• ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι: "Βομβαρδίσαμε την Πρίστινα πολύ προσεκτικά... Οι νεκροί αποτέλεσμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας σερβικών δυνάμεων"!
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.- Θα είναι δύσκολο και σκληρό... Ομως, το ΝΑΤΟ θα υπερισχύσει και θα κυριαρχήσει..., δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, συναντώντας χτες το πρωί στο... - 1999-04-09 00:00:00.0"/>
  • ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι: "Βομβαρδίσαμε την Πρίστινα πολύ προσεκτικά... Οι νεκροί αποτέλεσμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας σερβικών δυνάμεων"!
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.- Θα είναι δύσκολο και σκληρό... Ομως, το ΝΑΤΟ θα υπερισχύσει και θα κυριαρχήσει..., δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, συναντώντας χτες το πρωί στο... - 1999-04-09 00:00:00.0" /> Δολοφόνοι και ψεύτες | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
    Δολοφόνοι και ψεύτες
    • Νέες ΝΑΤΟικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές
    • Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ: "Το ΝΑΤΟ θα υπερνικήσει! "
    • ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι: "Βομβαρδίσαμε την Πρίστινα πολύ προσεκτικά... Οι νεκροί αποτέλεσμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας σερβικών δυνάμεων"!

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.-

    "Θα είναι δύσκολο και σκληρό... Ομως, το ΝΑΤΟ θα υπερισχύσει και θα κυριαρχήσει...", δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, συναντώντας χτες το πρωί στο Αβιάνο Αμερικανούς πιλότους που πατούν το δάκτυλο στη σκανδάλη των "έξυπνων" βομβαρδιστικών. Λίγη ώρα μετά οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ψέλλιζαν: "Δεν προκαλέσαμε εμείς θύματα στην Πρίστινα... Βομβαρδίσαμε πολύ προσεκτικά... Οι νεκροί οφείλονται στις δυνάμεις του Προέδρου Μιλόσεβιτς". Με τον τρόπο αυτό ξαναδήλωσαν ανεύθυνοι (!) και για τον προχτεσινό φονικό βομβαρδισμό στην Πρίστινα, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων. Ομως, αυτές οι πολύ χαρακτηριστικές δηλώσεις δεν επιβεβαιώνουν παρά το ακόλουθο: Πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία δε θα σταματήσουν παρά με την ισοπέδωσή της και τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή (μαζί και του τελευταίου άρθρου του Διεθνούς Δικαίου). Δε θα σταματήσουν εάν δεν προκαλέσουν εκατόμβες νεκρών, όχι μόνον με τα "αόρατα" αεροπλάνα αλλά και με την επικείμενη χερσαία επέμβαση, που θα γίνει και αυτή αδίστακτα στο όνομα της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της... δημοκρατίας!

    Ξαναβομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές και εργοστάσια χημικών!

    Κατοικημένες περιοχές, αποθήκες καυσίμων, υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας έπλητταν έως χτες το πρωί τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων βρέθηκε το κέντρο του Βελιγραδίου, προάστια του Κράλιεβο, η πόλη Τσούπρια, το Λούτσανι, το Σόμπορ, το Ούζιτσε και η Πρίστινα.

    Στο Βελιγράδι εκδηλώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου βρίσκεται το κτίριο των δικαστικών οργάνων. Από τις εκρήξεις το δικαστικό μέγαρο υπέστη πολλές ζημιές, έσπασαν τα τζάμια, χωρίς όμως να προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά. Κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

    Στην περιοχή Μπουγκούτοβατς κοντά στην πόλη Κράλιεβο χτυπήθηκαν για δεύτερη φορά οι αποθήκες καυσίμων. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης Τσούπρια στην κεντρική Σερβία. Αν και δεν αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη θύματα, εκδηλώθηκαν ωστόσο σοβαρές ζημιές στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, στο γυμναστήριο της πόλης και σ' ένα μεγάλο πολυκατάστημα.

    Στην πόλη Λούτσανι στην κεντρική Σερβία χτυπήθηκε για τέταρτη φορά το εργοστάσιο χημικών "Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς", ενώ μεταδόθηκε η (αδιασταύρωτη) πληροφορία ότι από τους βομβαρδισμούς προκλήθηκε τοξικό νέφος. Στη Βοϊβοντίνα, για τρίτη φορά στόχος ήταν οι αποθήκες καυσίμων της κρατικής εταιρίας "Ναφταγκάς", στην πόλη Σόμπορ. Τέλος, επλήγησαν κατοικημένες περιοχές (όπου ωστόσο οι σερβικές αρχές δεν ανέφεραν άμεσα θύματα) γύρω από την πόλη Ούζιτσε, στην κεντρική Σερβία.

    Εξάλλου χτες στις 11.30 το πρωί ισχυρή έκρηξη προφανώς από βόμβες ΝΑΤΟικού αεροσκάφους συγκλόνισε την Πρίστινα. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.

    Σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Αθήνα, από τις 24 Μάρτη (πρώτη μέρα των βομβαρδισμών) έως τις 7 του μήνα οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 300 ατόμων και το σοβαρό τραυματισμό 3.000 άλλων.

    ΝΑΤΟ: Δεν ευθυνόμαστε για τις ευρύτατες καταστροφές!

    Ασταμάτητα και σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες "βομβαρδίζουν" και αυτοί με τον τρόπο τους κάθε έννοια κοινής λογικής. Μπορεί οι ΝΑΤΟικές βόμβες να πέφτουν βροχή μέρα - νύχτα σε κάθε πόλη και σε κάθε επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά κάνετε λάθος (σύμφωνα με τα διεστραμμένα μυαλά των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ) να πιστεύετε πως αυτές οφείλονται για τις εν ψυχρώ σφαγές αθώων αμάχων κάθε ηλικίας!

    Να τι δήλωσε επί λέξει ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Γουίλμπι:

    "Ορισμένα δελτία ειδήσεων περιέγραφαν χτες βράδυ τις εκτεταμένες ζημιές σ' όλη την περιοχή της Πρίστινα ως αποτέλεσμα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Σας διαβεβαιώ απολύτως πως το ΝΑΤΟ επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους γύρω από την Πρίστινα και μάλιστα έπληξε με πολλή επιτυχία αρχηγεία της αστυνομίας σε αστική περιοχή. Το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν προκάλεσε τις αναφερθείσες εκτεταμένες καταστροφές. Πιστεύουμε ότι οι ζημιές ενορχηστρώθηκαν (...) από τις σερβικές δυνάμεις"!

    Σε άλλο σημείο, ο Γουίλμπι είπε γενικώς και αορίστως ότι στη διάρκεια της προχτεσινής 15ης μέρας των αεροπορικών επιδρομών, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε 400 "αποστολές" στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα κατά χερσαίων δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού... Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό αποδεικνύεται (;) από "αεροφωτογραφίες" ΝΑΤΟικών αεροσκαφών που επέδραμαν εναντίον σερβικών θωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών στο Κόσσοβο.

    Ο Τζέιμι Σι αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική επιχείρηση "Συμμαχικό Λιμάνι" που θα περιλαμβάνει την αποστολή 8.000 στρατιωτών με αποστολή δήθεν τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Ο Σι πρόσθεσε πως η αποστολή είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί και πως θα συμμετάσχουν σ' αυτήν 14 κράτη.

    Τέλος, αρνήθηκαν την πρότερη είδηση που μετέδωσε και το CNN περί της κατάρριψης ενός μη επανδρωμένου ΝΑΤΟικού κατασκοπευτικού την Τετάρτη στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας πως "όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν χωρίς προβλήματα". Υπουργός Αμυνας ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ θα υπερνικήσει!

    "Το ΝΑΤΟ θα υπερνικήσει. Η επιχείρηση θα είναι δύσκολη. Θα είναι σκληρή αλλά θα κυριαρχήσουμε", διαβεβαίωνε με απόλυτη σιγουριά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, σε συζήτηση με Αμερικανούς πιλότους ακουμπώντας σε ένα βομβαρδιστικό F-16 στη ΝΑΤΟική βάση του Αβιάνο.

    Στη συνέχεια ο Κοέν προέβη στην "απαραίτητη" λασπολογία κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας ότι στέλνει τα "κυνηγόσκυλά του στο Κόσσοβο για να προβούν σε βιασμούς, φόνους και άλλες βιαιοπραγίες σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο".

    Και ο υπαρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, έδινε συγχαρητήρια στους πιλότους, λέγοντας πως "καταβάλλουν μία τρομερά περίπλοκη προσπάθεια ενώ όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια πάνω τους σε κάθε τους κίνηση"...

    Ο Κοέν και το επιτελείο αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου αναχώρησαν χτες για την αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία προφανώς για να προβούν σε ανάλογες "πολιτισμένες" δηλώσεις!

    Πληροφορίες για συμφωνία Μιλόσεβιτς με Κοσσοβάρους ηγέτες

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κατέληξε χτες σε συμφωνία με τους ηγέτες οκτώ μεγάλων αλβανικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "RIA" επικαλούμενο ως πηγή του δήλωση του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

    "Η παρουσία οποιασδήποτε ειρηνευτικής δύναμης αποκλείστηκε", δήλωσε ο Σεργκέγιεφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από το χτεσινό ενημερωτικό δελτίο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στην Αθήνα ούτε από κάποια άλλη επίσημη πηγή.

    ...και η γερμανική "εκδοχή" "συμφωνίας"!

    Πάντως, νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλγκανγκ Ισινγκερ, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θα προχωρήσει "σύντομα" στη διατύπωση νέας ειρηνευτικής πρότασης προς τη Δύση με επιχείρημα τη δραστηριοποίηση των ρωσικών επαφών με το Βελιγράδι. Ωστόσο, αυτό που εννοούσε ο Γερμανός αξιωματούχος απέχει πολύ από τις προσπάθειες της Μόσχας και τις προθέσεις του Βελιγραδίου, καθώς ο Ισινγκερ προέβαλε τις επιθυμίες της κυβέρνησής του αλλά και του ΝΑΤΟ περί... "ειρηνευτικής συμφωνίας" με τον όρο της αποστολής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.

    Οπως είπε, "εάν η απάντηση του Βελιγραδίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αν είναι επαληθεύσιμη και πληρεί τα κριτήριά μας μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως πρόταση εκεχειρίας εκ μέρους του Μιλόσεβιτς".

    Ωστόσο, φαίνεται πως οι δηλώσεις αυτές δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, μιας που στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" στη γερμανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία, αλλά απλώς διαπιστώθηκαν οι σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της συγκεκριμένης ομάδας.

    Γαλλικά ΜΜΕ: Οι αυτονομιστές βοηθούν το ΝΑΤΟ

    Γάλλοι δημοσιογράφοι που υποστήριξαν πως βρίσκονταν για ρεπορτάζ στην κοιλάδα του Ρούγκοβο (δυτικό Κοσσυφοπέδιο) είπαν χτες στο Παρίσι πως ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου" "KLA" προσφέρει την αμέριστη βοήθειά του στο ΝΑΤΟ για την καταστροφή ορισμένων στρατηγικών στόχων.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς απεσταλμένους των ραδιοσταθμών "Φρανς Ινφο", "Ράδιο Φρανς Ιντερνασιονάλ" "Ουρόπ - 1", "RTL" και της εφημερίδας "Λε Μοντ", οι αυτονομιστές αντάρτες παραμένουν ενεργοί στο Κοσσυφοπέδιο παρά τις σερβικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι εξακολουθούν να "ελέγχουν" το 40% της επαρχίας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις "διοικητή" των ανταρτών, που επικαλέστηκε ο απεσταλμένος του "Ράδιο Φρανς Ιντερνασιονάλ", οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ βοηθούν πολύ τον "KLA", κυρίως με την καταστροφή γεφυρών, με την οποία μειώνεται η κινητικότητα των Σέρβων. Ο ίδιος υποστήριξε πως "είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ και υποδεικνύει ορισμένες φορές τους στόχους, των οποίων η καταστροφή ενδείκνυται για να παραλύσουν οι σερβικές δυνάμεις"!


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ