Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απόλυτα προσαρμοσμένη τη θέλουν οι Αμερικανοί

Ο "ανθύπατος" Μπερνς έσπευσε χτες δύο φορές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ξεκαθαρίσει, πρώτα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κρανιδιώτη,και έπειτα στον υπουργό Γ. Παπανδρέου, ότι οι βομβαρδισμοί στη Ν. Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν μέχρι το Βελιγράδι να αποδεχτεί το "ειρηνευτικό" σχέδιο του Ραμπουγιέ.

Ο Ν. Μπερνς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι τα έχει προσυπογράψει.

Οι Αμερικανοί, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, στην παρούσα φάση της επιχείρησης, δεν ανέχονται ούτε τις διαφοροποιήσεις που, λόγω εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, επιχειρούν κάποιοι από τους συμμάχους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση, δεν αρκείται μόνο στην έμπρακτη συμμετοχή όλων των συμμάχων στην επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά επιπλέον απαιτεί την εμφάνιση ενός αρραγούς μετώπου για την επιτυχία του "κοινού" σκοπού.

Οσα είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Γ. Κρανιδιώτη χτες το μεσημέρι και στον Γ. Παπανδρέου το απόγευμα, είναι αποκαλυπτικά της τυχοδιωκτικής και κυνικής "λογικής" της Ουάσιγκτον. Στόχος του ΝΑΤΟ, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Αμερικανός πρεσβευτής, είναι να οδηγηθεί η Γιουγκοσλαβία στην αποδοχή της συμφωνίας του Ραμπουγιέ. Μέχρι τότε, η στρατιωτική πίεση θα κλιμακώνεται.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο βρίσκεται μόλις στο πρώτο του στάδιο, δηλαδή σε χτυπήματα συστημάτων αεράμυνας της Γιουγκοσλαβίας. Η τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή, πολλαπλασίασε τις τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι φανερό ότι τα ΝΑΤΟικά χτυπήματα δεν είναι "περιορισμένα" όπως προέβλεπε η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Οπως εξηγούσαν Ελληνες διπλωμάτες, με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν όπως θέλουν το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, να το "κόψουν και να το ράψουν" σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους.

Ετσι, λοιπόν, οι Αμερικανοί διαμηνύουν σε όποιους από τους συμμάχους το "σκέπτονται", ότι είναι δεσμευμένοι για το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο βέβαια υλοποιεί και ερμηνεύει η Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι "επισημάνσεις" του Ν. Μπερνς, έπιασαν αμέσως τόπο. Ετσι, λοιπόν, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Αθήνα δήλωνε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στο ΝΑΤΟ να διατυπώσει επιφυλάξεις όταν στη Συμμαχία θα γίνει συζήτηση για το πέρασμα στο τρίτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου, μετά τις υποδείξεις Μπερνς, η θέση της Αθήνας άλλαξε, έγινε πιο "κομψή" και διατυπώθηκε από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ως εξής: "Εχουμε δώσει οδηγίες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ