ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑ "ΟΧΙ" ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ
Είμαστε δίπλα του!

Ναύτες του "Θεμιστοκλής" καλούν τον ελληνικό λαό να εμποδίσει τη συμμετοχή του πλοίου στην αρμάδα, που σφάζει τους Σέρβους. Στο πλευρό του ναύτη Νίκου Γαρδίκη η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη". Περήφανη δηλώνει η οικογένειά του

Ενα σκαμπίλι στα μούτρα των υποταγμένων. Ενα σκαμπίλι που ο απόηχός του ακούγεται ακόμα στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όχι μόνο, αποδείχτηκε η ανοιχτή επιστολή που έστειλε προχτές ο ναύτης του αντιτορπιλικού "Θεμιστοκλής", δηλώνοντας ότι αρνείται να γίνει σφάχτης των γειτονικών λαών. Το παράδειγμά του ακολουθούν ήδη κι άλλοι. Που ξέρουν πως δεν είναι μόνοι "άβουλοι φαντάροι" σ' αυτόν τον αγώνα. "Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη βαθιά και αληθινά πατριωτική στάση του ναύτη Νίκου Γαρδίκη που περήφανα αρνήθηκε να συνεργήσει στο έγκλημα ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Είμαστε δίπλα του! Θα δουλέψουμε, ώστε να βρει μιμητές η περήφανη στάση του",δήλωσε χτες το συνδικάτο των εργατών στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα.

Η πράξη του ναύτη του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ δεν ήταν πράξη ανυπακοής προς την πατρίδα ή "διαπραγμάτευση" ενός στρατιώτη για το πώς θα υπηρετήσει την πατρίδα του όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της. Είναι πράξη πατριωτισμού και διεθνισμού από έναν νέο που "αρνείται να γίνει συνεργός στο έγκλημα, στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας που διαπράττουν οι πραγματικοί τρομοκράτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", όπως ανέφερε στην επιστολή του.

Δεν είναι μόνος, καθώς ήδη ανάλογη στάση έχουν επιλέξει στρατιώτες που υπηρετούν στο ΚΕΒΟΠ, ενώ χτες με κοινή επιστολή τους μια σειρά ακόμα ναύτες του "Θεμιστοκλής" κάλεσαν τον ελληνικό λαό να αποτρέψει τον απόπλου το πλοίου.

Στο πλευρό του βρίσκεται η οικογένεια του, που χαρακτηρίζει "ηρωική" την πράξη του, αλλά και η ΚΝΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" που χαρακτήρισαν την πράξη του απόδειξη πατριωτισμού και διεθνισμού και όλοι οι νέοι που αρνούνται να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Στο πλευρό του, ήδη, στέκονται μια σειρά προσωπικότητες που δηλώνουν ότι συγκλονίστηκαν από το γεγονός πως επιτέλους ένας Ελληνας φαντάρος βγήκε μπροστά να πει το ΟΧΙ για λογαριασμό όλων όσοι αντιστέκονται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατός του ΝΑΤΟ ο ελληνικός στρατός!

"Οποιος υπηρετεί στον ελληνικό στρατό, υπηρετεί σε στρατό κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να το γνωρίζει. Τελεία και παύλα"!

Ιδού το μεγαλείο των απογόνων εκείνων, που, πριν 50 χρόνια, έδειχναν στον Βαν Φλιτ τους Ελληνες φαντάρους και αναφωνούσαν: "Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας"!

Ιδού η δήλωση, στην οποία προέβη χτες στο "Ρ" ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χτες το πρωί είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχτεί λιποτάκτης (!) ο ένστολος πολίτης του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει στις πολεμικές βαρβαρότητες του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας.

"Θα κηρυχτεί λιποτάκτης", ήταν η θέση και του εν λόγω κυβερνητικού αξιωματούχου, μιλώντας στην εφημερίδα!

Δε συμμετέχει...

Οσον αφορά την επίσημη θέση της κυβέρνησης, διατυπώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον Δ. Ρέππα. Οταν, λοιπόν, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον στρατευμένο νέο, που αρνείται να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Σερβίας, ο Δ. Ρέππας επιδόθηκε αρχικά σε μια ...ακαδημαϊκού τύπου ανάλυση περί του τι σημαίνει στράτευση: "Πρώτα απ' όλα - είπε - όσοι υπηρετούν τη θητεία τους, έχουν διαθέσει, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπακούουν στις οδηγίες και τις εντολές των ανωτέρων τους, γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει στρατός σε μια χώρα"...

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε μια δήλωση - που προφανώς αποτέλεσε "τυφλοσούρτη" για την ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την υπογραφή του ΓΕΝ - σύμφωνα με την οποία "το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" θα αντικαταστήσει το αντιτορπιλικό "ΚΙΜΩΝ", που για αρκετά χρόνια πλέει σ' αυτήν την περιοχή της Μεσογείου, στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, μαζί με άλλα ΝΑΤΟικά πλοία". Κατά τον Δ. Ρέππα, "δε συμμετέχει το πλοίο σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας", αλλά "η παραμονή του εκεί εντάσσεται στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης και έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο"!

Συνεπώς, κατά την κυβέρνηση, "δε δικαιολογείται αυτή η αντίδραση" (σ.σ.: του ναύτη του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ).

"Θα κηρυχτεί λιποτάκτης"!

Φυσικά, ο Δ. Ρέππας δεν περιορίστηκε στα παραπάνω, αφού λίγο αργότερα τόλμησε να εκστομίσει την απειλή ότι ο στρατευμένος νέος θα κηρυχτεί λιποτάκτης, αν δεν αποδεχτεί τη συμμετοχή του στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

"Δεν είναι δυνατόν ο οπλίτης, ο ναύτης, ο σμηνίτης να διαπραγματεύεται κάθε φορά με την ηγεσία, δηλαδή με την πατρίδα, το πώς θα προσφέρει τις υπηρεσίες του", ισχυρίστηκε ο Δ. Ρέππας, παρερμηνεύοντας την ουσία των γεγονότων για να καταλήξει στην ακόλουθη δήλωση, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει η κυβέρνηση, εφόσον ο ναύτης εμμείνει στην άρνησή του: "Θα ισχύσει αυτό, το οποίο προβλέπει ο Στρατιωτικός Κώδικας. Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί λιποτάκτης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

"Πράξη πατριωτική και διεθνιστική"

Ανακοινώσεις της ΚΝΕ και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Τη στάση του ναύτη Ν. Γαρδίκη, που δήλωσε ότι αρνείται να συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις στην Αδριατική, χαιρετίζει η ΚΝΕ,χαρακτηρίζοντας την πράξη πατριωτική και διεθνιστική: "Η δήλωση ότι δε δέχεται να μπει κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται σε αυτό που λέμε κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Κανένας φαντάρος δεν είναι διατεθειμένος να χύσει το αίμα του ή αίμα άλλων λαών για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κάλεσε τη στρατευμένη νεολαία που θα κληθεί να συμμετάσχει στους σχεδιασμούς των ράμπο του Κλίντον να αντισταθεί, στο πλάι του φιλειρηνικού κινήματος και του ελληνικού λαού. Η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, όλες αυτές τις μέρες που το ΝΑΤΟ δολοφονεί το γιουγκοσλαβικό λαό, στο όνομα της δήθεν ειρηνευτικής δύναμης, δίνει την απάντηση. Κανένας φαντάρος να μη δεχτεί να υποταχθεί σ' αυτούς που χτυπούν τη ζωή και το μέλλον του λαού και της νεολαίας και απειλούν να βάλουν φωτιά σε όλη τη Βαλκανική".

Ο εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, Ανδρέας Φραγκέας,τόνισε στο "Ρ": "Καλούμε τους Ελληνες στρατευμένους και μόνιμους να μη συμμετάσχουν στις εγκληματικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε την ενέργεια του ναύτη Γαρδίκη και καλούμε όσους συμμετέχουν στο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, αξιωματικούς και εφέδρους, να τηρήσουν την ίδια στάση. Καλούμε μαζικά τη νεολαία της χώρας μας να βάλει φραγμό στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Τους καλούμε να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στο πλευρό του λαού και στο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Η προσυγκέντρωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια".

Κυβέρνηση σφαγέας και λιποτάκτης!

Χτες γράφαμε ότι μια νέα δίκη της Νυρεμβέργης, αντίστοιχη με εκείνη που δίκασε και καταδίκασε τους Ναζί για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, θα είναι η απάντηση των λαών στα εγκλήματα που διαπράττει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του χτεσινού κειμένου και τα ανθρωπόμορφα σκουλήκια (ναι, σκουλήκια!) απέδειξαν ότι αυτή, η νέα Νυρεμβέργη, όχι απλώς θα τους καταδικάσει, αλλά θα τους καταδικάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Ο πύραυλός τους, με τον οποίο εξοντώθηκαν χτες δεκάδες άμαχοι πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου (πόσοι; 70; 80; ποιος ξέρει;), ο πύραυλος που υποτίθεται ότι εκτοξεύτηκε για τη σωτηρία (!) των προσφύγων, είναι επαρκής λόγος για να στηθούν στον τοίχο της ιστορίας τα καθάρματα του ιμπεριαλισμού. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η προχτεσινή επίθεση κατά του τρένου, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η επίθεση κατά αυτοκινήτων στους δρόμους του Βελιγραδίου, και μόνο η βόμβα εναντίον των προσφύγων είναι αρκετή. Είναι αρκετή για να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο και εναντίον των συνεργατών των δολοφόνων. Είναι αρκετή η εκατόμβη που προκάλεσε χτες το ΝΑΤΟ για να εισπράξει ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του τα επίχειρα της υπογραφής της κάτω από το έγκλημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει: Οι δολοφονίες του ΝΑΤΟ στη Σερβία έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης! Μόλις χτες, τη στιγμή ίσως που ο πιλότος του ΝΑΤΟ σημάδευε τους περιπλανώμενους πρόσφυγες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η δράση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία "είναι νόμιμη"!

***

Αυτή η κυβέρνηση έχει σμπαραλιάσει κάθε έννοια δικαίου. Εχει χωθεί μέχρι το λαιμό στο αίμα που ρέει στα Βαλκάνια. Η υποτέλεια τούτης της κυβέρνησης σκοτώνει! Χτες, αυτή η συμμαχική των δολοφόνων κυβέρνηση, έδρασε ως κοινός ραγιάς. Ως δοσίλογος παλιάς κοπής. Οι "γερμανοντυμένοι" του τότε, ξαναγύρισαν σήμερα με τη στολή του ΝΑΤΟ! Εφτασε χτες η κυβέρνηση του κ. Σημίτη στο σημείο να δηλώσει κάτι που μόνο στις πιο μαύρες μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας είχε ακουστεί: Οτι ο στρατός της Ελλάδας είναι ΝΑΤΟικός στρατός! Τόλμησε, τούτη η κυβέρνηση, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αλήστου μνήμης εποχές που ο αστικός πολιτικός κόσμος της χώρας υποδεχόταν τους Αμερικανούς, για να τους δείξει τους Ελληνες φαντάρους και να αναφωνήσει, σε άπταιστη διάλεκτο μπανανίας: "Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας"! Χτες, μόλις ο ναύτης του "Θεμιστοκλής" τάραξε τα ήρεμα νερά του κυβερνητικού βούρκου, του βούρκου της υποταγής στην οποία τσαλαβουτούν οι σύμμαχοι του Κλίντον (σ.σ.: είναι σύμμαχοι και του πιλότου που εκτέλεσε τους άμαχους πρόσφυγες), ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, δήλωναν προς το "Ρ": "Οποιος υπηρετεί στον ελληνικό στρατό, υπηρετεί σε στρατό χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ. Τελεία και παύλα"!

***

Ο ένστολος Ελληνας πολίτης του "Θεμιστοκλής", που αρνήθηκε να υπαχθεί στις διαταγές των δολοφόνων των Σέρβων, ο ναύτης που αρνήθηκε να συνδέσει το όνομα το δικό του και της πατρίδας του με τα πληρώματα του ΝΑΤΟικού ολέθρου, ο στρατευμένος νέος που είπε "όχι" σε κείνους που θέλουν να τον στείλουν να πολεμήσει στο πλευρό όσων βομβαρδίζουν αμάχους σε τρένα και προσφυγικούς καταυλισμούς, είναι ο κατήγορος και όχι ο κατηγορούμενος. Είναι αυτός που κατηγορεί την κυβέρνηση για λιποταξία από τα συμφέροντα του λαού και του τόπου!

***

Το Σύνταγμα, στο άρθρο 2 αναφέρει: "Η Ελλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ λαών και κρατών". Το Σύνταγμα στο άρθρο 4 αναφέρει: "Κάθε Ελληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων". Αυτά λέει το Σύνταγμα της κυβέρνησης, που η ίδια το κουρελιάζει. Η κυβέρνηση, που τόλμησε να απειλήσει τον ναύτη και να τον αποκαλέσει λιποτάκτη, ας απαντήσει: Τι από όλα αυτά που αναφέρει το Σύνταγμα καλείται να προασπίσει το πλήρωμα του "Θεμιστοκλής", που η κυβέρνηση το στέλνει να επανδρώσει την αρμάδα των σφαγέων του ΝΑΤΟ;

ΟΧΙ. Η "λιποταξία" από το στρατό των ΝΑΤΟικών σφαγέων, είναι ένδειξη ελάχιστου πατριωτισμού. Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα! Κανένας Ελληνας που υπηρετεί την πατρίδα δεν υποχρεούται να υπηρετήσει τα τάγματα που σπέρνουν το θάΝΑΤΟ! Κανένας οπλίτης, σμηνίας ή ναύτης του ελληνικού στρατού δεν πρέπει να λερώσει τα χέρια του με το αίμα των λαών των Βαλκανίων! Ο κ. Σημίτης και οι υφιστάμενοί του πρέπει να μείνουν μόνοι τους στον κατάλογο των λιποτακτών. Των λιποτακτών από τα συμφέροντα του λαού και του τόπου και των προσκυνημένων στη συμμορία των δολοφόνων.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι αρκετή η εκατόμβη που προκάλεσε χτες το ΝΑΤΟ για να εισπράξει ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του τα επίχειρα της υπογραφής της κάτω από το έγκλημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει: Οι δολοφονίες του ΝΑΤΟ στη Σερβία έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης! Μόλις χτες, τη στιγμή ίσως που ο πιλότος του ΝΑΤΟ σημάδευε τους περιπλανώμενους πρόσφυγες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η δράση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία "είναι νόμιμη"!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να μείνει στο Ναύσταθμο!

Συναγερμός σήμανε στο λιμάνι η είδηση ότι το "Θεμιστοκλής" φεύγει για την Αδριατική. Διάβημα σήμερα στο Ναύσταθμο. Συγκέντρωση το Σάββατο στη Σαλαμίνα

"Συναγερμός" έχει σημάνει στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στο λιμάνι του Πειραιά, στο άκουσμα της είδησης ότι το Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" θα αναχωρήσει για την Αδριατική, απ' όπου τα ΝΑΤΟικά καράβια χτυπούν και ματώνουν το γιουγκοσλάβικο λαό! Η αντίδραση των εργατών, της νεολαίας και συνολικά του λαού της πόλης πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, τονίζουν οι φορείς της πόλης. Σήμερα συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία της πόλης, εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης καθώς και άλλων φορέων του Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα απαιτήσουν να μην αναχωρήσει το Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" για την Αδριατική, να μη συμμετάσχει η χώρα στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Για τον ίδιο σκοπό οι παραπάνω φορείς διοργανώνουν το Σάββατο 17 του Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, συγκέντρωση στο λιμάνι της Σαλαμίνας και καλούν όλο το λαό της πόλης να συμμετάσχει και να απαιτήσει να μην περάσει τα ελληνικά σύνορα κανένας Ελληνας φαντάρος!

"Επί ποδός",βρίσκονται από χτες τα εργατικά σωματεία του Πειραιά, οι επιτροπές ειρήνης αλλά και άλλοι φορείς, φτιάχνουν ανακοινώσεις και καλούν τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Πειραιά να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αντιπολεμική τους δράση ΤΩΡΑ!Να πάρουν κάθε πρωτοβουλία για την πιο αποφασιστική και μαζική τους συμμετοχή ενάντια σε κάθε αντιιμπεριαλιστική δράση. Να καταδικάσουν τη συμμετοχή της χώρας στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της. Επίσης, τα σωματεία ανατύπωσαν την επιστολή που έστειλε ο Ν. Γαρδίκης στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τις πολιτικές νεολαίες, με την οποία εξηγεί γιατί αρνείται να ακολουθήσει το πλοίο στο οποίο υπηρετεί τη θητεία του στην Αδριατική, που κάνει, όπως σημείωσαν συνδικαλιστές, περήφανη τη νεολαία της χώρας.

Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
"Το πλοίο δεν πρέπει να φύγει!"

Μετά τον Ν. Γαρδίκη και άλλοι ναύτες του αντιτορπιλικού με επιστολή τους καλούν το λαό να αποτρέψει την αποστολή του πλοίου στην Αδριατική

Ηταν ένας, έγιναν πολλοί, θα γίνουν ακόμα περισσότεροι... Το μήνυμα αυτό "εκπέμπουν" με επιστολή τους από το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ναύτες που κάνουν τη θητεία τους και δηλώνουν ότι "οι ναύτες και το πλήρωμα του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι κρέας για τα κανόνια. Δεν έχει καμιά δουλιά το πλοίο μας έξω από τα σύνορα!".

"Το πλοίο δεν πρέπει να φύγει",δηλώνουν με την επιστολή τους οι ναύτες του Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και ζητούν από τον ελληνικό λαό να αποτρέψει αυτή την αποστολή. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Η αποστολή του πλοίου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην Αδριατική μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Το καράβι δεν πάει για εκπαιδευτικό σκοπό εκεί. Θα ενταχθεί σε ΝΑΤΟική διοίκηση (SNFM) και θα συμμετέχει με τον ένα ή άλλο τρόπο στην υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και βομβαρδισμών που εξαπολύονται από την Αδριατική. Οι διαβεβαιώσεις περί μη συμμετοχής δε μας πείθουν. Αλλωστε, άλλο ήταν αρχικά το δρομολόγιο του πλοίου και τώρα το στέλνουν στην Αδριατική.

Τα χρήματα που μας υπόσχονται για δόλωμα δε θα μας κάνουν σύμφωνους με αυτή την αποστολή. Οι ναύτες και το πλήρωμα του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι κρέας για τα κανόνια. Δεν έχει καμιά δουλιά το πλοίο μας έξω από τα σύνορα!

Το πλοίο δεν πρέπει να φύγει!

Να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι αν φύγει θα γίνει χωρίς τη θέληση τη δική μας και των γονέων μας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να αποτρέψει αυτή την αποστολή. Εμείς υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με το λαό. Ενάντια στη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Να σταματήσει να παρέχει η χώρα μας διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ".

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Αλληλέγγυοι στον στρατευμένο πολίτη

"Εχει όλη τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας ο στρατευμένος πολίτης που βλέπει μ' αυτό τον τρόπο τα καθήκοντά του απέναντι στην πατρίδα. Παράλληλα είμαστε όλοι αγανακτισμένοι από την πρωτοφανή βαρβαρότητα και την απροκάλυπτη καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς νομικού καθεστώτος, τα οποία κερδήθηκαν με πολύ κόπο και πολύ αίμα μετά τον πόλεμο. Η γελοιοποίηση, από το ΝΑΤΟ και την Αμερική, των θεσμών που πληρώθηκαν με εκατομμύρια νεκρούς από όλους τους λαούς της Ευρώπης, δεν μπορεί παρά να ξεσηκώνει τη μεγαλύτερη δυνατή αγανάκτηση σε κάθε συνειδητό πολίτη. Είμαστε αλληλέγγυοι με το φιλότιμο του στρατευμένου αυτού πολίτη και να πούμε επίσης ότι δεν πρέπει οι Ελληνες στρατιώτες να υπηρετήσουν τους αντιανθρώπινους και βάρβαρους σκοπούς της Συμμαχίας".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πράξη ανδρείας και πατριωτισμού

Την ανάγκη στήριξης κάθε Ελληνα οπλίτη, ναύτη και σμηνίτη που αντιτάσσεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αρνείται να ενταχθεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζει ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής.

Αναφορικά με την άρνηση ναύτη του πλοίου "Θεμιστοκλής" να μεταβεί στην Αδριατική, για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό στόλο που βομβαρδίζει τους Γιουγκοσλάβους, τονίζει: "Στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες, που μόνο πατριωτικές μπορούν να χαρακτηριστούν και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού μας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές της άρχουσας τάξης. Και το 1919, πριν από τη Μικρασιατική εκστρατεία, πολλοί φαντάροι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καταλαβαίνοντας πως αυτή μόνο δεινά θα προκαλέσει. Αυτοί οι στρατιώτες καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο και εκτελέστηκαν.

Αλλά και το 1941, όταν τα χιτλερικά στρατεύματα προέλαυναν προς την Αθήνα, αξιωματικοί και ναύτες αψήφησαν διαταγές και οδηγίες και με κίνδυνο της ζωής τους οδήγησαν τα πολεμικά πλοία αρχικά στην Κρήτη και από εκεί στη Μέση Ανατολή, όπου και συνέχισαν τον πόλεμο ενάντια στους Ναζί.

Αυτοί οι άνθρωποι παρανόμησαν; Ηταν παράνομες οι ενέργειές τους; Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πατριώτες. Και σήμερα, εφόσον ο λαός μας αντιστέκεται και δε θέλει τη συμμετοχή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι πράξη ανδρείας και πατριωτισμού, Ελληνες στρατευμένοι να βοηθούν τον αγώνα των λαών για τη λευτεριά τους".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
Είναι πολιτική πράξη

"Θεωρώ την πράξη του ναύτη μια πολιτική πράξη, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του πλοίου στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ. Είναι μια πράξη συνείδησης που θα μπορούσε να κάνει και σε περίπτωση μη εμπλοκής της χώρας σε παρόμοιες ενέργειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ