ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακρως ανθυγιεινή η ΟΝΕ

"Είναι επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αλλά και ολόκληρου του λαϊκού κινήματος", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στη χτεσινή περιοδεία της στον "Ευαγγελισμό"

"Το ΕΣΥ θα επιβιώσει;"

Αυτό το αγωνιώδες ερώτημα τέθηκε, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", στο οποίο έκανε περιοδεία. Και το ερώτημα αυτό το έθεσε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου Γ. Χαλιβελάκης,ο οποίος, λίγο πριν, έκανε μια ουσιαστική ενημέρωση για την κατάσταση στον "Ευαγγελισμό" και παρουσίασε, παρά τις όποιες ελλείψεις, τη μεγάλη προσφορά του νοσοκομείου σε πανελλαδική κλίμακα.

"Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, απάντησε η Αλ. Παπαρήγα. Και οι 300 της Βουλής γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Το πακέτο το ξέρουμε. Εκείνο που απομένει, είναι η μεθοδολογία. Η κυβέρνηση θα εμφανίσει μια τεχνητή όξυνση μεταξύ των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων και θα φέρει κάποιο νομοσχέδιο με περαιτέρω επιβαρύνσεις και με το επιχείρημα ή πιάνουμε την ΟΝΕ ή χανόμαστε. Ο χώρος της Υγείας αποδεικνύεται κερδοφόρος για το κεφάλαιο, ενώ το κέρδος του δημόσιου νοσοκομείου πρέπει να είναι ο άνθρωπος".

Στη συνάντηση με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς,η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις ελλείψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και στις επιπτώσεις, που έχουν αυτές, τόσο στη νοσηλεία των αρρώστων, όσο και στο ίδιο το προσωπικό. "Απορώ πώς αντέχουν οι νέοι γιατροί στις εφημερίες", είπε σε μια στιγμή ο Γ. Χαλιβελάκης."Δουλεύω 22 χρόνια στον "Ευαγγελισμό". Πριν είχαμε 12 παρασκευαστές. Τώρα είναι έξι. Η δουλιά διπλασιάστηκε και γίναμε και κέντρο αναφοράς", είπε η Μ. Μαθιουδάκη, μέλος της πενταμελούς των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του "Ευαγγελισμού".

Ο πρόεδρος του σωματείου Στ. Φασιανός αναφέρθηκε στις περικοπές, ενώ ο Ν. Λεοντόπουλος επικέντρωσε στην κατάργηση του Ταμείου του "Ευαγγελισμού" (ΤΑΠΘΕ). Ο Χ. Καρδαράς, εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου.

Ο Σ. Μπαράτσης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην υστέρηση των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά τη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες.

Κοινή, πάντως, επισήμανση όλων ήταν ότι και αυτό το επίπεδο, για το οποίο δικαίως διαμαρτύρονται οι ασθενείς, οφείλεται στην προσφορά των λειτουργών της Υγείας.

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε τμήματα, μίλησε σε δυο συγκεντρώσεις και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου, καθηγητή Φ. Μήτση και τον αντιπρόεδρο, Οθ. Γυφτάκη.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους

Μετά το τέλος της περιοδείας, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: "Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας εκρηκτικής και δραματικής κατάστασης στο χώρο της Υγείας, ιδιαίτερα των νοσοκομείων, εξαιτίας των ελλειμμάτων, των αυξήσεων στα νοσήλια και, κυρίως, εξαιτίας της μετατροπής του δημόσιου τομέα της Υγείας σε βοηθητικό τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του πολυεθνικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Είναι άμεση και επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, αλλά και ολόκληρου του λαϊκού κινήματος, γιατί και με τον καινούριο νόμο, που θα έρθει για το ασφαλιστικό, θα τιναχτεί στον αέρα και η νοσοκομειακή περίθαλψη. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική "ξεπουλάμε την Υγεία, ξεπουλάμε το λαό". Καθαρά πράγματα, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως, όταν είναι σημαιοφόρος της ΟΝΕ, δεν έχει άλλη επιλογή".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Εμείς, όμως, καλούμε τον λαό να γίνει σημαιοφόρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και όχι της ΟΝΕ".

Ο μονόδρομος της απομόνωσης

"Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την ΟΝΕ;", ήταν το ερώτημα μιας εργαζόμενης

Στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα που τέθηκαν.

Ξεχωρίζουμε δυο ερωτήματα που τέθηκαν, καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα.

"Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την ΟΝΕ;" ήταν το ερώτημα που έθεσε μια εργαζόμενη.

"Εκείνο που προέχει είναι να διασώσουμε την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα και συνέχισε: "Είναι ζήτημα πολιτικής. Πρέπει να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. H λεία έχει ενδιαφέρον. Διάβαζα χτες (σ. σ. προχτές) ότι οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας περιορίζονται στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και μια τρίτη χώρα - που δε θυμάμαι. Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι εμπορικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τρίτες χώρες. Παλιά η Ελλάδα είχε εμπορικές σχέσεις με πολλές χώρες, όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ. Ηδη η χώρα μας έχει χάσει ένα 10% μόνο από τις αραβικές χώρες. Αν η Γερμανία και οι ΗΠΑ αποφασίσουν για διάφορους λόγους να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, τότε τελειώσαμε. Το ίδιο θα πάθουμε αν αύριο υπάρξει μια οξυμένη κρίση στη Γερμανία. Βλέπετε, δηλαδή, ότι ο μονόδρομος των σχέσεων μας καταδικάζει σε μια πλήρη εξάρτηση από τις επιλογές μιας ή δύο χωρών".

Και η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα, κάνοντας κουμάντο στις αναπτυξιακές δυνατότητες, κάνει πολύπλευρες σχέσεις. Στον εμπορικό τομέα οι σχέσεις δε γίνονται με ιδεολογικά κριτήρια. Γιατί δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις σχέσεις με άλλες χώρες, με χώρες της Αφρικής, με χώρες αραβικές; Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζει με ποιον θα έχεις σχέσεις. Δηλαδή μπαίνεις σε μια συμμαχία, η οποία τελικά είναι αυτή που σε απομονώνει. Αντί να σου διευρύνει τις δυνατότητες, τις συρρικνώνει".

Για τις απεργίες

"Τόσα χρόνια εγώ έκανα απεργίες. Τώρα αν γίνει απεργία δεν μπορώ να απεργήσω, γιατί είμαστε προσωπικό ασφαλείας", είπε μια εργαζόμενη.

"Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, όταν μιλάμε για αγώνες δεν εννοούμε απλά κάνω δυο - τρεις απεργίες. Χρειάζονται και οι απεργίες σε κάποια στιγμή όταν υπάρχουν και οι άλλες προϋποθέσεις. Η απεργία είναι μεγάλο όπλο. Στον "Ευαγγελισμό" είστε πάνω από 2.500 εργαζόμενοι συνολικά. Κατ' αρχήν πρέπει δε λέω όλοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία να διαμορφώσει ενιαία άποψη για το τι φταίει και πώς πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Δεν υπάρχει ενιαία άποψη. Το ότι υπάρχουν τα προβλήματα, έχετε ενιαία άποψη. Αλλά τι φταίει, ποια είναι η σχέση αυτού με την ΟΝΕ, τι σχέση έχει η "νέα τάξη πραγμάτων", με τις συνολικές εξελίξεις στην Ελλάδα; Αλλιώς δεν μπορείς να ερμηνεύσεις γιατί δε γίνονται προσλήψεις. Επιπλέον χρειάζεται η κοινή δράση των εργαζομένων με τους γιατρούς. Παρατηρώ ότι πολλές φορές γίνεται απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά δε συμμετέχουν οι άλλοι εργαζόμενοι. Γίνεται των εργαζομένων, δε συμμετέχουν οι γιατροί. Αυτό αδυνατίζει την αποτελεσματικότητα του αγώνα. Εχετε κοινά συμφέροντα και πρέπει να βρείτε κοινή γλώσσα. Επειτα δεν είναι μόνο ένα νοσοκομείο, είναι όλος ο τομέας της υγείας. Σημαίνει επίσης ότι τα εργατικά σωματεία, του μετάλλου, της υπόδησης, της ένδυσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να δουν το θέμα της υγείας δικό τους. Δυστυχώς, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κάνει καμία παρέμβαση εκτός των νοσοκομείων. Τι έκανε η συνδικαλιστική ηγεσία για τα θέματα υγείας; Τι έκανε η ΑΔΕΔΥ; Τι έχουν κάνει μια σειρά ομοσπονδίες; Δεν είναι θέμα μόνο δικό σας. Αρα λοιπόν δεν έχει γίνει αυτό που πρέπει. Δεν είναι μια απεργία για την τιμή των όπλων που γίνεται πολλές φορές".

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Κάθε αντίδραση σε αυτή την πολιτική πρέπει να ενταχθεί σε με πανελλαδική αντίσταση και αντεπίθεση".

Η Αριστερά είναι το μέλλον

Ο Α. Ανδριανόπουλος, σε άρθρο του στον "Ελεύθερο Τύπο" (16/3/1999) γράφει για "τέλος της Αριστεράς" και εκφράζει τη στενοχώρια του, που στην Ελλάδα:

α) Επιδοκιμάζεται η "ραστώνη" του λαού.

β) Εκφράζεται "η ενεργητική συμπάθεια προς το σκοτεινών προθέσεων κουρδικό σταλινικό κόμμα PKK" και

γ) που "μονάχα στην Ελλάδα, μέσα στη Δυτική Ευρώπη ολόκληρη, επιβιώνει κομμουνιστικό κόμμα με απόψεις και δομές ταυτόσημες σχεδόν με τα κομματικά μορφώματα της σοβιετικής εποχής".

Κατ' αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούν να μιλούν για τεμπελιά οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ουσιαστικά ποτέ στην παραγωγή. Χρειάζεται να έχουμε και κανένα ένσημο του ΙΚΑ ή του ΤΕΒΕ ή των άλλων ασφαλιστικών ταμείων και φυσικά να μην έχουμε σπουδάσει κρεμλινολογία. Πέρα απ' αυτό οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης δεν μπορούν να μιλούν για εργατικότητα, όταν και οι εκπρόσωποι και οι εκπροσωπούμενοι δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικά στην κοινωνία. Ο Κ. Μαρξ έγραφε για το κεφάλαιο: "Το κεφάλαιο είναι πεθαμένη εργασία, που ζωντανεύει μόνο σαν το βρικόλακα, ρουφώντας ζωντανή εργασία, τόσο περισσότερο όσο περισσότερη ζωντανή εργασία ρουφάει" ("Κεφάλαιο". τ.1, σελ 244, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή"). Κατά συνέπεια είναι εκπρόσωπος του βρικόλακα που λέγεται κεφάλαιο και δεν μπορεί να θεωρεί το εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις του βρικόλακα. Τον έχει προλάβει ο Κ. Μαρξ.

Οσον αφορά για το PKK και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα ήταν καλύτερα να σιωπά ο Ανδριανόπουλος γιατί η υπόθεση αυτή αποκάλυψε όλη την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι τρομερό να μην υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που να δώσει άσυλο σ' έναν αγωνιστή, που επικεφαλής δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων μάχονται για να αποκτήσουν πατρίδα. Πέρα απ' αυτό υπάρχει και ένα ειδικό θέμα για τον Ανδριανόπουλο. Εχει ψηφίσει το άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι "δεν εκδίδεται όποιος διώκεται για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας". Αν το άρθρο αυτό δεν αφορά το PKK και τον Οτσαλάν ποιον αφορά; Εν πάση περιπτώσει, αυτά που γράφει τώρα γιατί δεν τα έλεγε το 1975 στη Βουλή που ψηφιζόταν το Σύνταγμα;

Τώρα, όσον αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, πρέπει να το πάρει απόφαση ότι όσο θα υπάρχει ιμπεριαλισμός, που το αποκρουστικό του πρόσωπο παρουσιάζεται τώρα στο Κόσσοβο, όσο υπάρχει εργατική τάξη και αντίθεση εργασίας και κεφαλαίου θα υπάρχει εργατικό κίνημα, θα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα. Αμα γεννηθεί ένα επαναστατικό κίνημα και ένα επαναστατικό κόμμα δεν πεθαίνει πριν εκπληρώσει την αποστολή του. Κατά συνέπεια δεν έχει τέλος η Αριστερά. Η Αριστερά είναι το μέλλον.

Είμαστε ανοιχτοί βέβαια στην κριτική. Οι αντίπαλοί μας όμως πρέπει πρώτα να μας ζητήσουν συγνώμη για την "κριτική" που μας έκαναν με τα αγγλικά στρατεύματα το Δεκέμβρη του 1944, την "κριτική" που μας έκαναν το 1946 - '49 με αμερικάνικα όπλα και συμβούλους και την "κριτική" που μας έκαναν με τις καταδικαστικές αποφάσεις και εκτελέσεις οπαδών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ γιατί πολέμησαν τους Γερμανούς.

Και αυτά δεν είναι παρελθοντολογία. Το παρελθόν καθορίζει και το παρόν. Οπως το 1946 - '49 οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης είπαν στον Βαν Φλιτ "ιδού ο στρατός σου", έτσι και τώρα έχουν μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού και τους Ελληνες τους μετατρέπουν από μέρα σε μέρα σε ιθαγενείς χωρίς δικαιώματα. Αστική τάξη στην Ελλάδα - πώς να το κάνουμε - χωρίς τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ νιώθει σαν την καλαμιά στον κάμπο.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Σε καθημερινή επαφή με το λαό

Καθώς η μεγάλη Πολιτική και Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών συνεχίζεται από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη και στελέχη του Κόμματος έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα λαϊκά στρώματα, τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, καθώς και τη νεολαία και αφουγκράζονται τις καθημερινές αγωνίες τους, την ανασφάλεια και την ανέχεια που βιώνουν από την εφαρμογή της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η ανάγκη της οικοδόμησης του μετώπου των λαϊκών δυνάμεων που θα απαιτήσει ριζοσπαστικές αλλαγές και θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, αρχίζει να ωριμάζει. Οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου βλέπουν στους αγώνες που αναπτύσσουν σταθερό συμπαραστάτη το ΚΚΕ και αυτό είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα. Πράγμα που δίνει νέο αέρα στη δουλιά των κομμουνιστών.

Οι δραστηριότητες που συνεχίζονται περιλαμβάνουν ανά περιοχή τα εξής:

ΑΘΗΝΑ
  • Σήμερα Σάββατο 20/3:

- Περιοδεία στα μαγαζιά των Αγ. Αναργύρων στις 10.00 π.μ. θα κάνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Τ. Φέτση.

  • Κυριακή 21/3:

- Συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης,στις 11.00 π.μ. με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ της ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση της Επιτροπής Ετεροδημοτών και της ΚΟ Κέντρου Αιγάλεω, των Φλαμπουριωτών, στην αίθουσα "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ", στις 7.00 μμ,με ομιλητή το βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρο Παναγιώτου.

  • Δευτέρα 22/3:

- Τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ θα επισκεφθεί ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 9.30 π.μ. στου Πολυκάρπου,στις 11.30 π.μ. στου Μοναστηρακίου και στις 2.00 μ.μ. στης Δάφνης.

- Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΕΤΜΟΑ στις Τρεις Γέφυρες στις 6.30 π.μ. θα μιλήσει ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στους εργάτες του Δήμου Ιλίου στις 7.00 π.μ. θα μιλήσει οΝ. Καλούτσης.

- Περιοδεία στο εργοστάσιο "ΧΙΩΤΗΣ",θα κάνουν οι ΚΟ Αγ. Βαρβάρας.

  • Τρίτη 23/3:

- Περιοδεία στα ΕΛΤΑ Καισαριανής στις 9.00 π.μ. θα κάνει η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τους εργαζόμενους της ΤΡΙΟΥΜΦ στη Ν. Ιωνία στις 11.30 π.μ. θα περιοδεύσει η Χρ. Τσεντούρου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα τσαγκαράδικα του Ταύρου θα περιοδεύσει ο Θ. Ευθυμίου στις 10.30 π.μ.

- Κλιμάκιο του Κόμματος θα περιοδεύσει στα μαγαζιά του Δήμου Ιλίου, στις6.00 μ.μ.

- Κλιμάκιο θα περιοδεύσει στα μαγαζιά του Εμπορικού Κέντρου Αιγάλεω στις6.30 μ.μ.

- Κλιμάκιο θα περιοδεύσει στο Εμπορικό Κέντρο του Δάσους Χαϊδαρίου στις 6.30 μ.μ.

- Περιοδεία στο εργοστάσιο "ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ", στο Χαϊδάρι στις 6.00 π.μ.

- Περιοδεία στους εργάτες της Ν. Φιλαδέλφειας.

- Περιοδεία στους εργάτες του Δήμου Ζωγράφου με τονΝ. Παπακωνσταντίνου,στις 5.00 π.μ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • Δευτέρα 22/3:

- Περιοδεία στο Τεχνικό της ΕΥΔΑΠ, στις 7.00 π.μ.,θα κάνει οΓ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΤΤΙΚΗ
  • Αύριο Κυριακή 21/3:

- Περιοδεία στο Βόρειο Μενίδι θα κάνει η ΚΟ Μενιδίου, με επικεφαλής τονΧρ. Καράτζαλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Δευτέρα 22/3:

- Σε σύσκεψη που διοργανώνει η ΚΟ Ελευσίνας στις 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Γ. Ποσοτίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
  • Σήμερα Σάββατο 20/3:

- Περιοδεία στον Αγ. Γεώργιο στις 7.00 π.μ. θα κάνει ο Σ. Καλέας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στην Αγία Τριάδα - Αγ. Αννα στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ο Ν. Κοτσικώνας,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία στη Λεύκτρα στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ο Τ. Παπιώτης,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία στην Ασωπία - Καλλιθέα - Τανάγρα στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ο Π. Μπακόλας,μέλος του ΓΠ.

- Περιοδεία στο Λεοντάρι - Βάγια θα κάνουν οι Σ. Τόγιας,μέλος της ΕΠ και Λ. Μπαμπούλας,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία στον Αγ. Θωμά - Κλειδί στις 7.00 μ.μ. θα κάνει η Β. Γκιόκα,μέλος ΕΠ.

  • Κυριακή 21/3:

- Περιοδεία στον Αγ. Δημήτριο - Καρυά στις 7.00 μ.μ. θα κάνει οΣ. Καλέας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στον Πύργο - Παύλο στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ο Σοφ. Τόγιας,μέλος ΕΠ.

- Περιοδεία στο Κουτούκι - Μελισσοχώρι - Αμπελοχώρι στις 7.00 μ.μ. θα κάνει η Β. Γκιόκα,μέλος ΕΠ.

- Κλιμάκιο του Κόμματος θα περιοδεύσει σε συνοικίες της Λιβαδειάς.

  • Δευτέρα 22/3:

- Περιοδεία στα Οινόφυτα στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • Σήμερα Σάββατο 20/3:

- Περιοδεία σε Μάκρη - Αρχάνι στις 7.00 μ.μ. θα κάνει οΑ. Αλεξόπουλος,μέλος ΕΠ και γραμματέας της ΝΕ.

- Περιοδεία στον Αγιο Κωνσταντίνο στις 7.00 μ.μ. θα κάνει οΧρ. Οικονόμου,μέλος Γραφείου της ΝΕ.

- Σύσκεψη εργαζομένων "Αγκροϊνβέστ" θα κάνει ο Θ. Τσέτσος,μέλος της ΕΠ και του Γραφείου της ΝΕ.

  • Κυριακή 21/3:

- Περιοδεία στη Δομοκό στις 9.00 π.μ. θα κάνουν ο Χ. Νιάνιος και Γ. Γάκης,μέλη της ΝΕ.

- Περιοδεία στη Σπερχειάδα στις 6.30 μ.μ. θα κάνει ο Τ. Χρονάς,μέλος Γραφείου ΕΠ.

- Περιοδεία στους Αγίους Θεοδώρους Λαμίας,στις 9.00 π.μ. θα κάνει ο Α. Αλεξόπουλος,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία σε Σταυρό - Καλύβια Λαμίας,στις 9.00 π.μ. θα κάνει η Τ. Παφίλη,μέλος γραφείου της ΝΕ.

- Περιοδεία στη Ν. Σφαίρα Λαμίας,στις 9.00 π.μ.,θα κάνει οΧ. Φουσέκης,μέλος της ΝΕ.

- Σύσκεψη οικοδόμων Κ. Βούρλων στις 7.00 μ.μ. θα κάνουν ο Α. Αλεξόπουλος,μέλος της ΕΠ, γραμματέας ΝΕ και Γ. Ηλιόπουλος,μέλος της ΝΕ.

  • Δευτέρα 22/3:

- Περιοδεία σε Κόλακα - Κυπαρίσσι στις 7.00 μ.μ. θα κάνει ηΜ. Φράγκου,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία στο Δήμο Λαμίας στις 7.00 π.μ. θα κάνει ο Α. Αλεξόπουλος,μέλος της ΕΠ, γραμματέας ΝΕ.

- Σε σύσκεψη οικοδόμων Λαμίας στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει ο Θ. Τσέτσος,μέλος ΕΠ.

ΛΑΡΙΣΑ
  • Αύριο Κυριακή 21/3:

- Στη Φαλάνη στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Χ. Χαλκιάς.

ΠΡΕΒΕΖΑ
  • Αύριο Κυριακή 21/3:

- Στην Πρέβεζα περιοδεύει ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στις 10.00 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Τύρια.

ΧΙΟΣ
  • Σήμερα Σάββατο 20/3:

- Περιοδεία το πρωί στο Παζάρι αγορά της πόλης θα κάνει οΜπ. Αγγουράκης,στις 12.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα στις6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Θολό Ποτάμι και στις 8.00 μ.μ. στη Νενήτα.

ΧΑΝΙΑ
  • Αύριο Κυριακή 21/3:

- Οι οργανώσεις Πόλης και Υπαίθρου θα κάνουν πανεξόρμηση με το "Ρ".

  • Δευτέρα 22/3:

- Περιοδεία στη συνοικία Παχιανά θα κάνει κλιμάκιο του Κόμματος και στις 7.00 μ.μ.,στο Καφενείο "Βουράκη",ο Ν. Παπαντωνάκης,μέλος της ΝΕ.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κολιάτσου διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση στα γραφεία της Πατησίων 280, σήμερα Σάββατο 20/3 στις 6.00 μ.μ. με οπαδούς και φίλους με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις Ευρωεκλογές.

  • Η ΚΟ Δήμου Αγ. Παρασκευής Λέσβου διοργανώνει σύσκεψη - συζήτησησήμερα Σάββατο 20/3 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα "Αλάμπρα", με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει οΣτρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟ της ΠΕΣΙΝΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή 21/3 όπου θα μιλήσει ο Λ. Γκούνης,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.
  • Η ΚΟ Μαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ευρωεκλογές του Ιούνη, τη Δευτέρα 22/3 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Μιλτιάδου 4). Θα μιλήσει ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Σε συγκεντρώσεις στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), καλούν τη Δευτέρα 22/3 στις 6.00 μ.μ. οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία και τα νησιά Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο.
"Στραγγαλίζεται" οικονομικά ο ΟΠΕ

Πολύωρη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου υπαλλήλων στονΟργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Χ. Κατσώτη, Γ. Αδάμ και Κ. Αναστασάκο,μετά από σχετική πρόσκληση του Συλλόγου, η οποία έχει σταλεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα - χωρίς κανένα άλλο να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής - προκειμένου να τους εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και κατά συνέπεια και οι εργαζόμενοι.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΟΠΕ, προοιωνίζονται άσχημες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ενέκρινε επιχειρησιακό σχέδιο - που δε συζητήθηκε καν στο ΔΣ του Οργανισμού - που προβλέπει σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης του ΟΠΕ από τον προϋπολογισμό έως το 2000 οπότε και θα μηδενιστεί! Ταυτόχρονα προβλέπει και μείωση των υπαλλήλων, που ήδη είναι 180 λιγότεροι απ' όσους προβλέπει ο κανονισμός!

Την ίδια στιγμή το υπουργείο απαιτεί προκλητικά τη συνέχιση του κοινωνικού έργου του ΟΠΕ και του ρόλου του ως θεσμοθετημένου συμβούλου του κράτους επί θεμάτων εξαγωγών, ενώ προτείνει να αναζητηθούν οι πόροι για τη λειτουργία του σε κοινοτικά προγράμματα και στους... μικρομεσαίους επιχειρηματίες!

Το Σωματείο κατήγγειλε τέλος, ότι οι διαμαρτυρίες τους και οι προτάσεις τους αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τους αρμόδιους.

Από την πλευρά του ο Χ. Κατσώτης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με την πολιτική που καταργεί ό,τι το δημόσιο και το κοινωνικό, τονίζοντας: "Πιστεύουμε ότι ο δημόσιος τομέας έπαιξε και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Ο ΟΠΕ μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο και στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με τη δράση και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει. Οι χαμένοι και σ' αυτή την περίπτωση θα είναι οι εργαζόμενοι που απαιτείται να αγωνιστούν για να αποτρέψουν δυσμενείς εξελίξεις".

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εισακουστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Επίδειξη της αλαζονείας της έκανε η διοίκηση του ΟΠΕ, αρνούμενη να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης αφού αυτή απλά εφαρμόζει νόμους! Ο Χ. Κατσώτης δήλωσε επ' αυτού: "η συμπεριφορά αυτή είναι αχαρακτήριστη, προφανώς η διοίκηση φοβάται την αντιπαράθεση, γνωρίζοντας ότι η πολιτική που υπηρετεί είναι εγκληματική και τα αιτήματα των εργαζομένων δίκαια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ