Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Οι προβοκατόρικες δηλώσεις Κλίντον για τα Ελληνοτουρκικά προκαλούν έντονες ανησυχίες στον ελληνικό Τύπο

Οι έντονοι φόβοι επέκτασης της πολεμικής σύρραξης στα Βαλκάνια, οι οποίοι ενισχύθηκαν και από τις προβοκατόρικες δηλώσεις του Κλίντον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απασχολούν έντονα το σύνολο των εφημερίδων. Σταχυολογούμε ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

Τα ΝΕΑ, που στην πρώτη σελίδα κάνουν λόγο για "Προβοκάτσια Κλίντον σε βάρος της Ελλάδας", στο κύριο άρθρο τους, επισημαίνουν: "Τόσο η κήρυξη πολέμου - διότι περί αυτού πρόκειται - στη Σερβία, όσο και η προβοκάτσια με την ευθεία αναφορά σε πιθανή ανάφλεξη του μετώπου Ελλάδος - Τουρκίας από τον πρόεδρο Κλίντον, δικαιολογούν κάθε ανησυχία για τα σενάρια που κάποιοι εξυφαίνουν, όχι μόνο σε βάρος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, αλλά - πώς να μην το πούμε; - και της χώρας μας. Ωσάν, δηλαδή - αυτό είναι το προμήνυμα - η Σερβία να αποτελεί το πρώτο πείραμα για την κατάλυση και των Συμφωνιών του Ελσίνκι μα και όλων των άλλων διεθνών Συνθηκών που κατοχύρωναν τα σύνορα ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών. Και η μεν μονομερής χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλά προηγούμενα... Εχουμε όμως τώρα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που, δίκην υπηρετών, συμπράττουν για να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω, σε άλλες, μαύρες - όπως της ευρωπαϊκής ζούγκλας πριν από το 1939 - εποχές".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο "ΝΑΤΟ το έγκλημα!", στο κύριο άρθρο της, κάτω από τον τίτλο "Η ταπείνωση της Ε. Ε.", αναφέρει: "Οι Ευρωπαίοι, όμως, ηγέτες, όλοι ανεξαιρέτως, που συγκατανεύουν και δουλικά υπακούουν και συμμετέχουν στην πολεμική επιχείρηση, που αποφάσισε και διέταξε ο ηγεμόνας και επικυρίαρχος, ποια Ευρώπη θέλουν για τα παιδιά τους;... Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμμόρφωση και άνευ όρων συμπόρευση λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης; Αν δεν κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ποια περιπέτεια οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, ας το καταλάβουν τώρα μετά τους βομβαρδισμούς, τους οποίους οφείλουν να σταματήσουν και να αναλάβουν ειρηνευτική πρωτοβουλία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο πρωτοσέλιδο θέμα της, κάτω από τον τίτλο "Η φωτιά από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ αγγίζει Σκόπια, Αλβανία", εκτιμά ότι "ο κίνδυνος επέκτασης της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ορατός διά γυμνού οφθαλμού... Ολο το σκηνικό, πάντως, στην ευρύτερη περιοχή μεταδίδει συνθήκες επέκτασης της κρίσης και μάλλον οδηγεί σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, διαψεύδοντας εμπράκτως τις διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, ότι η επιχείρηση οργανώθηκε για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά για την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή". Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, που αναφέρεται στις προβοκατόρικες δηλώσεις Κλίντον, επισημαίνει: "Η Αθήνα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ και την επιπολαιότητα, με την οποία μεθοδεύουν τις "διευθετήσεις" τους στη Βαλκανική. Διότι οι δηλώσεις Κλίντον, είτε αναφέρονταν σε ευρύτερη αναστάτωση στα Βαλκάνια, είτε αποτελούσαν υπαινιγμό για τα μειονοτικά ζητήματα σε άλλα σημεία της χερσονήσου, ήταν βέβαια ότι θα έδιναν λαβή στην Τουρκία να ανανεώσει τις απειλές της έναντι της Ελλάδος - και σπανίως ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πράξει κάτι τέτοιο".

Το ΕΘΝΟΣ στην πρώτη σελίδα σημειώνει: "Ωρες ντροπής - 54 χρόνια μετά από τον Χίτλερ ξανάφεραν τον πόλεμο στην Ευρώπη", ενώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας καταλήγει ως εξής: "Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη τα δύο αυτά εικοσιτετράωρα, καθώς μάλιστα τα σύννεφα πάνω από το Κόσσοβο πυκνώνουν και οι αμερικανονατοϊκοί τυχοδιωκτισμοί απειλούν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρότερα και ευρύτερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι επιδιώκουν να λύσουν, είναι αν οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι άλλος είναι ο ρόλος τους και, πάντως, όχι η τυφλή και άκριτη υποταγή στους σχεδιασμούς της αμερικανικής "νέας τάξης πραγμάτων"".

Ο Γ. Κύρτσος σε άρθρο του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ με τον τίτλο "Γιατί κτύπησαν οι Αμερικανοί" απαντά πως "η αποσταθεροποίηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας αποσκοπεί στη μετατροπή των Βαλκανίων - μιας περιοχής που ανήκει στην Ευρώπη - σε χώρο απόλυτης αμερικανικής ηγεμονίας και περιφερειακής κυριαρχίας της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί θέλουν να εξουδετερώσουν την παραδοσιακή ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και να εμποδίσουν τους Γερμανούς να καλύψουν το διεθνοπολιτικό κενό που θα δημιουργηθεί". Η εφημερίδα έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε πόλεμο βάζουν την Ελλάδα - Κλίντον, Μπλερ και Σρέντερ αγνόησαν τον Σημίτη και εμμένουν σε εμπλοκή Αθήνας - Αγκυρας".

Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο δικό της άρθρο με τον τίτλο "Πού οδηγεί αυτός ο εξωφρενικός πόλεμος;" καταλήγει: "Αν ο στόχος του Κλίντον ήταν να χρησιμοποιήσει το θέμα των μειονοτήτων σαν μέσο άσκησης πίεσης στις βαλκανικές χώρες για να υποταχθούν στα κελεύσματά του, τότε μάλλον τα κατάφερε, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα μπορέσει να βγει αλώβητος από τον πόλεμο που άρχισε στη Σερβία. Αν όχι, τότε παίζει το ρόλο του μαθητευόμενου μάγου και ενδεχομένως να βρεθεί σύντομα προ εκπλήξεων".

Η "Βραδυνή", δίπλα στον πρωτοσέλιδο τίτλο "Φονιάδες", σημειώνει: "Ο Αδόλφος Κλίντον σκοτώνει αμάχους στη Σερβία και ανατινάζει τα Βαλκάνια" και ακόμα "Οι ναζί της Ουάσιγκτον προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο Ελλάδος - Τουρκίας και εκβιάζουν την Αθήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ