ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Προπαγανδιστικό όργανο του ΝΑΤΟ

Ενώ επιτίθεται κατά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για τα ΜΜΕ στη χώρα αυτή, παραβλέπει και καλύπτει την τρομοκρατική επιχείρηση "πλύσης εγκεφάλου" που ασκούν με τη μονόπλευρη ιμπεριαλιστική πολεμική προπαγάνδα ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για... "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία...

"Πρέπει να τεθεί ένα τέλος στα λόγια του μίσους, στη διαστρέβλωση και την προπαγάνδα των σερβικών κρατικών ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί θέτοντας το προσωπικό και τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ παντού σε κίνδυνο"! Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου που έστειλε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αποκαλύπτοντας το ρόλο της ως υπηρέτη της ΝΑΤΟικής πολεμικής προπαγάνδας και το αντισερβικό μένος της διοίκησης της ΔΟΔ. Να σημειωθεί ότι το σχετικό δελτίο Τύπου στάλθηκε με αφορμή τις απειλές του ΝΑΤΟ να βομβαρδίσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γιουγκοσλαβίας, όπου γνωστοποιείται ότι οι απειλές αυτές "παρακίνησαν τη ΔΟΔ να συστήσει ανάσχεση και να ζητήσει από το Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, να ξεκαθαρίσει την πολιτική της Συμμαχίας αναφορικά με τους στόχους ΜΜΕ".

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΟΔ ούτε καν τα προσχήματα προσπαθεί να τηρήσει. Κι ενώ επιτίθεται κατά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για τα ΜΜΕ στη χώρα αυτή, παραβλέπει και καλύπτει την τρομοκρατική επιχείρηση "πλύσης εγκεφάλου" που ασκούν με τη μονόπλευρη ιμπεριαλιστική πολεμική προπαγάνδα ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για... "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία... Ετσι, όσον αφορά τη συμπεριφορά των εταίρων του ΝΑΤΟ σχετικά με τη μονόπλευρη ενημέρωση που δοκιμάζει την κοινή λογική, η ΔΟΔ περιορίζει την παρέμβασή της στις απειλές του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμό των ΜΜΕ της Γιουγκοσλαβίας.

Οπως αναφέρεται σχετικά στο δελτίο Τύπου, ο ΓΓ της ΔΟΔ (ο γνωστός Α. Γουάιτ) προειδοποίησε τον Χ. Σολάνα ότι "η στρατιωτική δράση εναντίον ΜΜΕ θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές των εργαζομένων δημοσιογράφων και του προσωπικού των ΜΜΕ και να οδηγήσει σε άμεσα αντίποινα". "Η λογοκρισία και η προπαγάνδα πρέπει να φανερώνονται και να καταδικάζονται (αναφέρεται προφανώς στη Γιουγκοσλαβία και όχι στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ... ), αλλά η προσφυγή σε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον ΜΜΕ δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Αναγνωρίζει τους δημοσιογράφους, το προσωπικό των ΜΜΕ και των οργανώσεων ΜΜΕ ως νόμιμους στόχους σε κάθε μελλοντική σύγκρουση".

Και προσθέτει η ανακοίνωση της ΔΟΔ προκλητικά: "Πρέπει να τεθεί ένα τέλος στα λόγια μίσους, στη διαστρέβλωση και την προπαγάνδα των σερβικών κρατικών ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί θέτοντας το προσωπικό και τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ παντού σε κίνδυνο"! Ετσι, η ΔΟΔ δε βλέπει παρά μόνο στη Γιουγκοσλαβία δημοσιογράφους "να τελούν υπό πίεση, να διώκονται και παρενοχλούνται" για τους οποίους ο Α. Γουάιτ δηλώνει πως "ο βομβαρδισμός των επίσημων ΜΜΕ δε θα τους βοηθήσει, αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της καταπίεσης". Τέλος, αφού διευκρινίζει πως "εκπροσωπεί (μόνον κάποιες και είναι φανερό τι είδους...) ανεξάρτητες ομάδες δημοσιογράφων στο Κόσσοβο και τη Σερβία", η ΔΟΔ κάνει γνωστό ότι απηύθυνε έκκληση προς την... ΕΕ, να οργανώσει έκτακτη διάσκεψη των "ανεξάρτητων ΜΜΕ της περιοχής, για να συζητηθεί πώς να κατασταλούν οι απειλές προς δημοσιογράφους και ΜΜΕ στην περιοχή"...

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ "Ρ" - "902"
Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου

Μεγάλη και συγκινητική είναι η ανταπόκριση των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη" και των ακροατών και τηλεθεατών του "902 Αριστερά στα FM" και της τηλεόρασης, που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 5 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων και τις προσεχείς μέρες θα αποσταλούν στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

Λόγω όμως της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων από πλευράς "Ρ" και "902" και της μεγάλης προσφοράς, όσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει από σήμερα να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113 - Κολωνός, με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ,ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62 που έχει ανοιχτεί από τον "Ρ" και το "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.

Αρνούμαι!

"Η σημαία του ΝΑΤΟ δε μας ταιριάζει, όπως δεν ταιριάζει σε κανένα Ελληνόπουλο. Εχω σημαία! Εχω πυξίδα! Τα συμφέροντα της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μου, την ειρήνη και φιλία όλων των λαών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία κλπ. Γι' αυτό αρνούμαι! Δε δέχομαι να μπω υπό δυο σημαίες". Υπογραφή: Νίκος Γαρδίκης, ναύτης πυροβολητής στο αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής".

Και μόνο η ανάγνωση αυτής της επιστολής συγκλονίζει. Πόσο μάλλον οι - λεπτό το λεπτό - εξελίξεις που προηγούνται και έπονται. Για παράδειγμα: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ενός από τα ξενοδοχεία της Ρόδου σε ανύποπτη στιγμή προσφέρουν ένα πλήρες σέρβις στον τάδε επίτιμο καλεσμένο του δημάρχου. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο επί των δημοσίων σχέσεων των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο. Κι ότι είναι στο νησί για να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη "φιλοξενία" των φονιάδων του αεροπλανοφόρου "Ρούσβελτ", που ζητούν να ξεχαρμανιάσουν σε κάποιο κενό μεταξύ των βομβαρδισμών στη Σερβία. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου, όπως και οι συνάδελφοί τους στην Κέρκυρα, τυπικά, δε μετέχουν στον πόλεμο. Εξυπηρετούν, όμως, όσο το ΟΧΙ τους δεν ακούγεται, τους φονιάδες των λαών της Βαλκανικής.

Οι 800 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες που ετοιμάζονται να πάνε στο θέρετρο των πολεμικών επιχειρήσεων, τυπικά θα είναι μέρος μιας "ειρηνευτικής" δύναμης. Η οποία, όμως, επίσης τυπικά, έχει πρώτη αποστολή να περιθάλψει τα θύματα των πυραύλων που εκτοξεύουν οι 5.000 χαρμάνηδες ναύτες και πιλότοι του "Ρούσβελτ". Οι 800 Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες ξεκινούν για να συμμετάσχουν σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο. Οπως πριν απ' αυτούς, διατάχθηκαν να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον πόλεμο οι στρατιώτες της 24ης ταξιαρχίας Πυροβολικού στο Λιτόχωρο. Πώς; Εγκαθιστώντας και κρατώντας καθαρές εννιά χημικές τουαλέτες που είχαν ανάγκη οι 2.500 πεζοναύτες του ελικοπτεροφόρου "Νασάου"! Ετσι ακριβώς σήμερα οι 250 μόνιμοι και έφεδροι άνδρες του αντιτορπιλικού "Θεμιστοκλής" καλούνται να αποχαιρετήσουν το βράδυ του Σαββάτου τους δικούς τους, να φιλήσουν το πάτριο έδαφος και να αναχωρήσουν για την Αδριατική. Για να κάνουν τι; Να εξασφαλίσουν πλευρική υποστήριξη πυρός στο αεροπλανοφόρο "Ρούσβελτ". Να γίνουν, δηλαδή, τμήμα της ασπίδας του, ώστε αυτό απερίσπαστο να χρησιμοποιεί όλη τη δύναμη πυρός που διαθέτει για την επίθεση στη Σερβία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που γνωρίζει ακόμα κι αυτός που έχει περάσει για μία και μόνο μέρα από το Πολεμικό Ναυτικό.

Γι' αυτό και είναι αίσχος και ντροπή η πράξη Ελλήνων αξιωματικών που έσπευσαν χτες να καθησυχάσουν το πλήρωμα του "Θεμιστοκλής", λέγοντάς τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί δήθεν δε θα μετάσχουν στον πόλεμο. Είναι διπλό αίσχος για όσους επιχείρησαν χτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης "Μπαλάσκας" να πουν στους 25 νέους ναύτες που πήραν μετάθεση για το "Θεμιστοκλής" ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά και ότι πρέπει να πουν "ευχαριστώ" γιατί αυτή η μετάθεσή τους συνοδεύεται και από μισθό 6.000 δρχ. το μήνα. Ούτε τα φέρετρα δεν τους πληρώνουν!

Το "αρνούμαι" του Ελληνα ναύτη Νίκου Γαρδίκη, όπως η κοινή επιστολή που έστειλαν χτες οι ναύτες του ίδιου πλοίου, όπως η αντίστοιχη επιστολή των στρατιωτών του ΚΕΒΟΠ, είναι πράξη τιμής για όλους μας. Ξεπλένουν την ντροπή της συμμετοχής στη σφαγή που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το "αρνούμαι" με νύχια και με δόντια. Ο πόλεμος δε γίνεται μόνο στη Σερβία. Ο πόλεμος είναι εδώ. Το ΟΧΙ μετράει πλέον μόνο ως συγκεκριμένη πράξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ