Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Οι πανεπιστημιακοί αρνούνται την αποκλειστική απασχόληση

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αρνούνται τον όρο της αποκλειστικής απασχόλησης που θέτει ως προϋπόθεση η διοίκηση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" για τη μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο. Και δεν περιορίζονται μόνο στην άρνηση αλλά προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν αν τελικά το νοσοκομείο λειτουργήσει μόνο με κλινικές του ΕΣΥ.

Τα παραπάνω ξεκαθαρίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής που συγκροτήθηκε απ' τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος Α. Τουρκαντώνη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Γ. Καπρίνη. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί υποστήριξαν ότι δε θα δεχτούν επιλεκτική εφαρμογή της αποκλειστικής απασχόλησης μόνο στο "Παπαγεωργίου" και ζήτησαν εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικού εξωτερικού ιατρείου.

Με την απόφαση της ΓΣ του Τμήματος, που προηγήθηκε, αλλά και χτες, ουσιαστικά οι πανεπιστημιακοί γιατροί απάντησαν προς το υπουργείο Υγείας που τους ζήτησε μέχρι τις 15 Απρίλη 1999 να καταθέσουν τις θέσεις τους για την επάνδρωση και τον τρόπο λειτουργίας του "Παπαγεωργίου".

Μάλιστα, κατήγγειλαν - επιδιώκοντας δήθεν να ασκήσουν πίεση προς το υπουργείο και το ΔΣ του Ιδρύματος - πως με πρόσχημα τις εργασιακές σχέσεις και τις αντιπαραθέσεις που εκφράζονται, ουσιαστικά επιχειρείται να πέσει στις πλάτες των πανεπιστημιακών η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Τέλος, τοποθετούμενοι για το καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου που διέπει το Ιδρυμα, είπαν ότι βλέπουν θετικά την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας, αρκεί να μη δημιουργηθεί τελικά ένα μονοπωλιακό καθεστώς.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" - στις 3.4.1999 - που έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο των πανεπιστημιακών, όπου το κυρίαρχο για την εγκατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών ήταν η λειτουργία τους με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των ερωτημάτων που έθεταν οι πανεπιστημιακοί ήταν και τα εξής: "Πώς θα γίνει ανταγωνιστικό το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"; Θα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα το απόγευμα στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" οι γιατροί του ΕΣΥ; Το 20% από τις εφημερίες των ιατρών ποιος θα το καταβάλει; Οι ιατροί ή το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"; Από τα έσοδα των νοσηλίων των πολυτελών θέσεων θα παίρνουν κάποιο ποσοστό και οι ιατροί; Το ωράριο των πανεπιστημιακών ιατρών σε ποιο νόμο θα υπακούει, του ΕΣΥ ή του πανεπιστημίου; Πώς διατιμά το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" την πράξη της ιατρικής αμοιβής; Ποιον ασθενή εννοεί: Τον ασφαλισμένο ή τον ιδιωτικό; Σε ποιο ωράριο θα εξετάζονται οι ιδιωτικοί ασθενείς; Είναι υποχρεωτική η άσκηση του απογευματινού ελεύθερου επαγγέλματος στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου";".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ