Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Διακόπτει τα ΝΑΤΟικά προγράμματα

Σε συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Ιδρύματος καταδικάζει τις καταστροφικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία και αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης του γειτονικού λαού

Τη διακοπή συνεργασίας όλων των μελών του ιδρύματος, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΝΑΤΟ, καθώς και την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, με όσες δυνάμεις διαθέτει αποφάσισε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των Τμημάτων και Συλλόγων του Ιδρύματος.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ "καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επίθεση καταστροφής που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ, σε βάρος ελεύθερης και κυρίαρχης γειτονικής χώρας".

Η πράξη αυτή, τονίζει, εκτός από εγκληματική είναι και απόλυτα εσφαλμένη για τους παρακάτω πέντε τουλάχιστον λόγους:

  • "Παραβιάζονται οι στοιχειώδεις αρχές, για τις οποίες συγκροτήθηκαν και λειτουργούν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, μετά από τις αιματοχυσίες, τις καταστροφές και την οδύνη δύο παγκοσμίων πολέμων.
  • Καταστρέφονται οι ζωές και η περιουσία των άμαχων πολιτών μιας ελεύθερης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία αγωνίστηκε σκληρά εναντίον του φασισμού και κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
  • Οδηγούνται τα πράγματα στο καταστροφικό και ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τον εμφανιζόμενο ως επιδιωκόμενο στόχο, της προστασίας των μειονοτήτων, ο οποίος, άλλωστε, ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές παραβιάζεται συστηματικά (Κύπριοι, Κούρδοι κλπ.). Δηλαδή, εξοντώνεται μια εθνική μειονότητα, την οποία, υποτίθεται, ότι επιχειρεί το ΝΑΤΟ να προστατέψει και προωθείται εκ των πραγμάτων η παραβίαση των συνόρων.
  • Αποσταθεροποιείται γενικότερα η αποκτηθείσα με αγώνες και θυσίες εκατονταετιών ισορροπία συνόρων και ειρηνική συνύπαρξη στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, με προφανείς πολιτικοκοινωνικές συνέπειες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στο σύνολο της Βαλκανικής.
  • Διαβάλλονται ηθικά πολλά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, διότι στην πράξη χρησιμοποιούνται ως ανήθικα μέσα καταστροφής".

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ καταδικάζει "τη συμμετοχή στις καταστροφικές επιλογές και τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας, η οποία προσφέρεται ως χώρος ανάπτυξης και διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Καλεί την κυβέρνηση να δράσει αμέσως και αποτελεσματικά για τη διακοπή των επιθέσεων στη φίλη χώρα".

Επίσης προχωρεί στις παρακάτω άμεσες ενέργειες:

- Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και του Πανεπιστημίου της Πρίστινας, με κύριο στόχο την οργάνωση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης της λειτουργίας και υποδομής των δοκιμαζόμενων, συγγενών με το ΕΜΠ, Τμημάτων.

- Σύσταση και οργάνωση δύο ομάδων εργασίας από στελέχη του ΕΜΠ, εκ των οποίων η πρώτη θα προσφέρει την επιστημονική και τεχνική συμβολή στην αποκατάσταση μνημείων και παραδοσιακών κατασκευών της φίλης χώρας και η δεύτερη θα προσφέρει ανάλογη συμβολή στην αποκατάσταση των έργων υποδομής, όπως οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αεροδρόμια, έργα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνίες.

- Διάθεση πόρων του Ιδρύματος, διάθεση δύο ημερομισθίων του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού του ΕΜΠ και αναζήτηση πόρων, με άνοιγμα λογαριασμού για επιπλέον οικονομική ενίσχυση του αντίστοιχου προσωπικού και φοιτητών του Πανεπιστημίων της φίλης χώρας.

- Παροχή φιλοξενίας στο προσωπικό, τις οικογένειες και τους φοιτητές, του Πολυτεχνείου Βελιγραδίου και του Πανεπιστημίου της Πρίστινας.

- Διακοπή συνεργασίας όλων των μελών του Ιδρύματος με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ