ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η ελληνική νεολαία αλληλέγγυα στο γιουγκοσλαβικό λαό"
  • Συγκεντρώσεις - λαμπαδηφορίες σε 11 πόλεις διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα όλες οι πολιτικές νεολαίες της χώρας. Στην Αθήνα, το ραντεβού στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Συγκέντρωση των μαθητών ενάντια στους βομβαρδισμούς σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

"Ολη η Ελλάδα να γίνει μια διαδήλωση". Είναι το κάλεσμα που απευθύνουν για μια ακόμα φορά οι πολιτικές νεολαίες που σήμερα διοργανώνουν σε 11 σημεία της χώρας αντιπολεμικές διαδηλώσεις καταδικάζοντας τους βομβαρδισμούς και στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Χτες, οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους αυτή στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζεται και να μεταβεί στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία τους. Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι πολιτικές νεολαίες ΕΑΝ (Νεολαία Συνασπισμού), ΕΚΟΝ ΡΦ, ΕΣΔΗΝ, ΚΝΕ, ΝΕΑΝ (Νεολαία ΠΟΛ.ΑΝ.), Ν. ΠΑΣΟΚ, Ν. ΔΗΚΚΙ, ΟΝΝΕΔ αναφέρουν τα εξής:

"Η απόφαση του ΝΑΤΟ να μη δώσει ούτε μία ελάχιστη ευκαιρία στην ειρήνη, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς αμάχων ακόμα και τη Μ. Εβδομάδα Καθολικών και Ορθόδοξων, ενώ "σεβάστηκε" το Ραμαζάνι στην περίπτωση του Ιράκ, αποτελεί μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προσβολή του πολιτισμού. Είναι πλέον σαφές ότι το ΝΑΤΟ και ο πολεμοχαρής Κλίντον, με τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι αποφασισμένοι να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια, θέλοντας να κάμψουν με αυτόν τον τρόπο το φρόνημα ενός λαού που αντιστέκεται στην επιβολή της PAX AMERICANA.

Η ελληνική νεολαία είναι αλληλέγγυα στο γιουγκοσλαβικό λαό, που δίνει μάχη επιβίωσης υπερασπιζόμενος την ακεραιότητα της πατρίδας του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο η μαζική αντίδραση του λαού στα σχέδια της αλλαγής του status quo στα Βαλκάνια μπορεί να ανατρέψει τις επιλογές που οδηγούν στο σκότος.

Οι πολιτικές νεολαίες της χώρας και η Γιουγκοσλαβική Νεολαία Ελλάδος, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία απέραντη διαδήλωση, απάντηση του πολιτισμού στη βαρβαρότητα. Καλούμε τη Μ. Τετάρτη όλους τους Ελληνες, όλους τους νέους και τις νέες να διαδηλώσουν, να συγκεντρωθούν σε λαμπαδηφορίες στις παρακάτω πόλεις, στις 7 το απόγευμα:

  • Αθήνα, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους
  • Πάτρα, Δημαρχείο
  • Γιάννενα, Νομαρχία
  • Ηράκλειο, πλατεία Λεόντων
  • Κομοτηνή, Κεντρική Πλατεία
  • Αλεξανδρούπολη, Κεντρική Πλατεία
  • Λάρισα, Κεντρική Πλατεία
  • Καλαμάτα, Κεντρικός Πεζόδρομος
  • Ρόδος, Διοικητήριο
  • ΝΑΤΟϊκή Βάση Ακτίου".

Οι πολιτικές νεολαίες καλούν επίσης τους δημάρχους και τους νομάρχες της χώρας να προχωρήσουν σε συμβολική 3λεπτη συσκότιση τη Μ. τετάρτη, 9.30 μ.μ., δίνοντας έτσι ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να σταματήσουν κάθε εκπομπή την ίδια μέρα και ώρα για 1 λεπτό.

Οι πολιτικές νεολαίες αναφέρουν ότι "η μαζική συμμετοχή όλων σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία, του λαού και της νεολαίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο Μεσαίωνα. Αντιστεκόμαστε στη μονόφθαλμη και επικίνδυνη επιλογή της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις επιλογές του ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από τη χώρα για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία. Καταγγέλλουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την "υπαλληλική στάση" του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ανέχονται δουλικά την επίσημη τρομοκρατία", καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Οι μαθητές

Σήμερα το μεσημέρι οι μαθητές της Αθήνας διαδηλώνουν για την ειρήνη. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τους μαθητές να "ξεσηκωθούν" και να βγουν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους!

Δύο σημαίες. Γιουγκοσλαβική και Ελληνική. Σφιχτά δεμένες σε κόμπο. Και ο κόσμος να διαδηλώνει ζητώντας ειρήνη και φιλία. Αυτή ήταν η εικόνα της αντιπολεμικής συγκέντρωσης που έγινε χτες, μπροστά στο δημαρχείο της Πετρούπολης. Ο δήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κοινωνικοί φορείς, μαζί με τους κατοίκους της πόλης, διαδήλωσαν ενάντια στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και απαίτησαν: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Οταν τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Πετρούπολης έφτασαν με πορεία στο χώρο του δημαρχείου, το τραγούδι "Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες",έγινε σύνθημα.

"Απόψε πολλά παιδιά κοιμούνται στην ύπαιθρο. Απόψε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σκοτώνουν πολλούς στην πατρίδα μου τη Γιουγκοσλαβία", ήταν τα λόγια του Σέρβου δημοσιογράφου Ντράγκαν Τζόρτζεβιτς που χαιρέτησε στη συγκέντρωση.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, στην ομιλία του κατήγγειλε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη νατοϊκή επέμβαση με τη μετατροπή των αεροδρομίων, των λιμανιών και των σιδηροδρομικών σταθμών της χώρας σε διαύλους μεταφοράς των νατοϊκών στρατευμάτων και ζήτησε το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην παρέχει άλλες διευκολύνσεις στα νατοϊκά στρατεύματα μετατρέποντας τη χώρα μας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης που εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στου Ζωγράφου

Δεκάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, καθώς και πολλοί μαζικοί φορείς ύψωσαν τις γροθιές και έκαναν σύνθημα την οργή τους για την άδικη δολοφονική επίθεση των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", ήταν μόνο μερικά από τα αντιπολεμικά συνθήματα που ακούστηκαν στη χτεσινή μαζική πορεία που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Ζωγράφου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γαρδένιας και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. "Ποιος έχει σειρά;", ήταν το ερώτημα που βασάνιζε το νου. Και η απάντηση του "πόσοι", ερχόταν αυθόρμητα: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Στο τέλος της πορείας, η υπόσχεση που έδωσαν οι διαδηλωτές, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την ειρήνη, ήταν "θα μας βρουν πάλι μπροστά τους, πάλι στους δρόμους".

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Σήμερα Τετάρτη

ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση και πορεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση που διοργανώνουν οι πολιτικές νεολαίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους λαμπαδηφορία που διοργανώνουν οι πολιτικές νεολαίες.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων διοργανώνει παλλεσβιακό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 6.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει λαμπαδοδρομία.

ΘΗΒΑ: Πορεία Ειρήνης Αυτοκινητιστών διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και μαζικοί φορείς. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το σούπερ - μάρκετ "Τροφό" επί της ΕΟ Λιβαδειάς - Θηβών.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πορεία, σήμερα στις 6.30 μ.μ., στον "Κούρο".

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ στις 5 μ.μ. διοργανώνουν οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

ΧΑΪΔΑΡΙ: Συναυλία διοργανώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι μαζικοί φορείς της πόλης, στο Παλατάκι, στις 7.30 μ.μ.

ΠΑΤΡΑ: Στις 8.00 μ.μ. παναχαϊκή σύσκεψη φορέων για την οργάνωση νέου παναχαϊκού συλλαλητηρίου στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

ΒΟΛΟΣ: Συναυλία το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Συναυλία το απόγευμα στην πλατεία Τρικάλων.

ΛΑΡΙΣΑ: Καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχυδρομείου και λαμπαδηφορία μετά την ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στα Φανάρια της Νεάπολης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συλλαλητήριο το βράδυ στο δημαρχείο.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Στις 8 μ.μ. συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΝΕ Κορίνθου του ΚΚΕ.

ΠΥΡΓΟΣ: Η Πανηλειακή συντονιστική επιτροπή φορέων του νομού διοργανώνει συλλαλητήριο στον Πύργο στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚ Πύργου.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Στις 8.30 μ.μ. πικετοφορία οργανώνει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στις 7 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο αντιπολεμική συγκέντρωση. Οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και φορείς της πόλης.

ΚΑΒΑΛΑ: Στις 7 μ.μ. λαμπαδηφορία που διοργανώνουν οι πολιτικές νεολαίες.

Αύριο Πέμπτη

ΚΙΛΚΙΣ: Εξω από το στρατόπεδο Ν. Σάντας στις 5 μ.μ. αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς.

ΔΡΑΜΑ: Στις 11 π.μ. αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία ελευθερίας που διοργανώνουν Νομαρχία, Δήμοι, Κόμματα, Εργατοσυνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στις 11 π.μ. καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, οργανώνουν μαζικοί φορείς.

ΠΑΤΡΑ: Στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και εργατικά σωματεία της πόλης

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Διακόπτει τα ΝΑΤΟικά προγράμματα

Σε συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Ιδρύματος καταδικάζει τις καταστροφικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία και αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης του γειτονικού λαού

Τη διακοπή συνεργασίας όλων των μελών του ιδρύματος, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΝΑΤΟ, καθώς και την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, με όσες δυνάμεις διαθέτει αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των Τμημάτων και Συλλόγων του Ιδρύματος.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ "καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επίθεση καταστροφής που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ, σε βάρος ελεύθερης και κυρίαρχης γειτονικής χώρας".

Η πράξη αυτή, τονίζει, εκτός από εγκληματική είναι και απόλυτα εσφαλμένη για τους παρακάτω πέντε τουλάχιστον λόγους:

  • "Παραβιάζονται οι στοιχειώδεις αρχές, για τις οποίες συγκροτήθηκαν και λειτουργούν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, μετά από τις αιματοχυσίες, τις καταστροφές και την οδύνη δύο παγκοσμίων πολέμων.
  • Καταστρέφονται οι ζωές και η περιουσία των άμαχων πολιτών μιας ελεύθερης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία αγωνίστηκε σκληρά εναντίον του φασισμού και κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
  • Οδηγούνται τα πράγματα στο καταστροφικό και ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τον εμφανιζόμενο ως επιδιωκόμενο στόχο, της προστασίας των μειονοτήτων, ο οποίος, άλλωστε, ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές παραβιάζεται συστηματικά (Κύπριοι, Κούρδοι κλπ.). Δηλαδή, εξοντώνεται μια εθνική μειονότητα, την οποία, υποτίθεται, ότι επιχειρεί το ΝΑΤΟ να προστατέψει και προωθείται εκ των πραγμάτων η παραβίαση των συνόρων.
  • Αποσταθεροποιείται γενικότερα η αποκτηθείσα με αγώνες και θυσίες εκατονταετιών ισορροπία συνόρων και ειρηνική συνύπαρξη στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, με προφανείς πολιτικοκοινωνικές συνέπειες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στο σύνολο της Βαλκανικής.
  • Διαβάλλονται ηθικά πολλά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, διότι στην πράξη χρησιμοποιούνται ως ανήθικα μέσα καταστροφής".

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ καταδικάζει "τη συμμετοχή στις καταστροφικές επιλογές και τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας, η οποία προσφέρεται ως χώρος ανάπτυξης και διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Καλεί την κυβέρνηση να δράσει αμέσως και αποτελεσματικά για τη διακοπή των επιθέσεων στη φίλη χώρα".

Επίσης προχωρεί στις παρακάτω άμεσες ενέργειες:

- Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και του Πανεπιστημίου της Πρίστινας, με κύριο στόχο την οργάνωση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης της λειτουργίας και υποδομής των δοκιμαζόμενων, συγγενών με το ΕΜΠ, Τμημάτων.

- Σύσταση και οργάνωση δύο ομάδων εργασίας από στελέχη του ΕΜΠ, εκ των οποίων η πρώτη θα προσφέρει την επιστημονική και τεχνική συμβολή στην αποκατάσταση μνημείων και παραδοσιακών κατασκευών της φίλης χώρας και η δεύτερη θα προσφέρει ανάλογη συμβολή στην αποκατάσταση των έργων υποδομής, όπως οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αεροδρόμια, έργα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνίες.

- Διάθεση πόρων του Ιδρύματος, διάθεση δύο ημερομισθίων του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού του ΕΜΠ και αναζήτηση πόρων, με άνοιγμα λογαριασμού για επιπλέον οικονομική ενίσχυση του αντίστοιχου προσωπικού και φοιτητών του Πανεπιστημίων της φίλης χώρας.

- Παροχή φιλοξενίας στο προσωπικό, τις οικογένειες και τους φοιτητές, του Πολυτεχνείου Βελιγραδίου και του Πανεπιστημίου της Πρίστινας.

- Διακοπή συνεργασίας όλων των μελών του Ιδρύματος με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΝΑΤΟ.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
Πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ειρήνης

Μια σειρά αντιΝΑΤΟικών πρωτοβουλιών και στήριξης ταυτόχρονα του σέρβικου λαού, αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης Μελισσίων,Βριλησσίων,Ν. Πεντέλης και Πεντέλης.Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και συμμετείχε πλήθος κόσμου από τους παραπάνω δήμους, αποφασίστηκε η συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων και χρημάτων (αρ. τραπεζικού λογαριασμού Εμπορικής Τράπεζας 42 - 60 - 24 - 34) τα οποία θα παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού στη Γιουγκοσλαβία.

Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση λαμπαδηφορίας που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της Ν. Πεντέλης σήμερα στις 6 μ.μ. και θα καταλήξει στο κέντρο του Δήμου Μελισσίων.

Σε συμμετοχή καλεί τους αστυνομικούς η ΠΟΑΣΥ

"Παρών" στις σημερινές συγκεντρώσεις των πολιτικών νεολαιών θα δώσουν και οι αστυνομικοί. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) καλεί τα μέλη της να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας, με ένστολη παρουσία στις εκδηλώσεις της νεολαίας, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Με απόφαση του Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, προσφέρθηκε στο φίλο λαό της Σερβίας από το υστέρημα των αστυνομικών το ποσό των 5.000.000 δραχμών. Στον αρχιεπίσκοπο Τιράνων δόθηκε, επίσης, το ποσό του 1.250.000 δρχ., για να το χρησιμοποιήσει επ' ωφελεία δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει έρανο για την ανακούφιση του λαού της Γιουγκοσλαβίας, που υποφέρει από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Μέλη της Επιτροπής θα βρίσκονται καθημερινά στο Σταθμό Ηλεκτρικού στο Μαρούσι, για να συγκεντρώνουν φάρμακα, τρόφιμα και χρήματα καθώς επίσης και στα γραφεία της Επιτροπής, Μιλτιάδου 4 (δίπλα στον Ηλεκτρ. Σταθμό). Για πληροφορίες στο τηλ. 8023471.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ