ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στον αέρα" ξανά τα υπόγεια γκαράζ

Απληστοι οι εργολάβοι, παρότι η κυβέρνηση τους έδωσε "γην και ύδωρ", βάζουν και πρόσθετους παράτυπους οικονομικούς όρους στις προσφορές τους

"Στον αέρα" βρίσκεται και πάλι (για τρίτη φορά) ο διαγωνισμός για την κατασκευή με το ληστρικό σύστημα της αυτοχρηματοδότησης τριών μεγάλων υπόγειων γκαράζ στην Αθήνα, εξαιτίας της αχόρταστης βουλιμίας των εργολάβων!

Παρότι, λοιπόν, η κυβέρνηση έδωσε "γην και ύδωρ" στους ιδιώτες προκειμένου να "δελεαστούν" και να κατασκευάσουν τα γκαράζ, όταν ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των κοινοπραξιών οι αρμόδιοι διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι όλες έθεταν σκανδαλώδεις οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη την ανάθεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την εξακόντιση στα ύψη της συμμετοχής στη χρηματοδότηση του δημοσίου με διάφορα προσχήματα, όπως οι τεχνικές δυσκολίες, το ενδεχόμενο δικαστικών εμπλοκών με ιδιοκτήτες παρακείμενων καταστημάτων ή με τροποποιήσεις του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού των θέσεων που θα νοικιάζονται μακροχρόνια κλπ.

Με δεδομένο ότι όλες οι κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό έχουν περίπου θέσει τους ίδιους όρους στις οικονομικές προσφορές τους, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι υπήρξε προσυνεννόηση και γι' αυτό θα πρέπει ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος αμέσως. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο, σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, προκειμένου να αναθέσει το έργο απευθείας σε κάποιο από τα σχήματα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, ακόμη και σε κάποιο νέο σχήμα που θα προκύψει, κάνοντας το σκάνδαλο ακόμα μεγαλύτερο!

Να σημειώσουμε ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι μειοδότης του διαγωνισμού ήταν η κοινοπραξία των τεχνικών εταιριών ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ - ΒΙΟΤΕΡ - ΓΕΚ και μάλιστα με βαθμολογία που προσέγγιζε το... "άριστα", δηλαδή 98,28 βαθμούς!Και να φανταστεί κανείς ότι για την κατασκευή των τριών γκαράζ στις πλατείες Κάνιγγος (500 θέσεις), Κολωνακίου (450 θέσεις) και Αιγύπτου (400 θέσεις) η κυβέρνηση εκτός από το χώρο που παραχωρούσε δωρεάν στους εργολάβους, τους χορηγούσε επιδότηση 950.000 δρχ. για κάθε θέση και το δικαίωμα να τα εκμεταλλευτούν για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ο μόνος όρος που έθετε ήταν στο διάστημα αυτό οι θέσεις με μακροχρόνια μίσθωση να μην ξεπερνούν το 30% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο 70% να διατηρείται ελεύθερο για καθημερινή μίσθωση.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ
Τρέχουν και δε φτάνουν!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των δαπανών εκχιονισμού των αγροτικών δρόμων του νεοσύστατου Δήμου Ζαγοράς Πηλίου, ενός κατεξοχήν αγροτικού δήμου (κατά 80%), που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη μηλοκαλλιέργεια, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως οι πρόσφατες χιονοπτώσεις - στις 17 του Μάρτη - δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους της Ζαγοράς, που δέχονται συνεχώς "χτυπήματα" τόσο από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και από τις καταστρεπτικές θεομηνίες (παγωνιά, χαλαζόπτωση, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων εκχιονιστικών μηχανημάτων οι μηλοπαραγωγοί αδυνατούν να φτάσουν στα κτήματά τους κάθε φορά που χιονίζει. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν με τις τελευταίες χιονοπτώσεις, είναι ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν στα κτήματά τους για να κάνουν τους αναγκαίους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί η παραγωγή τους από τη μυκητολογική προσβολή, σε μια περίοδο μάλιστα που το βλαστικό στάδιο των μήλων βρίσκεται στην πράσινη κορυφή και απαιτεί άμεσα φυτοπροστασία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως απαιτείται η άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των δαπανών εκχιονισμού των αγροτικών δρόμων, καθώς ο δήμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος του εκχιονισμού με μηχανήματα τρίτων. Και ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο εκχιονισμός των αγροτικών δρόμων της Ζαγοράς. Επίσης, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να προμηθεύσει το δήμο με τα αναγκαία μηχανήματα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ιδιόχρηση και η χρήση από τέκνα

Στις κυρώσεις του ΠΔ 34/95 δεν υπόκειται ο ιδιοκτήτης επαγγελματικής στέγης, όταν την παραχωρήσει σε τέκνο του, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Με το ΠΔ 34/95 προβλέπεται ότι σε καταγγελία επαγγελματικής στέγης για ιδιόχρηση, αν μέσα σε διετία από την απόδοση του μισθίου, ο ιδιοκτήτης το εκμισθώσει ή το παραχωρήσει σε τρίτο άτομο, πληρώνει μίσθωμα 50 μηνών στον ενοικιαστή.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση πρώην ενοικιαστή επαγγελματικής στέγης, ο οποίος ζητούσε την αναίρεση απόφασης του Εφετείου, το οποίο δεν είχε δεχτεί αγωγή του για να αποζημιωθεί από τον ιδιοκτήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνιδιοκτήτες κατήγγειλαν τη μίσθωση και στη συνέχεια παραχώρησαν το μίσθιο στην κόρη τους, εκμισθώνοντάς το για επαγγελματική στέγη.

Συλλήψεις για βεγγαλικά

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από τους οποίους οι δύο σοβαρά από φωτοβολίδες και βεγγαλικά. Το ίδιο διάστημα στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποίησε η αστυνομία, για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε 4.327 καταστήματα, 10 σπίτια και 7 αυτοκίνητα, βεβαιώθηκαν 158 παραβάσεις και συνελήφθησαν 150 άτομα. Κατασχέθηκαν 4.846 πιστόλια, 435.208 κροτίδες, 77.771 φωτοβολίδες, 27.930 μεταλλικά καψούλια, 674.687 παιδικά αθύρματα - βεγγαλικά, 1.213 εκρηκτικές ύλες (δυναμιτάκια) και 5 αυτοσχέδιοι εκρηχτικοί μηχανισμοί.

Προχτές η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στον Εισαγγελέα τον Τρ. Βασιλόπουλο, προσωρινό υπεύθυνο καταστήματος ψιλικών, στην οδό Σιτάκης 16 στη Λαμπρινή, γιατί διέθετε 1.940 τεμάχια κροτίδων - βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων διαφόρων τύπων, τα οποία και κατασχέθηκαν. Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος της ιδιοκτήτριας του καταστήματος Παν. Μίχα.

Παράνομη υλοτομία

Το παράνομο κόψιμο δεκάδων χιλιάδων δέντρων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο "Σύλλογος φίλων βελανιδιάς και περιβάλλοντος", στα δάση Αίνος στην Κεφαλλονιά και Μπούμστος στο Ξηρόμερο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

"Το μικρό σθένος των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών που εμπλέκονται για την προστασία των δασών", επισημαίνει ο Σύλλογος, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κορμοί δέντρων "καταλήγουν κάθε χρόνο σε τζάκια της Αθήνας, του Αγρινίου, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης".

Αίτημα του Συλλόγου είναι να προσληφθούν δασοφύλακες από τους αρμόδιους αλλά και τους όμορους δήμους και να ενεργοποιηθούν τα τοπικά συμβούλια των περιοχών, ώστε η φύλαξη των δασών να είναι πιο αποτελεσματική.

Σωρεία κατηγοριών αντιμετωπίζει ο Ανδρ. Λεγάκης

Οδηγήθηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο 32χρονος Ανδρ. Λεγάκης, που φέρεται ως δράστης της δολοφονίας του 50χρονου ανθοπώλη Μιχ. Γουλή στην Κυψέλη. Υπενθυμίζεται ότι το θύμα είχε δεχτεί δυο σφαίρες από δυο πιστόλια τύπου "Τοκάρεφ", έξω από το ανθοπωλείο του στη διασταύρωση των οδών Ευελπίδων και Ευβοίας, την περασμένη Τρίτη, ενώ σκοπός των δραστών, που παρέμεναν άγνωστοι μέχρι προχτές, ήταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ληστεία. Ο Λεγάκης συνελήφθη τυχαία, στη διάρκεια επεισοδίου που είχε στο Γαλάτσι με αστυνομικούς της ομάδας "Ζ", όταν σταμάτησαν τη μοτοσικλέτα του για έλεγχο. Τόσο αυτός όσο και ο συνεπιβάτης και συνεργός του αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς απειλώντας τους με πιστόλια και αρχικά κατόρθωσαν να διαφύγουν και οι δυο. Αργότερα, όμως, συνελήφθη ο Λεγάκης στο σπίτι διερχόμενου μοτοσικλετιστή, τον οποίο είχε εξαναγκάσει να τον πάρει μαζί του.

Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων (ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία κατ' εξακολούθηση, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κλπ.) και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αποζημίωση για υποβιβασμό εργαζόμενου

Ακόμη και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη μπορεί να αξιώσει ο μισθωτός, ο οποίος υπέστη βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη του, επειδή με τον υποβιβασμό μειώνεται ηθικά και επαγγελματικά, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενο του ΟΤΕ στην τηλεπικοινωνιακή περιφέρεια των Ιωαννίνων, για τον οποίο η εργοδοσία θεώρησε ότι καταχρηστικώς ασκούσε διευθυντικά δικαιώματα και ότι κατείχε ανώτατη επιτελική θέση εκτός "οργανικής θέσης", με αποτέλεσμα να τον υποβιβάσει. Ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου δικαιώθηκε και τελικά ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που υποχρέωνε τον ΟΤΕ να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 2.720.000 δραχμών συνολικά, από μισθούς και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Η απόφαση αυτή ανήκει στο Β Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θεωρεί ότι η αδρανοποίηση υποδιευθυντή και η ανάθεση καθηκόντων υποδεέστερων του βαθμού του συνιστούν μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου ότι η αδρανοποίηση του εργαζόμενου, ο οποίος από το 1970 μέχρι το 1983 εκτελούσε τα καθήκοντά του με επιτυχία (μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ.), υπερβαίνει κατάδηλα τα καθοριζόμενα, από την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, όρια.

Παράλληλα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι η βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σύμβασης του υποδιευθυντή συνιστά παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς του, θίγει ανεπανόρθωτα την επαγγελματική του αξία και υπόληψη, γιατί δημιουργείται η ψευδής εντύπωση στον υπηρεσιακό και κοινωνικό περίγυρο, ότι δε χρησιμοποιείται πλέον από τη διοίκηση για λόγους υπηρεσιακής ανεπάρκειας και έλλειψης ήθους.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΡΟΣΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

ετών 85

κηδεύουμε την Τρίτη 13.4.99 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Χαλανδρίου.

Η σύζυγος: Σωτηρία.

Τα παιδιά: Ρούλα και Αλέξης.

Ο εγγονός: Νικόλαος.

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ