόφλησης από 6 μέχρι 12 μήνες. Το εορτοδάνειο της Εθνικής θα βαρύνεται με επιτόκιο 15% (χωρίς τις διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων), το οποίο επιτόκιο η διοίκηση της ΕΤΕ το αποκαλεί "ιδιαίτερα προνομιακό" (!).
  • Η Ιονική Τράπεζα, ανακοίνωσε επίσης ότι στο διάστημα από 22 του Μάρτη μέχρι 16 του Απρίλη, θα χορηγείται από όλα τα υποκαταστήματά της το "πασχαλινό Ιονοδάνειο". Το δάνειο αυτό, που θα χορηγείται μόνο για τις γιορτές του Πάσχα, θα χορηγείται χωρίς δικαιολογητικά, έχει επιτόκιο 14,5% πλέον ΕΦΤΕ και εισφοράς του Ν. 128/75 και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να το ξοφλήσει σε 12 ή 18 μήνες.
XIOSBANK
Και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της XIOSBANK κατά 51,3 δισ. αποφάσισε να ψηφίσει η τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε προχτές. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, η τράπεζα θα εκδώσει 16.895.662 μετοχές τις οποίες και θα διαθέσει υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 7 νέες για κάθε 10 παλιές μετοχές προς 3.000 δρχ. την καθεμία. Παράλληλα για άλλες 207.678 μετοχές αποφασίστηκε η παραίτηση των παλαιών μετόχων υπέρ των εργαζομένων και των στελεχών της διοίκησης της τράπεζας.

Η συνολική αύξηση θα είναι ύψους 51,3 δισ. δρχ., ενώ μετά την αύξηση οι μετοχές της τράπεζας θα ανέλθουν σε 41.240.000 τεμάχια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης 1998 της τράπεζας που ενέκρινε η γενική συνέλευση:

  • τα κέρδη της XIOSBANK αυξήθηκαν το 1998 κατά 73% σε σχέση με το 1997. Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 7,8 δισ. δρχ., ενώ τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της τράπεζας το περασμένο έτος διαμορφώθηκαν σε 9,4 δισ. δρχ.
  • το σύνολο των διαχειριζομένων κεφαλαίων ανήλθε σε 834,9 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58% σε σχέση με το '97.
  • οι καταθέσεις συμπεριλαμβανομένων και των repos αυξήθηκαν 94% και διαμορφώθηκαν σε 403,9 δισ. δρχ.
  • οι χορηγήσεις μέσα στο 1998 ανήλθαν σε 174,7 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32%.
"ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"
Επεκτείνεται στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών

Δηλώσεις "πόθεν έσχες" καλούνται να υποβάλουν μέχρι το τέλος Μάρτη οι υπάλληλοι - ελεγκτές όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Οπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ("πόθεν έσχες") έχουν όλοι οι υπάλληλοι - ελεγκτές των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και των Ελεγκτικών Κέντρων (Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα), καθώς επίσης οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που υπηρετούν σε κεντρική ή περιφερειακή υπηρεσία του Σώματος.

Ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων θα διενεργηθεί από την αρμόδια υπηρεσία Οικονομικής Επιθεώρησης, στην οποία θα αποσταλούν οι δηλώσεις που θα υποβληθούν. Το τελικό πόρισμα από τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 1999 στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο ο έλεγχος θα διενεργηθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων και για να πιστοποιηθεί ότι η απόκτηση της παρουσιαζόμενης περιουσιακής κατάστασης, δικαιολογείται από τα εμφανή εισοδήματα και πόρους του υπαλλήλου και των μελών της οικογένειάς του. Αν από τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου προκύψουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο υπάλληλος απέκτησε πόρους υπό συνθήκες που συνιστούν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα ή ότι ο ελεγχόμενος παρέλειψε να υποβάλει ή υπέβαλε ανακριβή δήλωση, ασκείται σε βάρος του ποινική ή πειθαρχική δίωξη.

Δημοπρασία 3μηνων και 6άμηνων έντοκων την Τρίτη

Δημοπρασία έντοκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Μάρτη 1999. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η δημοπρασία θα αφορά ποσό 30 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και επιπλέον 30 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Δευτέρα 29 Μάρτη 1999. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

Η προμήθεια που θα δοθεί ανέρχεται σε 0,15% για τα τρίμηνης διάρκειας έντοκα και σε 0,25% για τα εξάμηνης διάρκειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ