Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση για την Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οξύνεται, και πάλι, η αντιπαράθεση για την Ιερή Πόλη, δύο, περίπου, μήνες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διατάξει τον τερματισμό της λειτουργίας τριών παλαιστινιακών γραφείων στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το άμεσο κλείσιμο του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, του γραφείου των χριστιανικών υποθέσεων και του γραφείου της ειδικής ομάδας δικηγόρων που εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους κρατουμένους ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία βουλευτών από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι"δεν μπορεί το Ισραήλ να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες στην κυριαρχία του στην Ιερουσαλήμ" και απείλησε με νομικά μέτρα - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις - όσους Παλαιστίνιους αξιωματούχους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σε υπουργείο Εξωτερικών τα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - τον Οίκο της Ανατολής - στην Ιερή Πόλη. Η ανακοίνωση δε σχολιάστηκε από τους Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι αρκέστηκαν να επαναλάβουν την επιμονή της Ουάσιγκτον να μεταφέρει, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ως άλλη μία κατάφωρη παραβίαση των "ειρηνευτικών συμφωνιών" που προβλέπουν "πάγωμα κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αλλοίωση του υπάρχοντος καθεστώτος της Ιερής Πόλης", χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι "πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία σε βάρος της Ιερουσαλήμ" και προειδοποίησε για "έντονες αντιδράσεις" από τον παλαιστινιακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ