ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΜΠ
Διώξεις με στόχο την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται

Εκδικάζεται αύριο η προσφυγή της διοίκησης του ΕΙΝ κατά 10 οικοτρόφων. Συγκέντρωση έξω από το Ειρηνοδικείο διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών της Εστίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν αύριο, Τετάρτη 31 Μάρτη, οι οικότροφοι φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, καθώς εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΕΙΝ ενάντια σε 10 φοιτητές - οικοτρόφους, οι οποίοι απειλούνται με έξωση. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι οι διώξεις έχουν στόχο την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται.

Η δίωξη ενάντια στους φοιτητές ξεκίνησε με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 Νοέμβρη του 1998 στην εστία, λίγες μόλις ώρες μετά τη λήξη της κατάληψης, την οποία είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών, με αιτήματα να δοθούν δωμάτια στους νεοεισαχθέντες χωρίς να καταβληθεί ενοίκιο, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, ζητώντας να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να γίνει συντήρηση του κτιρίου. Αρχικά το ΕΙΝ είχε εισηγηθεί τη δίωξη 13 φοιτητών, από τους οποίους οι 3 δε διαμένουν πια στην εστία.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΕΜΠ και οι διωκόμενοι φοιτητές, κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τις διώξεις ως πολιτικές, τονίζοντας πως αποτελούν συνέχεια των διώξεων που στο παρελθόν έχουν ασκηθεί εναντίον φοιτητών, των δικαστηρίων που στήθηκαν μετά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ως συνέχεια των αγροτοδικείων, της "εξοντωτικής πειθάρχησης" των αγωνιστών μαθητών, των διώξεων ενάντια σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο και νέο που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό, την ΟΝΕ, την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι οικότροφοι φοιτητές υπογράμμισαν ότι στο πρόσωπο των συμφοιτητών τους διώκεται ολόκληρος ο σύλλογος που αντιτίθεται στην επιβολή εσωτερικού κανονισμού και κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης του ΕΙΝ. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών βρίσκονται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στο σύνολό τους και άλλοι φορείς. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθήνας χαρακτηρίζει "σκληρή και άδικη πράξη" την απομάκρυνση των φοιτητών από την εστία, ενώ η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχουν εξουσιοδοτήσει τον πρύτανη να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης κατά τη δίκη των διωκόμενων φοιτητών.

Οι οικότροφοι φοιτητές σήμερα προγραμματίζουν γενική συνέλευση με προσανατολισμό να προχωρήσουν σε κατάληψη των 10 δωματίων των οικοτρόφων που απειλούνται με έξωση. Η αυριανή συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Ειρηνοδικείο Αθήνας (Σταδίου 1) έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 π.μ..

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Συνεχής και προκλητική η παρουσία της Αστυνομίας!

Συνεχίζεται η κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της Αστυνομίας με ευθύνη της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πανεπιστημιακές αρχές, δουλικές στις επιταγές της κυβέρνησης, δε διστάζουν να παρακάμψουν την απαίτηση των φοιτητών για την έναρξη νέου γύρου συζητήσεων από μηδενική βάση, για την περιφρούρηση του ασύλου.

Η παρουσία των μυστικών αστυνομικών, αλλά και τροχονόμων στο χώρο του Πανεπιστημίου την ημέρα της 25ης Μαρτίου, την ώρα που πραγματοποιούνταν πανηγυρική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Πρυτανείας, ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική. Ο διοικητής της Τροχαίας, που βρισκόταν στο χώρο, δεν άφηνε να εισέλθουν φοιτητές με τα αυτοκίνητά τους στο προαύλιο του Πανεπιστημίου, ενώ δε δίστασε να ζητήσει ακόμη και τα στοιχεία των φοιτητών - μελών της παράταξης των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, επικαλούμενος την άδεια της Συγκλήτου.

Ισχυρή ήταν και η παρουσία των αστυνομικών με πολιτικά έξω από την αίθουσα τελετών, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους φοιτητές που θέλησαν να μπουν και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας τη, μέχρι τότε, σιωπή της πρυτανείας για το μακέλεμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Οι φοιτητές όμως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως το τέλος, έσπασαν τον κλοιό των ασφαλιτών και μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους κατήγγειλαν την ένοχη σιωπή της πρυτανείας και των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση "ντροπής" του κ. Δημάρχου και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν στο χώρο του ΑΠΘ, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, με εξυπνάδες "δικηγορίστικου" ύφους, ο οποίος και παρευρισκόταν στην εκδήλωση.

Ωχαδερφισμός, αδιαφορία και αποστασιοποίηση

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέπτονται οι ΠΑΣΠίτες και χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρουν σε φυλλάδιό τους στη Νομική Αθήνας: "Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως με την ικανοποίηση των προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, με τον ωχαδερφισμό, την αδιαφορία και την αποστασιοποίηση δεν πετυχαίνουμε τίποτα". Το "ενδιαφέρον" τους όμως είναι υποκριτικό. Ας μην αναφέρουμε τα ρουσφέτια, το βόλεμα και τα συναφή, τομείς στους οποίους οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι παγκόσμιου επιπέδου. Ας μην αναφερθούμε ούτε στο ποιες δυνάμεις καλλιεργούν τον ωχαδερφισμό και την αποστασιοποίηση, εξωραϊζοντας την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι η ΠΑΣΠ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να μην υπάρχει συλλογική δράση. Ας αρκεστούμε σε όσα οι ίδιοι λένε στο ίδιο φυλλάδιο για τις συχνές φετινές γενικές συνελεύσεις του συλλόγου: "η σύγκληση γενικής συνέλευσης κάθε βδομάδα... δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις μαζικής παρουσίας φοιτητών... Αναρωτιέται κανείς αν μπορεί ο μέσος φοιτητής (;;;) να αποφασίσει εν θερμώ για θέματα με ιδιαίτερη βαρύτητα... οι "αιωνίως διαμαρτυρώμενες παρατάξεις" Δε δίστασαν (!!!) να συγκαλέσουν γενική συνέλευση παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών... ". Καλή η "συμμετοχή", αρκεί να μην είναι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική...

Ακομμάτιστη... ΠΑΣΠ

Στο ίδιο υλικό της ΠΑΣΠ αλιεύσαμε: "Ναι στους πολιτικοποιημένους νέους "όχι" στους τυφλά κομματικοποιημένους. Χρειαζόμαστε σκεφτόμενα και προοδευτικά άτομα και όχι μαριονέτες σε χέρια άλλων που δε γνωρίζουν τις ανάγκες μας... ". Γνωστό το παραμύθι, να βαφτίζουν "κομματικοποίηση" οτιδήποτε δεν τους "κάθεται καλά στο στομάχι" και να εξοστρακίζουν σαν κομματικοποιημένο την αντίσταση και τον αγώνα. Είναι και αυτός ένας εύκολος τρόπος, για να ξεφύγεις από την ουσία: τις θέσεις και τη δράση της κάθε παράταξης. Ομως πάει πολύ να μιλάνε για ανεξαρτησία αυτοί που υπερασπίστηκαν με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική στις σχολές, αναπαράγοντας με πιστή ακρίβεια τη φαιά προπαγάνδα του Τσουκάτου. Αυτοί που καθημερινά λένε ψέματα, προσπαθώντας να κάνουν πιο εύπεπτη την κυβερνητική πολιτική.

Βερμπαλισμός

Ο βερμπαλισμός της ΕΑΑΚ είναι πασίγνωστος. Δε στερείται όμως ουσίας. Σύμφωνα με αυτούς (από προκήρυξη στη Νομική) "οι φοιτητές επέβαλαν στην κυβέρνηση έναν κύκλο κοινωνικών κινημάτων με την επιθετικότητα και την οργανωμένη ισχύ... από τη μία η εξουσία του υπουργείου... από την άλλη η φοιτητική αντίσταση... όλες οι μεταρρυθμίσεις του είναι υποταγμένες στους φοιτητικούς αγώνες (!!! ), είναι μια απάντηση σε αυτούς τους αγώνες και στην πραγματικότητα που αυτοί επικαθορίζουν". Οσοι είναι ακόμα πίσω, αγκυλωμένοι στο "παλιό γραφειοκρατικό κομμουνιστικό κίνημα" ας περάσουν από τα τραπεζάκια των ΕΑΑΚ να πάρουν κάνα μάθημα: Οι φοιτητές είναι το παν στην κοινωνία. Αυτοί φτιάχνουν τα κοινωνικά κινήματα, ανατρέπουν, είναι το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ούτε εργατικό, ούτε αγροτικό κίνημα, ενώ το φετινό μαθητικό κίνημα ήταν λίγο - πολύ μια... καρικατούρα. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ανάγκη για Μέτωπο Παιδείας (και αφού οι φοιτητές είναι παντοδύναμοι και επειδή δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα). Οσο για το ότι "όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι υποταγμένες στους φοιτητικούς αγώνες" αυτή η ατάκα θα γράψει ιστορία...

Φυσικά εκτός από το αστείο της όλης υπόθεσης, η λογική τους είναι επικίνδυνη για το φοιτητικό κίνημα. Κρύβει την ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τα ουσιαστικά κέντρα λήψης αποφάσεων (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΟΣΑ) αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο και δημιουργώντας αυταπάτες. Η λογική τους, του "ανεξάρτητου φοιτητικού κινήματος", η άρνηση της κοινής πάλης με το λαϊκό κίνημα δεν καθιστά απλά το φοιτητικό κίνημα λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά κυρίως το αποδυναμώνει πολιτικά. Γιατί αυτή η συμπόρευση δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε μια σταθερή βάση, αυτής της πάλης ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για τη διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων, για μια άλλη πολιτική, αυτή των λαϊκών αναγκών. Κάτι που τα ΕΑΑΚ το πολεμάνε, με μεγαλύτερη συνέπεια απ' ό,τι πολεμάνε "το νόμο Αρσένη".

Εκδηλώσεις ΠΚΣ

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) στις πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας, εν όψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών στις 28 Απρίλη. Μεγάλη απήχηση στη σπουδάζουσα νεολαία σημειώνουν οι διήμερες και τριήμερες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέσα από την πλούσια θεματολογία των εκδηλώσεων, οι οποίες φέρνουν στο προσκήνιο τις πραγματικές διαστάσεις πάνω σε θέματα επίκαιραόπως π. χ. ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, αλλά και θέματα που αφορούν το φοιτητικό άσυλο, τα ναρκωτικά, το ρόλο της τέχνης, οι ΠΚΣ απευθύνουν κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στη σπουδάζουσα νεολαία, καθώς και ανατροπής αυτής της πολιτικής, που υπηρετεί πιστά τις εντολές Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα Τρίτη:

- Στο Πάντειο,εκδήλωση με θέμα: "Το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι θεωρίες της αποποινικοποίησης".

- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά,αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ και το ρόλο της τέχνης.

Αύριο Τετάρτη:

- Στο Πολιτικό Νομικής,εκδήλωση αφιερωμένη στο φοιτητικό άσυλο.

- Στο Φυσικό,εκδήλωση με θέμα: "Το πρόβλημα των ναρκωτικών κι οι θεωρίες της αποποινικοποίησης".

Στη Γεωπονική,αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ και το ρόλο της τέχνης.

Την Πέμπτη:

- Στο Πάντειο,εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος του ΝΑΤΟ σήμερα".

- Στο ΕΜΠ εκδήλωση με θέμα: "Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο".

- Στους Ηλεκτρολόγους ΕΜΠ,εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της τέχνης".

  • Επίσης, σήμερα και αύριο συνεχίζονται οι διήμερες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των ΠΚΣ, στο ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ την Τετάρτη 31 Μάρτη ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Γεωπονική και στο Παιδαγωγικό Τμήμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ