ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλή επιστροφή

Το μεγάλο μποτιλιάρισμα της εξόδου παρατηρείται τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες από σήμερα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο

Τα συνήθη μέτρα αστυνόμευσης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Στο εθνικό δίκτυο και τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους θα απασχοληθούν συνολικά από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά πάνω από 1.000 αξιωματικοί και 6.300 τροχονόμοι. Η Τροχαία θα επιστρατεύσει 1.644 περιπολικά, 739 δίκυκλα, 71 γερανούς και ένα ελικόπτερο, ενώ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, θα κινητοποιηθεί ανάλογος αριθμός ασθενοφόρων. Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η διευκόλυνση της κυκλοφορίας κυρίως στα σημεία που κάθε χρόνο τις ίδιες μέρες παρατηρούνται προβλήματα.

Για να ξεπεραστεί το μποτιλιάρισμα στις εξόδους και στις εισόδους των πόλεων, η Τροχαία καλεί τους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν το ταξίδι τους με το δικό τους χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγάλο μποτιλιάρισμα παρατηρείται τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες, από σήμερα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει τις δυο πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, αλλά και το Σάββατο πριν από την Κυριακή του Θωμά.

Από την περιοχή της Αττικής όσοι ταξιδέψουν προς την Κόρινθο θα βρουν μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας από το Δαφνί μέχρι την Ελευσίνα, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε 13 σημεία του οδικού άξονα Αθήνας - Πατρών - Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν τροχονόμοι με κινητά τηλέφωνα για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.

Στο στόχαστρο των τροχονόμων θα βρίσκονται οι ασυνείδητοι οδηγοί και οι παραβάτες γενικά του ΚΟΚ, με στόχο την καταγραφή των επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, αδικαιολόγητη βραδυπορία, υπερφόρτωση, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, χρήση αλκοόλ κλπ.). Από τα συναρμόδια υπουργεία ανακοινώθηκε επίσης ότι και φέτος θα ισχύσουν τα απαγορευτικά μέτρα για τα φορτηγά αυτοκίνητα τις ώρες αιχμής σε τμήματα του εθνικού οδικού άξονα, ενώ θα διανέμεται και έντυπο υλικό με τα επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Εξάλλου, από σήμερα επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης, εφόσον οι παραβάσεις για τις οποίες έγινε η αφαίρεση, εμπίπτουν στις διατάξεις του πόιντ σίστεμ, θορύβων, καυσαερίων, ή με αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλων αρχών.

Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή μεταφέρονται στα νοσοκομεία λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 37 μέχρι και 52, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ακυρες οι απολύσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Χωρίς να έχει εκδικαστεί ακόμα από τα δικαστήρια η ουσία της υπόθεσης του σκανδάλου "Καταναλωτής - Κόνσουμ" που "φέσωσε", μέσω της παρατράπεζας που λειτουργούσε, πάνω από 600 καταθέτες - μέλη του συνεταιρισμού, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια δραχμές, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας με απόφασή του δικαίωσε εφτά εργαζόμενους του "Καταναλωτή" και θεωρεί τις απολύσεις τους από το συνεταιρισμό άκυρες, αφού δεν καταβλήθηκαν οι νόμιμες αποζημιώσεις. Τον Ιούλη του 1997, λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει και την έλλειψη ρευστού ο συνεταιρισμός "Καταναλωτής - Κόνσουμ" σταμάτησε τη λειτουργία του και μεταβιβάστηκε (επινοικιάστηκε) στην εταιρία "Αθ. Μιχαηλίδης - Καταναλωτής ΑΜΙ", απολύοντας όλους τους εργαζόμενους.

Οι εφτά εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι ο συνεταιρισμός τούς απέλυσε χωρίς να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και συγχρόνως τους δήλωσε ότι παύει η λειτουργία του και αρνείται να δεχτεί την προσφερόμενη εργασία τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με την πρόσφατη απόφασή του, όχι μόνο κάνει δεκτό τον ισχυρισμό τους, αλλά υποχρεώνει την επινοικιάστρια εταιρία "Αθ. Μιχαηλίδης - Καταναλωτής ΑΜΙ" να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας, θεωρώντας την εταιρία αυτή διάδοχη και αλληλένδετη κατάσταση του "Καταναλωτή - Κόνσουμ". Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο συνεταιρισμός "Καταναλωτής" μεταβίβασε στο σύνολό της όλη την επιχείρησή του προς την εταιρία "Καταναλωτής ΑΜΙ", η οποία διαδέχτηκε το συνεταιρισμό σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Μάλιστα, η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να επαναπροσληφθούν οι εφτά εργαζόμενοι. Ομως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ανοίγει και ένα "παράθυρο" προς τους 600 καταθέτες του συνεταιρισμού να διεκδικήσουν τα χαμένη χρήματά τους από τη διάδοχη εταιρία, αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του "Καταναλωτή".

Γ. Π.

Σύλληψη ληστή τράπεζας

Συνελήφθη και ο τέταρτος της σπείρας που είχε ληστέψει προχτές τη Γενική Τράπεζα στις Αχαρνές.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Λαζαρίδη, 23 χρόνων, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε είχε πάρει μέρος και στη ληστεία της ΕΤΕ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στα Ανω Λιόσια πριν από ένα μήνα. Και από τις δυο τράπεζες είχαν αρπάξει περίπου δεκατρία εκατομμύρια δραχμές.

Πλαστά δολάρια

Δολάρια σε τιμή... εκπτώσεων διακινούσε μια σπείρα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει τα πλοκάμια της στην Ιταλία. Η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε χτες ότι κατασχέθηκαν 494.000 δολάρια, τα οποία ήταν αριστοτεχνικά πλαστογραφημένα και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να διακινηθούν στην ελληνική αγορά. Τα ξένα τραπεζογραμμάτια τα είχαν φέρει από την Ιταλία οι Αλβανοί Βασίλ Κούρο, 38 χρόνων και Χαράλαμπο Βλάχο, 37 χρόνων, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν αγοραστές σε συνεργασία με τον 40χρονο Ευάγγελο Νικολαϊδη, γνωστό στην Αστυνομία από παραβάσεις του νόμου περί επιταγών. Η σπείρα πωλούσε τα εκατοδόλαρα με έκπτωση 80% και για το σύνολό τους ζητούσε περίπου 20.000.000 δραχμές.

ΟΧΙ στην αγορά νεοσσών

Να αποφύγουν οι γονείς την αγορά νεοσσών, που εκτίθενται αυτές τις μέρες σε υπαίθριες αγορές προς πώληση, συστήνει το υπουργείο Γεωργίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές ως υποκατάστατα παιχνιδιού, τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους στη συνέχεια επιδεινώνουν την ήδη ευαίσθητη κατάστασή τους, επιταχύνοντας το άδοξο τέλος τους. Η κατάσταση αυτή δε βοηθά στην εγκατάσταση σωστής σχέσης μεταξύ ζώου και παιδιού, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μη υγιούς πνεύματος ζωοφιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ