Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δισεκατομμύρια "ΘΑ" και για το περιβάλλον!

Τη στιγμή που οι απορροφήσεις του Β' Πακέτου Ντελόρ έχουν "πιάσει πάτο", ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζητάει, έτσι χωρίς πρόγραμμα, πολλαπλάσια κονδύλια για την εξαετία 2000 - 2006

Με ακατάσχετα "ΘΑ", με "ασκήσεις επί χάρτου" και με ανέξοδες εξαγγελίες για νούμερα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, που θα κατευθυνθούν - υποτίθεται - στην προστασία του περιβάλλοντος την εξαετία 2000 - 2006, προσπάθησε πάλι χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης να... εντυπωσιάσει και να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας ενόψει ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Λαλιώτης κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι το υπουργείο του διεκδικεί τη διαχείριση 525 δισ. δρχ. από το Γ Κοινοτικό Πακέτο στο πλαίσιο του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006 για το περιβάλλον. Μάλιστα, για να κάνει ακόμη πιο ηχηρές τις ανακοινώσεις του πρόσθεσε ότι:

  • Διεκδικούνται άλλα 1.075 δισ. δρχ. για περιβαλλοντικές δράσεις και έργα, ποσά που θα τα διαχειριστούν άλλοι φορείς, όπως Περιφέρειες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.
  • Για να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί το περιβάλλον στη χώρα μας το ίδιο διάστημα απαιτούνται πόροι, οι οποίοι ανέρχονται στα 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, που όμως είναι αδύνατον να διατεθούν στο σύνολό τους...

Κι όλα αυτά, όταν, με στοιχεία που ο ίδιος παρέθεσε, παραδέχτηκε ότι η απορροφητικότητα του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης 1994 - 1999 για το περιβάλλον, που ανέρχεται σε 159 δισ. δρχ., έχει πιάσει "πάτο", αφού βρίσκεται, λίγους μήνες πριν την εκπνοή του, σε ποσοστό 57,3%. Το ποσοστό αυτό είναι μάλιστα κατά πολύ "φουσκωμένο", αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρόγραμμα αυτό το 1994 είχε ξεκινήσει με 650 εκατ. ECU (225 δισ. δρχ.) για να περικοπεί λίγο αργότερα στα 512 εκατ. ECU και να πέσει πέρσι το Μάη στα 463,7 εκατ. ECU, δηλαδή στα 159 δισ. δρχ., λόγω ανικανότητας απορρόφησης! Μάλιστα, όπως είχε επισημανθεί πέρσι σε έκθεση που είχε συνταχθεί για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως αυτές για τη διαχείριση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου παρουσίαζαν απογοητευτική εικόνα. Από τότε, βέβαια, και σε διάστημα ενός χρόνου τα πράγματα κάπως βελτιώθηκαν, εξαιτίας κυρίως της διοχέτευσης κονδυλίων σε... πεζοδρομήσεις, σε... παραγωγή μελετών καικατασκευή βιολογικών καθαρισμών, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, ούτε καν για την προστασία των υδροβιοτόπων που καλύπτονται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ!..

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:

  • Για δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων (ακόμη και για τη δασοπυρόσβεση και αναδάσωση που περνά στα κονδύλια αυτά), την εξαετία ζητούνται να διατεθούν 93 δισ. δρχ., ποσό εντελώς ανεπαρκές για την εφαρμογή ουσιαστικής πολιτικής προστασίας.
  • Για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, την καταπολέμηση του θορύβου και για τις δράσεις που αφορούν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα προτείνεται να διατεθούν μόνο 15 δισ. δρχ., τη στιγμή που οι αναγκαίες δράσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, ανέρχονται σε 340 δισ. δρχ.!
  • Για το υδατικό περιβάλλον ζητούνται 53 δισ. δρχ. Τα κονδύλια αυτά δεν αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα (οι ανάγκες ανέρχονται σε 270 δισ. δρχ.), γιατί τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση!
  • Για το έδαφος, το υπέδαφος, τα στερεά και επικίνδυνα απόβλητα, ζητούνται 70 δισ. δρχ., αν και η εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, με κυβερνητική ευθύνη, πάει από το κακό στο χειρότερο.
  • Για τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τη διοίκηση σε θέματα περιβάλλοντος ζητούνται 14 δισ. δρχ.
  • Για τη χωροταξία, πολεοδομία και αναπλάσεις ζητούνται 100 δισ. δρχ., ποσά που θα κατευθυνθούν κυρίως για την πολεοδόμηση περιοχών αυθαιρέτων!
  • Τέλος, για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου ζητούνται 180 δισ. δρχ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το συνολικό ποσό των 525 δισ., τα 45 ζητούνται για έργα ανάδειξης του Αγίου Ορους!

Επίσης, να προσθέσουμε ότι έχει ζητηθεί και ένα κονδύλι 45 δισ. δρχ. για την ανασύσταση της Κάρλας, ποσό μέχρι στιγμής αδύνατο να εγκριθεί, καθώς προβάλλουν σθεναρό "βέτο" οι Κοινοτικοί στο πλαίσιο της αντιαγροτικής τους πολιτικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ