Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις και σφαγές στο Ανατολικό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Στις συγκρούσεις και στην αιματοχυσία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο η Ινδονησία από τη μία άκρη στην άλλη, με επίκεντρο των σφοδρότερων ταραχών των τελευταίων ημερών την πολυταλανισμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ, όπου αλλεπάλληλες είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές των αποσχιστικών κινημάτων και στους στρατιώτες των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων, που υποστηρίζονται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς. Χθες, σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος, χιλιάδες παραστρατιωτικοί πραγματοποίησαν παρέλαση, με την ανοχή των ινδονησιακών αρχών ασφαλείας, στην πόλη Μαλιάνα (140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι) κατά τη διάρκεια της οποίας ο εμφανιζόμενος ως διοικητής τους Ζοάο ντα Σίλβα Ταβάρες κάλεσε, με ομιλία του, σε ένοπλο σκληρό αγώνα και μόνιμη εγρήγορση τους μαχητές του, προκειμένου να "πειστεί ο λαός του Ανατολικού Τιμόρ για την αναγκαιότητα παραμονής του στους κόλπους της Ινδονησίας".

Οι άνδρες του Ζοάο ντα Σίλβα Ταβάρες κατηγορούνται από τους μαχητές του κινήματος για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι ευθύνονται για τη σφαγή δεκάδων χωρικών σε καθολική εκκλησία στην πόλη Λικίτσα, την Τρίτη. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της σφαγής δεν έχει γίνει γνωστός, όμως, όπως υποστήριζε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1996, καθολικός επίσκοπος Κάρλος Μπέλο, ήταν η χειρότερη σφαγή από το 1991 με περισσότερους από 30 νεκρούς. Σε ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ κάλεσε τους κατοίκους, αλλά και τους μαχητές του αποσχιστικού κινήματος και ο φυλακισμένος ηγέτης τους Ζοζέ Αλεξάντρε "Ξανάνα" Γκουσμάιο. Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σφαγές η αιματοχυσία θα ενταθεί στην ταραγμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ, σκιάζοντας ολοένα περισσότερο την απόφαση του ΟΗΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Ιούλη με θέμα την ανεξαρτησία ή όχι της πρώην πορτογαλικής αποικίας από την κυριαρχία της Ινδονησίας, που την κατέκτησε το 1975.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ