ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα αμερικανικά πλήγματα

Σε μόνιμη κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" από τους αλλεπάλληλους αμερικανο - βρετανικούς βομβαρδισμούς, καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Νέα επίθεση κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών εξαπέλυσαν, χτες, μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού ναυτικού, όπως ανακοινώθηκε λακωνικά από την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τις λακωνικές δηλώσεις του αξιωματούχου του αμερικανικού ναυτικού Τζον Μπέικερ, που εκτελεί χρέη εκπροσώπου της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Φλόριδας, αεροσκάφη F/A-18 του αμερικανικού ναυτικού βομβάρδισαν, χτες το πρωί, ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία κατά αεροσκαφών και πυραύλων του ναυτικού επειδή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "αποτελούσε άμεση απειλή για τις δυνάμεις μας στην περιοχή". Σύμφωνα, πάντα, με τον Αμερικανό αξιωματούχο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητη η καταστροφή της ιρακινής αντιαεροπορικής συστοιχίας στη χερσόνησο Αλ Φάου, επειδή μετακινήθηκε "απειλητικά" τις τελευταίες ώρες στοχεύοντας τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Από την πλευρά της, η ιρακινή ηγεσία δε σχολίασε το αμερικανικό πλήγμα ούτε και τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί αλλαγής της θέσης της αντιαεροπορικής συστοιχίας.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν μεταβεί στη Μοσούλη, στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ, κατήγγειλαν ότι οι καθημερινές επιδρομές από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, εκτός από τις σοβαρότατες υλικές ζημιές και τα πλήγματα που έχουν επιφέρει στην ιρακινή οικονομία, έχουν προκαλέσει σοβαρότατο σοκ στα χιλιάδες μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, τα παιδιά της Μοσούλης βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση σοκ και παθαίνουν κρίσεις πανικού στο άκουσμα των σειρήνων, που προειδοποιούν για την έναρξη ενός νέου κύματος αμερικανο-βρετανικών επιδρομών. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν, σχεδόν, καθημερινά πλήγματα κατά ιρακινών στόχων μετά τη λήξη της επιχείρησης "Αλεπού της ερήμου" το Δεκέμβρη με το πρόσχημα αλλεπάλληλων παραβιάσεων των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, τις οποίες η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις και σφαγές στο Ανατολικό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Στις συγκρούσεις και στην αιματοχυσία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο η Ινδονησία από τη μία άκρη στην άλλη, με επίκεντρο των σφοδρότερων ταραχών των τελευταίων ημερών την πολυταλανισμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου αλλεπάλληλες είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές των αποσχιστικών κινημάτων και στους στρατιώτες των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων, που υποστηρίζονται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς. Χθες, σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος, χιλιάδες παραστρατιωτικοί πραγματοποίησαν παρέλαση, με την ανοχή των ινδονησιακών αρχών ασφαλείας, στην πόλη Μαλιάνα (140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι) κατά τη διάρκεια της οποίας ο εμφανιζόμενος ως διοικητής τους Ζοάο ντα Σίλβα Ταβάρες κάλεσε, με ομιλία του, σε ένοπλο σκληρό αγώνα και μόνιμη εγρήγορση τους μαχητές του, προκειμένου να "πειστεί ο λαός του Ανατολικού Τιμόρ για την αναγκαιότητα παραμονής του στους κόλπους της Ινδονησίας".

Οι άνδρες του Ζοάο ντα Σίλβα Ταβάρες κατηγορούνται από τους μαχητές του κινήματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι ευθύνονται για τη σφαγή δεκάδων χωρικών σε καθολική εκκλησία στην πόλη Λικίτσα, την Τρίτη. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της σφαγής δεν έχει γίνει γνωστός, όμως, όπως υποστήριζε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1996, καθολικός επίσκοπος Κάρλος Μπέλο, ήταν η χειρότερη σφαγή από το 1991 με περισσότερους από 30 νεκρούς. Σε ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ κάλεσε τους κατοίκους, αλλά και τους μαχητές του αποσχιστικού κινήματος και ο φυλακισμένος ηγέτης τους Ζοζέ Αλεξάντρε "Ξανάνα" Γκουσμάιο. Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σφαγές η αιματοχυσία θα ενταθεί στην ταραγμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ, σκιάζοντας ολοένα περισσότερο την απόφαση του ΟΗΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Ιούλη με θέμα την ανεξαρτησία ή όχι της πρώην πορτογαλικής αποικίας από την κυριαρχία της Ινδονησίας, που την κατέκτησε το 1975.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, την οποία αποδίδουν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας σε Κούρδους αντάρτες, σημειώθηκε, χτες, κατά Τούρκου κυβερνήτη στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", άνδρας που είχε δέσει στο σώμα του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο του Νιχάτ Τσανπολάτ, κυβερνήτη της πόλης Χάνκαρι, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ανατιναχτεί. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο κομάντο αυτοκτονίας, τραυματίστηκε "ελαφρά" ο κυβερνήτης αλλά και ο στρατηγός Ταχίρ Τσεμπί, διοικητής της τοπικής παραστρατιωτικής τουρκικής ομάδας, ενώ με σοβαρά τραύματα νοσηλεύονται ο οδηγός και ο σωματοφύλακας του Τσανπολάτ. Δε διευκρινίστηκε αν ο διοικητής των παραστρατιωτικών τουρκικών δυνάμεων επέβαινε στο αυτοκίνητο του κυβερνήτη Τσανπολάτ, καθώς οι τουρκικές αρχές ασφαλείας απομάκρυναν με τη βία κάθε δημοσιογραφικό συνεργείο από την περιοχή. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κυβερνήτη της πόλης Χανκάρι, μια πόλη που κατοικείται, κυρίως, από Κούρδους, στην περιοχή Γιουκσεκοβά, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και το Ιράν.

Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας είναι η δεύτερη που γίνεται κατά του Τούρκου κυβερνήτη τις τελευταίες 4 ημέρες. Τη Δευτέρα ανάλογη επίθεση, της οποίας την ευθύνη φέρεται να ανέλαβαν αντάρτες του ΡΚΚ, έγινε στο γραφείο του κυβερνήτη της πόλης Μπίνγκντολ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν δύο άλλα. Από τις 15 Φλεβάρη, ημερομηνία σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων.

Οχι χάρη αλλά ευκαιρία επίλυσης

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες, από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, Αμπντουραχμάν Τσαντιρτσί προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα την τελευταία απόφαση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου. Ο Τσαντιρτσί ανέγνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", απόφαση του κουρδικού Κοινοβουλίου, η οποία, επικαλούμενη θέσεις του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καλεί την "Τουρκία να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία και να προχωρήσει σε πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα". Την ίδια στιγμή, ο συνήγορος του Οτσαλάν, Χασίπ Καπλάν, διέψευδε κατηγορηματικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόιτερς", δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ", σύμφωνα με το οποίο ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε να του αποδοθεί χάρη από την τουρκική δικαιοσύνη με αντάλλαγμα την παράδοση όλων των μαχητών του ΡΚΚ.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς το τέλος η τετράχρονη δίκη Αντρεότι

ΡΩΜΗ.-

Στην τελική ευθεία μπήκε, χθες, με την αγόρευση της εισαγγελικής αρχής, η δίκη του πρώην πρωθυπουργού και νυν ισόβιου γερουσιαστή Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος κατηγορείται για στενές σχέσεις και αλληλοεξάρτηση με τη σικελική μαφία.

Την ποινή της 15ετούς φυλάκισης και την ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ζήτησε για τον 80χρονο, πλέον, Τζούλιο Αντρεότι, ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου του Παλέρμο της Σικελίας, Ρομπέρτο Σκαρπίνο, με του οποίου την αγόρευση ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία σε βάρος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, η οποία είχε ξεκινήσει από το 1995. Η ιταλική εισαγγελία κατηγορεί τον Αντρεότι ότι όχι μόνο στήριξε την πολιτική του καριέρα, τόσο μέσα στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού του Κόμματος όσο και στο σύνολο της ιταλικής πολιτικής σκηνής, στην υποστήριξη της σικελικής μαφίας αλλά ανέδειξε τη μαφία σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού της χώρας.Ο ίδιος ο Αντρεότι, ο οποίος διατέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν ήταν παρών στην εισαγγελική αγόρευση και επιμένει στην αθωότητά του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία, που στηρίζεται στις καταθέσεις 23 "μεταμελημένων" μαφιόζων.

Παραστρατιωτικές ομάδες έτοιμες για δράση στο Τιμόρ

Από το βομβαρδισμό του πετρελαιαγωγού πριν λίγες μέρες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ