ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ

Ποιος επιτίθεται και γιατί στη Γιουγκοσλαβία; Ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο; Ποια και γιατί πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Μάταια θα περίμενε κάποιος απαντήσεις στα εύλογα και καυτά ερωτήματα από την ηγεσία της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής στις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα έχει αποφύγει να αναφέρει έστω και μια φορά (!) το όνομα των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο βέβαια έχει αποφύγει να τους επιρρίψει ονομαστικά οποιαδήποτε ευθύνη. Ούτε βέβαια έχει ψελλίσει κάποια διαμαρτυρία για την επαίσχυντη στάση των "ΝΑΤΟικών συμμάχων" ή των "κοινοτικών εταίρων".

Φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία στάση. Δεν πάει πολύς καιρός που ο Ν. Μπερνς είχε κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις στον Κ. Καραμανλή να "μαζέψει" τον "αντιαμερικανισμό", τουλάχιστον, στο εσωτερικό του κόμματός του. Ομως αποτελεί απόλυτη πεποίθηση και του ίδιου ότι πρέπει να προφυλάσσονται οι "ισχυροί προστάτες" από "ανώφελες" και "επικίνδυνες" λαϊκές αντιδράσεις και από "αναβίωση του αντιαμερικανισμού". Αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί τη στάση του προέδρου της ΝΔ. Ο άλλος και ουσιαστικότερος, είναι ότι στην ουσία δεν έχει αντίρρηση με την επιβολή των συμφερόντων της νέας τάξης στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια, αρκεί να μη θιγούν τα "ελληνικά συμφέροντα". Ετσι, παρά τη φραστική και γενικόλογη αποκήρυξη της "χρήσης βίας" στη Γιουγκοσλαβία, στην πραγματικότητα στέκεται μάλλον "αδιάφορα" μέχρι υποστηρικτικά στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, δε διστάζει να επιρρίπτει, σχεδόν αποκλειστικά, τις ευθύνες στον Μιλόσεβιτς, δικαιολογώντας έτσι πλήρως τη δολοφονική επίθεση των Αμερικανονατοϊκών. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ως "διέξοδο" από τη σημερινή κατάσταση προτείνει να υποχρεωθεί ο Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί τη "συμφωνία" του Ραμπουγιέ. Ως μόνη "υποχώρηση" βλέπει, η "ειρηνευτική δύναμη" να μην είναι υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ αλλά του ΟΑΣΕ ή του ΟΗΕ. Αυτή είναι η πολιτική λύση για την οποία κάνει λόγο δημόσια, αποφεύγοντας σκόπιμα βέβαια, να την εξειδικεύει.

Ο Κ. Καραμανλής γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των ΗΠΑ για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, από τις συνομιλίες που είχε με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης (Ολμπράιτ, Κοέν κ. ά.) κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Και βέβαια δεν έφερε αντιρρήσεις, αντίθετα έσπευσε να αναγνωρίσει και να εξάρει τον "σταθεροποιητικό ρόλο" των ΗΠΑ στην περιοχή!

Η εθελοτυφλία των υποτελών

Μετά από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι δεν έχει υψώσει την παραμικρή κριτική φωνή στην κυβερνητική πολιτική και στους χειρισμούς. Αντίθετα, συμπορεύεται και συμπλέει απόλυτα μαζί της και συμμερίζεται πλήρως τους λόγους που και η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει δουλικότητα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι η επιβολή της νέας τάξης στην περιοχή με όπλο τα "δικαιώματα των μειονοτήτων", μπορεί να συμπαρασύρει πολύ εύκολα και τη χώρα μας, αφού στην πράξη σημαίνει αλλαγή συνόρων. Γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία φροντίζει αυτό ακριβώς να υπογραμμίζει, ότι δηλαδή, "σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αλλαγή συνόρων, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων". Εδώ είναι το σημείο που η ηγεσία της ΝΔ, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση, επιχειρεί να θέσει κάποιο "όριο" στους ισχυρούς "συμμάχους", αλλά δε γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει σεβαστή από τις ΗΠΑ αυτή η "απαίτηση". Η αλήθεια είναι ότι ευελπιστούν πως με την τυφλή υποταγή και δουλική συμπεριφορά θα τους εξευμενίσουν τους Αμερικανούς. Τραγική αυταπάτη και εθελοτυφλία που χαρακτηρίζει πάντα τους υποτακτικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να φανταστούν γιατί οι "προστάτες" τους να τους κάνουν τέτοιο κακό όταν τους "τα δίνουν όλα".

Ο Κ. Καραμανλής, όπως και ο Κ. Σημίτης, "ενοχλήθηκε" από την προβοκατόρικη και συχνή αναφορά του Μ. Κλίντον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άθλια διασύνδεση που έκανε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν αντέδρασε δημόσια παρά μόνο όταν προηγήθηκαν οι ειρωνικές δηλώσεις του Κ. Στεφανόπουλου και αυτές του Κ. Σημίτη.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ μπορεί να είναι κυρίαρχη μέσα στο κόμμα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις είτε από εθνικιστική - υπερπατριωτική σκοπιά, αλλά και πιο νηφάλιες και "λογικές". Στην τελευταία περίπτωση περιλαμβάνεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όπως είναι γνωστό μόνο για αντιαμερικανισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Η προχθεσινή του δήλωση με την οποία τάχθηκε κατά των βομβαρδισμών - παρόλο που δεν αναφέρθηκε και αυτός κατά των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι "είναι απολύτως αντίθετη προς αυτή την πολιτική και ότι δε μετέχει σ' αυτά που γίνονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα" - είναι σε θετική κατεύθυνση. Η ηγεσία της ΝΔ όμως, είναι δεμένη με χίλια νήματα από τις ΗΠΑ.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Μια "νίκη" που θα πληρώσουμε ακριβά

Τι έγινε τελικά στο Βερολίνο; Αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο "πακτωλό" κοινοτικών κονδυλίων που θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας της χώρας, θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των "μεγάλων έργων", θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Με μια κουβέντα: Νίκη!

Πριν προχωρήσουμε σε μια εκτίμηση με βάση τους αριθμούς (αφού σ' αυτούς αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός) θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα της Συνόδου στο Βερολίνο ως εξής: Μη χειρότερα..!

Πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι με το παραπάνω σχόλιο δεν εννοούμε ότι ο κ. Σημίτης μας λέει ψέματα, υποστηρίζουμε όμως κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια. Προσπάθησε, δηλαδή, να φέρει στα μέτρα του μια πραγματικότητα οδυνηρή για τον ίδιο, όμως πολύ περισσότερο οδυνηρή για τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου όλοι οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκαν σαν νικητές, ήταν το αποτέλεσμα του τρόπου που έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την "Ατζέντα 2000" από την αρχή με τη σφραγίδα της γερμανικής προεδρίας. Θα το πούμε λίγο σχηματικά με τη βοήθεια ενός παραδείγματος: Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλησε να εξοικονομήσει 100 ΕΥΡΩ, μειώνοντας τη συνεισφορά της στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Ανακοίνωσε λοιπόν στους "εταίρους" της ότι θα μειώσει τη συνεισφορά της κατά 150 ΕΥΡΩ. Στη συνέχεια για να αποδείξει την "καλή της θέληση" υποχώρησε στα 130 ΕΥΡΩ και στο Βερολίνο "έπεσε" στα 120 ΕΥΡΩ. Στον τελικό λογαριασμό η Γερμανία κέρδισε όχι 100, αλλά 120 ΕΥΡΩ.

Οσο για τους "εταίρους", αυτοί μπορούσαν να "πανηγυρίζουν" αφού κατάφεραν να μειώσουν τη ζημιά τους από τα 150 στα 120 ΕΥΡΩ. Μάλιστα μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι "κέρδισαν" από τη διαπραγμάτευση τη διαφορά των 30 ΕΥΡΩ.

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιτυχία γιατί, απλούστατα, απέφυγε τα χειρότερα...

* * *

Ας το δούμε, όμως και με τη γλώσσα των αριθμών συγκρίνοντας τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "Ατζέντα 2000", με τις τελικές αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν είχαν κριθεί ήδη ανεπαρκείς. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι κοινοτικές δαπάνες θα είναι μικρότερες κατά 54,17 δισ. ΕΥΡΩ, στα Διαρθρωτικά Ταμεία θα είναι μικρότερες κατά 23,45 δισ. ΕΥΡΩ και στο Ταμείο Συνοχής θα είναι μικρότερες κατά 3 δισ. ΕΥΡΩ.

Αυτό που ενδιαφέρει βεβαίως περισσότερο, πέρα απ' τη γλώσσα των αριθμών, είναι το τι επιπτώσεις θα έχουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις. Τα κονδύλια που θα πάρουμε απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος απ' αυτά που οι οικονομικά ισχυρές χώρες πήραν από την Ελλάδα μέσω και του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές - εξαγωγές). Χοντρικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι στην προηγούμενη περίοδο και ενώ είχαμε τα "πακέτα Ντελόρ", για κάθε δραχμή που περνάμε από την Κοινότητα πληρώναμε περίπου 2,5 δραχμές. Τώρα θα πληρώνουμε 3 δραχμές.

Πέραν αυτού πρέπει να τονίσουμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών πηγαίνει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τα λεγόμενα "μεγάλα έργα", αποτελούν δηλαδή ένα είδος επιδότησης των βιομηχανιών, των μονοπωλίων των ισχυρών χωρών. Κατά δεύτερο λόγο η δέσμευση σημαντικών πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, που είναι απαραίτητη για την είσπραξη των κοινοτικών κονδυλίων, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ενώ τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μ' αυτά τα κονδύλια δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, τις απαραίτητες παραγωγικές επενδύσεις. Δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το πιο τραγικό ενδεχόμενο

Η δολοφονική ΝΑΤΟική επιδρομή ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία ανάβει τη φωτιά ενός γενικευμένου πολέμου στα Βαλκάνια, το τέρμα του οποίου, όσο και αν θεωρείται και είναι απροσδιόριστο, δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο σε ό,τι αφορά και αυτή τη διαμορφωμένη σημερινή πραγματικότητα και μάλλον αυτός είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός της εγκληματικής ενάντια στο γιουγκοσλάβικο λαό κατακτητικής επίθεσης. Οι βομβαρδισμοί στη Βοσνία ήταν η πρώτη ιμπεριαλιστική στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ έξω από τα όρια δράσης του και η πρώτη πραγματική δοκιμή του "νέου δόγματος". Που ουσιαστικά είναι η επέμβαση σ' όλο τον πλανήτη για την προώθηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών και πρώτ' απ' όλα των Αμερικανών, και το τσάκισμα των λαϊκών κινημάτων που αγωνίζονται για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε κράτος του πλανήτη. Γι' αυτούς τους σκοπούς, που σχετίζονται με το μοίρασμα των "αγορών", δε διστάζουν, προκειμένου να τους επιτύχουν, να δολοφονούν λαούς, να αλλάζουν σύνορα κρατών, και σ' αυτή την επιδίωξη δε διστάζουν να υποδαυλίζουν πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στα διάφορα κράτη, που θέλουν να διαμοιράσουν. Η εγκληματική όμως επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, η δεύτερη δοκιμή των ΝΑΤΟικών, στη βάση του "νέου δόγματος" και της "νέας τάξης", έχει δρομολογήσει αυτή την προοπτική στα Βαλκάνια και από δω προκύπτει το ενδεχόμενο ενός εφιαλτικού γενικευμένου πολέμου. Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη μιας προοπτικής, που όχι μόνο δεν αφήνει απ' έξω την Ελλάδα και το λαό της, αλλά οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του αρχιφονιά Κλίντον για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, ως συνέπεια της εξέλιξης του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, φέρνει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο, που δε θα 'ναι και το μοναδικό. Αλλωστε, οι μειονότητες στα Βαλκάνια αποτελούν την αφορμή της επιδίωξης για αλλαγή συνόρων και δε θα σωθεί το ελληνικό κράτος απ' αυτό λόγω συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη δραστήρια συμμετοχή στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βεβαίως, εδώ δεν πρόκειται μόνο για ευθύνη λόγω εκβιαστικών επιλογών. Οι όποιοι εκβιασμοί είναι απόρροια της πολιτικής και των επιλογών της κυβέρνησης, που είναι ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, συμφωνεί και δρα με βάση το "νέο δόγμα", παρά τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

* * *

Ο Κ. Σημίτης από το Βερολίνο υποστήριξε με θέρμη τη ΝΑΤΟική επιδρομή για να μη χαθεί η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, παρ' όλους τους ορατούς και ομολογουμένους κινδύνους μεταφοράς του πολέμου στο Νότο και στην Ελλάδα, με κίνδυνο μεταβολής των βορείων συνόρων μας. Το ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή φαίνεται και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, σε συζήτηση για τη "νέα δομή" του ΝΑΤΟ: "Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δρα με ταχύτητα. Και να δρα, προκειμένου να εξασφαλίζει την ειρήνη, όταν χρειάζεται, καθώς και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε της άποψης ότι κάθε χώρα - μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, όταν κάποια στρατιωτική άσκηση ή δράση αποφασίζεται και η διοίκηση της συγκεκριμένης άσκησης ή δράσης συζητείται, τα κράτη - μέλη να εκθέτουν τις απόψεις τους στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία και θα αποφασίζει επί των διαφορών τους, σύμφωνα με τις αρχές που εφαρμόζονται στις αποφάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής". Η "νέα δομή" προβλέπει κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Η εφαρμογή της "νέας δομής" του ΝΑΤΟ μετατρέπει το Αιγαίο σε ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας και Τουρκίας, συγκυριαρχία δηλαδή με αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία. Γιατί λοιπόν αποκλείεται να δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες στα πλαίσια της δράσης ΝΑΤΟ, όπως τώρα στα Βαλκάνια, και στα βόρεια σύνορα αν οι ανάγκες της "συμμαχίας", των ιμπεριαλιστικών δηλαδή συμφερόντων, το απαιτούν; Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν οι προβλέψεις-απειλές του Κλίντον; Το ενδεχόμενο ούτε καινούριο είναι ούτε και σενάριο φαντασίας, γι' αυτό και η κυβέρνηση και η πολιτική της, όπως διαμορφώνεται όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την ύστατη τούτη ώρα, είναι άκρως επικίνδυνη για τους λαούς των Βαλκανίων και τον ελληνικό λαό.

* * *

Το ΚΚΕ, από το Φλεβάρη του 1992, προειδοποιούσε γι' αυτό το ενδεχόμενο. Να τι εκτιμούσε η ΚΕ του Κόμματος:

"Η ΕΟΚ, κάτω από την επιρροή της Γερμανίας, παίρνει θέση εχθρική προς τη Σερβία, επιβάλλει κυρώσεις και προετοιμάζει το έδαφος για την αναγνώριση των κρατών που θα αποσχιστούν από τη Γιουγκοσλαβία, διατυπώνοντας τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα τις αναγνώριζε, πράγμα που τελικά έκανε για τη Σλοβενία και Κροατία. Στη διαφαινόμενη προσπάθεια διαμόρφωσης της "μικρής Γιουγκοσλαβίας", δηλαδή μιας κρατικής οντότητας που θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες Δημοκρατίες, αντιτάσσονται η Αλβανία, που δημιουργεί προβλήματα στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τα Σκόπια...

Παραμένει όμως ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας στο Νότο, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Γίνεται περισσότερο ορατή η επικίνδυνη αυτή προοπτική με την απόσχιση των Σκοπίων και τη δημιουργία αυτόνομου κράτους... Η απόσχιση του κράτους των Σκοπίων από τη Γιουγκοσλαβία, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση ή όχι του ονόματος "Μακεδονία", μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γενικής αμφισβήτησης των συνόρων στα Βαλκάνια, με συνέπεια την ένταση τόσο στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με Βουλγαρία και Αλβανία όσο και με τη χώρα μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πιο επικίνδυνη για τα Βαλκάνια, γιατί μπορεί να οδηγήσει στη γενίκευση του πολέμου. Η Τουρκία και η Ρουμανία δε θα μείνουν αδιάφορες σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην πορεία αυτών των εξελίξεων θα πρέπει να περιμένουμε πιο δραστήρια παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή. Το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου, που υποδαυλίζεται από διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, θα 'χει στόχο τη διαμόρφωση των νέων σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια". Μήπως σήμερα δε διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες; Παρακολουθώντας την προετοιμασία της δολοφονικής επιδρομής στο Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία, π.χ., αποφάσισε να συμφωνήσει με την αναγκαιότητά της, για τη "σωτηρία" των "αδελφών" αλβανοφώνων. Αλλά και τα σχέδια της μεγάλης Αλβανίας δεν τα 'χει εγκαταλείψει. Ποια θα είναι όμως η κατάληξη, με την επέμβαση των Αμερικανών, αλλά και από την ίδια τη δυναμική των γεγονότων μετά την επιδρομή, αν όντως αρχίσουν οι εδαφικές διεκδικήσεις; (Αλβανία για το Κοσσυφοπέδιο και τμήμα της ΠΓΔΜ, αφού και σ' αυτήν υπάρχει αλβανόφωνος πληθυσμός, Τουρκία για Θράκη, Βουλγαρία για το άλλο τμήμα της ΠΓΔΜ, αφού θεωρεί ότι αυτό το τμήμα τής ανήκει και βεβαίως αν κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Ελλάδα βάλουν θέμα Νότιας Αλβανίας και του εκεί ελληνόφωνου πληθυσμού). Αυτό το ενδεχόμενο, έστω και ως γνώμη, είχε γίνει αποδεκτό από το 1992 ακόμη από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους εντός Ελλάδας.

* * *

Το ενδεχόμενο τέτοιων "προβλέψεων" και απο το ΝΑΤΟ δεν είναι καινούριο. Με την ανάληψη δράσης του στη Βοσνία, η "Καθημερινή" (18/4/94), σε άρθρο της με τίτλο "Ας ετοιμάζεται η Αθήνα για την περίπτωση μιας εμπλοκής", και που διατύπωνε το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στο Βαλκανικό Νότο, έγραφε: "Στην καλύτερη περίπτωση, οι μεταβολές που επιθυμούν οι ΗΠΑ στο Βαλκανικό Νότο θα επιδιωχτούν με βάση την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, της Κοινότητας και της ΔΕΕ, δε θα πρέπει να θιγεί... Στη χειρότερη περίπτωση, οι μεταβολές θα επιδιωχτούν στη βάση μιας εκτίμησης, κατά την οποία η σύμμαχος Ελλάδα θα πρέπει, πιεζόμενη, να "συμφιλιωθεί" με την πιθανότητα κάποιων "απωλειών" και πάντως με την αντιμετώπιση κάποιων δύσκολων "προβλημάτων". Το δεύτερο δε θα πρέπει να θεωρείται ούτε απίθανο ούτε παράλογο. Αν συμβεί δε θα είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που η Αθήνα θα κληθεί να δείξει "κατανόηση" σε κρίσιμα θέματα που τη θίγουν, αλλά που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ασφάλειας της Δύσης...Τα επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ στην τέως Γιουγκοσλαβία βρίσκονται μόλις στην αρχή τους". Μήπως οι συνθήκες που διαμορφώνονται με τη ΝΑΤΟική επιδρομή δεν είναι ίδιες ακριβώς; Αλλά και το 1995 επίσης, απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμούσε:

"H NATOική παρουσία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ασκεί σοβαρές αρνητικές επιδράσεις σε όλες τις Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γίνεται ιδιαίτερος στόχος η περιοχή στο Κόσσοβο, γενικότερα οι επιδράσεις απλώνονται σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη στρατιωτική τους παρουσία για να εκβιάζουν τις πολιτικές αλλαγές που επιθυμούν... Σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται οι αποσταθεροποιητικές προσπάθειες και πιέσεις στο σύνολο των βαλκανικών χωρών, στη Νέα Γιουγκοσλαβία... Ευνοούν μια στροφή προς τη γενική αντίδραση, με στήριξη των πιο ακραίων, αντιδραστικών, αντικομμουνιστικών δυνάμεων, με στόχο να αποδυναμώσουν και να καταργήσουν κυβερνήσεις και πολιτικούς, που είχαν κρατήσει κάποια γραμμή αντίστασης, ή δεν τους θεωρούν απόλυτα "του χεριού τους". Στην πορεία αυτή, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δισταγμό να υπονομεύουν ακόμα και κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις, που έχουν πολιτευτεί στο πνεύμα των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Γίνεται κατανοητό, μετά απ' όλα αυτά, ότι η άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί να μετατραπεί σε τραγική για το λαό μας, για όλους τους λαούς των Βαλκανίων και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση με την πολιτική της, όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που στρατηγικά συμφωνούν με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από τις όποιες τώρα μικροδιαφοροποιήσεις. Μόνο η πάλη του λαού μας μέσα από το δικό του Μέτωπο, ενάντια στη σημερινή πολιτική και την εξουσία που την ασκεί, αλλά και ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των βαλκανικών λαών μπορεί να αντιστρέψει τη σημερινή πραγματικότητα.

Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ