ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Μπλόκο στο ΝΑΤΟικούς όπου κι αν βρίσκονται

Σήμερα: Στις 11 το πρωί στο Ακτιο, στις 7 το απόγευμα στον Τύρναβο. Αύριο: Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. Λάρισα στις 8 μ.μ. Κόρινθος στις 6 μ.μ. Χανιά 7 μ.μ.

Μια ανθρώπινη αλυσίδα από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου μέχρι το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο, θα απλώσει σήμερα το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας. Στις 11 το πρωί φίλοι της Ειρήνης από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα θα περικυκλώσουν τη βάση από την οποία εξορμούν τα ιπτάμενα ραντάρ, με τα οποία καθοδηγούνται οι βόμβες του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι του Τυρνάβου, της Ελασσόνας, του Αμπελώνα και της Γιάννουλης θα περικυκλώσουν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο.

Οπως απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, το αίτημα - αξίωση ένα: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια! Το μήνυμα επίσης ένα: Ο,τι αρνείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που επέλεξε να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των ΝΑΤΟικών σφαγέων, είναι αποφασισμένο να το επιβάλει με τους αγώνες του το φιλειρηνικό κίνημα. Η ανυπακοή στις ΝΑΤΟικές επιλογές γίνεται μέρα με τη μέρα συγκεκριμένη πράξη από τον αγωνιζόμενο λαό της χώρας μας.Το σάλπισμα του ΚΚΕ για νέα αντίσταση, για αντεπίθεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βρίσκει καθημερινά όλο και πλατύτερη ανταπόκριση, υλοποιείται στις μία μετά την άλλη τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες και άλλες δράσεις, που στην πράξη όχι μόνο αμφισβητούν, αλλά και βάζουν έμπρακτα εμπόδια στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των υποτελών του στη χώρα μας. Την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη δίνει "γην και ύδωρ" στους νέους κατακτητές, ο ανυπότακτος λαός της χώρας μας κάνει πράξη το ΟΧΙ του."Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ατομική ευθύνη του καθενός και η συλλογική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη", γράφει στην προκήρυξή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Λευκάδας ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης στο Ακτιο. Και από την ακριτική Θεσπρωτία η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, το Εργατικό Κέντρο και δεκάδες άλλοι φορείς καλούν το λαό της περιοχής να κατέβει σήμερα στο Ακτιο, να σταματήσουν εκεί τις πτήσεις των AWACS.

Οι δύο αυτές κορυφαίες εκδηλώσεις στο Ακτιο και τον Τύρναβο δε θα είναι οι μόνες. Για την Τετάρτη έχει αποφασιστεί αποκλεισμός και του Αραξου απ' όπου επίσης εξορμούν ΝΑΤΟικά αεροπλάνα. Ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη,εκτός από πόλη - στρατόπεδο εξόρμησης των μηχανών του ολέθρου, έχει μετατραπεί εδώ κι ένα μήνα και σε πόλη - σύμβολο της νέας αντίστασης. Τα συλλαλητήρια είναι πλέον σχεδόν καθημερινά. Για αύριο Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα οργανώνεται νέο συλλαλητήριο με χώρο συγκέντρωσης αυτή τη φορά την πλατεία Αριστοτέλους.

Τόσο στο λιμάνι του Πειραιά,όπου χτες το μεσημέρι έγινε και νέα πορεία προς το χώρο ελλιμενισμού των ΝΑΤΟικών πλοίων, όσο και σε μια σειρά ακόμα πόλεις οι αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ενδεικτικά σημειώνουμε: Στον Ταύρο σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Παναγίτσας. Στα "σίδερα" στη Ζοφριά στις 10.30 π.μ. ξεκινά πορεία. Στην πλατεία Θυμαρακίων στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση. Αύριο: Στα Χανιά στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Στην Κόρινθο στις 6 μ.μ. συγκέντρωση. Στη Λάρισα στις 8 μ.μ. νέα συγκέντρωση. Στην Πάτρα επίσης στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Χαρακτηριστικό του συνόλου σχεδόν των εκδηλώσεων είναι το γεγονός πως πλέον απόφαση για την οργάνωσή τους δεν παίρνουν μόνο οι Επιτροπές Ειρήνης και τα Συνδικάτα, αλλά και σύσσωμα τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια.

ΚΚΕ
Πάψτε τις "διευκολύνσεις" στο ΝΑΤΟ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στον πρωθυπουργό για τη στάση της κυβέρνησης στο έγκλημα που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία

Να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να πάψει να διευκολύνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο εγκληματικό τους έργο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό,η οποία κατατέθηκε χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: "Ενώ η δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ συνεχίζεται σε βάρος του λαού, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Νέας Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και με την ωμή παραβίαση των διεθνών κανόνων. Ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα μας σε σχέση με ανθρώπινες θυσίες, αλλαγές συνόρων κτλ. Ενώ οι ΗΠΑ συνδέουν την όλη εξέλιξη με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ανακινώντας θέμα Θράκης και η ελληνική κυβέρνηση - που έχει δώσει ήδη την έγκριση της στο εγκληματικό σχέδιο των βομβαρδισμών - περιορίζεται, εκ των υστέρων, στο να μιλάει για πολιτική λύση του προβλήματος, προφανώς για να κατευνάσει την εξεγερμένη κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντισταθεί στη "νέα τάξη πραγμάτων" που επιβάλλουν διά πυρός και σιδήρου οι "σύμμαχοι" και οι "εταίροι" μας στην περιοχή. Ενώ θα έπρεπε να παγώσει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και να κλείσει τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Αυτή συνεχίζει να παραχωρεί διευκολύνσεις στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους έργο".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον πρωθυπουργό:

  • Εάν θα συνεχίσει να παραχωρεί το ελληνικό έδαφος και τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο και κάθε είδους διευκόλυνση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.
  • Εάν θα σταματήσει τη λειτουργία της βάσης του Ακτιου απ' όπου απογειώνονται τα "ιπτάμενα ραντάρ" που κατασκοπεύουν τη Γιουγκοσλαβία και συμβάλλουν στις ΝΑΤΟικές επιθέσεις και εάν θα αποσυρθεί το ελληνικό πλοίο που βρίσκεται στην Αδριατική στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.
  • Εάν η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών οργάνων που συμμετέχει θα συναινέσει σε αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.
  • Τέλος, εάν αποκλείει σε κάθε περίπτωση την αποστολή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.
Αδέλφια μας, αντέξτε

Αδέλφια μας Σέρβοι, αντέξτε. Πρέπει να αντέξετε. Εσείς υπερασπίζετε σήμερα, την έννοια της πατρίδας, εκπρόσωποι των πατρίδων όλου του κόσμου. Εσείς είστε οι φρουροί των Βαλκανίων, ο Προμαχώνας της Ευρώπης. Σε σας στηρίζεται η οικουμένη. Μαζί σας ανασαίνει η ανθρωπότητα. Εσείς είστε οι φύλακες, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα. Στα δικά σας βουνά ανεβαίνει, αγκομαχώντας και ελπίζοντας, ο παγκόσμιος Προμηθέας, στα βομβαρδισμένα χωριά και στις πόλεις σας περιφέρεται το πνεύμα της πανανθρώπινης αντίστασης.

Αδέλφια μας Σέρβοι, αντέξτε. Πρέπει να αντέξετε. Σας το ζητάει με πόνο ψυχής και με δάκρυα ελπίδας ο Ελληνας, που θέλει να βλέπει πάντα όρθιο τον Παρθενώνα και τους επίγειους θεούς να κατοικοεδρεύουν ελεύθεροι στην κορυφή του Ολύμπου. Σας το ζητάει ο Τούρκος, ο Κούρδος, ο Κύπριος, ο Αλβανός, ο Σκοπιανός, ο Βούλγαρος, ο Ρουμάνος αδελφός σας. Σας το ζητάνε ο Ρήγας και ο Καραγιώργης, για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της ελεύθερης και περήφανης Βαλκανικής.

Αδέλφια μας Σέρβοι, αντέξτε. Πρέπει να αντέξετε. Μέχρι να μπούμε όλοι οι λαοί των Βαλκανίων στη μάχη. Μέχρι να στηθούν ταμπούρια και καραούλια παντού στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, για να μην περάσει ο Αμερικανός Χίτλερ. Δε θα αργήσουμε. Ηδη στους δρόμους της Ελλάδας, στους δρόμους της Ευρώπης, στους δρόμους όλης της γης πολλοί διαδηλώνουν στο πλευρό σας. Αύριο θα γίνουμε πιο πολλοί, πιο δυναμικοί, πιο απαιτητικοί. Και δε θα μπορεί κανείς να μας σταματήσει. Θα παραμερίσουμε οι Ελληνες το Σημίτη, οι Τούρκοι τον Ετσεβίτ, οι Ευρωπαίοι τον Μπλερ, τον Σρέντερ, τον Ζοσπέν, τον Ντ' Αλέμα. Και τότε ο νέος Χίτλερ θα μείνει μόνος του και θα τα χρειαστεί. Θα ηττηθεί όπως και ο Αδόλφος.

Αδέλφια μας Σέρβοι, αντέξτε. Σας χρειαζόμαστε, σας χρειάζεται ο κόσμος. Σας χρειάζεται η ιστορία, σας χρειάζεται το μέλλον.

Π. Ρ.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών,καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τρίτη 30/3 στις 6.00 μ.μ. με θέμα: "Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".Ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Παπαρήγας και η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36).

Με νέα τιμή ο "Ρ"

Στις 250 δραχμές αυξάνεται η τιμή του "Ρ", από σήμερα. Ηταν μια αύξηση, που έγινε υποχρεωτική από τη συνεχή άνοδο του κόστους έκδοσης, τα τελευταία χρόνια και παρά την προσπάθεια της εφημερίδας, να κρατήσει την τιμή της στα προηγούμενα επίπεδα.

Ο "Ρ" καλεί τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την προβολή και διάδοση της εφημερίδας του Κόμματος. Αυτή και μόνο αυτή, μπορεί να είναι η απάντηση κάθε αριστερού και αγωνιστή, στις σημερινές συνθήκες της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της ωμής υπονόμευσης της ειρήνης, των πολύμορφων επιχειρήσεων μαζικού αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των συνειδήσεων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οργανωμένη αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων"

Την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης, επισήμανε με χτεσινή δήλωσή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, φτάνοντας χτες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη δήλωσε σχετικά:

"Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να είναι ούτε φρόνιμος, ούτε υπάκουος, ούτε βεβαίως και δειλός. Αν δεν αντισταθούμε οργανωμένα στη "νέα τάξη πραγμάτων" τότε είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δε θα μείνει σε τοπικό επίπεδο, αλλά θα γενικευτεί. Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε παραμονές στη συμφωνία Αμερικανοποίησης του Αιγαίου και στη διανομή του υπολοίπου από αυτό που θα μείνει από τους Αμερικανούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία".

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, σημείωσε:

"Τα 9 τρισ. που υποτίθεται θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα της τα πάρουνε πίσω τρεις φορές με τη μορφή εμπορικών σχέσεων. Πρώτα - πρώτα η κυβέρνηση θα τα διανείμει εδώ στην πλουτοκρατία και ο ελληνικός λαός θα τα επιστρέψει πίσω στη Γερμανία και στις άλλες χώρες πέντε φορές παραπάνω. Δεν τα δίνουν για το καλό. Τα δίνουν για να τα πάρουν πίσω".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ