Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μη σκοτώνετε τα παιδιά μας"

Διαδήλωσαν την απαίτησή τους να σταματήσει τώρα ο βρώμικος και καταστροφικός πόλεμος. Διαδήλωσαν να σταματήσει τώρα η πυραυλική παράνοια του ΝΑΤΟ. Δήλωσαν ορθά κοφτά πως "γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και ν' αγαπάνε, δε σας τα χαρίζουμε, για εσάς να πολεμάνε". Απαίτησαν απ' όλους τους πολίτες της χώρας μας να ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους γιατί "οι φονιάδες ήρθαν στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει κι η σειρά μας".

Με πικέτες, με αναμμένα κεριά - που όλα πάνω τους είχαν σε ένδειξη πένθους από μια μαύρη κορδέλα - και με αυτοσχέδιες χάρτινες σαϊτες, που συμβόλιζαν τους "πυραύλους της ειρήνης", εκατοντάδες γυναίκες της Αθήνας "πολιόρκησαν" χτες αργά το απόγευμα την αμερικάνικη πρεσβεία.

Επί δυόμισι και πλέον ώρες οι γυναίκες, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), "παρατάχθηκαν" μπροστά στην πρεσβεία του θανάτου, ένωσαν τις φιλειρηνικές φωνές τους και έστειλαν παντού την κραυγή απόγνωσης: "Μη σκοτώνετε τα παιδιά μας". Μια κραυγή που μόνο οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν με τέτοια ένταση, με τόση αλήθεια. Οι γυναίκες που χαρίζουν τη ζωή...

Από τις 7 το απόγευμα οι γυναίκες της ΟΓΕ συγκεντρώθηκαν απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας και επί μία ώρα φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, παραμένοντας παραταγμένες κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Ο λαός απαιτεί, έξω οι Αμερικανοί", ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν και ξανακούστηκαν. Μια ώρα αργότερα κατέλαβαν την κεντρική λεωφόρο - συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα - ενώ γύρω στις 9 το βράδυ, όταν έφτασε στην πρεσβεία η πορεία απ' τον Πειραιά και ενώθηκε με τις γυναίκες, η φιλειρηνική κραυγή έγινε δυνατότερη.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ, οι γυναίκες της Αθήνας δεν εντυπωσίασαν χτες μόνο με το δυναμισμό και το πάθος τους. Κυρίως συγκίνησαν με την ευαισθησία τους. Συγκίνησαν με τους στόχους που είχαν κρεμασμένους μπροστά στα στήθη τους και με το σύνθημα που έγραφε από κάτω: "Χτυπήστε εδώ, όχι τα παιδιά μας".

Ταυτόχρονα, όμως, έκαναν και πολλά χείλη να γελάσουν πικρά με τα λόγια που είχαν γράψει πάνω στις χάρτινες αυτοσχέδιες σαϊτες τους: "Βομβαρδίζω για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Πειράζει;", "ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Οι δικές μας βόμβες είναι ανθρωπιστικές", "Είμαι "Μιράζ", σκοτώνω ευρωπαϊκά", "Στελθ: ήμουν αόρατο τώρα έγινα χάρτινο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ