Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η ελληνική νεολαία αλληλέγγυα στο γιουγκοσλαβικό λαό"
  • Συγκεντρώσεις - λαμπαδηφορίες σε 11 πόλεις διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα όλες οι πολιτικές νεολαίες της χώρας. Στην Αθήνα, το ραντεβού στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Συγκέντρωση των μαθητών ενάντια στους βομβαρδισμούς σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

"Ολη η Ελλάδα να γίνει μια διαδήλωση". Είναι το κάλεσμα που απευθύνουν για μια ακόμα φορά οι πολιτικές νεολαίες που σήμερα διοργανώνουν σε 11 σημεία της χώρας αντιπολεμικές διαδηλώσεις καταδικάζοντας τους βομβαρδισμούς και στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Χτες, οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους αυτή στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζεται και να μεταβεί στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία τους. Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι πολιτικές νεολαίες ΕΑΝ (Νεολαία Συνασπισμού), ΕΚΟΝ ΡΦ, ΕΣΔΗΝ, ΚΝΕ, ΝΕΑΝ (Νεολαία ΠΟΛ.ΑΝ.), Ν. ΠΑΣΟΚ, Ν. ΔΗΚΚΙ, ΟΝΝΕΔ αναφέρουν τα εξής:

"Η απόφαση του ΝΑΤΟ να μη δώσει ούτε μία ελάχιστη ευκαιρία στην ειρήνη, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς αμάχων ακόμα και τη Μ. Εβδομάδα Καθολικών και Ορθόδοξων, ενώ "σεβάστηκε" το Ραμαζάνι στην περίπτωση του Ιράκ, αποτελεί μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προσβολή του πολιτισμού. Είναι πλέον σαφές ότι το ΝΑΤΟ και ο πολεμοχαρής Κλίντον, με τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι αποφασισμένοι να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια, θέλοντας να κάμψουν με αυτόν τον τρόπο το φρόνημα ενός λαού που αντιστέκεται στην επιβολή της PAX AMERICANA.

Η ελληνική νεολαία είναι αλληλέγγυα στο γιουγκοσλαβικό λαό, που δίνει μάχη επιβίωσης υπερασπιζόμενος την ακεραιότητα της πατρίδας του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο η μαζική αντίδραση του λαού στα σχέδια της αλλαγής του status quo στα Βαλκάνια μπορεί να ανατρέψει τις επιλογές που οδηγούν στο σκότος.

Οι πολιτικές νεολαίες της χώρας και η Γιουγκοσλαβική Νεολαία Ελλάδος, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία απέραντη διαδήλωση, απάντηση του πολιτισμού στη βαρβαρότητα. Καλούμε τη Μ. Τετάρτη όλους τους Ελληνες, όλους τους νέους και τις νέες να διαδηλώσουν, να συγκεντρωθούν σε λαμπαδηφορίες στις παρακάτω πόλεις, στις 7 το απόγευμα:

  • Αθήνα, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους
  • Πάτρα, Δημαρχείο
  • Γιάννενα, Νομαρχία
  • Ηράκλειο, πλατεία Λεόντων
  • Κομοτηνή, Κεντρική Πλατεία
  • Αλεξανδρούπολη, Κεντρική Πλατεία
  • Λάρισα, Κεντρική Πλατεία
  • Καλαμάτα, Κεντρικός Πεζόδρομος
  • Ρόδος, Διοικητήριο
  • ΝΑΤΟϊκή Βάση Ακτίου".

Οι πολιτικές νεολαίες καλούν επίσης τους δημάρχους και τους νομάρχες της χώρας να προχωρήσουν σε συμβολική 3λεπτη συσκότιση τη Μ. τετάρτη, 9.30 μ.μ., δίνοντας έτσι ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να σταματήσουν κάθε εκπομπή την ίδια μέρα και ώρα για 1 λεπτό.

Οι πολιτικές νεολαίες αναφέρουν ότι "η μαζική συμμετοχή όλων σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία, του λαού και της νεολαίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο Μεσαίωνα. Αντιστεκόμαστε στη μονόφθαλμη και επικίνδυνη επιλογή της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις επιλογές του ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από τη χώρα για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία. Καταγγέλλουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την "υπαλληλική στάση" του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ανέχονται δουλικά την επίσημη τρομοκρατία", καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Οι μαθητές

Σήμερα το μεσημέρι οι μαθητές της Αθήνας διαδηλώνουν για την ειρήνη. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί τους μαθητές να "ξεσηκωθούν" και να βγουν στο δρόμο ενάντια στον πόλεμο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ