ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στις 2.500 το κιλό τα αμνοερίφια

Στο "πλαφόν" που θα ισχύσει στις χονδρικές τιμές του Ρέντη, εναποθέτει τις ελπίδες του το υπουργείο Ανάπτυξης

Στα επίπεδα των 2.500 δραχμών το κιλό ευελπιστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα κινηθούν φέτος το Πάσχα οι τιμές στα αμνοερίφια. Προς μια τέτοια λιανική τιμή και σε κάθε περίπτωση πάνω από 2.000 δραχμές το κιλό "οδηγείται" η αγορά στα πλαίσια του άτυπου "πλαφόν" με τους χονδρέμπορους της αγοράς του Ρέντη, για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το "πλαφόν" αυτό, για τη χονδρική, συμφωνήθηκε να κυμανθεί στις 1.500 - 1.550 δρχ. το κιλό. Πάντως, όπως ομολογούν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν η κυβέρνηση μιλάει για "περσινές τιμές" που θα ισχύσουν στη φετινή αγορά, έχει υπόψη της την κεντρική αγορά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο, όπου τα επίπεδα των 2.000 δραχμών το κιλό στα οποία κινήθηκε πέρσι η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού, δεν ίσχυσε στη συντριπτική πλειοψηφία των συνοικιακών κρεοπωλείων όπου οι τιμές διαμορφώνονται με άλλους όρους. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, απ' όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση τις μέρες αυτές, η τιμή ξεπέρασε τις 2.400 δρχ. το κιλό στα μικρά αμνοερίφια. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι και η διακίνηση στη χονδρική δεν περνάει εξ ολοκλήρου από του Ρέντη. Ετσι, ακόμα κι αν εκεί ισχύσει η "συμφωνία" για 1.550 χονδρική τιμή, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα ισχύσει παντού. Πάντως, είναι βέβαιο ότι την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα περσινά επίπεδα θα την πληρώσουν από την τσέπη τους οι παραγωγοί που προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές στις 1.500 - 1.550 δρχ. το κιλό, οι χονδρέμποροι θα τους πιέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και κάτω από ένα χιλιάρικο.

Το θέμα των τιμών των αμνοεριφίων κατά τις μέρες του Πάσχα και οι γνωστές πρακτικές των προσφορών που εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ένταση αυτές τις μέρες από τα σούπερ μάρκετ, απασχόλησαν την προχτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου, οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για τιμές γύρω στις 1.750 δρχ. το κιλό, ενώ τους ζητήθηκε να μην χρησιμοποιήσουν αθέμιτες πρακτικές.

Τέλος, στα περσινά πάνω - κάτω επίπεδα κυμαίνονται, μέχρι στιγμής και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, με εξαίρεση την πατάτα που πωλείται περίπου 30 δρχ. ακριβότερα απ' ό,τι πέρσι τέτοιες μέρες.

"ΣΟΦΤΕΞ"
Ζήτημα χρόνου η ολοκλήρωση του σκανδάλου

Απολύθηκαν "οικειοθελώς" 300 εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση μελετάει τις τελικές ρυθμίσεις για το ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας

Στο τελικό στάδιο του ξεπουλήματος βρίσκεται η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, η ΣΟΦΤΕΞ,αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, επήλθε από την προηγούμενη βδομάδα συμφωνία των πιστωτών της επιχείρησης για το ποσό που θα λάβουν όταν κατατεθεί το "τίμημα" από τους Αμερικανούς αγοραστές. Ηδη χτες, η συμφωνία κατατέθηκε για να επικυρωθεί από το Εφετείο. Μετά από αυτή τη συμφωνία μένει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων σχετικά με την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που αξιώνουν οι Αμερικανοί αγοραστές, οι οποίοι προβάλλουν ως ουσιαστικό τον παράγοντα της πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στην εταιρία και έτσι, να ολοκληρωθεί το σκάνδαλο ξεπουλήματος μιας ακόμα δημόσιας επιχείρησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ στη ΣΟΦΤΕΞ, το σωματείο έχει διακηρύξει ότι όχι μόνο δε θα δεχτεί καμία περικοπή δικαιωμάτων, αλλά ούτε καν συζητάει την αλλαγή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προχωράει "γοργά" για το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, αφού πριν λίγες μέρες προχώρησε στην απόλυση 300 περίπου εργαζομένων τις οποίες ονόμασε "οικειοθελείς αποχωρήσεις", συμμορφούμενη πλήρως με τις επιταγές της αμερικανικής πλευράς.

Ετσι, προκειμένου να πιαστεί ο... ποθητός αριθμός των 1.276 θέσεων εργασίας που περιέχεται στο προσύμφωνο και να πουληθεί η εταιρία, μέσα σε ένα χρόνο έχουν χάσει τη δουλιά τους, με τον ένα ή άλλον τρόπο, 960 εργαζόμενοι, ενώ το εργασιακό μέλλον αυτών που απομένουν, όπως προκύπτει από το προσύμφωνο, αλλά και όπως έχει αποκαλύψει κατά καιρούς ο "Ρ" είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Οσο δε για τη... νέα "συλλογική" σύμβαση εργασίας που προτείνουν οι αγοραστές σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει στοιχεία συλλογικής σύμβασης. Απλά, πρόκειται για ένα μνημείο υποταγής των εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα που κατά κόρον αναφέρει την προώθηση των ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα λιγνιτωρυχεία της Φλώρινας

Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις να παραδώσει ουσιαστικά τα λιγνιτωρυχεία, που βρίσκονται στην περιοχή της Φλώρινας σε ιδιώτες φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.Η βουλευτίνα του Κόμματος καταγγέλλει ότι η κατασκευή και λειτουργία του ΑΗΣ Φλώρινας χωρίς προετοιμασία για επαρκή τροφοδότηση με λιγνίτη θα οδηγήσει στην ομηρία τη ΔΕΗ από τους ιδιώτες. Μεταξύ άλλων, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να προχωρήσει στην αξιοποίηση του δικού της λιγνιτωρυχείου στη Φλώρινα. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία του ΑΗΣ Φλώρινας χωρίς προετοιμασία για επαρκή τροφοδότηση με λιγνίτη. Η προμήθεια λιγνίτη, χωρίς καμιά προετοιμασία θα δημιουργήσει ομηρία της ΔΕΗ από τους ιδιώτες, που με κακές μεθόδους εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσο είναι νόμιμες οι άδειες που χορηγήθηκανγια εκμετάλλευση μέρους των ορυχείων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ιδιώτες δεν έχουν τηρήσει τους όρους κάτω από τους οποίους τους χορηγήθηκαν οι άδειες.

Το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της ΔΕΗ προωθεί την ίδρυση θυγατρικών της με συμμετοχή των δύο μεγαλοϊδιωτών, για να αρχίσει να σχεδιάζει την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων, που θα τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Φλώρινας.

Επειδή το θέμα πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη ιδιωτικοποίησης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ και επειδή ουσιαστικά ο ΑΗΣ Φλώρινας δε θα εξυπηρετηθεί επαρκώς με λιγνίτη, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια από την εγκατάστασή του ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Αν θα ζητήσει από τη ΔΕΗ επειγόντως να προχωρήσει στην αξιοποίηση του δικού της λιγνιτωρυχείου στη Φλώρινα.
  • Αν θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτωρυχείων, ώστε να μην καταληστευτεί η ΔΕΗ.
  • Αν θα εξετάσει σοβαρά την άρση της χορήγησης των αδειών εκμετάλλευσης από τους δύο ιδιώτες, που έχουν παραβεί τους όρους των αδειών".
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ακρίβυναν 0,2% το Γενάρη

Αύξηση 0,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων - κατοικιών κατά τον περασμένο Φλεβάρη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Γενάρη 1999, έναντι αύξησης 0,5% που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 1998.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σε δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε αύξηση 6% έναντι αύξησης 6,6% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, ενώ σε μέσα επίπεδα η αύξηση ήταν 6,1% έναντι 6,6% αντιστοίχως.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών υλικών κατασκευής κατά 0,2% το Φλεβάρη 1999 (οφείλεται στις αυξήσεις των δεικτών των ομάδων υλικών "τεχνητά πετρώδη υλικά" (0,2%), "μεταλλικά υλικά ύδρευσης, θέρμανσης, υγιεινής" (0,3%), "εξαρτήματα θυρών και παραθύρων" (0,5%), "ηλεκτρολογικά υλικά" (2%), "είδη από πορσελάνη" (2,8%), "ανελκυστήρες" (0,9%), ενώ μείωση κατά 0,7% παρουσίασε ο δείκτης της ομάδας "καύσιμα χωματουργικών και λοιπών οικοδομικών μηχανημάτων" (πετρέλαιο κίνησης).

ASPIS BANK
Αισιοδοξία για τα κέρδη

Το 1998 ήταν μια χρυσοφόρα σε κέρδη χρονιά και το 1999 ευελπιστούμε να είναι ακόμα καλύτερη... Αυτό είναι το πνεύμα σχετικής ανακοίνωσης που έστειλε χτες στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα η ASPIS BANK. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πορεία της τράπεζας το 1998 ήταν "ικανοποιητική" καθώς:

  • το ενεργητικό της αυξήθηκε κατά 45% (από 61 σε 88 δισ. δραχμές).
  • το σύνολο των δανείων που χορήγησε αυξήθηκαν κατά 50% (από 34,5 σε 60 δισ. δραχμές).
  • οι συνολικές καταθέσεις σημείωσαν άνοδο κατά 45% (από 50 σε 73 δισ. δραχμές).

Επίσης, στην ανακοίνωση της τράπεζας εκφράζεται αισιοδοξία και για το 1999, καθώς από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου προκύπτει ότι αυξήθηκαν οι χορηγήσεις δανείων κατά 60%, ενώ τα κέρδη (προ αποσβέσεων και φόρων) κατά 30%. Τέλος, η διοίκηση της τράπεζας γνωστοποιεί την απόφασή της να αυξήσει το δίκτυο των υποκαταστημάτων της σε 21 (ανοίγοντας φέτος 6 νέα υποκαταστήματα) και να προχωρήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7 δισ. δραχμές στα τέλη Μάη.

Ακόμα δύο εταιρίες του ομίλου του ετοιμάζεται να βάλει στο Χρηματιστήριο ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, όπως ανακοινώθηκε χτες στη γενική συνέλευση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Στη συνέλευση, προφανώς λόγω της αρνητικής πορείας που σημειώνει αυτές τις μέρες το Χρηματιστήριο, δεν πάρθηκε βέβαια απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι οι εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και η ΙΝΤΡΑΜΕΤ θα εισαχθούν στην οδό Σοφοκλέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ