ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωρα "μηδέν" για τα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Καμιά απολύτως δέσμευση δεν ανέλαβαν ΕΤΒΑ και υπουργείο Ανάπτυξης απέναντι στους εργαζόμενους, που διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα, ούτε για τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου, ούτε για τις θέσεις εργασίας

Καμία απολύτως απάντηση, ούτε καν υποσχέσεις, δεν απέσπασε από τον υποδιοικητή της ΕΤΒΑ κ. Νικόλη και την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,το σωματείο εργαζομένων στα "Ναυπηγεία Χαλκίδας",κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους χτες. Σύμφωνα με την - εξαιρετικά φειδωλή - ενημέρωση που έγινε από τους συνδικαλιστές μετά τη λήξη των συναντήσεων, τόσο ο υποδιοικητής, όσο και η υφυπουργός αρνήθηκαν να αναλάβουν την οποιαδήποτε δέσμευση για το μέλλον των 350 θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι των "Ναυπηγείων Χαλκίδας" μετέβησαν στην Αθήνα, όπου και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την ΕΤΒΑ και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία" και "Η Εύβοια πεθαίνει από την ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία",ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν για πολλές ώρες στη Συγγρού, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΕΤΒΑ, αλλά και στη Μιχαλακοπούλου, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων βρίσκονται προ των πυλών της ανεργίας, μετά την εφαρμογή από την ΕΤΒΑ δικαστικής απόφασης έξωσης του μέχρι πρότινος μισθωτή Α. Λελάκη,προκειμένου να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στον πλειοδότη του διαγωνισμού πώλησης, εφοπλιστή, Στ. Ηλία.Η Τράπεζα επιχείρησε, μάλιστα, να βάλει λουκέτο στα ναυπηγεία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που προχώρησαν στην κατάληψη των εγκαταστάσεων.

Ο Α. Λελάκης έχει εξαφανιστεί κι έτσι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση απέναντί τους, ενώ για να το κάνει ζητά από την ΕΤΒΑ τη μείωση του τιμήματος των 2,8 δισ. δραχμών που θα καταβάλει για τα ναυπηγεία, κάτι που η τράπεζα δεν αποδέχεται.

Χτες, με τις άκαρπες συναντήσεις οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έως ότου διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματά τους και οι θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι τα ναυπηγεία δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τα παραπάνω.

Απολύσεις στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε απολύσεις 60 εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ προχώρησε χτες, με γραπτή κοινοποίηση, η πρόεδρος της εταιρίας, Γκαμπριέλα Τραμπουλέι,κλιμακώνοντας έτσι τις προκλήσεις προς τους εργαζόμενους που έχουν εννιά μήνες απλήρωτοι και οξύνοντας την κρίση που μαστίζει για πολύ καιρό την άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και ζητώντας λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ, Θανάσης Μητρούδας,σε δήλωσή του στο "Ρ" χαρακτήρισε τις απολύσεις παράνομες και πρόσθεσε: "Το θέμα είναι πολιτικό και απαιτείται παρέμβαση της πολιτείας για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο. Ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία τώρα που ο ελληνικός λαός και ολόκληρα τα Βαλκάνια είναι ανάστατα με τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, να χτυπήσουν ξανά τους εργαζόμενους και την παραγωγική βάση της χώρας".

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, χθες το πρωί, πορεία διαμαρτυρίας από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στον ΟΑΕΔ, όπου κατέθεσαν στη διοίκηση του Οργανισμού γραπτό αίτημα για να τους δοθεί το επίδομα αφερεγγυότητας που καταβάλλεται στους εργαζόμενους εταιριών που έχουν κηρύξει πτώχευση.

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στην Εμπορική Τράπεζα όπου αντιπροσωπεία του σωματείου είχε συνάντηση με το διευθυντή, υπεύθυνο για δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, κ. Πούλιο, απ' τον οποίο ζήτησαν να γίνει κάποια διευθέτηση για να εξασφαλιστούν στη ΒΑΛΚΑΝ τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει. Ο κ. Πούλιος ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι το θέμα έχει ξεφύγει τώρα από τη δικαιοδοσία της Τράπεζας και έγκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει.

Προχτές επισκέφθηκε τους εργαζόμενους αντιπροσωπεία τουΠΑΜΕ,από τους Γιώργο Μαυρίκο και Φίλιππα Γεωργουδάκη.Οι συνδικαλιστές μίλησαν στους συγκεντρωμένους εργάτες για τους σκοπούς της κίνησης και τις πρωτοβουλίες που παίρνει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ "ΣΟΦΤΕΞ"
Λένε ΟΧΙ στους εκβιασμούς

Χίλιοι σε διαθεσιμότητα. Από τις 7 Απρίλη έχει διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου. Ομοβροντία πιέσεων για να προσυπογράψουν οι εργαζόμενοι τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει η "Λόκριτς" και ανέλαβε να επιβάλει η κυβέρνηση

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι της "ΣΟΦΤΕΞ",που τις τελευταίες μέρες δέχονται μια ομοβροντία εκβιασμών προκειμένου να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο, με το οποίο ανατρέπονται συνολικά οι εργασιακές σχέσεις. Αυτή τους την απόφαση ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες το σωματείο τους, σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της επιχείρησης και τους ίδιους.

Πέρα από τις καταγγελίες για το σκανδαλώδες χάρισμα της επιχείρησης στη "Λόκριτς",η συνέντευξη αποτέλεσε μια κραυγή αγωνίας. Αυτή τη στιγμή στα πλαίσια των εκβιαστικών και τρομοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγική διαδικασία!Η ΔΕΗ, εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία, έχει κόψει από τις 7 Απρίλη το ρεύμα.

Οπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του σωματείου, η "ΣΟΦΤΕΞ" λειτουργεί πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν λίγα χρόνια έφτασε και κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με 60% και στις ελληνικές εξαγωγές χάρτου το 90%. Μετά τη συνεχή συστηματική υπονόμευση από την κυβέρνηση, προς όφελος των ανταγωνιστικών εταιριών, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για τους τρεις υποψήφιους αγοραστές που κατέθεσαν δεσμευτικές προτάσεις, αναφέρθηκε ότι ο ένας ήταν χειρότερος από τον άλλο, ενώ η επιλεχθείσα κοινοπραξία "Λόκριτς" κατάφερε να αποσπάσει τη ρύθμιση που απαιτούσε από την κυβέρνηση σαν να ήταν κυβέρνηση σε κράτος - μπανανία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η "ΣΟΦΤΕΞ" όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνα, αλλά, αν λειτουργήσει κανονικά, μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη. Σε περίπτωση που η "ΣΟΦΤΕΞ" πουληθεί, οι νέοι ιδιοκτήτες θα βρουν στα ταμεία της εταιρίας περίπου 8 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ οι παραγγελίες που έχει αυτή τη στιγμή είναι τέτοιου μεγέθους που για να παραδοθούν, απαιτούνται εργασίες μηνών.

Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις περί αφερεγγυότητας της συγκεκριμένης κοινοπραξίας, αφού - όπως επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι - "αν μπροστά σε ένα χορό δισεκατομμυρίων, εκβιάζουν την κυβέρνηση και αυτή, με τη σειρά της, τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν όλα τα δικαιώματά τους, για να κερδίσει η κοινοπραξία 300 εκατομμύρια το χρόνο, τότε μάλλον πρόκειται για τυχοδιώκτες που δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά η λειτουργία της "ΣΟΦΤΕΞ"".

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,στα πλαίσια... μεσολαβητικής προσπάθειας που ανέλαβε, υπέδειξε στο σωματείο να προσυπογράψει το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς που προτείνουν ως "σχέδιο συλλογικής σύμβασης" (!) οι Αμερικανοί της "Λόκριτς"! Εξάλλου, σε επιστολή που έστειλε χτες η ΓΣΕΕ στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, γίνεται λόγος για "διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα και με αμοιβαία κατανόηση", διατυπώνεται το αίτημα για ανάκληση των διαθεσιμοτήτων, αλλά δεν αναφέρεται ούτε λέξη για το κατάπτυστο αντεργατικό κείμενο της "Λόκριτς", το οποίο ανέλαβε να προωθήσει η ίδια η κυβέρνηση, εκβιάζοντας ωμά τους εργαζόμενους.

Χτες το σωματείο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της εταιρίας για παράνομες και καταχρηστικές διαθεσιμότητες.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της "ΣΟΦΤΕΞ" έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την Τρίτη θα συγκληθεί το ΔΣ του σωματείου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ.

Αντεργατικά τεχνάσματα τεχνικής εταιρίας

Αδεια για "εκτέλεση εργασιών από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, σε καθημερινή βάση, Σάββατα, Κυριακές και αργίες" (!), ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας Λήμνου η τεχνική εταιρία "Σταντίδης - Γεωργακόπουλος",που έχει αναλάβει το έργο ανακατασκευής του λυκείου Μύρινας!

Το επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί να στηρίξει τις παράλογες αξιώσεις της είναι πως ο διαθέσιμος χρόνος ως τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και λήγει η προθεσμία, "είναι πάρα πολύ ανεπαρκής". Μάλιστα, για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά της αυτό, έφτασε στο σημείο να ζητήσει βεβαίωση από το Σωματείο Οικοδόμων για τον αριθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στο νησί από τις 27/8/98 έως σήμερα,προκειμένου η βεβαίωση αυτή - όπως αναφέρει στο έγγραφο που έστειλε στο σωματείο - "να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο για την παράταση της λήξης της προθεσμίας του έργου"!

Γίνεται έτσι φανερή η προσπάθεια της εταιρίας να μετακυλήσει τις ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου στις απεργίες των οικοδόμων και όχι σε παραλείψεις που έγιναν. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να καλύψει την καθυστέρηση με καταστρατήγηση του 7ωρου και 5ήμερου, ζητώντας μάλιστα γι' αυτό και νομική κάλυψη!

Να σημειώσουμε ότι το "έργο" το έχουν ξαναδεί οι κάτοικοι της Λήμνου και συγκεκριμένα στην κατασκευή της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου από την εταιρία "Κοροντζής", η οποία επίσης είχε προβάλει ανάλογες αξιώσεις, ενώ είχε φτάσει στο σημείο να σύρει στα δικαστήρια συνδικαλιστές, όταν αυτοί εναντιώθηκαν στα σχέδιά της.

Συνέλευση συνταξιούχων

Την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη η Ενωση Συνταξιούχων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Νήσων.Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο απολογισμός δράσης, ο οικονομικός απολογισμός και έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, εκλογή εφορευτικής επιτροπής και απόφαση για διεξαγωγή εκλογών. Η πρόταση για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι από τις 23 Απρίλη ως τις 29 του ίδιου μήνα.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ