ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Παράδοση σκυτάλης

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-

Οι έντονοι κραδασμοί στο ήδη ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που προκάλεσε η δολοφονία του αντιπροέδρου της χώρας την προηγούμενη βδομάδα, τελικά επέφεραν την παραίτηση του Προέδρου, Ραούλ Κούμπας. Η είδηση έκανε χιλιάδες Παραγουανούς να βγουν στους δρόμους της πρωτεύουσας και να πανηγυρίσουν...

.. την αιφνιδιαστική παραίτηση, ελπίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της βίαιης - όπως εξελίχθηκε - πολιτικής κρίσης. Ο χώρος των πανηγυρισμών ήταν ο ίδιος, η κεντρική πλατεία της Ασουνσιόν - που την περασμένη βδομάδα αποτέλεσε τη "σκηνή" των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Προέδρου Κούμπας, όπου 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. "Η βία και ο τρόμος θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν", αναφώνησε και ο νέο Πρόεδρος Λουίς Γκονζάλες Μάτσι,αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας του.

Βέβαια, πόσο πραγματικά έχουν απομακρυνθεί και τα αίτια που προκαλούν αυτά τα "πάθη" στη νεόκοπη Δημοκρατία της Παραγουάης μάλλον δε θέλουν να το γνωρίζουν οι πολίτες της χώρας, τους φτάνουν οι πανηγυρισμοί και η έμμεση παραδοχή της ενοχής του Κούμπας, διά της παραιτήσεως. Φυσικά η αιφνίδια αυτή κίνηση του Κούμπας είναι αποτέλεσμα της κατακραυγής για τη χάρη που θέλησε να δώσει στους στρατηγούς που είχαν αποπειραθεί να ανατρέψουν - για ακόμα μία φορά - την κυβέρνηση. Αυτή η χάρη που είχε δώσει αποτελούσε συνταγματική παραβίαση και το Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσής του, μία καθαίρεση στην οποία πρωτοστατούσε ο τότε αντιπρόεδρος Λουίς Μαρία Αργκάνα.Ομως την προηγούμενη Τρίτη άγνωστοι ένοπλοι γάζωσαν στην κυριολεξία τον Αργκάνα, που άφησε την τελευταία του πνοή σε κάποιο δρόμο της Ασουνσιόν. Από τη στιγμή εκείνη άρχισαν τα επεισόδια, αφού οι περισσότεροι θεώρησαν τη δολοφονία του άμεσα υποκινούμενη από τον Κούμπας. Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη η κάτω Βουλή ψήφισε την έναρξη δεύτερης διαδικασίας καθαίρεσης για την "ανάμειξή του" στη δολοφονία του Αργκάνα. Την επομένη και έπειτα από συνοπτικές διαδικασίες άρχισε η δίκη στη Γερουσία!

Οι εξελίξεις αυτές καταδείχνουν την τάση για ένα "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών τουλάχιστον στον "αφρό". Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού όλα τα πρόσωπα του "δράματος" ανήκουν στο "Κόμμα Κολοράντο" που κυβερνά τη χώρα εδώ και 50 χρόνια, κυρίως ως κυβερνήσεις υπό την εξουσία του στρατού. Για την ακρίβεια από το 1954 που ο δικτάτορας Αλφρέντο Στρέσνερ,μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα, κράτησε τη χώρα στο "σκοτάδι και τον τρόμο" για 35 χρόνια, ενώ ο Κούμπας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέχτηκε ποτέ με εκλογικές διαδικασίες.

"BP - AMOCO" - "ARCO"
Αδηφάγος ο γίγαντας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η "BP Amoco" η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας πετρελαίου "Ατλάντικ Ρίτσφιλντ" (ARCO). Τη διαπραγμάτευση, αλλά και την εξαγορά, που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, την αναφέρουν σε χτεσινά τους δημοσιεύματα οι εφημερίδες "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".

Αν τελικά πραγματοποιηθεί η εξαγορά, θα πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του σίριαλ των συγχωνεύσεων, που πραγματοποιούνται με ταχύτατο ρυθμό στον πετρελαϊκό χώρο. Εκτός των άλλων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αναφερόμενες εταιρίες, οι δύο εφημερίδες τονίζουν ότι το τελικό ποσόν της εξαγοράς θα είναι ανώτερο αυτού της κεφαλαιοποίησης της ARCO στο Χρηματιστήριο, που ανέρχεται σε 21 δισ. δολάρια. Η "Ατλάντικ Ρίτσφιλντ", που έχει την έδρα της στο Λος Αντζελες, δημιουργήθηκε το 1966 από τη συγχώνευση των εταιριών "Ατλάντικ" και "Ρίτσφιλντ", είναι η έβδομη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ, με καθαρά κέρδη πέρσι 452 εκατ. δολάρια (έναντι 1,77 δισ. το 1997) και συνολικό τζίρο 10,809 δισ. δολάρια (πτώση κατά 27%). Η εταιρία είχε απώλειες 794 εκατ. δολαρίων για το 4ο τρίμηνο του 1998, καθώς χάθηκαν 864 εκατ. για την αναδιάρθρωσή της και λόγω κακών επενδύσεων. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση, αν τελικά οριστικοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος, αφού η εξαγορά της ARCO επιχειρείται επτά μήνες μετά την εξαγορά της "Amoc"o από τη ΒΡ έναντι 48,2 δισ. δολαρίων. Φυσικά θα αποφέρει και την απόλυση 10.000 εργαζομένων και τη μείωση των δαπανών της κατά 2 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΡΟΥΣ
Φόβοι για αύξηση των θυμάτων

ΣΑΜΟΝΙ.-

Το εσωτερικό της κατεστραμμένης σήραγγας, κάτω από το Λευκό Ορος των Αλπεων, εξέτασαν, χτες, για πρώτη φορά, πυροσβέστες και άνδρες των ειδικών σωστικών συνεργείων, ενώ μικροεστίες φωτιάς έκαιγαν ακόμη.

Σχεδόν εφτά 24ωρα έχουν περάσει από το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς που έγινε πύρινος τάφος για περισσότερους από 40 ανθρώπους, εκ των οποίων μόνο οι 5 έχουν αναγνωριστεί. Εντούτοις, τα σωστικά συνεργεία που εισήλθαν, χτες, στη σήραγγα, αφού ήταν η πρώτη μέρα που η θερμοκρασία στο εσωτερικό του τούνελ επέτρεψε κάτι τέτοιο, εξέφραζαν φόβους ότι δεν έχουν ανευρεθεί, ακόμη, όλα τα θύματα. Επιπλέον, λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των 50 ωρών που η μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν, έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές η οροφή της σήραγγας και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να καταρρεύσει, ανά σημεία, μέσα στις επόμενες ώρες.

Επί τόπου, έφθασαν, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα και ο Γάλλος ομόλογός του Λιονέλ Ζοσπέν, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες θα εξετάσουν από κοινού, την Τετάρτη, στο Τορίνο τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί και στη συνέχεια θα αρχίσει ανακριτική διαδικασία για να διευκρινιστεί, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το προσωπικό της σήραγγας. Το τούνελ της ψηλότερης κορυφής της Ευρώπης θα παραμείνει κλειστό για πολλές βδομάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση για την Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οξύνεται, και πάλι, η αντιπαράθεση για την Ιερή Πόλη, δύο, περίπου, μήνες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διατάξει τον τερματισμό της λειτουργίας τριών παλαιστινιακών γραφείων στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το άμεσο κλείσιμο του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, του γραφείου των χριστιανικών υποθέσεων και του γραφείου της ειδικής ομάδας δικηγόρων που εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους κρατουμένους ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία βουλευτών από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι"δεν μπορεί το Ισραήλ να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες στην κυριαρχία του στην Ιερουσαλήμ" και απείλησε με νομικά μέτρα - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις - όσους Παλαιστίνιους αξιωματούχους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σε υπουργείο Εξωτερικών τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - τον Οίκο της Ανατολής - στην Ιερή Πόλη. Η ανακοίνωση δε σχολιάστηκε από τους Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι αρκέστηκαν να επαναλάβουν την επιμονή της Ουάσιγκτον να μεταφέρει, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ως άλλη μία κατάφωρη παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών" που προβλέπουν "πάγωμα κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αλλοίωση του υπάρχοντος καθεστώτος της Ιερής Πόλης", χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι "πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία σε βάρος της Ιερουσαλήμ" και προειδοποίησε για "έντονες αντιδράσεις" από τον παλαιστινιακό λαό.

ΙΝΔΙΑ
Καταστροφικός σεισμός στους πρόποδες των Ιμαλα'ϊων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Με πολύ αργούς ρυθμούς άρχισαν να φθάνουν οι άνδρες των σωστικών συνεργείων στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Ντέχρα Νταν της Βόρειας Ινδίας, που επλήγη από ισχυρότατη σεισμική δόνηση το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Σύμφωνα με έναν πρώτο και πρόχειρο υπολογισμό, 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν, ενώ το 90% των κτισμάτων στα χωριά και τις πόλεις της περιφέρειας ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής, μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να την προσεγγίσουν τα πρώτα σωστικά συνεργεία και μόλις χτες το απόγευμα, τέσσερα ελικόπτερα μετέφεραν σε νοσοκομεία του Νέου Δελχί τους βαρύτερα τραυματισμένους. Εντούτοις, οι εκτιμήσεις δεν είναι ακόμη ακριβείς, καθώς έχει διακοπεί κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με την περιοχή και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς ο σεισμός διήρκησε 40 δευτερόλεπτα και οι κάτοικοι της περιοχής εκείνη την ώρα βρίσκονταν, στην πλειοψηφία τους, στα κρεβάτια τους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της ινδικής πρωτεύουσας, το επίκεντρο της δόνησης των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίζεται 295 χιλιόμετρα βόρεια του Νέου Δελχί στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, τα οποία έχουν δώσει πολλές σεισμικές δονήσεις τα τελευταία χρόνια καθώς είναι, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, "νέα" οροσειρά σε ηλικία και ακόμη "μεγαλώνει". Είναι η δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία εννιά χρόνια. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει συγκλονίσει, την τρέχουσα δεκαετία, την Ινδία ήταν το 1993 και είχε προκαλέσει το θάνατο 10.000 ανθρώπων.

ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία με το ΔΝΤ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε χτες πως συμφώνησε με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί, σ' ένα νέο πακέτο πιστώσεων προς τη Ρωσία και υπέγραψαν μια ανακοίνωση, αλλά δεν ανέφερε το μέγεθος του δανείου, ούτε άλλες λεπτομέρειες. "Μπορώ να πω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για τη συνεργασία, ότι θα μας δοθεί ένα δάνειο και πως την επόμενη βδομάδα θα φτάσει στη Μόσχα μια πλήρης αποστολή του ΔΝΤ για να ολοκληρώσει την προετοιμασία των εγγράφων. Στα έγγραφα αυτά θα καταγράφονται οι βασικές συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε, οι οποίες αναφέρονται στην ανακοίνωση", τόνισε ο Γ. Πριμακόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Μ. Καμντεσί, αν και ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, δεν έκανε δηλώσεις, όμως νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, είχε πει πως "τα νέα είναι καλά για τη Ρωσία". Ο Γ. Πριμακόφ επισήμανε, επίσης, πως συμφώνησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πετύχει ένα αρχικό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, πριν τον υπολογισμό της αποπληρωμής των χρεών, που θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ. Ποσοστό πολύ μικρότερο από το 3,5% που αρχικά είχε ζητήσει το ΔΝΤ.

Οχημα της πυροσβεστικής σύρεται έξω απο το τούνελ

Οχημα της πυροσβεστικής σύρεται έξω από το τούνελ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ