ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Αγνωστο πότε θα μετεγκατασταθούν

Σε άθλια κατάσταση συνεχίζουν να ζουν οι σκηνίτες Τσιγγάνοι δίπλα στο Γαλλικό ποταμό, ενώ όλο και μακραίνει το χρονικό διάστημα για την εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Γκόνου. Πέρα από τους κινδύνους που δημιουργεί η "συγκατοίκηση" με το Γαλλικό, ο οποίος μπορεί να γίνει απειλητικός σε περίπτωση καταιγίδας, καθημερινό είναι το μαρτύριο των κατοίκων από την έλλειψη υδροδότησης και τη μη περισυλλογή των απορριμμάτων.

Οι γυναίκες για να βρουν νερό για τις ανάγκες των νοικοκυριών χρειάζεται να διανύουν χιλιόμετρα, ενώ έχουν σχηματιστεί βουνά από τα σκουπίδια, καθώς τα απορριμματοφόρα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, περνάνε κάθε δύο μήνες."Μας εμπαίζουν, εκεί που μας λένε ότι σε τρεις μήνες θα πάμε στο Γκόνου, σε λίγο λένε ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε μήνες", μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθιγγάνων Σάββας Γεωργιάδης."Τώρα η Νομαρχία υποστηρίζει ότι τα χρήματα είναι λίγα και θα πρέπει να σταλούν από το υπουργείο πρόσθετα κονδύλια για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες", συμπληρώνει.

Οπως εξηγεί στο "Ριζοσπάστη" ο εποπτεύων το έργο από την πλευρά της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Καλταβερίδης, οι μελέτες υπάρχουν, αλλά το αρχικά προβλεπόμενο ποσό για τις εργασίες αποχέτευσης και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, από 300 εκατομμύρια θα φτάσει στα 780 εκατομμύρια. Οι μελέτες θα αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, για να δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Για το πότε τελικά θα γίνει η μετεγκατάσταση δε δίνεται πλέον από τη Νομαρχία κανένα χρονοδιάγραμμα. Ο Αβραάμ Καλταβερίδης σημειώνει ακόμα ότι σε πέντε με έξι μέρες τελειώνει ο έλεγχος για την τυχόν ύπαρξη ναρκών, που πραγματοποιούνταν εδώ και τέσσερις μήνες. Στο στρατόπεδο Γκόνου σε χώρο περίπου 195 στρεμμάτων πρόκειται να εγκατασταθούν 250 οικογένειες Τσιγγάνων.

Αποπομπές από το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ

Με αντικείμενο την ανασύνθεση του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, μετά τις "καρατομήσεις" του προέδρου και δύο ακόμα μελών, συγκαλείται σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΣΕ.

Οι λόγοι της αποπομπής των τριών στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, που είναι θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ και διαχειρίζεται κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών για την εκτέλεση σιδηροδρομικών έργων, δεν έγιναν γνωστοί. Ωστόσο, ο καρατομηθείς πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, Π. Παπακυριακόπουλος,με δηλώσεις του στον Τύπο υποστηρίζει, ότι υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, χωρίς να του κοινοποιηθεί ο λόγος, πέραν του ότι το αίτημα για την παραίτηση διατυπώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού! Στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ εκτιμούν ότι πρόκειται για εκκαθαρίσεις όσων κατέχουν πόστα - "κλειδιά" και δεν ανήκουν στο λεγόμενο "πρωθυπουργικό μπλοκ".

Εκτός του προέδρου, "καρατομήθηκαν" και οι Δ. Κάντας και Π. Τσίρος,μέλη του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ.

Καταπατήσεις αιγιαλού στο Πήλιο

Το σημαντικό πρόβλημα των καταπατήσεων μεγάλης έκτασης του αιγιαλού στις ανατολικές ακτές του Πηλίου φέρνουν στο φως οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας, με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

"Στις ανατολικές ακτές του Πηλίου - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - και συγκεκριμένα στις παραλίες Χορευτό και Αγιοι Σαράντα του νεοσύστατου Δήμου Ζαγοράς δεν έχει γίνει ακόμη χάραξη αιγιαλού. Αυτό έχει αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή, να υπάρχουν σε μεγάλη έκταση καταπατήσεις και αυτών ακόμη των ακτών".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, τέλος, ερωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας στις προαναφερόμενες ακτές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις Εκλογοαπολογιστικές τους Συνελεύσεις:

  • Σάββατο 27-3-99.

- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ,στις 10.30πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Κυριακή 28-3-99

- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,στις 10 πμ, στο Παλαιό Δημαρχείο. Παρακαλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να παραβρεθούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου της πόλης, όπου θα παρελάσει και το Παράρτημα.

- ΠΛΑΚΑΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος, Αγίου Μάρκου 10.

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ,στις 10 πμ, στο δημαρχείο των πόλης.

Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μάρτη 1821, ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 28-3-99.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 μμ.Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 24/3. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση για την Αλάνα της Τούμπας

Τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής και την άμεση ανακοίνωση από το Δήμο Θεσσαλονίκης των συγκεκριμένων ενεργειών που θα κάνει, για να διεκδικήσει την οριστική απόδοση και αξιοποίηση της Αλάνας της Τούμπας σε όφελος των κατοίκων, αποφάσισαν να διεκδικήσουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής που πήραν μέρος χτες το βράδυ στη συγκέντρωση που οργάνωσε στο χώρο της Αλάνας, ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα".

Στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε να πιεστεί η δημοτική αρχή, ώστε στο επόμενο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο να ανακοινώσει τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για τη διεκδίκηση της Αλάνας. Επίσης, οι κάτοικοι απαιτούν τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να επισκεφθεί τους αρμόδιους υπουργούς, με σκοπό να δοθούν τα χρήματα που έχουν τάξη, για την αξιοποίηση της Αλάνας.

Χαρακτηριστική του πού θα οδηγηθεί η Αλάνα, αν δεν υπάρξει άμεση και συντονισμένη δράση, ήταν η προσπάθεια του προέδρου του Ε Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης Γ. Φωτιάδη,να κουκουλώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του δήμου, για να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις η οικοπεδοποίηση του χώρου.

Στόχος βομβιστικών ενεργειών έγιναν χτες δυο υποκαταστήματα της Σίτιμπανκ στην Καλλιθέα και το Π. Φάληρο.

Προχτές, στις 11.25 το βράδυ, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στον τηλεοπτικό σταθμό "Σταρ" και είπε ότι τοποθετήθηκε βόμβα στο υποκατάστημα της τράπεζας στο Π. Φάληρο (Αχιλλέως 53). Ομάδα πυροτεχνουργών της ΕΛΑΣ την εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως, μια άλλη βόμβα εξερράγη στη Σίτιμπανκ στην Καλλιθέα (Θησέως 284).

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Από την ερχόμενη Κυριακή αλλάζει η ώρα και καθιερώνεται η θερινή. Ετσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα πρέπει οι δείκτες των ρολογιών να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4 π.μ.

Ο "μετροπόντικας" ράγισε κινηματογράφο

"Η ζωή δεν είναι ωραία", εκεί από όπου περνάει ο "μετροπόντικας"! Αυτό επιβεβαιώθηκε πάλι χτες, όταν σημειώθηκαν ρωγμές σε τέσσερα καταστήματα και έναν κινηματογράφο στην οδό Βουλιαγμένης (ακριβώς στην απέναντι πλευρά του δρόμου από εκείνη που είχαν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη πολυκατοικία να εκκενωθεί από τους ενοικιαστές της).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κινηματογράφος (ABC), λειτουργούσε μέχρι το περασμένο Σάββατο - έπαιζε τη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία του Μπενίνι - αλλά έκλεισε λόγω του θορύβου που έκανε ο "μετροπόντικας".

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της "Αττικό Μετρό ΑΕ", οι ρωγμές που παρουσιάστηκαν είναι επιφανειακές και οι ζημιές δεν κρίνονται ως σοβαρές, ενώ ο "μετροπόντικας" συνεχίζει την, έστω και μετ' εμποδίων, πορεία του προς τον τελικό του προορισμό, από τον οποίο απέχει μόλις 150 μέτρα. Μια πορεία όμως, που μοιάζει με θρίλερ, καθώς στην επιφάνεια από όπου διέρχεται βρίσκονται δεκάδες σπίτια.

Πάντως, η τελική εκτίμηση των βλαβών στα κτίρια που "χτυπήθηκαν" χτες αναμένεται να γίνει σήμερα.

Διακοπή νερού

Χωρίς νερό θα παραμείνουν αύριο από τις 9 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα οι κάτοικοι της Γλυφάδας και της Βούλας και συγκεκριμένα όσοι υδρεύονται από το δίκτυο που περικλείεται από τους εξής δρόμους: Λεωφ. Βουλιαγμένης - Λαμπράκη - Αγίου Νικολάου - Ματρόζου - Λεωφ. Παπάγου - Καλύμνου - Πανός - Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα γίνει εξαιτίας εκτέλεσης απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό στη δεξαμενή Σουρμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ