ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Αισιόδοξα τα μηνύματα από όλη τη χώρα για την επιτυχία της Πανελλαδικής Σύσκεψης, που γίνεται το Σάββατο στην Αθήνα, για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Κορυφώνονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών, που διοργανώνει η Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος,το ερχόμενο Σάββατο, 3 Απρίλη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η σύσκεψη θα αποτελέσει το επιστέγασμα των τρίμηνων προσπαθειών της Επιτροπής, αλλά, ταυτόχρονα, και εφαλτήριο για παραπέρα έντασή τους, στην κατεύθυνση της ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη θα παρθούν αποφάσεις για τις από δω και πέρα ενέργειες, ενώ απ' αυτή θα αναδειχτεί και η ομάδα των συνδικαλιστικών στελεχών και οργανώσεων, που θα αναλάβει την ευθύνη της πανελλαδικής καθοδήγησης.

Σχετικά με τα παραπάνω ο Γ. Μπατσακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, δήλωσε στο "Ρ": "Το σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών πήρε απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη, κάτω από το βάρος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Τι εννοώ; Από τη μια, ξεδιπλώνεται μία τεράστια επίθεση ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού γενικότερα, έχουμε διόγκωση των προβλημάτων κι, από την άλλη, οι ρεφορμιστές στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πλήρως συμβιβαστεί, συναινούν, αφήνοντας την εργατική τάξη ανυπεράσπιστη, όπως στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι δεν πάει άλλο. Πόσο μάλλον, που στον Πειραιά προβλήματα, όπως η ανεργία, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου κι ένα σωρό άλλα, έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Πρέπει, λοιπόν, να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτήν την κατάσταση, αυτό είναι απαίτηση και των ίδιων των εργατών. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για παράδειγμα, οι εργάτες δεν έχουν σε καμία υπόληψη αυτές τις ηγεσίες, τις καταδικάζουν, ζητάνε να γίνει κάτι, να παρθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε την κατάσταση, γι' αυτό και επιδοκίμασαν αυτή μας την προσπάθεια. Η ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ανάγκη, είναι απαίτηση, δεν έχουμε άλλη λύση και επιλογή. Το ερχόμενο Σάββατο θα πάρουν την πρώτη απάντηση και έπεται συνέχεια".

Στη μάχη της προετοιμασίας

Με στόχο τη μεγαλύτερη εξάπλωση του μηνύματος της ανασυγκρότησης και την καλύτερη προετοιμασία της Πανελλαδικής σύσκεψης, μια σειρά σωματεία συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, όπως εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις. Στα πλαίσια αυτά, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης καλεί τα μέλη της σε σύσκεψη, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μμ, στα γραφεία της.

Επίσης, σύσκεψη διοργανώνουν και τα Σωματεία της περιοχής Ανω Λιοσίων,την Πέμπτη, στις 7 μμ, στο Δημαρχείο.

Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς.

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών και σε όλες τις ενέργειες της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισαν οι αντιπρόσωποι των σωματείων της δύναμης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, κατά την ετήσια γενική τους συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 21/3.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης, διαπιστώνεται ότι "Ευρωπαϊκή Ενωση, ΣΕΒ και κυβέρνηση μεθοδεύουν τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, προωθώντας μέτρα, που στόχο έχουν την αύξηση των προνομίων και της εξουσίας των μονοπωλίων", ενώ καταγγέλλονται "οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που συναινούν με τις κεντρικές επιλογές κυβέρνησης και μονοπωλίων".

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επίδομα... 30.000 δρχ. για να κάνουν Πάσχα!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν την Πέμπτη ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και Επιτροπή Ανέργων

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μεθαύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από τονΟίκο Ναύτου,οι ναυτεργάτες δίνουν τη δική τους απάντηση στην πρόκληση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να καθορίσει το επίδομα του Πάσχα στο απαράδεκτο ποσό των... 45.000 δραχμών για τους έγγαμους και των 30.000 δραχμών για τους άγαμους, ενώ με τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα τα στερηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων! Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών,η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

"Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, που καταδικάζει χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία και τη φτώχεια. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και την προστασία των ανέργων", επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων, με την οποία καταγγέλλεται ότι το πενιχρό επίδομα Πάσχα "προσβάλλει το ναυτεργατικό κόσμο και αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση και η αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί".

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους άνεργους ναυτεργάτες. Απαιτούν, επίσης, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος Πάσχα στις 200.000 δραχμές και τη χορήγησή του σε όλους.

Ειδικά για τον Οίκο Ναύτου επισημαίνεται ότι οι δραστικές περικοπές σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις, οι "ουρές" που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους είναι φαινόμενα διάλυσης και αποτέλεσμα σχεδίου σκοπιμότητας για το χτύπημα του ταμείου, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της εμπορευματοποίησης της υγείας. "Απαιτούμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - τη γενναία οικονομική ενίσχυση του Οίκου Ναύτου, την αύξηση του ιατρικού - βοηθητικού προσωπικού, υπερασπίζοντας παράλληλα, το σύστημα "ελεύθερης επιλογής γιατρού", την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, τον εφοδιασμό του Οίκου Ναύτου και των παραρτημάτων του, με τον απαιτούμενο ιατρικό - εργαστηριακό εξοπλισμό".

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες ναυτεργάτες καταδικάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια, τα υπερκέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι "Επιχειρήσεις Αττικής" του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου από την εκμετάλλευση μόνο των τεσσάρων πλοίων ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ, παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη το 1998 έναντι του 1997 κατά 72,1%! Ετσι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας μόνο από την εκμετάλλευση των τεσσάρων πλοίων έφτασαν τα 9,1 δισ. δραχμές! Ο Περ. Παναγόπουλος ταυτόχρονα κατασκευάζει αυτήν την περίοδο τέσσερα επιπλέον επιβατηγά πλοία στα ναυπηγεία HDW του Κιέλου. Επίσης η εταιρία FESTIVAL CRUISES του ομίλου Παυλίδη,προετοιμάζει επενδύσεις, με την κατασκευή δύο κρουαζιερόπλοιων σε γαλλικά ναυπηγεία, που ανέρχονται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια!

ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ για τη σωτηρία της επιχείρησης, άρχισε χτες το πρωί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της αίτησης των 12 πιστωτριών τραπεζών, με την οποία ζητούν να τεθεί η επιχείρηση σε αναγκαστική εκκαθάριση.

Εξω από το χώρο του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ, που προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στις 8.30 το πρωί. Στο δικαστήριο παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΕΚΘ.

Σε επιστολή του στο ΕΚΘ το Σωματείο των Εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ σημειώνει: "Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον δίκαιο αγώνα μας. Πιστεύουμε ακόμα ότι τώρα αρχίζει ο δύσκολος δρόμος για τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ. Από εδώ και πέρα θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για τη λειτουργία του εργοστασίου και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας".

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή αντιπροσωπεία του σωματείου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο,ο τελευταίος γνωστοποίησε ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ θα αποτελέσει την επόμενη εξέλιξη στην υπόθεση της γνωστής βιομηχανίας ξύλου, αν η πρόεδρος της εταιρίας, Γκαμπριέλα Τραμπουλέι, δεν παρουσιάσει άμεσα ένα στρατηγικό επενδυτή.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ ήδη πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας. Στη συνέχεια οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για "σκοπιμότητες ορισμένων παραγόντων, που προωθούν το κλείσιμο της επιχείρησης, επιδιώκοντας ίδιον όφελος".

Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ αύριο

Το μαζικό τους "παρών", αύριο Τετάρτη, στη γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ καλούνται να δώσουν όλοι οι μηχανικοί για να διαμορφώσουν το πρόγραμμα της αγωνιστικής δράσης του σωματείου τους για το επόμενο διάστημα, ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. Η συνέλευση θα γίνει στις 10 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ενωσης.

Διαδηλώνουν στην Αθήνα

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Στην Αθήνα μεταβαίνουν αύριο, Τετάρτη, από τη Χαλκίδα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης ΑΕ" και "ΣΥΝΚΟ",οι οποίοι στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του υπουργείου Γεωργίας, ενώ θα επιδιώξουν και συνάντηση με τον υπουργό, Γ. Ανωμερίτη, προκειμένου να του θέσουν τα προβλήματά τους, που πηγάζουν από τη συρρίκνωση του κλάδου και τους φέρνουν αντιμέτωπους με την ανεργία.

Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός όταν είχε επισκεφτεί τη Χαλκίδα, στις 29 του Νοέμβρη, είχε δεσμευτεί για "οριστικές λύσεις", τις οποίες μάλιστα θα ανακοίνωνε μέσα σε δέκα μέρες, χωρίς βέβαια να το κάνει. Οι εργαζόμενοι των δύο επιχειρήσεων αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, απαντώντας έτσι και στην κοροϊδία της κυβέρνησης και της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, η οποία ανέστειλε προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον "Κελαϊδίτη" Θ. Χαλαστάρας,κατάγγειλε τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος που τους απέμεινε είναι αυτός του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ