ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απόλυτα προσαρμοσμένη τη θέλουν οι Αμερικανοί

Ο "ανθύπατος" Μπερνς έσπευσε χτες δύο φορές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ξεκαθαρίσει, πρώτα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κρανιδιώτη,και έπειτα στον υπουργό Γ. Παπανδρέου, ότι οι βομβαρδισμοί στη Ν. Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν μέχρι το Βελιγράδι να αποδεχτεί το "ειρηνευτικό" σχέδιο του Ραμπουγιέ.

Ο Ν. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι τα έχει προσυπογράψει.

Οι Αμερικανοί, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, στην παρούσα φάση της επιχείρησης, δεν ανέχονται ούτε τις διαφοροποιήσεις που, λόγω εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, επιχειρούν κάποιοι από τους συμμάχους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση, δεν αρκείται μόνο στην έμπρακτη συμμετοχή όλων των συμμάχων στην επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά επιπλέον απαιτεί την εμφάνιση ενός αρραγούς μετώπου για την επιτυχία του "κοινού" σκοπού.

Οσα είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Γ. Κρανιδιώτη χτες το μεσημέρι και στον Γ. Παπανδρέου το απόγευμα, είναι αποκαλυπτικά της τυχοδιωκτικής και κυνικής "λογικής" της Ουάσιγκτον. Στόχος του ΝΑΤΟ, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Αμερικανός πρεσβευτής, είναι να οδηγηθεί η Γιουγκοσλαβία στην αποδοχή της συμφωνίας του Ραμπουγιέ. Μέχρι τότε, η στρατιωτική πίεση θα κλιμακώνεται.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο βρίσκεται μόλις στο πρώτο του στάδιο, δηλαδή σε χτυπήματα συστημάτων αεράμυνας της Γιουγκοσλαβίας. Η τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή, πολλαπλασίασε τις τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι φανερό ότι τα ΝΑΤΟικά χτυπήματα δεν είναι "περιορισμένα" όπως προέβλεπε η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Οπως εξηγούσαν Ελληνες διπλωμάτες, με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν όπως θέλουν το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, να το "κόψουν και να το ράψουν" σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.

Ετσι, λοιπόν, οι Αμερικανοί διαμηνύουν σε όποιους από τους συμμάχους το "σκέπτονται", ότι είναι δεσμευμένοι για το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο βέβαια υλοποιεί και ερμηνεύει η Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι "επισημάνσεις" του Ν. Μπερνς, έπιασαν αμέσως τόπο. Ετσι, λοιπόν, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα δήλωνε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στο ΝΑΤΟ να διατυπώσει επιφυλάξεις όταν στη Συμμαχία θα γίνει συζήτηση για το πέρασμα στο τρίτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου, μετά τις υποδείξεις Μπερνς, η θέση της Αθήνας άλλαξε, έγινε πιο "κομψή" και διατυπώθηκε από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ως εξής: "Εχουμε δώσει οδηγίες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις"!


Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια "στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ" έχουμε...

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας αποφεύγει να κάνει λόγο για βομβαρδισμούς και αναπαράγει τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, διεκδικώντας ρόλο τοπικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ

Το ρόλο του, ως ΝΑΤΟικού υπουργού, επιβεβαιώνει καθημερινά ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος με κάθε ευκαιρία αναπαράγει την προπαγάνδα που εκπορεύεται από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο δεν τόλμησε να κάνει λόγο ούτε για βομβαρδισμούς και μίλησε ουδέτερα για στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ.Ενημέρωσε, όπως είπε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις "εκτιμήσεις που έχουμε για την περαιτέρω πορεία αυτής της στρατιωτικής παρέμβασης του ΝΑΤΟ, που εδώ και δύο μέρες πραγματοποιήθηκε με αεροπορικά μέσα και προβλέπεται και σήμερα, για τρίτη μέρα, κατά πάσα πιθανότητα να συνεχιστεί". Ο υπουργός Αμυνας εντόπισε όλο το πρόβλημα, σε σχέση με την ελληνική εμπλοκή της Ελλάδας, στα πιθανά κύματα προσφύγων που μπορεί να έρθουν και γι' αυτό, όπως είπε, λαμβάνονται μέτρα "έτσι ώστε να διασφαλιστεί ένα κλίμα σταθερότητας και σιγουριάς" και μίλησε για "κλίμα εφησυχασμού που πρέπει να διασφαλίσουμε στα σύνορα".

Μάλιστα, επανέλαβε τα περί παρέμβασης του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει τον Πρόεδρο "για τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων του ΝΑΤΟ". Βέβαια αφού είπε όλα αυτά, εξέφρασε την άποψη ότι "στρατιωτική λύση στο Κόσσοβο δεν μπορεί να υπάρξει, μόνο πολιτική λύση μπορεί να πραγματοποιηθεί". Η απορία βέβαια που προκύπτει είναι αν η ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, με την υποστήριξη της Ελλάδας, είναι... πολιτική ή στρατιωτική λύση, καθώς όπως φαίνεται ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ακούει τους βομβαρδισμούς.

Σε ερώτηση αν πάμε σε αλλαγή συνόρων, ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε εκτός τόπου και χρόνου, ισχυριζόμενος ότι "κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το πράγμα". Τη διαπίστωσή του αυτή τη στήριξε στο... επιχείρημα ότι "η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με αλλαγή συνόρων, αυτό είναι πολύ καθαρό από όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει ούτε μια χώρα που έχει διαφορετική άποψη".

Ο υπουργός Αμυνας είχε επίσης χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας στην Αθήνα.

Ερωτηματικά προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΘΗΝΑΪΚΗ", σύμφωνα με το οποίο την παραμονή της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία 300 πύραυλοι τσεχικής κατασκευής φορτώθηκαν σε τρία C-130 από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς άγνωστη κατεύθυνση. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το γεγονός, αναφέροντας ότι πράγματι δύο C-130 απογειώθηκαν στις 24 Μάρτη, διευκρινίζοντας όμως ότι μετέφεραν αριθμό βλημάτων τύπου "ΚΑΤΙΟΥΣΑ" σε εργοστάσιο της Σλοβακίας για περιοδική συντήρηση. Τα βλήματα αυτά τροφοδοτούν τους πολλαπλούς εκτοξευτές βλημάτων RM - 70, σοβιετικής προέλευσης, που έχει εφοδιαστεί ο Ελληνικός Στρατός εδώ και δέκα χρόνια.

Στο μεταξύ κατέπλευσαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά 4 φρεγάτες της Ναυτικής Δύναμης EUROMARFOR (Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) που θα παραμείνουν μέχρι αύριο. Πρόκειται για έναν παραΝΑΤΟικό μηχανισμό στο χώρο της Μεσογείου. Τα πλοία βρίσκονταν στην Τουρκία για να συμμετάσχουν σε αεροναυτική άσκηση, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω των τελευταίων γεγονότων. Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στα πλαίσια της επίσκεψης των πλοίων, αναγγέλθηκε για χτες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου επί της πορτογαλικής φρεγάτεα, για την οποία σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η συνέντευξη τελικά δε δόθηκε και οι υπεύθυνοι του πορτογαλικού πλοίου δήλωναν άγνοια, αφήνοντας έκθετο το ΓΕΝ.


Ο ιμπεριαλισμός αρνείται την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία

Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας δείχνουν τη βαρβαρότητα και τον κυνισμό του ιμπεριαλισμού. Το ΝΑΤΟ, ενώ διακηρύσσει ότι είναι αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός και υπερασπίζεται τις χώρες που μετέχουν σ' αυτό, επιτίθεται βάρβαρα ενάντια στη Γγιουγκοσλαβία, βομβαρδίζει εκτός των ορίων ευθύνης του. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, οι βομβαρδισμοί γίνονταν με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει τώρα, λόγω της άρνησης της Κίνας και της Ρωσίας.

Γιατί όμως βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία; Ο Κλίντον - οι διαδηλωτές τον αποκαλούν φασίστα και δολοφόνο - δήλωσε ότι βομβαρδίζουν γιατί η Γιουγκοσλαβία δε δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία του Ραμπουγιέ, που προβλέπει ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή αν μια χώρα δε δέχεται να καταληφθεί στρατιωτικά, αυτό είναι λόγος για να βομβαρδιστεί. Αν αυτό δεν είναι κυνισμός, τότε τι είναι;

Ο περιφερόμενος θίασος που λέγεται Σύνοδος Κορυφής των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδείχτηκε απλώς κομπάρσος των ΗΠΑ. Αντί να ζητήσει να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί, ζήτησε από τη Γιουγκοσλαβία να υπογράψει τη συμφωνία του Ραμπουγιέ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

***

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Αφού η κυβέρνηση συμφώνησε με την απόφαση για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ότι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς είναι ο Μιλόσεβιτς που δεν υπέγραψε τη συμφωνία του Ραμπουγιέ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δε μετέχει στις επιχειρήσεις. Κανένας όμως δεν καταλαβαίνει αυτή την "ουδετερότητα" όταν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ προωθήθηκαν και προωθούνται προς τα Σκόπια μέσω της Μακεδονίας, μέσω της Ελλάδας. Και αυτό, μαζί με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας.

Απ' όλα αυτά είναι φανερό ότι ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί με τη βία να μοιράσει τον κόσμο και να κάμψει οποιαδήποτε αντίσταση. Αυτή είναι η φύση, ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού. Η Γιουγκοσλαβία - πώς να το κάνουμε - ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε στο ΝΑΤΟ ζήτησε να γίνει μέλος.

***

Κατά συνέπεια οι διακηρύξεις του ιμπεριαλισμού για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, είναι αέρας κοπανιστός. Ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, αρνούνται σε όλα τα επίπεδα την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δηλαδή ιμπεριαλισμός σημαίνει βία και αυταρχισμός. Γι' αυτό και οι ιδεολόγοι του ιμπεριαλισμού δε θέλουν να ακούν τον όρο ιμπεριαλισμός, προσπαθούν να παρουσιάσουν όποιον χρησιμοποιεί τον όρο, σαν γραφικό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ωμή και τους διαψεύδει.

Οι λαοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ιμπεριαλισμό μοιρολατρικά. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Απόδειξη είναι το παράδειγμα του Βιετνάμ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει στο "εδώ και μη παρέκει". Μπορεί και πρέπει με κάθε μέσον να εκδηλώσει την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς και να αναγκάσει την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της απ' τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ