ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
"Βόμβες" στις αερομεταφορές
  • Από τον περασμένο Σεπτέμβρη ισχύει η απαγόρευση γιουγκοσλαβικών πτήσεων σε χώρες της Κοινότητας
  • Χωρίς δισταγμό η συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης

Στις 7 του Σεπτέμβρη του 1998,το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης,συνέβαλε με έναν ακόμη τρόπο στην προετοιμασία του αιματοκυλίσματος του γιουγκοσλαβικού λαού, απαγορεύοντας τις πτήσεις των γιουγκοσλαβικών αερομεταφορέων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με τον Κανονισμό 1901/98.

Μ' αυτή την ενέργεια, αποκαλυπτική για τον προκαθορισμένο χαρακτήρα της δολοφονικής επέμβασης Αμερικανών, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης - εφτά ολόκληρους μήνες πριν πέσει η πρώτη βόμβα - η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να συμμορφωθεί χωρίς δισταγμό, καταγγέλλοντας μάλιστα σχετική διμερή συμφωνία που είχε συνάψει με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και δίνοντας ακόμη μια φορά εξετάσεις για την πλήρη υπακοή της στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στον Κανονισμό, σκοπός του οποίου είναι να επιφέρει βαρύ πλήγμα στις γιουγκοσλαβικές αερογραμμές, σημειώνεται: "Αεροσκάφη τα οποία εκμεταλλεύονται αμέσως ή εμμέσως γιουγκοσλαβικοί αερομεταφορείς, ήτοι οι αερομεταφορείς οι οποίοι έχουν τον κύριο τόπο άσκησης των δραστηριοτήτων τους ή την έδρα τους στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ανακαλούνται όλες οι άδειες λειτουργίας που έχουν εκδοθεί υπέρ γιουγκοσλαβικών αερομεταφορέων".

Ορίζεται επίσης ότι "απαγορεύεται η παροχή νέων αδειών λειτουργίας ή η παράταση των υφισταμένων αδειών, για αεροσκάφη καταγραμμένα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με αντικείμενο την εκτέλεση πτήσεων από ή προς αερολιμένες της Κοινότητας

Ο κανονισμός ισχύει για το έδαφος και τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να προσδιορίσουν "αποτελεσματικές ανάλογα προς την πράξη και αποτρεπτικές" κυρώσεις για όποιον παραβεί τον κανονισμό! Αυτές τις μέρες η καταστροφή ολοκληρώνεται με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του αεροδρομίου του Βελιγραδίου και άλλων συναφών στόχων.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα, όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν ανένδοτη, συμμετέχοντας με συνέπεια και σε αυτή την πλευρά του ακήρυχτου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Το μόνο που έγινε ήταν να καθυστερήσει στην υλοποίηση του Κανονισμού λόγω της διμερούς συμφωνίας, η οποία αφού καταγγέλθηκε, λύθηκε τελικά στις 11 Μάρτη του 1999.

Ωστόσο, η πρώιμη αυτή επίθεση στην JAT,στον εθνικό αερομεταφορέα της Γιουγκοσλαβίας, δε σταμάτησε στην υλοποίηση του κανονισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα οι αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Ι και VII, απαγόρευσαν επίσης, σε ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Γιουγκοσλαβία, να πληρώσουν σχετικό τέλος που θέσπισε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στις κοινοτικές αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την απαγόρευση που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχετική σύσκεψη έγινε στις Βρυξέλλες στις 23 του Μάρτη,μια μέρα πριν την έναρξη της επίθεσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των "British Airways", "Austrian Airlines", "Alitalia", "Air france", "Lufthansa" και "Ολυμπιακής Αεροπορίας".Οι αυστριακές και βρετανικές αερογραμμές είχαν πληρώσει το τέλος στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη σύσκεψη επειδή είχε πληροφορίες ότι κι άλλες εταιρίες θα προχωρήσουν στην καταβολή του. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στις εταιρίες είναι ότι η πληρωμή του τέλους θεωρείται παράνομη!

ΕΥΡΩΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!
Λαοί όλου του κόσμου ξεσηκωθείτε

Toυ Ευάγγελου ΜΑΧΑΙΡΑ προέδρου της ΕΕΔΥΕ

Η επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Νέας Γιουγκοσλαβίας δεν είναι κάτι που πρέπει να παραξενεύει όσους ξέρουν την ιστορία αυτής της ιμπεριαλιστικής χώρας. Είναι εκείνη που αφού εξόντωσε του Ινδιάνους και πήρε τη γη τους, επιτέθηκε εναντίον όλων των γειτονικών χωρών της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής: του Μεξικού από το οποίο απέσπασε τις πιο εύφορες περιοχές (Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό), του Καναδά, της Κούβας, της Αϊτής, του Αγίου Δομίνικου, της Γρενάδας, του Παναμά, της Γουατεμάλας, της Νικαράγουας, του Σαν Σαλβαδόρ και έχει επιβάλλει την κυριαρχία της σε όλες τις χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου διορίζοντας και ενισχύοντας δικτάτορες τύπου Πινοσέτ, που ματοκύλισαν όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής και τις υποχρέωσαν σε υπανάπτυξη για να μην ανταγωνιστούν τη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Βομβάρδισε με ατομικές βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ ο πόλεμος με την Ιαπωνία είχε τελειώσει, για να τρομοκρατήσει τους Λαούς της Γης, αδιαφορώντας για την εξόντωση των 200.000 αμάχων. Εκαψε το Βιετνάμ με πυρηνικά και χημικά όπλα, χτύπησε τη Σομαλία και άλλες χώρες της Αφρικής για να εκτοπίσει τους Γάλλους από τη Μαύρη Ηπειρο και τώρα διαμελίζει ευρωπαϊκές χώρες για να δημιουργήσει μικρά προτεκτοράτα (Αλβανία, Βοσνία, Κόσσοβο, FYROM, Τσεχία, Σλοβακία) και άλλα στην Ανατολική Ευρώπη.

Εκείνο που παραξενεύει τον κόσμο είναι η στάση των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμφώνησαν ΟΜΟΦΩΝΑ για την εγκληματική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και ερωτάται: Ηξεραν τι αποφάσιζαν και τι υπέγραφαν όταν ο Κλίντον και η Ολμπράιτ τους έβαλαν στη γραμμή και τους διέταξαν να υπογράψουν; Πώς δέχτηκαν να βομβαρδιστεί μια χώρα που δεν επιτέθηκε εναντίον καμίας χώρας του ΝΑΤΟ, μιας χώρας που δεν είχε καμιά διένεξη με καμιά άλλη χώρα και επομένως δε δημιούργησε κανένα κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη;

Με ποιο δικαίωμα αποφάσισαν να βομβαρδίσουν μια χώρα για να την υποχρεώσουν να δεχτεί το διαμελισμό της, επειδή κάποιοι πολίτες της χρηματοδοτούμενοι και εξοπλιζόμενοι από το εξωτερικό ζητούν ν' αποσχιστεί μια γιουγκοσλαβική επαρχία στην οποία κατοικούν κατά πλειοψηφία Αλβανόφωνοι;

Βεβαίως, η Γιουγκοσλαβική Κυβέρνηση κακώς ανακάλεσε το 1989 την αυτονομία που τους είχε παραχωρήσει πριν από αρκετά χρόνια. Αλλά καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να της κηρύξει τον πόλεμο γιατί χειρίστηκε κατά τρόπο ανεπιτυχή ένα εσωτερικό της ζήτημα.

Η επίκληση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν σεβαστή αν εφαρμοζόταν (με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο μέσα και όχι με πόλεμο) σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο σε μια περίπτωση επιλεκτικώς. Δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο στο Κόσσοβο, αλλά και στην Κύπρο, σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, στην Παλαιστίνη σε βάρος των Παλαιστινίων και στην Τουρκία σε βάρος των Κούρδων. Επειδή όμως οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί είναι "χωροφύλακες" των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι Αμερικάνοι δεν επιτρέπουν καμιά πίεση σε βάρος τους για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, των Ελληνοκύπριων και των Κούρδων. Ενώ κατά των Γιουγκοσλάβων, που δεν είναι υποτακτικοί, κηρύχτηκε πόλεμος χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, μόνο και μόνο γιατί το αποφάσισε και το επέβαλε μια υπερδύναμη.

Τεράστιες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνουν γυναικόπαιδα, γκρεμίζουν κτίρια και ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις. Πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κατακλύσει τις γειτονικές χώρες. Και κάθε βράδυ τριάντα πρωθυπουργοί των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ανάμεσα στους οποίους και ο πρωθυπουργός της δικής μας χώρας, που τους συναγωνίζεται σε επιθετικότητα) και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, βλέπουν από τις τηλεοράσεις αυτό το μακελειό, βλέπουν τα καραβάνια των προσφύγων να σέρνονται πεινασμένοι πάνω στα χιόνια και δε ντρέπονται, δε σκέπτονται ότι το όνομα τους θα καταχωρηθεί στους καταλόγους των κατάπτυστων, των γελοίων και των εγκληματιών πολιτικών, που για μια καρέκλα ή για ένα μισθούλη πρωθυπουργού, κάνουν τούμπες μπροστά στον Κλίντον και την Ολμπράιτ και εκτελούν τις πιο παράνομες και εγκληματικές διαταγές τους. Και ετοιμάζουν τώρα χερσαίες επιχειρήσεις.

Τόσο πολύ έχει ξεπέσει και διαφθαρεί η ηγεσία του δυτικού, του "πολιτισμένου" δήθεν κόσμου; Και πώς την ανέχονται οι Λαοί τους; Πώς δεν ξεσηκώνονται και δεν τους πετούν στα σκουπίδια της Ιστορίας, για να μην ντροπιάζουν και ξευτιλίζουν την Ευρώπη ολόκληρη, τους Λαούς της και την ιστορία τους;

Βέβαια, έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλές διαδηλώσεις από τη Ρωσία μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού. Αλλά δεν αρκούν οι διαδηλώσεις. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός. Πρέπει διακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίων να κατέβουν στους δρόμους. Και να πουν: Φτάνει! Ντροπή! Οχι άλλο αίμα! Οχι πόλεμος! Οχι βομβαρδισμοί! Οχι στη "Νέα Τάξη"! Οχι στους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους όπλων! Οχι στον εξευτελισμό του ΟΗΕ! Ειρήνη στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο!

Ιδιαίτερο καθήκον προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ο ελληνικός Λαός. Γιατί ενώ η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαφωνεί με τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις, αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα ότι έχει συμφωνήσει σε όλα από το Σεπτέμβριο του 1998 και ότι έχει παραχωρήσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και του Λιτόχωρου για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη FYROM, από όπου θα εξαπολυθεί η τελική επίθεση. Και προετοιμάζει την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος σε "ανθρωπιστική επιχείρηση" και διακηρύσσει (με τις συνεντεύξεις του κ. Τσοχατζόπουλου) ότι ο μόνος υπεύθυνος για την τραγωδία είναι ο Μιλόσεβιτς, που εξακολουθεί να κάνει εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο (γι' αυτό δήθεν φεύγουν μαζικά οι αλβανόφωνοι και όχι εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ερωτάται όμως γιατί δεν έφευγαν πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί;).

Εχουμε λοιπόν τριπλή υποχρέωση. Πρώτον, να εντείνουμε τις διαμαρτυρίες κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων. Δεύτερον, να ματαιώσουμε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στο βρώμικο αυτό πόλεμο. Και τρίτον να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για την περίθαλψη των θυμάτων (τραυματιών, αστέγων, προσφύγων κλπ).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε συνεχή επαφή Αμερικανοί και Ρώσοι για τη λύση του

Επηρεάζεται από την κρίση στο Κόσσοβο, υποστηρίζει ο Ρώσος απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αμερικανοί και Ρώσοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο την προώθηση και το συντονισμό κοινών ενεργειών, για λύση του Κυπριακού.

Η δήλωση έγινε από τον Ρώσο απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Αργότερα, αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας παρακάθησαν σε ευρεία σύσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που προωθούνται για το Κυπριακό, ο Β. Τζιζόφ είπε ότι πάντα υπάρχουν σχέδια, μεθοδεύσεις και τρόποι για ανάληψη πρωτοβουλιών λύσης του Κυπριακού, πάντα εντός των πλαισίων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνεχή επαφή, είπε ο Β. Τζιζόφ, για την προώθηση και το συντονισμό κοινών ενεργειών, για λύση του Κυπριακού.

Ηδη, πρόσθεσε, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό συντονιστή Τόμας Μίλερ, την περασμένη βδομάδα, ενώ πρόκειται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Γερμανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα ήταν στην Τουρκία.

Για την αποστρατικοποίηση, ο Β. Τζιζόφ είπε ότι περιλαμβάνεται στα θέματα που συζητούνται, πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα για Αμερικανούς και Ρώσους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κυπριακό, επηρεάζονται από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, διότι η διεθνής νομιμότητα είναι παντού η ίδια.

Πρόσθεσε, ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία έχει προκαλέσει πλήγμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε συνομιλούν με τους Αμερικανούς για θέματα όπως το Κυπριακό και άλλα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Αβτέγιεφ φθάνει στην Κύπρο απόψε και αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

Σήμερα το απόγευμα, ο Β. Τζιζόφ θα μεταβεί στα Κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Καταδικάζει το ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Πράσινοι Βόρεια Αριστερά), στο Ευρωκοινοβούλιο, Αλόνσο Πουέρτα,απέστειλε ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας,στο πλαίσιο των προσπαθειών του κόμματος για την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για πολιτική διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως αναφέρεται στην επιστολή: "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας το Διεθνή Νόμο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σκορπούν το θάνατο και την καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία, επιδιώκοντας να επιβάλουν την άποψή τους και να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Στην επιστολή σημειώνονται επίσης οι κινητοποιήσεις, στις οποίες προέβη το ΑΚΕΛ, ως "έκφραση αλληλεγγύης και υποστήριξης στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού και καταδίκης της ΝΑΤΟικής επίθεσης και των βάρβαρων βομβαρδισμών".

Αντιδράσεις από Τουρκία για το διάγγελμα Σημίτη

"Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάθε θέμα μέσα από την οπτική της έχθρας προς την Τουρκία", σχολιάζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις αναφορές στην Τουρκία, που περιείχε το πρόσφατο τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανακοίνωση που εξεδόθη στην Αγκυρα σημειώνει ότι ο κ. Σημίτης "προσπαθώντας να πείσει τον ελληνικό λαό, επιτέθηκε εναντίον της Τουρκίας"."Αυτή η άρρωστη νοοτροπία, έφερε την κυβέρνηση Σημίτη στη θέση τού να παρέχει κάθε είδους βοήθειας στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ", προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει "η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι η πολιτική της προς την Τουρκία είναι αδιέξοδη και απλώς αυξάνει την ένταση στην περιοχή".

"902 TV"
Ο πόλεμος και η στάση των ΜΜΕ

Παρακολουθήστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902" στην εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο" στις 10.30 μ.μ. τη συζήτηση με θέμα "Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Γιουγκοσλαβίας και η στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης".

Ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου συζητάει με τον Τ. Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΧΙ σε κλιμάκωση του πολέμου

"Η Ελλάδα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να αρνηθεί οποιαδήποτε απόφαση για κλιμάκωση του πολέμου. Να πει ΟΧΙ στις χερσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτή η κλιμάκωση θα είναι καταστροφική για όλα τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, μετάτη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης σημείωσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί να δώσει διευκολύνσεις, να μην επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από το λιμάνι Θεσσαλονίκης σε περίπτωση που προωθηθούν σχέδια εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων".

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ελλάδα να ενισχύσει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση, ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχει και το γενικότερο θέμα: Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις που πρόκειται να προωθηθούν στη Διάσκεψη Κορυφής", και όπως σημείωσε "η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί αυτό το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος καταργεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και όλες τις αρχές και τις εγγυήσεις λειτουργίας της διεθνούς νομιμότητας".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καμία διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στα πλαίσια των επαφών του τελευταίου με πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, αφού επανέλαβε τη θέση του για τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι "σε καμιά περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρέπει να συμφωνήσει να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε χερσαία επιχείρηση, ούτε να παράσχει σε οποιαδήποτε περίπτωση διευκολύνσεις, γιατί αυτό θα έκανε την Ελλάδα, τμήμα του προβλήματος".

Επίσης χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ "απαράδεκτους, απάνθρωπους και αντίθετους προς κάθε κανόνα Δικαίου".

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Καμπάνια αλληλεγγύης στο γιουγκοσλάβικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση,εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10 - 2 το πρωί και 4 - 8 το απόγευμα ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.802 και 2592.902.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα ο "Ρ" και ο "902" άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62.

  • Πολλοί αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και ακροατές του "902 Αριστερά στα FM", πηγαίνοντας στην Εθνική Τράπεζα να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό της εφημερίδας και του σταθμού για βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, αντιμετωπίζουν από την Τράπεζα πρόβλημα, με τη δικαιολογία ότι αυτός ο λογαριασμός δεν ισχύει για το συγκεκριμένο σκοπό. Πληροφορούμε τους αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και τους ακροατές του "902" ότι ο λογαριασμός είναι σωστός, ισχύει και έχει ανοίξει για συγκέντρωση χρημάτων για τη Γιουγκοσλαβία, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.Μπορούν λοιπόν να καταθέτουν χρήματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό.
Βοήθεια από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή των Οργανώσεων Εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, η οποία εξέδωσε κοινή ανακοίνωση καταδίκης της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία και εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων στα ΜΜΕ στο γιουγκοσλαβικό λαό. Ολες οι ενώσεις και οργανώσεις, μαζί ΠΟΕΣΥ και ΕΔΟΕΑΠ, αποφάσισαν αμέριστη βοήθεια στο γιουγκοσλαβικό λαό, που πλήττεται από την αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με φάρμακα και τρόφιμα που θα αποσταλούν.

ΝΑΤΟ
Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ υπό τις διαταγές του Κλαρκ

Σε έκτακτη ενημέρωση κάλεσε χτες το μεσημέρι τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Ου. Κλαρκ. Από την Ελλάδα παρευρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης. Η συνάντηση, που γίνεται για πρώτη φορά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ήταν χωρίς ατζέντα, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν, ο ΝΑΤΟικός διοικητής θέλησε με τον τρόπο αυτό να έχει ένα άλλοθι "συλλογικής" λειτουργίας του ΝΑΤΟ και συλλογικής ευθύνης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γιουγκοσλαβία. Πάντως, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης όπου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έγινε κατανομή ευθυνών ανάμεσα στις διάφορες χώρες. Επισημαίνεται όμως ότι το όλο θέμα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η οποία παραπέμπεται στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα.

Από το υστέρημά τους

Ανεργοι ναυτεργάτες έδωσαν τον οβολόν τους για την ενίσχυση του λαού της Γιουγκοσλαβίας από τα ψίχουλα που εισέπραξαν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Χτες ήταν η πρώτη μέρα καταβολής του έκτακτου επιδόματος που αποφάσισε να καταβάλει η Εστία Ναυτικών στους άνεργους που διαμένουν στον ξενώνα της Εστίας, βέβαια μετά από δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ποσό ανέρχεται στις 60 χιλιάδες δραχμές για τους έγγαμους και στις 40 χιλιάδες για τους άγαμους. Από τους 270 άνεργους που διαμένουν στον ξενώνα, το επίδομα θα καταβληθεί σε 170 ναυτεργάτες, οι οποίοι είναι άνεργοι μακράς διαρκείας. Χτες όσοι πήραν αυτό το πενιχρό επίδομα, που αποτελεί και τα μόνα λεφτά που πιάνουν στα χέρια τους εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς μετρούσαν ξεχώριζαν ένα δύο χιλιάρικα και τα έβαζαν στην άλλη τσέπη. Το μεσημέρι οι άνεργοι ναυτεργάτες του ξενώνα έδωσαν στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού 43.800 δραχμές, για να τα καταθέσει στο τραπεζικό λογαριασμό, που έχει ανοίξει για βοήθεια στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό!

Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους, θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο να εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, δίνοντας έτσι και το δικό τους μήνυμα στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους φονιάδες των λαών, αλλά και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί τους καταδίκασε στη δοκιμασία της ανεργίας μακράς διαρκείας και των συσσιτίων που διοργανώνουν εκκλησίες, αλλά και για την εμπλοκή της σε αυτό το βρώμικο πόλεμο σε βάρος των συναδέλφων τους Γιουγκοσλάβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ