ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποπτα παιχνίδια στα ναυπηγεία Χαλκίδας

Ομηροι των επιχειρηματικών μεθοδεύσεων οι 350 εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Παιχνίδι άγνωστων διαστάσεων με γνωστά, όμως, αποτελέσματα παίζεται τούτο τον καιρό σε βάρος, και πίσω από τις "πλάτες", των 350 εργαζομένων των "Ναυπηγείων Χαλκίδας" αρκετό διάστημα μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης από την ΕΤΒΑ στον εφοπλιστή Στ. Ηλία.

Ενώ η πωλήτρια τράπεζα κατακύρωσε τα ναυπηγεία και την πλωτή δεξαμενή "Αυλές", των δύο διαφορετικών, αλλά παράλληλων, διαγωνισμών, στον εφοπλιστή Στ. Ηλία έναντι 2,8 δισ. δρχ., η μεταβίβαση δεν έχει προχωρήσει και τούτο γιατί ο μέχρι τώρα επινοικιαστής των ναυπηγείων εφοπλιστής Α. Λελάκης δεν έχει αποχωρήσει και ούτε το "σκέφτεται". Η ιδιοκτήτρια τράπεζα ΕΤΒΑ είχε πετύχει δικαστικά έξωσή του τον προηγούμενο Γενάρη, που όμως για άγνωστους (αλλά προφανείς) λόγους δεν υλοποιήθηκε. Η νέα παράταση έξωσης που δόθηκε λήγει την Κυριακή 18 Απρίλη που σημαίνει ότι από Δευτέρα μπαίνει ο επόμενος.

Ο όμιλος Λελάκη από την πλευρά του "απειλεί" και "εκβιάζει" απ' την άλλη πλευρά την τράπεζα με το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" ένα σεβαστό ποσό που αριθμεί κάμποσα δισ. δραχμές και χρέη και οφειλές όχι μόνο προς αυτήν αλλά και προς την Εθνική, το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς που φτάνουν... αισίως τα 6 - 7 δισ. δρχ. Και όλα αυτά πέρα από κάποια 130 εκατ. δολάρια που είχε παραχωρήσει ως δάνειο, υποτίθεται η ΕΤΕ προς τον Λελάκη για τη μετατροπή του πλοίου "REGENT SKY" σε κρουαζιερόπλοιο, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, αλλά και ποτέ τα χρήματα αυτά δεν επιστράφηκαν.

"Πόντιος πιλάτος"

Η ΕΤΒΑ από την πλευρά της - και πίσω της η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο - κάπου φαίνεται να θέλει αυτή την κατάσταση, για να πάρει πίσω τα λεφτά της (καλύτερα, χρήματα του ελληνικού λαού, που διασκορπίζονται για προνόμια και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο για "επενδύσεις") όπως έχει διαμηνύσει ο σημερινός επινοικιαστής των ναυπηγείων. Βέβαια, απέρριψε την κατατεθειμένη προσφορά ύψους 2 δισ. δρχ. εξαγοράς των ναυπηγείων από εταιρία του ομίλου Λελάκη, όμως δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, αφού το σκάνδαλο τότε δε θα ήταν απλώς... καραμπινάτο, αλλά εξόφθαλμο και ανήκουστο με ποινικές και άλλες κυρώσεις.

"Καθαρές" λύσεις

Ο νέος "ιδιοκτήτης" Στ. Ηλίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι "εγώ θέλω το ναυπηγείο καθαρό απ' τα "ζουμιά" του Λελάκη", αλλά και καθαρό από τους εργαζόμενους που θέλει να απολυθούν όλοι και να επαναπροσλάβει όσους έχει "δεσμευτεί". "Αλλως", έχει δηλώσει "πρέπει η ΕΤΒΑ να μου μειώσει το τίμημα από τα 2,8 δισ. στα 300 - 500 εκατ. δρχ. για να αναλάβω εγώ".

Η κυβέρνηση, το υπουργείο και η ΕΤΒΑ απλώς... παρακολουθούν και σιωπούν ή μάλλον κάποιον ή κάποιους ευνοεί η στάση της. Είναι και αυτό μια άλλη πλευρά της νεοσυντηρητικής λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της παραγωγικής βάσης της χώρας, της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μόνο την προηγούμενη Δευτέρα, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ξεκαθαρίστηκε ότι η ΕΤΒΑ ή το δημόσιο δεν μπορούν να αναλάβουν την καταβολήτων αποζημιώσεων των εργαζομένων για λογαριασμό του Λελάκη. Τέλος, το σωματείο διεκδικεί μεν τις αποζημιώσεις, όχι όμως από το φυσικό του εργοδότη, αλλά από την... ΕΤΒΑ και το δημόσιο. Πίσω από όλα αυτά παρακολουθούν "άφωνοι" οι εργαζόμενοι που βρίσκονται μεταξύ "σφύρας και άκμονος" και κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι

Γ. Π.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκβιάζουν τους υπαλλήλους των εφοριών

Σε κατάφωρο εκβιασμό εναντίον των εφοριακών υπαλλήλων καταφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια του αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί για πάση θυσία αύξηση των φορολογικών εσόδων. Λόγος γίνεται για τις διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών περί "ελέγχου ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και επίλυσης φορολογικών διαφορών".

Σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες τις προηγούμενες μέρες γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα του ελεγκτικού έργου που πραγματοποιήθηκε το 1998 με βάση τα στοιχεία που απεστάλησαν από τις εφορίες και το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, όπως τους είχε ζητηθεί σχετικά. Στην εγκύκλιο κρίνονται μεν θετικά τα συνολικά αποτελέσματα για όλη τη χώρα, επιπλέον όμως επισημαίνεται ότι σε πολλές εφορίες παρατηρήθηκαν αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ του ελεγκτικού έργου που αρχικά είχε προγραμματιστεί και αυτού που τελικά επιτελέστηκε. Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές, τονίζεται ότι "ο προγραμματισμός του ελεγκτικού έργου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και προς τούτο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τόσο οι ελεγκτικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε υπηρεσίας, όσο και οι ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε χρονικής περιόδου". Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δε διστάζει να τονίσει μέσω της εγκυκλίου στα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών ότι "θα παρακολουθείται στενά η πορεία του ελεγκτικού έργου, τόσο ανά υπηρεσία όσο και συνολικά" για να προσθέσει με ξεκάθαρα εκβιαστικό πνεύμα: "Αρνητικές αποκλίσεις μεγαλύτερες του ποσοστού 20%, που τυχόν παρατηρούνται εφεξής, μεταξύ του αριθμού των υποθέσεων και οικονομικών ετών που προγραμματίζονται για έλεγχο και αυτών που τελικά ελέγχονται, θα εξετάζονται ιδιαιτέρως και αν αυτές είναι αδικαιολόγητες, θα λαμβάνονται τα αναγκαία σε κάθε περίπτωση μέτρα"!

Προκειμένου δε να μην ατονήσει το ελεγκτικό έργο των εφοριών κατά την περίοδο παραλαβής και επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 1999, καλούνται όλες οι ΔΟΥ να ορίσουν συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ανάλογα με τις υπάρχουσες κατά περίπτωση υπηρεσιακές δυνατότητες, που θα συνεχίσει να ασχολείται με τη διενέργεια ελέγχων. Οι υπάλληλοι αυτοί θα ορίζονται με ευθύνη των προϊσταμένων των ΔΟΥ και για όσο διάστημα θα ασχολούνται με τη διενέργεια ελέγχων δε θα ασχολούνται συγχρόνως και με την παραλαβή και επεξεργασία των δηλώσεων.


ΓΣΕΒΕΕ
Καταγγέλλει τα εξοντωτικά δημοτικά τέλη

Την εμμονή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στην επιβολή εξοντωτικών αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕΕ). Οπως τονίζει η Συνομοσπονδία, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της 1ης Απρίλη έδειξε, με την εμμονή της στις αυξήσεις, την απόσταση της πλειοψηφίας από την πραγματικότητα, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις τεκμηριωμένες θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Αγνοήθηκε, καταγγέλλει, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για αυξήσεις μέσα σε λογικά πλαίσια, με το επιχείρημα ότι οι αυξήσεις των 1.600%, 800% και 600% δεν είναι παρά "ορθολογισμός" των τιμών κοινοχρήστων χώρων, παρόλο που οι συγκριτικοί πίνακες που προσκόμισε η Συνομοσπονδία αποδεικνύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των τελών πεζοδρομίου με τις νέες αυξήσεις είναι διπλάσιο και τριπλάσιο του στεγασμένου χώρου.

Η απόφαση αυτή του δήμου, επισημαίνεται, πλήττει καίρια χιλιάδες επαγγελματίες και λειτουργεί εξοντωτικά, σε συνδυασμό με τη γενική αύξηση των δημοτικών τελών, την επιβολή του 2% και τη φορολογική αφαίμαξη που ασκείται. Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοια πολιτική αφανισμού τους και είναι αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν δυναμικά για την ανατροπή αυτής της απόφασης.


ΟΒΣΑ
Καταγγέλλει υπονομευτικές κινήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας

Την πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καταγγέλλει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), για τη στάση που τήρησε η Συνομοσπονδία στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Παναττική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. Μια στάση μέσω της οποίας η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ όχι μόνο δε στήριξε τις κινητοποιήσεις, αλλά αντίθετα προέβη σε ενέργειες που αποσκοπούσαν στην υπονόμευσή τους. Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγγέλλει η ΟΒΣΑ, ότι στις 22 Μάρτη, παραμονή της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε επιστολή προς τις Ομοσπονδίες στην οποία ανέφερε ότι η συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων (ΠΟΒΕΑΜ) που είχε προγραμματιστεί για τις 23 του Μάρτη αναβλήθηκε για τις 30 στον ίδιο χώρο. Κι αυτό, τη στιγμή που η Παναττική επιτροπή αρχικά είχε εξαγγείλει αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης για τις 22 του Μάρτη αλλά τη μετέθεσε για τις 23 μετά από την αναγγελία της ΠΟΒΕΑΜ για τη μέρα αυτή με σύμφωνη γνώμη όλων των Ομοσπονδιών και των Σωματείων που μετέχουν στην παναττική επιτροπή.

Το ΔΣ της ΟΒΣΑ καταγγέλλει ομόφωνα σαν απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και άλλων συνδικαλιστών στο συγκεκριμένο ζήτημα και τους καλεί να συναισθανθούν τις ευθύνες τις οποίες επωμίζονται έναντι των συναδέλφων τους με τέτοιες διασπαστικές ενέργειες στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ που σκοπό έχουν να εμποδίσουν την οργάνωση αγώνων ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική βάζοντας πλάτες στον αφανισμό του 50% και πάνω των μικρών ΕΒΕ. Τέλος, το ΔΣ της Ομοσπονδίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο του αγώνα, στον οποίο έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά - σιγά όλο και περισσότεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, με ή χωρίς την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ