Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε συνεχή επαφή Αμερικανοί και Ρώσοι για τη λύση του

Επηρεάζεται από την κρίση στο Κόσσοβο, υποστηρίζει ο Ρώσος απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αμερικανοί και Ρώσοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο την προώθηση και το συντονισμό κοινών ενεργειών, για λύση του Κυπριακού.

Η δήλωση έγινε από τον Ρώσο απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Αργότερα, αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας παρακάθησαν σε ευρεία σύσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που προωθούνται για το Κυπριακό, ο Β. Τζιζόφ είπε ότι πάντα υπάρχουν σχέδια, μεθοδεύσεις και τρόποι για ανάληψη πρωτοβουλιών λύσης του Κυπριακού, πάντα εντός των πλαισίων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνεχή επαφή, είπε ο Β. Τζιζόφ, για την προώθηση και το συντονισμό κοινών ενεργειών, για λύση του Κυπριακού.

Ηδη, πρόσθεσε, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό συντονιστή Τόμας Μίλερ, την περασμένη βδομάδα, ενώ πρόκειται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Γερμανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα ήταν στην Τουρκία.

Για την αποστρατικοποίηση, ο Β. Τζιζόφ είπε ότι περιλαμβάνεται στα θέματα που συζητούνται, πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα για Αμερικανούς και Ρώσους.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κυπριακό, επηρεάζονται από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, διότι η διεθνής νομιμότητα είναι παντού η ίδια.

Πρόσθεσε, ότι η κρίση στη Γιουγκοσλαβία έχει προκαλέσει πλήγμα στις αμερικανορωσικές σχέσεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε συνομιλούν με τους Αμερικανούς για θέματα όπως το Κυπριακό και άλλα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Αβτέγιεφ φθάνει στην Κύπρο απόψε και αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

Σήμερα το απόγευμα, ο Β. Τζιζόφ θα μεταβεί στα Κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ