ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι οθόνες του ολέθρου

ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ αναρωτιέται κανείς τι είναι χειρότερο. Να απεικονίζεται η σκληρή πραγματικότητα στις οθόνες του CNN ή οι οθόνες του CNN και οι σχεδιασμοί που κάνουν να... απεικονιστούν στην πραγματικότητα;***

Γιατί πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν οι ηλεκτρονικοί χάρτες, που εμφάνισε το εν λόγω κανάλι (που είναι γνωστό τι ρόλο παίζει βέβαια), δε θα είναι σε λίγο καιρό η αλήθεια για όλα τα Βαλκάνια.

***

Αυτοί δηλαδή που έδειχναν ολόκληρη τη Βαλκανική στις φλόγες από το Μαυροβούνιο μέχρι την Τουρκία.

***

Ισως, αυτή η εικόνα, μαζί με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να λέει τα τρία ρήματα "θα καταστρέψουμε", "θα συντρίψουμε", "θα ταπεινώσουμε", να συνθέτουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

***

ΕΔΩ ΠΑΝΤΩΣ στην ελληνική κυβέρνηση καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα για τη στάση τους, μια και ο καθένας παίζει το παιγνίδι του ξεχωριστά, προκειμένου να συνθέσουν το παιγνίδι που παίζουν όλοι μαζί.***

Αλλιώς δεν εξηγείται ο Σημίτης να κατηγορεί τον Μιλόσεβιτς, ο Γ. Παπανδρέου να ζητά έναρξη διαλόγου και ο Τσοχατζόπουλος να μιλά για Ελλάδα δύναμη σταθερότητας και ειρήνης.

***

Εν ολίγοις ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται με... όλη την γκάμα των απόψεων που μπορεί να υπάρξουν για το θέμα. Ομως σε τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτή στο Κόσσοβο, δε γίνεται να είναι κανείς και ΝΑΤΟικός και υπέρ των γιουγκοσλαβικών θέσεων.

***

Φαίνεται όμως ότι ο Κλίντον έδωσε απάντηση για όλους τους. Εχει ήδη πει 15 φορές ότι "όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι σύμφωνοι με τη δράση μας" κι έχει κατονομάσει την Ελλάδα. Και ουδείς, μα ουδείς βγήκε για να τον διαψεύσει. Κι αυτό δεν το ξεχνάει κανείς.

***

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ,αλήθεια, τι έκανε όλο το πρωί χτες; Α, ναι, μέτραγε ΕΥΡΩ κοινοτικών κονδυλίων μαζί με τους Γερμανούς στο Βερολίνο...

Ας γίνει η αρχή του τέλους τους!

Αυτή η απροσχημάτιστη ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, μπορεί, όσο και αν φαντάζει απίστευτο, να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την "παντοδυναμία" της "νέας τάξης". Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αποκάλυψαν σε όλη του την έκταση το απάνθρωπο και φρικιαστικό πρόσωπό τους. Οι λαοί της Γης συνειδητοποιούν, ότι οι "προστάτες της ειρήνης και του δικαίου", δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ίδιο το πρόσωπο του πολέμου, το πρόσωπο του θανάτου. Ολο και περισσότεροι καταλαβαίνουν, ότι οι σύγχρονοι αφέντες της "νέας τάξης" δεν είναι τίποτα άλλο παρά απεχθείς δυνάστες των λαών, που δε διστάζουν, αναίτια και παράνομα, να κτυπήσουν οπουδήποτε και οποιονδήποτε δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες τους. Αυτή τη φορά, το αίμα των αθώων στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να γίνει η αρχή του τέλους για να πνιγεί μέσα στα εγκλήματά της η "νέα τάξη πραγμάτων".

Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει από τις κυβερνήσεις - μαριονέτες των Αμερικανών στην Ευρώπη και αλλού. Είναι οι λαοί, που αρχίζουν, αργά αλλά σταθερά, να ξεπερνούν το αρχικό σοκ, να "ψάχνονται" και να δείχνουν την αγανάκτησή τους, να κινητοποιούνται. Οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις του κόσμου, ακόμα και στις ΗΠΑ, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα. Στο βαθμό που αυτές δυναμώσουν και απλωθούν παντού, τα χέρια τα ιμπεριαλιστών δένονται όλο και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η "παντοκρατορία" τους δέχεται σοβαρά πλήγματα και δε θα αργήσει η μέρα που θα σημάνει την αρχή της ανατροπής τους.

Η ιστορία διδάσκει(;)

Ο τρόπος που εξελίχτηκαν - μέχρι στιγμής - τα δραματικά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, θυμίζουν τα βρώμικα παιχνίδια που παίχτηκαν πριν 90 χρόνια (παραμονές του Α Παγκόσμιου Πολέμου) από τις τότε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, για το πολιτικό και οικονομικό μοίρασμα του κόσμου. Τα όσα προηγήθηκαν μέχρι την περασμένη Τετάρτη - που άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία - θυμίζουν μέρες του 1909 πριν το Μαρόκο μετατραπεί σε γαλλική αποικία.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από όσα αναφέρονται στο βιβλίο "Σύντομη επιτομή της νεότερης ιστορίας της Ευρώπης, 1814-1919" του ακαδημαϊκού Ε. Β. Ταρλέ, ο οποίος μας πληροφορεί ότι η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες που θα είχε η άμεση κατάληψη του Μαρόκου, εφάρμοσε την εξής μέθοδο: "... σκόρπισε φήμες για δήθεν ταραχές στο Μαρόκο, για το ότι η ζωή των Γάλλων πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο και μ' αυτή την πρόφαση έστειλε στο βάθος της χώρας στρατιωτικές αποστολές, και μάλιστα τα στρατιωτικά αυτά αποσπάσματα παρέμεναν μόνιμα στα μέρη που στέλνονταν. Μ' αυτόν τον τρόπο οι Γάλλοι εισχωρούσαν σιγά - σιγά στο Μαρόκο...".

Δηλαδή, οι ίδιες βρώμικες μέθοδοι που εφάρμοσαν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και οι ηγεσίες των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, που - στο όνομα της "προστασίας" των δικαιωμάτων των Αλβανόφωνων στο Κοσσυφοπέδιο - άρχισαν στις 23 Μάρτη να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία.

"Φιέστα" χωρίς τους αγρότες

Σίγουρη έχει την αποτυχία η "φιέστα", που διοργανώνει, αύριο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας στον τόπο της θυσίας, δήθεν για να τιμήσει το Κιλελέρ. Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας "θα γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη του" στη "φιέστα", αφήνοντας μόνους τους επίσημους της κυβέρνησης- αναμένεται να παρευρεθεί και ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης - τους"καρεκλοκένταυρους" των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και μερικούς "κολαούζους" που "χωράνε παντού" και ιδιαίτερα στις "φιέστες".

Αλλωστε, ο αγροτικός κόσμος τίμησε τη θυσία των κολίγων την προηγούμενη Κυριακή στο Κιλελέρ - συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών - δίνοντας, ταυτόχρονα, όρκο πίστης για συνέχιση των αγώνων εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση και οι "δικοί" της θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί ότι οι αγρότες τούς έχουν προ πολλού "πάρει χαμπάρι", θεωρούν αντίπαλο την πολιτική που εφαρμόζεται και δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουν στις "φιέστες", αλλά θα συνεχίσουν να συγκρούονται με την αγροτική πολιτική, μέχρι να την ανατρέψουν.

Η πρόκληση των "ευρωλάγνων"

Σιγά τώρα μην πιστέψει κανείς εκείνους που ισχυρίζονται πως οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν μεν, αλλά δεν είναι τόσο οργανωμένοι, ώστε να μπορούν να εναντιωθούν στους Αμερικανούς, που άναψαν φωτιά πολέμου στα Βαλκάνια κι απειλούν το ειρηνικό παρόν και μέλλον της Ευρώπης. Τώρα πια αυτό δεν το αποδέχονται ούτε τα μικρά παιδιά και ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να "βγάλουν λάδι" την ΕΕ για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της Ευρώπης, επικαλούμενοι τη δήθεν πολιτική και στρατιωτική αδυναμία της. Το μόνο που καταφέρνουν αυτοί οι αδιόρθωτοι "ευρωλάγνοι" είναι να γίνονται καταγέλαστοι. Διότι ούτε κι αυτοί ακόμα μπορούν να ισχυριστούν πως σκοτώνουν... αλλιώς τους αμάχους της Γιουγκοσλαβίας οι βόμβες που ρίχνονται από τα αμερικανικά αεροπλάνα, από εκείνες που ρίχνουν τα βρετανικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά.

Αν δεν τολμούν να παραδεχτούν την πλήρη ταύτιση και τη συνενοχή Αμερικανών, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έγκλημα που συντελείται αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια - εκείνο το ξεχασμένο σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ - ας το "βουλώσουν", τουλάχιστο, για να μην προκαλούν τη νοημοσύνη και τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Λαθροχειρία ΣΥΝ

Χτες, ο Συνασπισμός κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση ως "δήλωση" της Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Β. Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς, υπογεγραμμένη υποτίθεται απ' όλα τα κόμματα, που την αποτελούν, άρα και από το ΚΚΕ.

Στη "δήλωση" αυτή είναι εμφανής η προσπάθεια να αποσιωπηθεί ο εγκληματικός ρόλος των ΗΠΑ και, ιδιαίτερα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ επιχειρείται ο συμψηφισμός των ευθυνών για την εγκληματική επίθεση των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, με όποιες ευθύνες της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και εξωραϊζεται η εκβιαστική και υπό την απειλή των όπλων "διαπραγμάτευση" στο Ραμπουγιέ.

Φυσικά το ΚΚΕ, δε θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει και δεν υπέγραψε, αυτή τη δήλωση. Μάλιστα, το ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Β. Εφραιμίδη, τοποθετήθηκε και κατάγγειλε τα όσα εγκληματικά γίνονται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων και της ειρήνης γενικότερα. Επίσης αρνήθηκε να υπογράψει τη "δήλωση" και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και, δε γνωρίζουμε, ίσως και κάποια άλλα κόμματα. Ομως, στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, επιχειρείται με λαθροχειρία να παρουσιαστεί, ότι η "δήλωση" υπογράφεται από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ομάδα!

Αιδώς Αργείοι!

Το πρόσωπο του θανάτου

Αν και κάθε κίνηση και λέξη απ' όλους τους αδίστακτους εκτελεστές της "νέας τάξης" αποπνέει φρίκη και πόλεμο, ωστόσο η δήλωση του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ου. Κλαρκ ξεχώρισε για τον πρωτοφανή κυνισμό της. Οταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει τα θύματα των βομβαρδισμών από τα αεροπλάνα "του", απάντησε αφοπλιστικά: "Δεν ξέρουμε τι συνέβη στο έδαφος"!!!.

Οι εκπαιδευμένοι εκτελεστές που σπέρνουν το θάνατο δε νοιάζονται στο ελάχιστο για τις ανθρώπινες ζωές που αφαιρούν. Αντίθετα, όσες περισσότερες παίρνουν, τόσο πιο "πετυχημένη" θεωρούν την αποστολή τους, τόσο περισσότερα εύσημα και παράσημα παίρνουν. Ιδιο το πρόσωπο του πολέμου, το πρόσωπο του θανάτου.

Ο βρικόλακας

Ο Χίτλερ

βρικολάκιασε,

εβγήκε

απ' το μνήμα,

έχοντας πλέον

τη μορφή

του Κλίντον

και το σχήμα!

Και στη Σερβία

φάνηκε

και καίει

και σκοτώνει

κι η εποχή

του ναζισμού

φριχτά

αναβιώνει!

Ο Χίτλερ

"αναστήθηκε"

σ' άλλου "χασάπη"

σώμα,

παλέψτε

να τον βάλουμε

ξανά, βαθιά

στο χώμα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ