ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα μεταλλεία

Με νύχια και δόντια αντιδρούν οι κάτοικοι του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου της Χαλκιδικής - χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν - προκειμένου να εμποδίσουν την πολυεθνική εταιρία TVX HELLAS, να επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή τους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν χτες κάτοικοι της περιοχής κατά της πολυεθνικής εταιρίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι:

  • Η εταιρία προχώρησε σε εργασίες στις πλαγιές του Στρατωνικού όρους (Ολυμπιάδα) της Χαλκιδικής, χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια.
  • Δεν υπάρχει προέγκριση χωροθέτησης της συγκεκριμένης περιοχής.
  • Είναι αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο κατακυρώθηκε στην εταιρία όλη η έκταση των μεταλλείων, επειδή βρίσκεται σε δασικό και αρχαιολογικό χώρο.
  • Η εκμετάλλευση των μεταλλείων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.
  • Καταστρατηγείται και παραβιάζεται η πολεοδομική νομοθεσία για τα απόβλητα και υπόγεια ύδατα, καθώς και οι διατάξεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση με νόμο που πέρασε από τη Βουλή το Δεκέμβρη του 1995 μεταβίβασε την εκμετάλλευση των λατομείων της Ολυμπιάδας από την εταιρία "Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ" στην πολυεθνική "TVX HELLAS ΑΕ". Η υπόθεση αφορά έκταση 50.ΟΟΟ στρεμμάτων - ένα μεγάλο μέρος καλύπτεται από δάση - το οποίο από την εκμετάλλευση θα καταστραφεί.

Τέλος, μεταξύ των δραστηριοτήτων που προγραμματίζει η πολυεθνική εταιρία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής είναι υπόγειο μεταλλείο, μονάδα λιθογόμωσης δυναμικότητας 1.075 τόνων την ημέρα, εργοστάσιο επεξεργασίας, χώρος αποθήκευσης αποβλήτων και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αμοιβή στους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσιογράφους

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημοσιογράφοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αμείβονται με συμβολικό μισθό που θα είναι ίσος, τουλάχιστο, με το μισό των αμοιβών του εσωτερικού συντάκτη, όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι) και ΕΙΗΕΑ (ιδιοκτήτες). Την απόφαση αυτή πήρε χτες ο Αρειος Πάγος, απορρίπτοντας αίτηση του Ανδ. Κουρή, ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία επιδικάστηκε το ποσό των 8.094.000 δραχμών, ως οφειλόμενες αποδοχές σε δημοσιογράφο, που εργάστηκε στο συγκρότημα Κουρή για το διάστημα από 1-1-1991 μέχρι 1-1-1995.

Το δικαστήριο βασίστηκε στο άρθρο 3 της συλλογικής σύμβασης της ΕΣΗΕΑ που ορίζει ότι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά σε εφημερίδες ως συντάκτες, εφόσον δεν έχουν προϋπηρεσία, θα παίρνουν ως συμβολικό μισθό μαθητείας το μισό του βασικού μισθού του 1ου κλιμακίου εσωτερικού συντάκτη και θα ασφαλίζονται στο ταμείο των δημοσιογράφων το ΤΣΠΕΑΘ. Σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, ο χρόνος μαθητείας δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσιογράφων εργάζονται στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα - και μιλάμε για ολόκληρα χρόνια - χωρίς να λαμβάνουν ούτε μία δραχμή αμοιβή, αλλά μόνο με την προσδοκία πως κάποτε θα καταφέρουν "να μπουν στο μισθολόγιο". Μάλιστα, στις περιπτώσεις που τολμήσουν να ζητήσουν αμοιβή, συνήθως απολύονται από τους εργοδότες τους. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ γι' αυτό το μεσαιωνικό φαινόμενο που πλήττει τους νέους δημοσιογράφους μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Κηδεύτηκε ο Αλέκος Κολιγιάννης

Πέθανε την Τετάρτη και κηδεύτηκε προχτές Πέμπτη ο σύντροφος Αλέκος Κολιγιάννης,από την Ελλοπία Βοιωτίας, αδελφός του αείμνηστου Α Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη.

Ο σύντροφος Αλέκος εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα από νεαρή ηλικία και ανάλωσε όλη τη ζωή του για τα δίκια της Εργατικής Τάξης, για το λαό και τον τόπο. Πάλεψε με συνέπεια για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Μεγάλωσε σε μια φτωχή, πολυμελή αγροτική οικογένεια, που έδωσε πολλά στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Συμμετείχε ενεργά, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, και στη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του.

Ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, υπέστη όλες τις διώξεις και κατατρεγμούς από τις δυνάμεις του ντόπιου φασισμού, του δοσιλογισμού και της μισαλλοδοξίας. Τον συνέλαβαν, τον πέρασαν από στρατοδικείο όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στις φυλακές και τα κάτεργα της Θήβας, της Χαλκίδας, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας, της Κεφαλονιάς και της Ακροναυπλίας. Κρατήθηκε δέσμιος μέχρι το 1958.

Την εποχή της καταδίκης του σε θάνατο, ήταν ήδη σιδηροδέσμιος και καταδικασμένος σε θάνατο και ο αδελφός του ο Τάκης. Η μέρα που οι φασίστες στρατοδίκες καταδίκασαν τον Αλέξη ήταν χαρακτηριστική. Ηταν, τότε, που είχε απελευθερωθεί το Καρπενήσι από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ο βασιλικός επίτροπος του στρατοδικείου είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα καταδικάζουμε σε θάνατο τον Αλέξη Κολιγιάννη, ενώ ο άλλος αδελφός του Κώστας Κολιγιάννης είναι στο Καρπενήσι που έχει καταληφθεί".

Μετά την αποφυλάκισή του ο σύντροφος Αλέξης εντάσσεται στην ΕΔΑ και είναι από τους πρωτεργάτες της στο χωριό του και στην Επαρχία Θήβας.

Η χούντα τον συλλαμβάνει ξανά το 1967 και μέχρι το 1971 τον κρατά εξόριστο σε Γιάρο και Λέρο μαζί με χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού.

Η στάση του στις φυλακές και εξορίες ήταν σταθερή, υποδειγματική και ακλόνητη στα ιδανικά για ένα καλύτερο, σοσιαλιστικό κόσμο. Εκεί έμαθε γράμματα και μορφώθηκε. Με τη διάσπαση στο Κόμμα το 1968, δίνει αποφασιστικά τη μάχη κατά του αναθεωρητισμού και υπερασπίζει την ενότητα του Κόμματος στη βάση της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας.

Μέλος του ΚΚΕ, ο σύντροφος Αλέξης, έγινε σε νεαρή ηλικία, το 1941. Τίτλο τιμής που τον κράτησε επάξια για 58 ολόκληρα χρόνια, σε όλες τις μπόρες και τους κατατρεγμούς, αλλά και στις πρόσφατες μεγάλες δυσκολίες μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και στη Σοβιετική Ενωση, δεν κλονίστηκε και δεν ταλαντεύτηκε ούτε στιγμή. Εδωσε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στους αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος.

Το στερνό χαιρετισμό εκ μέρους των κομμουνιστών Στερεάς - Εύβοιας απηύθυνε ο Π. Μπακόλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.

Υστατο χαίρε στον Σπύρο Γαβριελάτο

Αυτές τις μέρες της Ανάστασης έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής σύντροφος και αδελφός μας Σπύρος Γαβριελάτος. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν δεκάδες φίλοι και συναγωνιστές που έζησαν μαζί του στην Εθνική μας Αντίσταση και στις φυλακές. Το νεκρό αποχαιρέτισαν εκ μέρους του ΚΚΕ (ΚΟΑ) ο σύντροφος Χρίστος Κανδαλιώτης και εκ μέρους των συμπατριωτών του ο σύντροφος Σπύρος Σταμάτος.

Ο σύντροφός μας Σπύρος, ο γνωστός σ' όλους μας Σπερχειός, το αγροτόπαιδο της Κεφαλονιάς, από νεολαίος δέθηκε με τα ιδανικά του ΚΚΕ και πήρε δραστήριο και ενεργό μέρος στον αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ του νομού, ζυμωμένος με τις αρετές και τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, θα βρίσκεται πάντα αθόρυβα και σεμνά στην πρωτοπορία των αγώνων.

Πάνω από 60 χρόνια πρόσφερε σταλαγματιά σταλαγματιά τη ζωή τους στους αγώνες του λαού μας και στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, που τον γαλούχησε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και την προκοπή του λαού μας.

Καταδικασμένος σε θάνατο για τη δράση του στην Αντίσταση, για πάνω από 20 χρόνια πέρασε απ' όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας μας και τελευταία γνώρισε και έζησε το χουντικό στρατόπεδο της Λέρου. Στα κάτεργα των μελλοθανάτων, τις φυλακές της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας, πάντα στην ακτίνα απομόνωσης, θα τον βρίσκουμε σχεδόν κάθε μέρα στα κάγκελα της ακτίνας και στα πειθαρχία να αγωνίζεται, να παλεύει για μια μέρα ανάσας στη φυλακή, για τα ζητήματα των συγκρατουμένων του.

Ο αγαπητός μας Σπερχειός, ο πάντοτε συνετός, ψύχραιμος, αποφασιστικός και αταλάντευτος, ο Σπερχειός ο μιλήχειος και ευγενικός που παντού και πάντοτε κέρδιζε, μα και επέβαλε το σεβασμό από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους δεσμοφύλακες των φυλακών, αλλά και από τους χιλιάδες συναγωνιστές που τον γνώρισαν, τη βαθιά εκτίμηση και αγάπη που με τη ζωή του κατακτά κάθε ολοκληρωμένος και ακέραιος κομμουνιστής, στέκει και μένει ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα αγωνιστή.

  • Στη μνήμη του οι σύντροφοι Διονύσης και Κώστας Γεωργάτος αντί για στεφάνι προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο Κόμμα που τόσο αγάπησε.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων,με την ολόπλευρη συμπαράσταση του Δήμου Ασπροπύργου,πραγματοποιούν εκδήλωση - μνημόσυνο αύριο Κυριακή 18-4-99 στις 10.30 π.μ.,στη θέση "Αγία Σωτήρα" 16ο χλμ. Αθηνών - Κορίνθου, Λίμνη Κουμουνδούρου, για να τιμήσουν τους 5 πατριώτες αγωνιστές του Ασπροπύργου, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 15-4-1944. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλ.: 8234.296 - 8222.952 - 38.44.853.
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 18-4-99,στις 10.30 π.μ.,εκδήλωση στα Αμπέλια Ομβριακής,για να τιμήσουν τη μνήμη των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 9 του Απρίλη 1944 από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές. Πούλμαν αναχωρεί στις 9 π.μ. από την πλατεία Πάρκου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 31.858 και 37.989.
  • Η ΝΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ της ΠΕΑΕΑ, τα ΔΣ Παραρτημάτων του Ν. Τρικάλων ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή 18-4-99 στις 11 π.μ. για να τιμήσουν την επέτειο των 55 χρόνων από τον απαγχονισμό από τους Γερμανούς κατακτητές των 5 Ηρώων ΕΠΟΝιτών.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ (Κέντρο) της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή του σήμερα 17-4-99 στις 8 μμ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς). Θα υπάρχει πλούσιος λαχνός.
  • Συνέλευση

    Το Παράρτημα Λουτρών Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λουτρών Αιδηψού

    .

    Αλληλεγγύη στην Κούβα

    Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.Ο λογαριασμός αυτός είναι στα ονόματα των δύο μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σερετάκη και Δ. Παπαδημητρίου.

    Συνδιασκέψεις ΚΝΕ

    Με φιλόδοξους στόχους και αισιοδοξία για την παραπέρα πορεία και ανάπτυξη της Οργάνωσης, συνεχίζονται οι Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) σε επίπεδο πόλεων και νομαρχιών, οι οποίες ολοκληρώνονται μέσα στον Απρίλη.

    Το πρόγραμμα των Συνδιασκέψεων για το διήμερο είναι:

    • Σήμερα Σάββατο:

    - Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη Αθήνας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

    - Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Αχαϊας.

    • Αύριο Κυριακή:

    - Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Αρτας.

    - Συνδιάσκεψη Περιοχής Θεσσαλίας.

    • Επίσης την Τρίτη 20 Απρίλη, θα γίνουν οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
    Εκλογοαπολογιστική Μακρονησιωτών

    Η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) δεν πραγματοποιήθηκε στις 15-4-99, λόγω μη απαρτίας των μελών της. Θα πραγματοποιηθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ την Πέμπτη 22-4-99 στις 5 μμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Καλούνται τα μέλη της ΠΕΚΑΜ, έγκαιρα να τακτοποιηθούν οικονομικά και να μετάσχουν μαζικά στη ΓΣ. Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 91-93, 3ος όρ.), έως τη Δευτέρα 19-4 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, οπότε και λήγει η προθεσμία.

    Εκδήλωση του ΚΚΕ

    Τις επιπτώσεις από την πολιτική της ΕΕ στον κλάδο του λευκού κρέατος και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα έχει ως θέμα η εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΚΟ Αρτάκης του ΚΚΕ την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 8.00 μμ, στην πλατεία της Ν. Αρτάκης.Εισηγητές θα είναι οι Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ και ο Β. Μπουφίδης,γεωπόνος - πτηνοτρόφος.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ