ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Οι προβοκατόρικες δηλώσεις Κλίντον για τα Ελληνοτουρκικά προκαλούν έντονες ανησυχίες στον ελληνικό Τύπο

Οι έντονοι φόβοι επέκτασης της πολεμικής σύρραξης στα Βαλκάνια, οι οποίοι ενισχύθηκαν και από τις προβοκατόρικες δηλώσεις του Κλίντον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απασχολούν έντονα το σύνολο των εφημερίδων. Σταχυολογούμε ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

Τα ΝΕΑ, που στην πρώτη σελίδα κάνουν λόγο για "Προβοκάτσια Κλίντον σε βάρος της Ελλάδας", στο κύριο άρθρο τους, επισημαίνουν: "Τόσο η κήρυξη πολέμου - διότι περί αυτού πρόκειται - στη Σερβία, όσο και η προβοκάτσια με την ευθεία αναφορά σε πιθανή ανάφλεξη του μετώπου Ελλάδος - Τουρκίας από τον πρόεδρο Κλίντον, δικαιολογούν κάθε ανησυχία για τα σενάρια που κάποιοι εξυφαίνουν, όχι μόνο σε βάρος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, αλλά - πώς να μην το πούμε; - και της χώρας μας. Ωσάν, δηλαδή - αυτό είναι το προμήνυμα - η Σερβία να αποτελεί το πρώτο πείραμα για την κατάλυση και των Συμφωνιών του Ελσίνκι μα και όλων των άλλων διεθνών Συνθηκών που κατοχύρωναν τα σύνορα ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών. Και η μεν μονομερής χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλά προηγούμενα... Εχουμε όμως τώρα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που, δίκην υπηρετών, συμπράττουν για να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω, σε άλλες, μαύρες - όπως της ευρωπαϊκής ζούγκλας πριν από το 1939 - εποχές".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο "ΝΑΤΟ το έγκλημα!", στο κύριο άρθρο της, κάτω από τον τίτλο "Η ταπείνωση της Ε. Ε.", αναφέρει: "Οι Ευρωπαίοι, όμως, ηγέτες, όλοι ανεξαιρέτως, που συγκατανεύουν και δουλικά υπακούουν και συμμετέχουν στην πολεμική επιχείρηση, που αποφάσισε και διέταξε ο ηγεμόνας και επικυρίαρχος, ποια Ευρώπη θέλουν για τα παιδιά τους;... Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμμόρφωση και άνευ όρων συμπόρευση λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης; Αν δεν κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ποια περιπέτεια οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, ας το καταλάβουν τώρα μετά τους βομβαρδισμούς, τους οποίους οφείλουν να σταματήσουν και να αναλάβουν ειρηνευτική πρωτοβουλία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο πρωτοσέλιδο θέμα της, κάτω από τον τίτλο "Η φωτιά από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ αγγίζει Σκόπια, Αλβανία", εκτιμά ότι "ο κίνδυνος επέκτασης της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ορατός διά γυμνού οφθαλμού... Ολο το σκηνικό, πάντως, στην ευρύτερη περιοχή μεταδίδει συνθήκες επέκτασης της κρίσης και μάλλον οδηγεί σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, διαψεύδοντας εμπράκτως τις διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, ότι η επιχείρηση οργανώθηκε για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αλλά για την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή". Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, που αναφέρεται στις προβοκατόρικες δηλώσεις Κλίντον, επισημαίνει: "Η Αθήνα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ και την επιπολαιότητα, με την οποία μεθοδεύουν τις "διευθετήσεις" τους στη Βαλκανική. Διότι οι δηλώσεις Κλίντον, είτε αναφέρονταν σε ευρύτερη αναστάτωση στα Βαλκάνια, είτε αποτελούσαν υπαινιγμό για τα μειονοτικά ζητήματα σε άλλα σημεία της χερσονήσου, ήταν βέβαια ότι θα έδιναν λαβή στην Τουρκία να ανανεώσει τις απειλές της έναντι της Ελλάδος - και σπανίως ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πράξει κάτι τέτοιο".

Το ΕΘΝΟΣ στην πρώτη σελίδα σημειώνει: "Ωρες ντροπής - 54 χρόνια μετά από τον Χίτλερ ξανάφεραν τον πόλεμο στην Ευρώπη", ενώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας καταλήγει ως εξής: "Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη τα δύο αυτά εικοσιτετράωρα, καθώς μάλιστα τα σύννεφα πάνω από το Κόσσοβο πυκνώνουν και οι αμερικανονατοϊκοί τυχοδιωκτισμοί απειλούν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρότερα και ευρύτερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι επιδιώκουν να λύσουν, είναι αν οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι άλλος είναι ο ρόλος τους και, πάντως, όχι η τυφλή και άκριτη υποταγή στους σχεδιασμούς της αμερικανικής "νέας τάξης πραγμάτων"".

Ο Γ. Κύρτσος σε άρθρο του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ με τον τίτλο "Γιατί κτύπησαν οι Αμερικανοί" απαντά πως "η αποσταθεροποίηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας αποσκοπεί στη μετατροπή των Βαλκανίων - μιας περιοχής που ανήκει στην Ευρώπη - σε χώρο απόλυτης αμερικανικής ηγεμονίας και περιφερειακής κυριαρχίας της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί θέλουν να εξουδετερώσουν την παραδοσιακή ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και να εμποδίσουν τους Γερμανούς να καλύψουν το διεθνοπολιτικό κενό που θα δημιουργηθεί". Η εφημερίδα έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε πόλεμο βάζουν την Ελλάδα - Κλίντον, Μπλερ και Σρέντερ αγνόησαν τον Σημίτη και εμμένουν σε εμπλοκή Αθήνας - Αγκυρας".

Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο δικό της άρθρο με τον τίτλο "Πού οδηγεί αυτός ο εξωφρενικός πόλεμος;" καταλήγει: "Αν ο στόχος του Κλίντον ήταν να χρησιμοποιήσει το θέμα των μειονοτήτων σαν μέσο άσκησης πίεσης στις βαλκανικές χώρες για να υποταχθούν στα κελεύσματά του, τότε μάλλον τα κατάφερε, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα μπορέσει να βγει αλώβητος από τον πόλεμο που άρχισε στη Σερβία. Αν όχι, τότε παίζει το ρόλο του μαθητευόμενου μάγου και ενδεχομένως να βρεθεί σύντομα προ εκπλήξεων".

Η "Βραδυνή", δίπλα στον πρωτοσέλιδο τίτλο "Φονιάδες", σημειώνει: "Ο Αδόλφος Κλίντον σκοτώνει αμάχους στη Σερβία και ανατινάζει τα Βαλκάνια" και ακόμα "Οι ναζί της Ουάσιγκτον προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για πόλεμο Ελλάδος - Τουρκίας και εκβιάζουν την Αθήνα".

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Ανησυχούμε έντονα από την ελληνική εμπλοκή στο αιματοκύλισμα

Στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι πολιτικές νεολαίες της χώρας ενάντια στην απροκάλυπτη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, χτες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στη χώρα μας, ο οποίος θα βοηθήσει στη μετάβαση αντιπροσωπείας των Νεολαιών στο Βελιγράδι, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη, οι πολιτικές νεολαίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία της Γιουγκοσλαβίας και του ζητήθηκε να μεσολαβήσει, ώστε να μεταβούν με αντιπροσωπείες τους στο Βελιγράδι και να συναντηθούν με Νεολαίες της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρέσβης δήλωσε ότι έχει προωθήσει, ήδη, το ζήτημα και πιστεύει πως σύντομα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Βελιγράδι, για να εκφραστεί και με αυτόν τον τρόπο, άμεσα και ζωντανά, η αλληλεγγύη του λαού μας στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΕΑΝ, ΕΚΟΝ Ρ. Φ., ΕΣΔΗΝ, ΚΝΕ, Ν. ΔΗΚΚΙ, Ν. ΠΑΣΟΚ, που εξέδωσαν προχτές κοινή ανακοίνωση.

Αργότερα, οι εκπρόσωποι των Νεολαιών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,εκφράζοντάς του την απαίτηση της ελληνικής νεολαίας να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Στη συνάντηση αυτή, ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ και της ΝΕΑΝ (νεολαία ΠΟΛ.ΑΝ.), που αποφάσισαν να στηρίξουν κάποιες από τις πρωτοβουλίες των Νεολαιών, χωρίς να συνυπογράφουν το κοινό πολιτικό πλαίσιο.

Οπως δήλωναν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Νεολαιών, η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις τυχοδιωκτικές επεμβάσεις. Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα και είπε ότι συμμετοχή της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο για υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι δεν είναι αμέτοχη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, γιατί τα σημερινά γεγονότα αποτελούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από "όλους". Επίσης έκανε λόγο για επιδιώξεις, που έχουν να κάνουν με τη διέλευση των αγωγών πετρελαίου από την περιοχή, που καλύπτονται πίσω από τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε εθνότητες στην περιοχή. Η αναφορά του υπουργού στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις νέες "δυνατότητες" που αυτό έχει, προκάλεσε την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΝΕ Π. Παλαβού,ο οποίος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε έναν επιθετικό μηχανισμό, που, ανάλογα με τα συμφέροντά του, μπορεί να επιτίθεται ενάντια στους λαούς. "Θέση μας είναι, είπε, να αποδυναμωθούν αυτοί οι μηχανισμοί που επιβουλεύονται τα συμφέροντα των λαών και που, όπως φάνηκε, ο λαός και η νεολαία τούς καταδικάζουν".

Αναπάντητα ερωτήματα

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ Π. Παλαβός δήλωσε ότι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού, η Ελλάδα, με την υποστήριξη που παρέχει με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα, με τη λειτουργία των αμερικανικών ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και, συγκεκριμένα των βάσεων του Ακτιου και της Σούδας, όπως επίσης και με τη συμμετοχή του ελληνικού καραβιού που κάνει περιπολίες στην Αδριατική, εμμέσως συμμετέχει. "Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συμμετοχή της χώρας μας υποστήριξης των τυχοδιωκτικών επεμβάσεων, τόνισε. Ανοίγει καινούρια σελίδα, που μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα έντονα, γιατί πλέον το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε ολοένα και περισσότερο επιθετικό ιμπεριαλισμό, που θα επιβάλλει την άποψη των ισχυρών της Γης πάνω σε άλλους λαούς,καταπατώντας και κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, διεθνούς δικαίου και νομιμότητας και ζητήσαμε η Ελλάδα να σταματήσει να συμμετέχει, υποστηρίζοντας τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Σε αυτα ο υπουργός δεν απάντησε, δε δεσμεύτηκε, θεώρησε ότι δε συνιστούν τη συμμετοχή της χώρας μας".

Ο εκπρόσωπος της Ν. ΔΗΚΚΙ Απ. Τσέας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δε χαρακτηρίζεται απόλυτα θετικό. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια σκοτεινά σημεία που πρέπει να διευκρινίσουμε". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν. ΠΑΣΟΚ Α. Τάτσης θεώρησε ότι οι απαντήσεις του υπουργού αποτελούν διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξει καμία στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ισες αποστάσεις" υπέρ των ΗΠΑ

Καλεί τον Μιλόσεβιτς να υποχωρήσει και να διαπραγματευτεί με βάση τη "συμφωνία" Ραμπουγιέ και καταδικάζει τη βία "από όπου κι αν προέρχεται"!

Τακτική "ίσων αποστάσεων" απέναντι στο θύτη και το θύμα, απέναντι στις ΗΠΑ και... τον Μιλόσεβιτς, τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, αποκαλύπτοντας έτσι άλλη μια φορά την τυφλή της υποταγή στην Ουάσιγκτον και την πλήρη ταύτισή της με την κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γιουγκοσλαβία και διαμορφώθηκε η θέση του κόμματος, η ουσία της οποίας είναι η εξής: Να υποχωρήσουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή ο Μιλόσεβιτς, και να αποδεχτεί τη συμφωνία Ραμπουγιέ! Ταυτόχρονα, να αναλάβει την επιβολή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στρατιωτική δύναμη υπό τον ΟΑΣΕ ή τον ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος καταδικάζει τη χρήση βίας "απ' όπου κι αν προέρχεται" (!) και τάσσεται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών, αλλά "επικρίνει" τις ΗΠΑ γιατί "οι βομβαρδισμοί δεν εντάσσονται σ' ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο δράσης"! "Εάν οι βομβαρδισμοί εντάσσονταν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει αρχή, μέση και τέλος, θα μπορούσαν να είναι και αυτοί αποτελεσματικοί" (!!!), δήλωσε (στο "Φλας") ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο ίδιος, που ανέλαβε να εκλαϊκεύσει τις θέσεις της ΝΔ σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, είπε συγκεκριμένα: "Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή, και ο Μιλόσεβιτς πια αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αποδόμηση της χώρας του, αυτή η καταστροφή της χώρας του. Και υπό το πνεύμα της συμφωνίας του Ραμπουγιέ μπορούν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις".

Κατά τα λοιπά, η "κριτική" κατά της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο γιατί δε ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για την υποδοχή των προσφύγων, για τους οποίους δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη!

  • Συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα Ντ. Βουτσίτσεβιτς είχε χτες το μεσημέρι ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν έγιναν δηλώσεις ούτε ανακοινώθηκε κάτι για το περιεχόμενό της.
Ωχριούν μπροστά τους

Ωχριά από προχθές, ωχριά η μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ.Ωχριά μπροστά στον κυνισμό του Μπιλ Κλίντον και των συνενόχων του. Ωχριά η μνήμη των Ες - Ες και του Γκέριγκ μπροστά στα αιμοχαρή αισθήματα των Κλαρκ και Σολάνα.

Η προσπάθεια για εξαπάτηση της αμερικανικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης ξεπέρασε και τον Γκαίμπελς.Το μαύρο έγινε άσπρο. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκλεγμένος ηγέτης, "σφαγέας" και οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ και της πολιτικής ηγεσίας του αγγελούδια...

Μπροστά σ' αυτό το όργιο ψευδολογίας και του ορυμαγδού των βομβαρδισμών με όπλα νεότατης τεχνολογίας, οι Κ. Σημίτης, Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συναρμόδιοι έχουν εμπλέξει ποικιλότροπα τη χώρα στο δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ.Και όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ηθικά, προπαγανδιστικά. Αν δε γινόταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ θα έχανε την αξιοπιστία του, δήλωσε ο Κ. Σημίτης.Οι Κουϊσλιγκ, Τσολάκογλου και Σία ωχριούν, μπροστά στους σημερινούς "Γέσμεν".

Και όλα αυτά ενώ ο λαός γιορτάζει την εθνική του γιορτή. Τη μέρα που καθιερώθηκε ως η επέτειος της εξέγερσης του λαού για την εθνική του απελευθέρωση (25/3/1821).

Ο υπερήφανος ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανεχθεί και να συμβιβαστεί με το πνεύμα αυτό των Νενέκων,το πνεύμα του ραγιαδισμού.Ο λαός μας με την παρακαταθήκη του Αθάνατου '21 και της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης πρέπει ποικιλότροπα να καταδικάσει το ραγιαδισμό, όχι μόνο με την ψήφο του στις ευρωβουλευτικές εκλογές, αλλά και να αντιδράσει άμεσα ενάντια στους δολοφονικούς βομβαρδισμούς - για τους οποίους και η κυβέρνηση συνυπέγραψε - με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, ποικιλόμορφες διαμαρτυρίες.

Εξω τώρα από το ΝΑΤΟ

Εξω όλες οι βάσεις του θανάτου

Κανένας στρατιώτης, ούτε και πλοίο μας στα πολεμικά πεδία.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

"Εκτακτη Εκδοση"

Μόνο την αγανάχτηση προκαλούν όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τη φρίκη του πολέμου για να εξυπηρετήσουν τα στενά ιδιοτελή τους συμφέροντα και τους γενικότερους σχεδιασμούς τους. Ανεξάρτητα από το πώς αυτοπαρουσιάζονται και πώς θέλουν να τους εμφανίσουν οι όμοιοί τους, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να λειτουργούν και να διαβιούν ως παράσιτα, απομυζώντας υπόσταση και ζωή ακόμα και από τον όλεθρο των άλλων.

***

Ανέκαθεν, αποτελούσε τιμή των δημοσιογράφων και άλλων συντελεστών της ενημέρωσης, να δίνουν το δικό τους "παρών" - ανάλογα με τις δυνατότητες που κάθε φορά υπήρχαν - σε έκτακτα γεγονότα και καταστάσεις. Στα "έκτακτα παραρτήματα" παλαιότερα, τις έκτακτες εκδόσεις σήμερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα των ειδήσεων έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους με ένα και μόνο στόχο: Την καλύτερη και πλουσιότερη ενημέρωση του κοινού τους.

Μοναδικό αντάλλαγμα - ανταμοιβή για τους ανθρώπους που αγόγγυστα εργάζονταν γι' αυτές τις εκδόσεις και παράλληλα καλό και τζάμπα διαφημιστικό ατού για τους εκδότες, ήταν η αναφορά στην προμετωπίδα της εφημερίδας"ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ".

***

Αυτό έκαναν και οι πρωινές - εκτός από το ΒΗΜΑ του Ψυχάρη - εφημερίδες που κυκλοφόρησαν χτες, παρά το γεγονός ότι κανονικά δε θα έβγαιναν λόγω της αργίας της Πέμπτης. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν το έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι απλή. Το αφεντικό της έσπευσε να αξιοποιήσει ακόμα και τις αιματηρές εξελίξεις στα Βαλκάνια, προσπαθώντας να επιβάλει "ντε φάκτο", το νόμο της ζούγκλας στο χώρο του Τύπου. Μια ζούγκλα, όπου οι ισχυροί θα υπαγορεύουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας και κυκλοφορίας των εφημερίδων, ενώ οι δημοσιογράφοι θα μετατραπούν σε 24ωρους είλωτες που θα εργάζονται εφτά μέρες τη βδομάδα. Μια ζούγκλα που, μέσω της οικονομικής επιβολής, θα δίνει τη δυνατότητα στους... εκλεκτούς, να προκαθορίζουν το πώς και το πότε θα κυκλοφορούν οι ειδήσεις και - κυρίως - θα οριοθετούν το ποιος θα μπορεί να τις διακινεί...

Κ.

Πλήττεται και η ΟΑ από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην

Πλήττεται και η ΟΑ από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Εξαιτίας των βομβαρδισμών έχουν κλείσει τρεις αεροδιάδρομοι (Γιουγκοσλαβίας, Αλβανίας και Δυτικής Βουλγαρίας), που συνδέουν την Αθήνα με τις πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και ο εναέριος χώρος της Αδριατικής. Ετσι, εναλλακτικά χρησιμοποιούνται οι διάδρομοι που περνούν από την Κεντρική Ιταλία και την Ανατολική Βουλγαρία και αυτό έχει ως επακόλουθο να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στους λειτουργούντες αεροδιαδρόμους και κατ' επέκταση καθυστερήσεις στις αεροπορικές πτήσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902" TV
Συζήτηση με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα Σάββατο 27/3 στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο", στις 2.30 μμ,τη συζήτηση της δημοσιογράφου Α. Μπαλλή με τον Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς,πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στη χώρα μας, με θέμα τις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΜΕ
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών,καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ" την Τρίτη 30/3 στις 6.00 μμ στα γραφεία του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36) με ομιλητή τον Θανάση Παπαρήγα.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Η κατακραυγή των λαών θα τους σταματήσει

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,μετά από συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο Πρέσβη στην Αθήνα, που πραγματοποίησε χτες με πρωτοβουλία του, δήλωσε τη συμπαράστασή τους στο σέρβικο λαό και διατύπωσε τη θέληση του κόμματός του να βοηθήσει, εφόσον του ζητηθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη χρονική διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ σημείωσε: "Πιστεύω ότι είναι τόσο άδικες και απαράδεκτες αυτές οι επιθέσεις των ΗΠΑ με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που η κατακραυγή των λαών όλου του κόσμου και ειδικά της περιοχής, θα τους αναγκάσει, πολύ σύντομα, να εγκαταλείψουν αυτή τη σκληρότητα. Παράλληλα, είναι σαφές, ότι ο σερβικός λαός και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, δε θα επιτρέψουν στον διεθνή τρομοκράτη, που είναι οι ΗΠΑ, να επιτύχουν την αλλαγή των συνόρων, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, να λήξει σύντομα αυτή η απάνθρωπη επέμβαση, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση, την οποία δεν αρνήθηκε ποτέ, κατά την άποψή μας, η σέρβικη πλευρά, στην οποία οι Αμερικάνοι, θέλησαν να επιβάλουν την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου τους, με το πρόσχημα τη διεθνή νομιμότητα, τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Εφόσον υπήρχαν προβλήματα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αυτά μπορούσαν να λυθούν με πολιτικό τρόπο και όχι με επεμβάσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να τρομοκρατήσουν τον σερβικό λαό, αλλά και τους άλλους βαλκανικούς λαούς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ